Římská říše

Římská říše https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357359/bmid_rimska-rise-cAo-357359.jpg 4 14 2

Velký římský historik a senátor Publius Cornelius Tacitus jednou prohlásil: „Velké říše se neudržují zbabělostí.“ Toto tvrzení římská říše zcela naplňuje. Tvrdě a účinně ovládala svá území a střežila své hranice a do dějin se zapsala jako jedna z nejslavnějších a nejznámějších říší všech dob. V době svého největšího rozsahu měla 50–60 milionů obyvatel, což je tradiční odhad, ale podle posledních výzkumů v ní mohlo žít 70–100 milionů lidí. Říši, která byla nejprve království, poté republikou a nakonec dosáhla vrcholu v císařství, můžeme zkoumat díky velkému úsilí jejích obyvatel zaznamenat své životní příběhy i válečné úspěchy. Počátek moderní civilizace je třeba hledat právě ve starém Římě a jeho bohaté kultuře, romantické mytologii a spletitém politickém systému, které dodnes vzbuzují zájem i inspiraci. Poznejte příběh vzestupu a pádu této pyšné říše, které se podařilo obstát ve zkoušce času.... celý text

Historie
Vydáno: , Extra Publishing
Originální název:

Book of the Roman Empire , 2016


více info...

Přidat komentář

Wladimirski
30.12.2023 3 z 5

Jednoduchá, útlá, přemírně ilustrovaná encyklopedie, kterou lze přečíst jako knihu. Obsahuje základní fakta o vzniku, vývoji a zániku Římské říše, avšak nijak zvlášť podrobně či poutavě. Nosné je téma samotné, než jeho zpracování.

Jitty82
07.10.2021 4 z 5

Krásný doplněk do knihovny každého, kdo má zájem o římský život.

Římské impérium i dnes budí pozornost díky svým prvenstvím a úspěchům. Říše byla neobyčejně rozlehlá a stala se nejmohutnějším a největším politickým útvarem starověku. Jedním z největších a nejtrvalejších odkazů Říma je bezpochyby stavitelství. Za zmínku stojí budova nejvyššího soudu Spojených států, která byla postavena jako římský chrám se skoro totožnými proporcemi. Latina se stala jazykem vzdělané vrstvy obyvatelstva celé Evropy. Soubor římského práva se neustále zdokonaloval a stal se základem právních systémů, který se dodnes v mírně pozměněné podobě používá. A v neposlední řadě křesťanství, které bylo původně chápáno jako rozvratná instituce se v průběhu tří staletí proměnilo nedílnou součást identity římského impéria a dodnes je ideovým a morálním základem Evropy. Toto vše, myslím, přesvědčivě vysvětluje, proč nás starověký Řím stále fascinuje.