Případ Ludvík

Případ Ludvík https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175340/bmid_pripad-ludvik-AvJ-175340.jpg 4 85 31

Zašifrovaný deník starý přes sto let znamená pro mnichovského antikváře Stevena Lukase úžasný nález. Autorem záhadného textu je důvěrný přítel krále Ludvíka II., bavorského pohádkového krále, a deník možná odhaluje pravdu o jeho legendami opředené smrti. Ale Steven není jediný, kdo chce hádanku rozluštit. Zatímco se společně s historičkou umění Sarou Lengfeldovou pokouší text rozšifrovat, jsou jim v patách záhadní zakuklenci. A jistý fanatik je ochotný jít dokonce přes mrtvoly.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Die Ludwigverschworung , 2011


více info...

Přidat komentář

heavy66
10.03.2024 4 z 5

Katův pravnuk uvádí do života další smíšenou a nesourodou dvojici pátračů – antikváře Stevena a uměleckou vyšetřovatelku Sáru. S nasazením života pátrají po okolnostech smrti bavorského krále Ludvíka II.
V příběhu je bohatě germánské mystiky, tajemných zakuklenců a spiknutí sahajících do nejvyšších společenských kruhů, tj. obvyklá autorova osnova! Detaily života pohádkového krále jsou zajímavé, konec je hodně čtivý a velmi nepravděpodobný.

baji42
05.03.2024 3 z 5

Souhlasím s předchozími komentáři, že kniha je vlastně Dan Brown v historickém hávu. Nečetlo se to špatně, ale dle mého, by knize prospělo mírné zeštíhlení.


ladyfromskye
02.03.2024 4 z 5

Když už jsem si na dva Ludvíkovy zámky udělala výlet, poctivě jsem si přečetla jeho moc hezky zpracovanou biografii (https://www.databazeknih.cz/knihy/ludvik-ii-bavorsky-47298) a pak si jako dezert dala lehčí čtení – román podobného ražení jako jsou ty od Dana Browna. A rozhodně jsem nebyla zklamaná. Příběh byl promyšlený a napínavý, bylo znát, že autor se na ta místa podíval a taky, že si o Ludvíkovi II. Bavorském, jeho zámcích a době něco zjistil a nevařil z vody. Čtení příjemně utíkalo a po půl roce od přečtení si už ani nevybavuji ty detaily, které knížku připravily o 1 *. Ony tam jsou samozřejmě pořád, a jestli se někdy ke knížce vrátím, zase je tam najdu, ale v tuhle chvíli je pro mě důležité, že si z četby vybavuji jen a jen to dobré.

Standa24
31.12.2023 4 z 5

Kniha mě bavila. Opravdu se podobá románům od Dana Browna s prof. Langdonem. O králi Ludvíkovi II. jsem toho moc nevěděl a při čtení jsem si o něm dohledával některé informace na internetu. Jeho život a hlavně smrt jsou opředeny tajemstvím a Oliver Pötzsch toho šikovně využil při psaní této knihy. Celkově se jedná o příjemnou oddychovou četbu, nic více, nic méně.

Isew
22.11.2023 3 z 5

Od autora Hrobníka, který se mi velmi líbil, jsem čekala víc. Trvalo mi dlouho, než jsem knihu dočetla. Scény z deníku mě nezaujaly, nudily. Spousta balastu. Akční antikvář a historička umění jezdí z místa na místo a rozlouskávají jednu šifru za druhou. Neuvěřitelné bylo už to, jak vždy téměř okamžitě přišli na řešení dalšího kousku skládačky. Ludvík II. mě nikdy nezajímal a načančané hrady, které nechal postavit mě k návštěvě také nikdy nenalákaly. Dokonce jsem ani nikde ve světě neviděla trička nebo hrnečky s jeho podobou, jak se nám autor v knize snaží namluvit, protože Ludvík II. je prý přece nejznámější král na světě. No, není. Celá akční zápletka mi přišla podivná.

konicekbily
22.06.2023 3 z 5

Autor se snaží skloubit dvě dějové linie, jednu historickou z doby vládnutí Ludvíka II, bavorského krále, jehož smrt nebyla prozatím nikdy objasněna, a druhou ze současnosti, kdy převažují pokusy o thriller-scény nad vším jiným. Myslím si, že pokus dvou úrovní v této knize se autorovi nepovedl.

Galadwen
24.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Na rozdíl od série Katova dcera mě tato kniha příliš nezaujala - takový celkem standardní thriller ala Šifra mistra Leonarda, bez nějaké hodnoty navíc. Luštění šifer, ježdění z místa na místo za vodítky, honičky a přestřelky s protivníky. Moc mě nebavila ani retrospektivní linie. Kniha bohužel také obsahuje řadu nelogičností, přičemž nejzávažnější je, že nemanželské, byť uznané dítě panovníka by přece nemohlo mít žádný nárok na trůn ani příslušnost k rodu, takže celé odhalené tajemství v podstatě nedává smysl.

drakamena
24.04.2022 2 z 5

Nedočteno. Není to přímo špatné, ale na druhou stranu ani dobré. Prostě mě ta kniha nebere. Hlavní hrdina nic moc, takový knihomolský "mouchy snězte si mě". Hlavní hrdinka, studovaná historička umění s naprostou neúctou k historickým knihám, a to do té míry, že jí nevadí popatlat je čokoládou. Autor deníku, o který v knize jde, tvrdí, jak miluje krále Ludvíka II., přitom ho popisuje jako tlustého, upoceného, smradlavého a bezzubého. No, každému co jeho jest, ale tohle už je na psychiatra. Takže dost.

Pavlína2019
24.09.2021 5 z 5

Mě se kniha líbila, autora mám moc ráda, píše pěkně. Napínavé, svižné, čtivé, člověk se dozví nové věci... Doporučuji!

jarin58
23.09.2021 3 z 5

Oproti sérii Katova změna,v knize se prolínají dvě časové linky.Místy dost nudné pasáže.Jinak hodnotím jako průměr.

Šnek86
14.06.2021 3 z 5

Příběh o výstředním panovníkovi a spoustě spikleneckých teorií.Část příběhu je víceméně předvídatelná, i když se najdou i zapeklitější momenty.Vedět o místní historii a souvislostech víc, byl by příběh zaživnější.Po kuislovské sérii byl tento případ slabší, nicméně i tak se dal svižně přečíst.

Nunynka
11.08.2020 4 z 5

Kdysi jsem byla se střední školou na zámku Neuschweinstein a lituji,že jsem si před tím nepřečetla tuto knihu. O Ludvíkovi II. jsem skoro nic nevěděla a teď mám chuť si přečíst i nějakou literaturu faktu o tomto podivuhodném člověku. Oliver Pötzsch mě dostal už svými knížkami o Katové dceři a musím říct,že s této knihy jsem měla trochu strach. Zvláště proto,že byla ze současnosti. Ale kniha se mi opravdu líbila. Jen co mi vadilo,bylo mnoho překlepů. Ale za to samotný autor nemůže. A hlavně mě kniha tak vtáhla,že bych chtěla místa,která Ludvík II. nechal vybudovat, navštívit.

Janík511
28.03.2019

Kniha se mi líbila, koupila jsem ji za pár korun z výprodeje a mile mě překvapila. Nemusí mít nálepku SVĚTOVÝ BESTSELLER, aby byla čtivá a tato rozhodně byla.

petr348
01.02.2018 2 z 5

No trošku jsem rozpolcen - určitě zajímavá kniha z pohledu historie Ludvíka II. a pozadí vazeb Bavorska a Pruska v rámci Německé říše. Co se mi ale nezdá je dost podobné schéma příběhu "antikvář / knihovník + jeho partnerka" které lze najít v sérii Cottone Malone od Steva Berryho a podobná paralela je i v sérii Roberta Langdona od Dana Browna. Série Katova dcera je super - tohle jsem dočetl s velkým přemáháním ....

Juri81
29.06.2017 4 z 5

Krajinou zámků Ludvíka II. jsem kdysi projížděl každý rok a pravidelně jsem rok co rok slýchal od místních domorodců různé zvěsti o jeho smrti a neuvěřitelně šílené příběhy z králova života, které byly tak absurdní, že se jim dalo jen stěží uvěřit. Ačkoliv kniha není ani zdaleka perfektní a místy zadrhává, pro mě je příběh pohádkového krále návratem do dětství, v kterém bylo, jako v Ludvíkovo životě, všechno možné. Stačí jenom zavřít oči a …

kuky921
21.02.2017 3 z 5

Velmi čtivý příběh s tajemnými prvky, který se ve finále promění v romantickou limonádu. Konec se mi zdál už moc překombinovaný.

cori
08.09.2016 3 z 5

Zajímavý příběh s napínavým pátráním po tajemství krále Ludvíka. Dvojice hlavních hrdinů byla asi nesmrtelná, jelikož bez zranění přežila všechny útoky a výbuchy a střelbu. Zápletka s bláznivým královým potomkem a vzájemná "rodinná pouta" byla na můj vkus už dost mimo mísu. Popis zámků mě inspiroval k návštěvě Bavorska. Vadily mi časté překlepy v textu.

SeverusSnape
19.05.2016 5 z 5

Úžasně napínavé čtení,kde se prolíná minulost se současností.

tess.de.veles
19.04.2016 4 z 5

Moc se mi líbila...našla jsem si v knize všechno, co jsem chtěla...Snad se jednou na jeho pohádkový zámek dostanu ...:)

Soptinka
28.12.2015 5 z 5

Kniha byla napínavá od začátku až do konce. Kdo ví jak to ve skutečnosti s králem Ludvíkem II bylo. Už se těším, až někdy navštívím jeho pohádkové zámky.