Osudný slib
Případy Kim Stoneové série
Tým kriminalistů pod vedením inspektorky Kim Stoneové se jen pomalu vzpamatovává z tragické ztráty jednoho z nich, když je pověřen novým případem. V místním lesíku byl nalezen brutálně zavražděný muž a jeho totožnost Kim šokuje – je jím doktor Gordon Cordell, který figuroval v předchozím vyšetřování smrti dívky v elitní soukromé škole. Gordon měl pestrou minulost, ale kdo by ho chtěl zabít? Pár dní nato se po těžké autohavárii ocitne v ohrožení života i Gordonův syn. A Kim ví, že tohle už nebyla náhoda. Další nález mrtvoly to jen potvrdí – tentokrát čelí sériovému vrahovi, možná nejnebezpečnějšímu, s jakým se kdy setkala. Ve zběsilém tempu si vrah připisuje jednu oběť za druhou – a zdaleka ještě neskončil.... celý text
Originální název: Fatal Promise, 2018
Komentáře knihy Osudný slib
Tady ten díl mi nějak nešel. Jestli to bylo událostmi které se staly v předchozích dílech a nebo prostě jen tím, že je září a já mám spoustu jiných starosti, nevím. Je to prostě trošku jiné a zvykám si. Uvidíme jak to bude dál
(SPOILER)
Až na úplně první knihu z této série, kdy jsem si na Kim Stoneovou přece jen trochu musela zvykat, jsem pokaždé doslova nadšená! ;-) Proto mne snad ani nepřekvapilo, že také tento případ byl skvělý. Hned na začátku je brutálně zavražděn doktor Gordon Cordell, který prováděl na klinice, kde pracoval, nelegální potraty, a se kterým se Kim měla možnost seznámit už v předchozím vyšetřování. Brzy po svém otci zemře při těžké autonehodě také jeho starší syn. Kim po možném pachateli pátrá samozřejmě hlavně v nemocnici, ale přestože se poměrně brzy vyrýsuje určitá podezřelá osoba, nic není jasné a jisté až téměř do konce. A jak se dá očekávat, tento podezřelý to ve finále nebude určitě ;-). Souběžně k tomu Stacey hledá mladou patnáctiletou dívku, která se ztratila z domova, bere životně důležité léky - jak tvrdí její matka - a už delší dobu o sobě nedala nic vědět...
Tak a víc už prozrazovat nebudu ;-). Kniha si vysoké hodnocení zaslouží plným právem, já se k němu s radostí připojuji a časem se budu těšit na další setkání s autorkou a touto její vynikající sérií ;-).
Případ z Osudného slibu souvisí s tím ze Skrytých karet, tak nebudu moc spoilerovat. Jen prozradím, že Kim Stoneová vyšetřuje další brutální vraždu, která odhalí temné tajemství v lékařském prostředí a bohužel propojuje hned několik vražd. Mezitím Stacey na vlastní pěst pátrá po pohřešované nezletilé dívce, která je v ohrožení života. Tohle všechno zpestřuje nový člen týmu, který mezi své kolegy tak úplně nezapadá.
Za poskytnutí audioknihy k recenzi v rámci #spoluprace děkuju @audioteka_czsk
Budu se opakovat, ale já tuhle sérii miluju a nedám na ni dopustit. Zamilovala jsem si celý tým Kim Stoneové a přijde mi, jako bych je znala. A udivuje mě, jak mě psychologický thriller dokáže tak emocionálně vyždímat.
autorka | Angela Marsons
série | Případy Kim Stoneové #9
doposloucháno | 8. června 2025
hodnocení |
(SPOILER)
Jak jinak začít nový měsíc než dalším dílem od A. Marsons.
Hodnocení: 5 hvězdiček
Anotace: Kim se vrací po zranění do kanceláře a hned se objeví mrtvola. Vyražejí s Braytnem na místo a zjišťují, že zavražděným je doktor Cordell (se kterým jsme se setkali v předchozím díle). Vyšetřování začíná k týmu Kim Stoneové je přiřazen nový člen (i s ním už jsme se v předchozích dílech setkali) a nemá to vůbec jednoduché, protože zapadnout do týmu, který je jak rodina je velmi težké. Po několika dnech je při autonehodě zabit starší syn doktora Cordella. Kim je jasné, že jeho smrt není náhoda, protože spolu pracovali v jedné nemocnici. Následuje další vražda, ale tentokrát nenasvědčuje nic tomu, že by souvisela s těmi předchozími. Jedná se o seniorku v domově důchodců. Pak je zabita zdravotní sestra, která dělala ve stejné nemocnici, jako doktor Cordell a jeho syn. Kim zjistí, že zabitá seniorka je matka zabité zdravotní sestry. Vyšetrovatelé mají podezřelé a dokonce u nich najdou i důkazy, ale něco se jim na tom vůbec nezdá.
Tahle kniha se mi opět líbila (za 3 dny přečteno). Děj byl napínavý. Trochu mě mrzelo, jak se ze začátku všichni chovali k novému kolegovi, ale nakonec vše dobře dopadlo. Co bych na těchto detektivních knihách autorky vyzdvihla jsou krátké kapitoly ke konkrétním věcem, takže se do děje nezamotáte. Díky tomu v ději nevznikají hluchá místa a děj plyně svižně. Jako vždy vrah je ten úplně nejnápadnější člověk, kterého by jste vůbec netypovali. Autorka prostě tohle fakt umí.
Knihu, stejně jako sérii DOPORUČUJI. Jakmile celou sérii dočtu v knichách, chci si ji pořídit i v audio. Protože ten poslech tomu zase dodává jiný rozměr.
K téhle partě se vracím jako ke starým známým, které tiše sleduji při práci a moc mě to baví!
Konečně jsem se dočkala dalšího dílu Kim Stoneové v audioknižní podobě. A byla to opět svižná jízda, kterou jsem si užila.
Konec předchozího dílu určitě řadu čtenářů nenechal chladnými - kdo příběh zná, tak ví, nač narážím. A já jsem byla zvědavá, jak se s tím autorka vypořádá v díle navazujícím. Myslím, že nakonec velice solidně, já jsem vlastně vcelku spokojená.
Co se pak týká zápletky v Osudném slibu, bylo to napínavé, svižné - baví mne ty krátké kapitoly. Myslím, že to tomuto žánru svědčí. Čtenářům (resp. posluchačům) to rozhodně umí udržet pozornost. Příběh vcelku dobře vystavěný, člověk tak nějak zná ten motiv, proč pachatel dělá, co dělá. Ale autorka mne uměla překvapit pachatelem, kterého se mi nepodařilo odhadnout. Což jsem ocenila.
Líbila se mi i vedlejší dějová linie, kterou jsem sice brzy odhadla, v čem spočívá její mikrozápletka, ale bylo to určitě zajímavé oživění.
Celkově 4 hvězdy z 5. Tenhle díl mne bavil.
Angela Marsons se mi vryla pod kůži. Její knihy jsou pro mě lehce čitelné, většinou minimálně jeden ze dvou vyšetřovaných případů vyřeším velice brzy, v této knize tomu nebylo jinak, což je něco, co mě na této sérii velice baví.
Kim a její partu jsem si velmi oblíbila, i v této knize byli skvělí, přestože příběh byl, v porovnání s předcházejícími, poměrně poklidný (až na napínavý závěr).
Mám je ráda a věřím, že i v dalších dílech s nimi budu prožívat další jejích případy i osobní strasti a radosti.
Oblíbila jsem si autorku jako audioknihu a zase výborný přednes.
občas to čtu a pak si to pustím jako audio. Mám moc ráda Kim a tady opět občas s humorem příběh uběhl rychle a vše do sebe opět zapadlo. Moc se těším na další díl.
Skvělý tým Kim Stoneové se opět bravůrně pouští do vyřešení dalšího případu který není vůbec jednoduchý
Skvělá kniha. Přestože se celý tým (i my) musíme vyrovnávat s velkou ztrátou, autorka se s tím poprava bravurně. Všechny dílky skládačky opět zapadly kde mají a i když Kev byl nenahraditelný, nový člen týmu jisté zapadne skvělé.... Příběhu tleskám
Kdyby tak šly vzpomínky, hlavně ty smutné, někam uložit. To si pomyslí každý ve svém životě.
Kim a její parta se pořád nemůžou vyrovnat s tragickou smrtí jejich kolegy Dawsona. K vyšetřování dalších zločinů je jim přidělen kolega Penne. Snad zapadne do jejich týmu a zůstane. Kim je velice komplikovaná postava, pořád se dále dostáváme do jejího myšlení. Stojí za svými lidmi a přes všechny překážky ji podporuje i její nadřízený. Přímý, přísný, ale spravedlivý. Dá za pravdu i psychologtickému posudku, který si na Kim vyžádal. Více do hloubky jsou propracovány postavy týmu.
Vraždy jsou kruté, mstivé a souběžné vyšetřování po zmizelé dívce, kterému přijde na kloub Stacey, šokující.
Krásná série.
Moje třináctá Kim Stoneová. A určitě nepatří k těm nejlepším v sérii, zvlášť v kontrastu s Kartami, na které navazuje.
Popravdě, hlavní zápletka je hodně slabá a vydala by tak na 45 minut epizody nějaké série, co se vysílá v neděli dopoledne, popřípadě k večernímu žehlení. Naštěstí to Marsonsová zachraňuje obvyklými vtipnými průpovídkami všech těch, které známe z ostatních knížek autorky, a hlavně je tam vedlejší linie vyšetřování zmizení nezletilé dívky, která vlastně toto pokračování táhne. Kim se tu chová hodně protivně a aby se to vyvážilo, najdeme tu několikanásobný srdceryvný happy end, který všechno obarví narůžovo.
Nicméně pořád jde o jednu z vůbec nejpovedenějších krimi sérií, takže je potřeba brát tu moji jedinou hvězdičku s rezervou; u jiných autorů by to bylo životní dílo, Marsonsová má psaní prostě v malíku. Jen to dokáže i lépe, což potvrdila hned vzápětí navazujícími Vzpomínkami.
Knihy od A. Marsonsove jsou pro mě asi nejlepší sérii. Opět napínavý případ ve dvou rovinách. Kim mam moc ráda pro její houzevnatost, lidskost, přímočarost ….a závěr , kdy tady psycholog Ted rozebral osobnost Kim, mě až dojal k slzám.
Mám radost, že má před sebou ještě spoustu dílů, protože mě autorka stále baví. Poslední dobou jí ale zanedbávám. Opět výborný příběh.
Tato kniha je dokonalost sama. Napětí, inteligentní příběh, emoce, které vás vnitřně trhají. Parádní počtení, u kterého jsem hned po dočtení věděla, že potřebuju okamžitě navázat dalším dílem.
Fantastický díl!! Nejen, že oba případy co tým s nováčkem řeší jsou neskutečně poutavé,ale emoce jdou až na dřeň! Kim má obrovské štěstí na šéfa a další skvělá postava je TED. To je opravdu frajer!! Deset hvězd ... nejmíň :-)
Devátý díl (stejně jako všechny před ním) doslova vdechnut! Pecka šupa paráda, zatím asi nejpovedenější série detektivek, co jsem četla, Kim i celý tým mě baví a čte se to samo a rádo. Rozhodně 9x ano pro čtení desítky.
Já nemám co vytknout, kniha a celá série je úžasná, napínavá, čtivá. Mrzí mě co se stalo s Dawsonem a obrečela jsem to, ale myslím si, že Penn bez problémů zapadne na své nové místo. Je dobře, že si ho nechala.
Kim sa lieči fyzicky ale najmä psychicky, po strate kolegu su všetci ostatný chodiace matohy :(
Po tom ako si Kim vybojuje konecne prepustenie z nemocnice jej kroky vedú na policajnu stanicu za svojimi, no zastihne ju telefonát - mŕtvola.
O čo väčšie prekvapenie keď zistí o kolo mrtvolu ide.
Dalo by sa povedať, že sa vyšetrovanie bude hýbať tým smerom ktorý si všetci myslíme, no je to úplne inak.
Zatiaľ čo sa Kim a jej parta naháňa za jedným ten druhý si zvesela vraždí ďalej.
Avšak zabrdneme aj do iného pripadu, ktorý má na starosť Stace.
Suvisia tieto dva pripady? Dokážu odhaliť vraha? A hlavne zmieri sa Kim zo smrťou kolegu a prizná si čo ju najviac trápi?
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Angela Marsons také napsal(a)
| 2016 | Němý křik |
| 2017 | Tichá modlitba |
| 2016 | Ďábelské hry |
| 2017 | Otevřený hrob |
| 2019 | Skryté karty |

83 %
78 %

Velmi dobře napsaná kniha. Oceňuji propracované charaktery postav, a že autorka zbytečně dlouho nepitvala/neřešila jejich osobní problémy. Kriminální zápletka se rychle odvíjí a děj je tak úderný a rozuzlení překvapivé.