Řezník

Řezník https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274480/bmid_reznik-wVH-274480.jpg 4 378 140

Americké město Seattle děsila série vražd, která skončila až v okamžiku, kdy policejní náčelník Edward Shank v roce 1985 konečně dopadl a zastřelil smutně proslulého Řezníka z Beacon Hill. Nyní, přibližně o třicet let později, dává Shank (který mezitím ovdověl a odešel do výslužby) svůj viktoriánský dům vnuku Mattovi, jehož kdysi pomáhal vychovávat. Matt, jenž je mladý a nadějný kuchař a restauratér, naráží během renovace domu, jenž zná z dětství, na bednu, kterou nikdy předtím neviděl. Poté, co odstraní zámek a podívá se dovnitř, ho čeká děsivý objev a on se musí rozhodnout, zda ponechá to, co nyní ví, pohřbeno v minulosti, půjde na policii nebo vezme vše do vlastních rukou. Mattova přítelkyně Sam měla vždy podezření, že i její matku zavraždil Řezník z Bacon Hill – jenže dva roky poté, co byl údajně zastřelen. A spolu s tím, jak hledá pravdu a snaží se sledovat stopy dávných událostí, směřuje nyní neomylně vstříc Mattovu temnému tajemství.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Butcher , 2014


více info...

Aivlis
Aivlis
11.12.2023 3 z 5

Taký nie moc vydarený spletenec - trochu krimi, trochu viac červená knižnica. Čítalo sa to celkom dobre, ale nič, k čomu by som mala chuť sa niekedy vrátiť. Papučová kriminálka, oddychovka. Žiadna výrazná postava, nemastné, neslané.

Jack Bauer
Jack Bauer
20.11.2023 3 z 5

I když je Řezník odhalen hned na začátku, což mě ani trochu nevadilo, na kvalitě to neubírá. Hned od prvních stránek mě kniha vtáhla do děje, i když se ještě nic relativně nedělo a řešily se třeba problémy se zaměstnanci v restauraci. Ze začátku jsem chtěl dát plný počet, ale jak se děj vyvíjel jinak než jsem si od pořádného nervydrásajícího thrilleru představoval postupně jsem ubíral až na tři, jelikož jsem četl lepší napínavější thrillery a tento mi opět připadal moc žensky napsaný. Trochu červená knihovna, práce v restauraci a domov důchodců. Také tam bylo pár nesmyslů,jako např. kočka, která lehce drcne hlavou do težké bedny a shodí ji.


Erlif
Erlif
13.03.2023 2 z 5

Tak tohle bylo opravdu za trest...

Jak už varuje anotace, hned na začátku nám autorka odhalí karty, to bych řekla, že knize neuškodilo, se vším se dá nějak pracovat...

Co mi tady ale hrozně moc vadilo bylo to jedno velké klišé a s prominutím demence postav. Omlouvám se, tohle napsat slušně oporavdu nešlo. Chápu, že vyvarovat se klišé nejde, že v knize musí být, ale tady toho bylo opravdu moc.

Charaktery postrádají hloubku, samotné vraždy jsou jen okrajově zmíněné. A člověk opravdu jen nevěřícně kroutí hlavou. A nějaké psycho? Ani bych neřekla...

Belanna
Belanna
23.02.2023 4 z 5

Zajímavě pojatý psychothriller, ve kterém autorka odhalí karty hned na samém začátku, ale zároveň nám umožní nahlédnout do myšlenek a pocitů sériového vraha.
Nicméně zpočátku se mi knížka snadno nečetla, měla jsem nutkání stále "napovídat" policii, když udělala krok mimo a nedokázala jsem přilnout k žádné z postav.
Chybělo mi tu i více napětí, ale to je věc názoru.
Autorka v sobě skrývá potenciál a rozhodně to není poslední kniha, kterou si od ní přečtu.
Hodnotím 3,5*

Pavlina50
Pavlina50
16.01.2023 5 z 5

Perfektní psychologický thriller - psychologický v pravém slova smyslu…především proto, že tu navzdory žánru neteče až tak moc krve a totožnost hlavní zrůdy je jednoznačně známá už v brzkém úvodu knihy.
Ale ani tyto skutečnosti neubírají knize na napětí a kupodivu ani na překvapení.
Autorka stvořila perfektně promyšlený příběh, kde čtenář je pozorovatelem myšlenkových pochodů ať už pachatele, vyšetřujících nebo i těch, kteří se do tohoto příběhu jen nějakým způsobem okrajově zapletli. A je to široká škála charakterů, lidských postojů a rozhodnutí. Hlavně postava „řezníka“ a jeho zrůdných myšlenkových pochodů je vykreslena opravdu skvěle.
Znalostí pachatele jsem měla oproti „kladným“ postavám v knize náskok, a o to víc jsem často zuřila u jejich postupů a rozhodnutí, které často situaci jen víc a víc zkomplikovaly a zapříčinily další tragédie. Strašně mě štvalo, jak pachateli všechno nahrává do karet.
Oni prostě nevěděli, co autorka prozradila nám - čtenářům.
Na škodu nebyla ani téměř úplná absence popisu krvavých scén a vražd, čtenářská představivost si s tím i tak umí hravě poradit.
Milovníkům thrillerů, které sice obsahují velkou brutalitu, ale která tu přesto zas až tu úplně hlavní roli nehraje, tuto knihu velice doporučuju.

Prateri
Prateri
21.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Zasloužilý náčelník policie proti sériovému vrahovi mají něco společného. Vrah na nás vyskočí hned na začátku knihy. Spisovatelka ho čtenářům nijak neskrývá, čtenář to ví, ale policie si jeho odhalení musí pořádně odmakat, proto jsem měla chuť jí i radit (spíš asi bonzovat:)) ). Takové ty myšlenkové zvrácenosti pachatelů nemusím, ale knihu jsem si koupila, tak jsem přečetla.

veronika9761
veronika9761
01.08.2022 3 z 5

(SPOILER) Velky zklamani, vsechno vyjeveno v prvnich 30 strankach, zbytek je jen o schovavani. Uff, konecne docteno.

SimonaP
SimonaP
05.07.2022 4 z 5

Čtivá knížka, i když od začátku víme, kdo je Řezník, stejně nás kniha dokáže několikrát překvapit.

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
09.03.2022 4 z 5

Matt vlastní síť restaurací a svůj úspěch staví na první místo. Jeho dědeček Edward je bývalý náčelník policie a hrdina, který kdysi zabil sériového vraha s přezdívkou Řezník. Mattova přítelkyně Sam si myslí, že její matku zabil právě Řezník, ale ten byl v té době už dva roky mrtvý. Mladá spisovatelka se ale nevzdává a pátrá na vlastní pěst.

Velmi poutavý thriller s přiměřenou dávkou napětí a nečekaných odhalení. Rozhodně moc povedené.

keiko33
keiko33
20.02.2022 4 z 5

Jedno sa knihe uprieť nedá, bola napínavá a čítala sa rýchle. Vraha poznáme skoro od začiatku, no tu to nevadí. Bolo mi trochu ľúto ako dopadol Matt, jeho rodina bola jedna veľká katastrofa. Ale k celkovému dojmu mi tam niečo chýbalo. Od takeho typu knihy by som čakala, že budem mať po celý čas zimomriavky. Chýbala mi tu ponurost. Opisy vrážd a celkové správanie náčelníka pôsobilo skôr komický, ako paródia. Príbeh bol dobrý, no nedotiahnuty.

PetraCy
PetraCy
28.12.2021 5 z 5

Od začátku víte kdo je vrah, ale i tak napínavé a zajímavé až do konce... doporučuji...

petraj30
petraj30
11.11.2021 5 z 5

Něco takového jsem nečekala. V hlavě se mi odehrával jiný scénář, o čem to asi tak bude, ale když jsem začala číst, nestačila jsem se divit.
Narazila jsem na spoustu knih, kde vraha poznáme hodně brzy, ale od úplného začátku, asi až tady. Při čtení jsem občas měla pocit, jako by všichni kolem byli úplní blbci.
Ani nějak nedokážu říct, kdo mi tam byl vyloženě sympatický, asi úplně nikdo.
Nicméně to byla parádní jízda a překvapeních tam bylo poměrně dost. Ani chvilku jsem se nenudila, a i když mi to někdy přišlo až do očí bijící, nezměnila bych na tom jedinou větu. I přes tu nechutnost jsem se pobavila:-), ale ten sekáček mě asi chvíli bude strašit

Raddkaa
Raddkaa
30.09.2021 5 z 5

Kniha je velice napínavá i přesto, že známe jméno vraha již od začátku knihy. Kniha mě hodně bavila a nutila číst dál a dál. Kniha je velmi čtivá a napínavá od začátku do konce. Všem moc doporučuji.

anája
anája
16.08.2021 5 z 5

Perfektní, napínavé , nemohla jsem odložit. Musím obdivovat jak autorka dokonale nechává nahlédnout do vrahovi mysli a zvracenosti. Místy to bylo až humorné.

vydzu
vydzu
01.08.2021 3 z 5

Nejspíš půjdu trošku proti proudu, ale mě osobně kniha moc nenadchla. Jak už bylo uvedeno v komentáři níže, kniha vážně postrádá napětí. První polovina knihy se víceméně jen vlekla. Postavu Matta jsem doslova nesnášela od první chvíle a všechny ostatní postavy mi byly úplně lhostejné. Možná se mi líbila ze začátku postava Edwarda Shanka, ale to postupem času taky opadlo. Jediný, kdo se mi tam ale opravdu líbil, byl kocour Elmo ( mám ráda zvířata), ale ten v průběhu knihy někam prostě zmizel.
Co ale musím opravdu pochválit, je nahlédnutí do vrahovi mysli. Bylo zajímavé číst o jeho touhách, o tom, jak přemýšlí a jak si vraždění užívá. A bylo to popsané tak správně zvráceně, tyhle části mě opravdu bavily. Druhá polovina knihy už se hlavně díky těmto částem trochu rozjela, a konec mě docela překvapil, což na závěr potěšilo.

martina2540
martina2540
17.07.2021 5 z 5

Parádní a čtivá knížka, kterou jsem ale chtěla na začátku odložit, neboť nemám ráda knížky, kde je znám vrah už v počátku knížky. Jsem ráda, že jsem to neudělala.

Kudík
Kudík
16.07.2021 4 z 5

Jedná se o mé první seznámení s autorkou a musím uznat, že to bylo velmi čtivé. Prozrazení pachatele mi nijak nevadilo a dost věcí jsem si i vydedukovala, např. otce Matta. Většinou si některou z knižních postav oblíbím, ale zde mi nikdo extra nesedl. Matt mi začátkem přišel hrozný a Sam celkem v pohodě, ale v průběhu děje se to prohodilo. Dá se říci, že zde bylo i pár nesrovnalostí a celkem dost zvráceností, ale osobně by mě nejvíc zajímalo, kde skončil Elmo.

Jess106
Jess106
23.04.2021 5 z 5

Vynikající. Víc ani není potreba dodavat.

witko
witko
09.04.2021 4 z 5

Do poloviny mě to moc nebavilo, ale pak se to zlomilo a kniha začala bavit.

Lumi2020
Lumi2020
05.03.2021 1 z 5

Bohužel toto bylo veliké zklamání. Kniha absolutně postrádá napětí. Kdo má rád knihy např. od Miniera, Barkera, Cartera tak tato kniha za ta procenta zde opravdu nestojí.