Růžový kavalír

Růžový kavalír https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250034/mid_ruzovy-kavalir-Vzs-250034.jpg 4 4 1

Třetí kniha stylizovaných dopisů adresovaných americké bohemistce April Dubence Clifford. Beletrizující popis událostí kolem spisovatele v polistopadové době. Obsahuje i rozhovory s autorem.

Přidat komentář

1amu
19.10.2020

Prožíváme podivnou dobu, slyšíme či čteme každý den hromadu plků a hloupostí . Ale také máme jednu výhodu - jsme blízko u knih. I naordinoval jsem si terapeuta, který již není mezi živými, pan Bohumil Hrabal je tou pravou osobou a opětovným čtením zjišťuji, že to zabírá.
Zejména tato v pořadí poslední (3.) ze série fiktivních dopisů Dubence.
Začnu od konce slovy moudrého pána, o kterém jsem nic nevěděl a musel napovědět autor.
Lao-ć : Uměti neuměti je to nejvyšší. Neuměti uměti je nemoc.
Knížka nemá název podle komické opery R.Strausse, ale podle komického příběhu, který začal student sochařství David Černý v nočních hodinách dne 28.4.1991, když natřel tank č.23 růžovou barvou, následně byl "ouředně" přetřen na původní barvu zelenou, vybraní poslanci FS jej znovu natřeli inovativní barvou atd.
Autor se zaobírá problémem škody, která vznikla Praze odstřelem Stalinova pomníku na Letné. Pokud by jako artefakt "přežil" , zřejmě by jej mohli natřít na růžovo, i když by to stálo více. Ale byla by to úžasná turistická atrakce.
A seznámení Hrabala s April ?
"No já mám dojem, že to bylo v létě r.1986, kdy mladá bohemistka, mluvící roztomilou češtinou přišla za velkého deště do naší pivnice U Zlatého tygra a sdělila, že je plná deštěm, my jí říkali, aby si odložila, když je tak mokrá. A ona pokračovala, jak říkáte vy Češi to tam ale pěkně chčije." A byli hned všichni kámoši.
"A máte nějakou hezkou příhodu z návštěvy USA v r.1989 ?
April pocházela z města Lincoln v Nebrasce. A my jsme na tamní univerzitě předváděli film "Postřižiny". Jak víte ke konci je scéna, kde manžel jako trestá svou ženu, která si nechala ustřihnout své krásné dlouhé vlasy, tím, že ji symbolicky vyplatí.
Film skončil a slovo si vzala předsedkyně tamního feministického hnutí. Jak je možné, že někdo veřejně bije ženu ? Dokonce tomu přihlížejí i dělníci. Je to skandál, hanba a ona proti tomu protestuje. A napíše do novin, že socialistický stát dopustí takovou hanebnost a skandál, kde je žena bita ve filmu svým manželem !
Marné vysvětlování..."
Možná, že v Nebrasce, v USA vzniklo již v roce 1986 hnutí MEE TOO !