Přírodě na stopě

Přírodě na stopě https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456828/bmid_prirode-na-stope-NL1-456828.jpg 4 47 13

Podtitul: Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě Jakmile vykročíme ze dveří, obklopí nás příroda. Všude probíhají tisíce malých i velkých dějů, které jsou často fascinující a krásné – pokud si jich vůbec všimneme. V dobách minulých bylo životně důležité je rozpoznat, dnes se spoléháme na odborníky a sledujeme předpověď počasí. Peter Wohlleben nás ve své knize zve, abychom se sami stali odborníky, abychom se důkladně rozhlíželi kolem sebe a dokázali rozklíčovat znamení, která nám poskytují vítr, mraky, rostliny a živočichové. Ze sedmikrásek se tak mohou stát naši domácí „meteorologové“ a podle měsíčku lékařského zase třeba poznáme, kolik je hodin. Autor vyvrací mýty a poskytuje vědecké vysvětlení některých známých pranostik. Fakta přitom nepodává nudně, všímá si jejich užitečnosti na zahradě a využitelnosti při pobytu v přírodě.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: ekniha , Kazda
Originální název:

Kranichflug und Blumenuhr – Naturphänomene im Garten beobachten, verstehen und nutzen , 2012


více info...

Přidat komentář

witiko
05.06.2023 4 z 5

Moje první, lehké a příjemné setkání s Wohllebenem. Nesouhlasím s tím, že jsou tu jen obecné známé věci, ve skutečnosti je tu řada toho, co víme, namíchané s tím, o čem nemáme tušení, a tím to dostává širší kontext. Autor tu otevírá člověku přírodu skrze zahradu, což může být pro náročnější čtenáře, kteří si raději vyrazí do přírody na výlet, příliš omezené, ale i tak je to milé a vede to člověka k zaostření smyslů. A to je přeci začátek.

Dzis.Vagriski
06.04.2023 2 z 5

Kniha staršího data, vydána původě roku 2013. Podle obsahu se domnívám, že cílovým čtenářem je spíše člověk městského typu, který má o přírodě jen mlhavou představu. Kniha je psána poněkud jednoduchým jazykem, nejde v tématech do hloubky, spíše jen zavadí o pojmy. Proč ne. Přestože si tvorby autora vážím, tuto knihu bych nedoporučil ke koupi. A pokud ano, tak pak spíše mladším čtenářům, tj. větším dětem; pro dospělé už je to takové písání vo ničom.


drakamena
29.09.2022 4 z 5

Zajímavá knížka, ze které jsem se dozvěděla spoustu zajímavých faktů. První půlka o počasí se mi ale líbila víc než ta druhá o zahradě. Některé rady o tom, jak kupříkladu zjistit kvalitu půdy v zahradě, mi přišly trochu... no. Rozhodně nebudu odebírat kdovíkolik vzorků a posílat je do laboratoře jen proto, aby mi správně rostl celer.

Lucieenka
24.03.2022 4 z 5

Pohodová kniha pro milovníky přírody a zahrady.

pepap
19.03.2022 2 z 5

V podstatě se mi líbila jen kapitola o počasí a jeho předpovědi. Jinak spousta naznačování a výzvy k návratu k přírodě. Měl jsem představu o konkrétních příkladech konkrétních zvířat a rostlin, kde a co dělají, co to znamená ...
Jsem docela zklamaný. A mám problém s autorovou myšlenkou "invazních" druhů a ochraně domácí fauny a flóry proto nim. Příroda dle mého migruje co svět světem stojí a regulovat to mi přijde jako hraní si na boha. Ale můžu se plést, samozřejmě.

Aleen
05.03.2022 2 z 5

Nejdříve jsem byla nadšená, protože jsem v knize nacházela zajímavé informace, věci, o kterých jsem nevěděla. Později jsem ale zjistila, že vydržím číst jen chvíli a hned usínám, což se mi běžně nestává. To není dobrá vizitka pro žádnou knihu, že? Opravdu jsem se snažila, ale do konce jsem ji prostě nedala. To, co jsem přečetla mě malinko obohatilo, proto si holka vysloužila alespoň ty dvě hvězdičky :-)

Lenndy
27.01.2022 3 z 5

Pár zajímavých informací mi kniha určitě dala.

soukroma
24.10.2021 3 z 5

Takové "wohllebenovské", chtělo by se říci po přečtení/prolétnutí asi poloviny jeho knih vydaných u nás (a že jich není málo a že se v nich opakují informace i témata).
Tady se ještě na menším prostoru (150 stran) - rozmáchl daleko do šířky a k přírodě živé a zelené (moje nepřesné označení, tedy fauně a floře) přibral ještě Zemi, Měsíc a vesmír, klima a jeho změny, meteorologii a užitečné pozorování počasí, vodní hospodářství, geologii a půdoznalectví...
Letem světem je tam zmíněno všechno možné, povrchně, ale může to někoho navést dál (i když v knize je jen kratičký rejstřík a žádný seznam zdrojů či doporučené další literatury). Ve vcelku takto velkoryse a zdánlivě objektivně pojaté stati se ale neoprostil od zcela subjektivních názorů (např. krmit ptactvo ano či ne) a (subjektivních) oprav prověřených pranostik (např. co ne-věští vlaštovky létající nízko).
Není to vysloveně ani pro děti a mládež, ani dospělé, ani zahrádkáře ani objímače stromů. Takže vcelku nic moc.

hu_87
06.07.2021 3 z 5

Autor napsal spoustu lepších knih, o tom žádná. Tohle mi přišlo jako takový mišmaš různých znalostí z oblasti přírody (ač mi tedy některé přijdou docela primitivní, ale to je něco podobného jako v knize Les - návod k použití), prostě něco co ani tak moc nenadchne, ale ani neurazí. Určitě si ale své místo najde, takových knih by mělo být mnohem více. Ideální "začátek" pro každého, koho zajímá příroda obecně, ale pokud chcete něco podrobnějšího a odbornějšího, sáhněte radši jinde.

iveta3689
04.06.2021 3 z 5

Příjemná jednohubka plná zajímavých faktů.

zazvorek
17.02.2021 3 z 5

Z autorových knih, které jsem doposud četla, se mi tahle zdála nejslabší. Hodně informací opakuje právě z předchozích knih a některá doporučení jsou opravdu trošku jako z učebnice pěstitelek, které jsme měli na ZŠ... Autora mám moc ráda a způsob, jakým vypráví o přírodě, mě fascinuje, ale v tomhle případě je to kouzlo o dost slabší.

iceVS
09.02.2021 5 z 5

Nadšení. I když je to taková prvouka pro dospělé...
Měla jsem pocit absolutního uvolnění, doslova mi nad hlavou plula oblaka, povíval větřík, zpívali ptáci, kytky voněly, hraboši hrabali...
Prostě absolutně pohodová knížka pro ty, kteří mají rádi přírodu a chtějí se kolem sebe dívat a vnímat. A jedna z těch, které budu svým čtenářům ráda doporučovat.

mysterygirl
10.12.2020 2 z 5

V podstate o nicem.