Říše

Říše https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/440377/bmid_rise-m7x-440377.jpg 4 293 100

Druhá světová válka skončila vítězstvím nacistického Německa. Ihned v roce 1945 začala stavba Hitlerova valu, známého pod prostým názvem Zeď, který přetnul euroasijský kontinent od severu k jihu. Území na východní straně využívala Luftwaffe jako střelnici. Koktejl jaderných, biologických a chemických zbraní vrátil bývalé Rusko do středověku, zároveň však způsobil nové mutace. A to nejen fyzické, ale také mentální… Podaří se vojákům SEALs unést jednoho výjimečně nadaného jedince? Mohou jeho telekinetické schopnosti zabránit vypuknutí třetí světové války mezi USA a Velkoněmeckou říší? A jak se žije ve stále se zmenšujícím protektorátu Čechy a Morava? Nový vůdce Reinhard Heydrich pokračuje v odsunu zbývajících Slovanů na východ, ale co odsun vlastně znamená – vyhnání za Zeď, nebo rovnou smrt?... celý text

Přidat komentář

azzies
17.04.2024 5 z 5

Velmi slušně popsaná lehce alternativní realita světa, kde vládne hlavně strach.
Chtěl jsem napsat pěkně popsaná, ale to by znělo divně.
Autor umí velmi dobře pracovat s náladou a děsivě dobře svým vyprávěním popisuje pocity, motivace a myšlenky lidí, hlavně těch, kteří nejsou skálopevní fašisti, ale i na průzkum myšlenek jednoho zvrhlého esesáka dojde.
A je to čtení depresivní. Život v neustálém strachu o sebe, své blízké, svoje děti...Kam je vezou a proč? Uvidí se ještě někdy? Co tam dělá ten medvídek?
Ano, naděje umírá poslední a zvyknout se dá na všechno, ale proboha proč?
No a v současném světě, kde probíhá několik konfliktů a nejsou daleko od nás, ani té zvrhlé ideologie je tato kniha aktuální víc, než bych si přál.

Ondra148
27.02.2024 5 z 5

Byla zdarma na audiotéce, řekl jsem si že to zkusím. A jsem moc příjemně překvapen. Mám rád žánr alternativní reality a tohle sedlo.


tomas0851
13.11.2023 5 z 5

Výtečná fikce nutící k zamyšlení.
Jak by vapadal svět, kdyby Hitler vyhrál válku???
Tak na tuto otázku se snaží fikcí ŘÍŠE Roman Bureš nastínit odpověď.
Kniha se skládá se dvou oddílů - Říše a Zeď.
V Říši se seznamuje s Klárou, která žije v poválečném Rusku, které se díky cílené destrukci nacistickým Německem, ocitlo ve středověku. Seznamujeme se s jejím synem Alexem, který má necvičené telekinetické schopnosti, ale má dost rozumu, aby je držel pod pokličkou. Jenže.... Jenže je v pubertě, zamilovaný a svý holce tuto schopnost ukáže....
Jenže lidé se zajímavavou mutací mají pro jisté lidi cenu zlata. A tak se rozjiždí velmi zajímavý, poutavý a čtivý příběh.
V druhé části Zeď nám autor dovysvětlí, kdo je Klára, kdo je Alex a jak se vlastně dostali za Zeď..
Není to moje první kniha od Romana Bureše, takže vím, že mi jeho styl psaní sedí. Opět nezklamal. Je pravda, mám výtky. Nechápu jak zemřela Klára a ještě asi na dvou třech místech je podivný skok, přesmyčka v ději.. Ale budiž mu odpuštěno.
Co musím vyzdvihnout je, že ač fikce, tak i tak se musí člověk zamyslet, co vy dělo, kdyby ten nácek a ten jeho zvrácený režim skutečně vyhrál. Nutí Vás to zamyslet se, že sice v jiné podobě, ale některé věci se reálně nyní v našem světě dějí.
Za mne dobrý, hodně dobrý.

Eistee
26.09.2023 4 z 5

Kniha si zajímavě pohrává s alternativní verzí dějin, je uvěřitelně napsaná, má spád a kapitoly jsou tak akorát dlouhé, aby udržely čtenářovu pozornost. První část mi přišla trošku slabší, ale to asi díky prvkům fantastiky, které mi tu úplně neseděly. Zato druhá část byla naprosto parádní, psychologicky vydatná a velice realisticky napsaná. Říši od Romana Bureše rozhodně doporučuji všem milovníkům postapo.

Belanna
25.09.2023 5 z 5

Zajímavé téma, zajímavá varianta historie, místa, kde by se člověk nechtěl ocitnout. Skvěle vyprávěné. Líbilo se mi rozdělení PO a PŘED. V pořadí, v jakém bylo použito, udělalo příběh poutavější.
Děj je místy ponurý až depresivní, ale jsou zde i úsměvné momenty.
Roman Bureš to má zkrátka za 5.

Maraiser
13.08.2023 4 z 5

První část mi, oproti jiným knihám od Romana Bureše, přišla taková slabší. Bylo to spíše fantasy nežli myšlenka o tom "co by, kdyby". Zato druhá část už bylo jiný kafe. Ta se mi líbila moc.

apq
02.04.2023 5 z 5

Jak již někdo zmiňoval v předchozích komentářích, čekala jsem něco úplně jiného, ale byla jsem velice mile překvapená. Kniha se velice dobře čte a nedovolí vám odložit ji.
Autorovi se podařilo vykreslit skutečně depresivní prostředí a vůbec mi nevadí rozdělí knihy, které tady mnozí kritizovali. Hodnotím jako další velice vydařené dílo autora.

stanislav0373
16.01.2023 5 z 5

Na Říši jsem se chystal dlouho a letos konečně nastal čas se do dalšího Bureše pustit...

Nejdřív je třeba napsat, že Říše není taková, jako jsem si představoval. Jde o temný, depresivní příběh odehrávající se v zemích, ve kterých bych nechtěl žít. Žel bohu, asi bych neměl na výběr. Za tuto atmosféru autorovi děkuji, bylo to až hmatatelně plné zoufalství s malou jiskrou naděje, která však je, jako vždy v totalitách, dříve či později udušena. I když...

Nechci prozrazovat děj, ačkoliv je v několika komentářích naznačen, ale je to kniha, nad kterou po přečtení budete ještě nějakou dobu přemýšlet...a hlavní otázkou bude "Proč?"

pazdy15
01.12.2022 5 z 5

Zajímavé, napínavé a originální. Dost mě to bavilo a zhltl jsem to za 2 dny.

toni-az
22.11.2022 5 z 5

Druhá kniha autora a opět musím přiznat, že psát tedy umí. Trochu mi v průběhu četby druhé části vadilo, že tak nějak tuším jak to dopadne, ale nakonec to nějak zaklaplo. I když i tak si myslím, že bych si to víc užil kdyby to bylo naopak. Ani mi vlastně nevadí ta časová souslednost, ale přijde mi, že jak druhá část nemá moc děj, tak po první dějově nabité je ten spíše popis režimu trochu degradace. Ale jak se píše níže, člověka mnohem víc nutí se zamyslet, takže taky vůbec není špatná.

kuruteku
21.10.2022 5 z 5

Ani fantasy, ani alternativní historie, ale od obojího hodně - o to lepší. Obludný režim v roce 1942 překonal sám sebe a vyhrál, čímž na dalších 50 let přepsal dějiny. A nakonec ho dostane mutant způsobený jeho vinou. To je prostě ze života - co se může zhroutit, to se zhroutí. A velmi ocenuji, že je konec Říše v půlce knihy a druhá půlka vlastně ukazuje historické kořeny mutanta. Víc už by bylo převyprávění a to nechci. Rozhodně to stojí za čtení.

marlowe
02.10.2022 2 z 5

Začátek velmi dobrý, ale potom už jenom strmý sešup. Za mě velké zklamání.

morpheus
19.09.2022 5 z 5

Nooo, pane Buresi, klobouk dolu, bylo to vynikajici, nekdo tady psal, ze je potreba cist obracene, nejdrive druhy dil, pak prvni :) Houbelec, je potreba cist tak jak to je napsany a trosku si to prebrat, neni to linearni dej, jako u jinych autoru. Druhy dil je castecne zasazen do mych oblibenych Lidic, coz je takova moje srdcovka, chodivam tam kazdy rok zapalit par svicek a uvedomit si, ze nenavidim nemce jako narod, pac jsou to prasivi psi. Alternativni ukonceni valky, cili vitetzstvi Hitlera se autorovi opravdu povedlo, na konci knihy za epilogem jeste spoustu veci vysvetluje, ano mohlo to tak byt kdyby nebylo tolik kdyby - to souhlasim. Za me, plny pocet hvezd a jsem rad, ze pisete a pisete ctive, pokracujte v tom, drzim palce.
Jo a jeste doplnim :) Vydavatelstvi Epocha by si melo sjednat nekoho na korektury, protoze tolik chyb, jako v teto knize jsem snad nikde nevidel.

jankor
13.09.2022 5 z 5

Na základě zdejších recenzí jsem četla knihu v opačném pořadí a udělala jsem dobře. Časová osa na konci knihy napoví, druhá část se velice dobře čte, je jakoby víc uvěřitelná, i když ...berme to, že je to fantazie. První část na ni opravdu navazuje a dost dlouho si jako ženská říkám, dejme tomu...ale konec je hodně sci-fi. Asi víc vyhledávají mužští čtenáři. Byla to moje první knížka od Romana Bureše a skvěle se četla, škoda je těch hrubek, které moje oči vždycky najdou. Mám připravené další, tak snad to bude taky fajn, po téhle jsem sáhla kvůli tématu fikce poválečného vývoje. Dávám 5*.

gaidzin
19.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Jsou to vlastně dvě různé knihy.
Říše popisuje alternativní historii, kdy Velkoněmecká říše vyhraje druhou světovou válku a ovládne celou Evropu. Mladý hoch vyrůstá v krajině s radiací a získává schopnosti, které .. a tady začíná příběh první části knihy.
Mnohem znepokojivější je druhá část knihy, nazvaná Zeď. Použitá ich-forma nás spojí s životem Martina, který žije v okupovaných Čechách a snaží se prožít svůj život v rámci možností. Jenže to nejde, Martin je nucen dělat ústupky, krok za krokem se blíží k hranici .. Kolik toho ještě vydrží? Kde je ta hranice, kdy už se vzbouří? Vzbouří se vůbec? .. A jak bych se vlastně zachoval já?

lassse
15.08.2022 4 z 5

Tohle se hodně povedlo. První část mi přišla "zábavnější" než ta druhá, která je totální "depka".

gonga
29.06.2022

Kniha velmi zábavná, paralely dění nacistickém totalitního státu s děním současném Russku více než patrné. První část jsem zhltl za den, ke druhé se musím nutit, vyprávění od konce mi nevyhovuje a je mi jedno, že druhá část je údajně také skvělá. Jinak ale příjemná jednohubka, škoda jen, že tak krátká.

katallinka
30.05.2022 5 z 5

Bureš je naprosto geniální autor. Jeho knihy mě moc baví a tahle byla asi nejlepší. Skvěle vykreslená alternativní historie. Poslouchala jsme jako audioknihu a jen velmi nerada jsem si dávala od poslechu pauzu.

Stauff
09.05.2022

V půlce jsem knihu musel odložit. Začal jsem ji číst v době, kdy Rusové vtrhli na Ukrajinu a začali harašit jadernými zbraněmi. Takže jsem prostě musel sáhnout po jiné knize. Napsaná je ale dobře, snad ji někdy dočtu.

Chytuš
26.04.2022 5 z 5

UCHOKNIHA (skvěle načtená panem Hruškou)
Čeho se Roman Bureš dotkne, to se mu daří - určitě to platí pro všechny jeho novější knížky. Jsem ráda, že jsem ho jako autora nezatratila po Propasti času, které jsem tedy na první dobrou úplně nepropadla... Říše je knížka rozdělená na dvě poměrně nesourodé části - i ze zdejších komentářů je cítit, že někomu se líbila první část, někomu spíš druhá. Pokud jste na drsné a krvavé příběhy, bude se vám líbit hned první část. Pokud se vám spíš líbí tíživá, postupně budovaná atmosféra, zamilujete si druhou část. Obě se ale skvěle doplňují a troufnu si říct, že samostatně by sice mohly obstát, ale nebylo by to ono, nebyl by to ten správný celek... Časová přesmyčka byla autorsky naprosto skvěle naservírovaná - čtenář sice po první části ví, kam druhá část (odehrávající se v minulosti) směřuje, ale neví všechny spletité zatáčky - třeba i proto, že Zeď je vyprávěná Alexovým otcem, který v první části vůbec nevystupuje. Prohozením bychom sice dostali hezkou logickou časovou posloupnost, ale byli bychom připraveni o mrazení a tušení beznadějných dějů příštích... Skvělé, rozhodně doporučuji!

Štítky knihy

nacismus alternativní historie české sci-fi

Část díla

Autorovy další knížky

Roman Bureš
česká, 1975
2015  86%Propast času
2019  90%Inferium
2020  84%Říše
2016  89%Císařovna
2018  92%Impérium

Kniha Říše je v

Právě čtených4x
Přečtených355x
Čtenářské výzvě38x
Doporučených16x
Knihotéce146x
Chystám se číst126x
Chci si koupit39x
dalších seznamech3x