Svědectví

Svědectví https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435165/bmid_svedectvi-7vh-435165.jpg 4 539 127

Když se za Fredovou na konci Příběh služebnice zabouchly dveře dodávky, neměli čtenáři ani ponětí, zda ji čeká svoboda, vězení, nebo smrt. Ale kdo si počkal, ten se po pětatřiceti letech napětí dočkal Svědectví. Margaret Atwoodová pokračuje v příběhu Gileádu více než patnáct poté, co June zmizela neznámo kde, a rozvíjí ho ve zdrcujících výpovědích tří ženských hrdinek, které mají s tímto režimem co do činění, byť každá v jiné roli. Ne náhodou získala věhlasná autorka za své čím dál aktuálnější dílo prestižní Bookerovu cenu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Testaments , 2019


více info...

Přidat komentář

schmell
20.03.2024 5 z 5

Super pokračování. Ve Svědectví pokračuje příběh postav z Příběhu služebnice a dozvídáme se i jejich konečné osudy. Objevují se zde i zajímavé nové postavy. Rozšiřují se zde informace o samotném vzniku Gileádu a celkový pohled na jeho fungování. A také jak na Gileád nahlížejí v ostatních zemích (především v Kanadě).

Jsem rád, že jsem měl možnost číst Příběh služebnice a Svědectví krátce po sobě. Nezávidím lidem, kteří museli na pokračování čekat 34 let

Andrea864
05.03.2024 5 z 5

Výborný druhý díl, který byl možná ještě lepší, než díl první Příběh služebnice. Díky pohledu tří hlavních hrdinek je zde možno nahlédnout víc pod pokličku fungování státu Gileád. Doporučuji.


Audrina
06.02.2024 5 z 5

Příběh jsem poslouchala jako audioknihu a strašně mě bavil. Oproti Příběhu služebnice má o něco větší spád, což je dáno především třemi vypravěčkami. Zároveň má čtenář možnost nahlédnout do pozadí Gileádu.

Hanulak01
02.01.2024 5 z 5

Na tuhle knihu jsem narazila zcela náhodně v knihovně. Oproti Příběhu služebnice, o kterém si myslím, že je v knižní verzi docela slabý, Svědectví naprosto předčilo mé očekávání. Dozvěděli jsme se něco o počátku Gileadu, stejně jako o jeho dalším fungování, a více úhlů pohledu dalo příběhu hloubku. 5/5

Lubomeer82
01.01.2024 4 z 5

Svědectví se čtou velmi dobře, dozvídáme se hodně detailů z fungování Gileádu a také ze života tety Lydie, jejíž příběh je jedním ze třech svědectví. Zároveň ale moc vlastně nechápu, proč tato kniha vznikla, protože Gileád si žije svým, velmi dobře napsaným, životem v seriálu Hulu Příběh služebnice, kde je jeho vznik a fungování rovněž vylíčeno velmi dobře, v mnohém o dost lépe než se to povedlo samotné M. Atwoodové. Autorka měla asi pocit, že si k tomu musí říci svoje, na což pochopitelně má plné právo. A co mi na knize vadí? Autorka sama tvrdí, že se inspirovala fungováním různých totalit a i např. současnými USA. Já mám ale z toho pocit, jakoby svět Gileádu v této knize existoval v jakémsi vzduchoprázdnu a neovlivňoval ho příliš život a existence dalších despotických států, jako je Rusko a Čína, ale i státy Jižní Ameriky a Afriky, se kterými by jistě dle svého založení Gileád čile koexistoval a jistě by ho nenechaly tak snadno padnout. Celé to na mě působí až moc neuvěřitelně. Škoda. Jsem zvědav jak bude zakončen, dle mého názoru velmi vydařený seriál. Uvidíme.

Margherita_N
08.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Audiokniha dává tomuhle příběhu další rozměr, právem byla oceněná. První polovina knihy se mi líbila snad ještě víc než první díl Příběh služebnice, ale pak když začalo být naprosto jasné, co spřádá teta Lydie a kdo je kdo, se vytratilo napětí i věrohodnost. A útěk s pádlováním na širém moři v podání polomrtvé holky s otravou krve a druhé, která je naprosto slabá zase z toho důvodu, že celý život seděla poslušně s rukama v klíně, nebyl vůbec uvěřitelný. Nemluvě o úplně závěrečném happy endu, kde se dozvídáme, že se Agnes v novém světě zařadila do společnosti, tedy vdala se a měla děti. Přitom Agnes je holka, která v Gileádu po traumatickém sexuálním obtěžování ve třinácti letech zrušila domluvené zásnuby a dala se na dráhu celibátní vychovatelky.

Je to skvěle rozehraný svět, při čtení mě trochu obcházel mráz, protože taková společnost by klidně mohla nastat. A stejně tak jako ve Svědectví by ji brzy někdo podkopal zevnitř, protože tak to s totalitními režimy je. Ale druhá polovina knihy, kde všechno jen spěje k ukvapenému konci, se povedla míň.

Darami87
21.11.2023 5 z 5

Tohle bylo super čtení, od kterého jsem se nemohla odtrhnout. Líbil se mi kontrast mezi Nikol a Ágnes. Co je pro Nikol naprosto běžné, je pro Ágnes nemyslitelné a naopak. Jak krásně se s těmi lidmi dá manipulovat... Konec mě úplně dostal. Když jsem četla, hlavou mi pořád šrotovalo, kdo nakonec bude ta spojka Mayday. No, tohle jsem fakt nečekala.

Leonora
26.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Vzhledem k událostem Příběhu služebnice (hlavně v seriálu nad rámec knihy) mě trochu zklamalo, jak to měly všechny podezřele lehké. Ocenila bych víc zvratů a dobrodružství. Ale četba je to i tak příjemná.

LenJen
20.09.2023 5 z 5

Pokračování nezklamalo. Užila jsem si každou stránku, a když jsem nečetla, tak jsem přemýšlela, kdo kuje jaké pykle.

Je mi jedno, jestli je Svědectví lepší nebo horší počin než první díl. Obě knihy jsou svým způsobem jedinečné a obě jsem si (zvráceně) užila. O tom to je, to naše čtení, ne?

smazenaryba
04.09.2023 3 z 5

Trochu zbytočná kniha. Autorkin pôsobivý štýl je prítomný aj tu, kniha sa číta dobre, no všetko dôležité bolo povedané v prvej knihe. Naviac autorka občas príliš tlačí na pílu a svet, v ktorom sú všetky ženy trpiteľky a všetci muži uslintané, násilnícke hovädá, pôsobil chvíľami ako umelá potrava pre feministky.

Kaduri
09.07.2023 4 z 5

Rovnako ako prvý diel - strhujúce, mrazivé čítanie.
Je to napísané nesmierne pútavo - listujete stránkami a ste proste v Gileáde, teokratickej diktatúre. A presne si viete predstaviť, ako by to v realite prebiehalo.
Knižka je písaná z 3 uhlov pohľadu. "Tety" zakladateľky, najvýznamnejšej ženskej autority v Gileáde. Dcéry "Fredovej", hlavnej predstaviteľky predchádzajúcej knižky. A z pohľadu "Nikolky" - dievčaťa uneseného z Gileádu, ktoré sa stalo akousi modlou, symbolom mocenského boja.
Napriek ťaživej atmosfére sa dejom vinú záblesky sebairónie, či úsmevných momentov.
Proste skvelá kniha.
Jediné, čo ma neohúrilo, bol záver. Otvorený koniec prvého dielu tomuto príbehu svedčal viac.

"Chodit do otcovy pracovny bylo zakázáno.
Jen jsem věděla, že tam dělá nějakou moc a moc důležitou práci - důležitá práce byla totiž vždycky pánskou záležitostí, ženám se nesvěřovala, protože na ni nestačí, máme menší mozek, kam se žádná veliká myšlenka nevejde, jak nám v hodinách náboženství vysvětlovala teta Vidala. To by bylo jako učit kočku háčkovat, dodávala teta Estée v hodinách ručních prací a my se smály, protože ta představa byla opravdu k smíchu!"

Bůh není to, co nám tvrdí, prohlásila. A dodala, že se dá věřit buďto v Gileád, nebo v Boha, ale ne v obojí. A že tak překonala svou vlastní krizi.
Já jí na to řekla, že si nejsem jistá, jestli si dokážu vybrat. V skrytu duše jsem se totiž obávala, že nedokážu věřit ani v jedno. Ale pořád jsem věřit chtěla: toužila jsem po tom. Ostatně - kolik víry pochází právě z touhy?

Ivka14
29.06.2023 3 z 5

Kniha mě bavila a já si příběh užila, ale nemyslím si však, že bylo nutné, aby autorka napsal pokračování mistrovského díla, kterým je Příběh služebnice.

Část toho, co dělá tuto knihu tak šokující a silnou, je její dvojznačnost. Svědectví odpověděl na 35 let staré otázky, které z nějakého důvodu zůstaly nezodpovězeny. Postavy neměly ani zdaleka takovou hloubku, jakou měl první román, a tím, že vše pěkně spojilo dohromady a dalo knize šťastný konec, ubralo na její síle.

Guarnere
19.05.2023 5 z 5

Tohle se mi hodně líbilo. Nebyla tam jediná stránka, která by mě nudila, hltala jsem větu za větou jako bonbóny. Rukopis z Rezidence Ardua byl z těch tří linek asi nejlepší. Ač jsem brzy odhalila, kdo je kdo a jakou hraje roli, příběh mě udržel až do konce. Možná autorce o nějaká tajemství ani příliš nešlo.
Jsem moc ráda, že pokračování vyšlo a já mohla knihu přečíst ihned poté, co jsem dočetla Příběh služebnice. Je tu spousta zodpovězeného, také se člověk dozvídá i nové detaily z gileádské společnosti. Mrazivá představa.
A ano, ještě to, že poslední odstavec (nápis) mi vehnal slzy do očí.
PS: Ačkoli ji podruhé číst také nebudu, neznamená to, že si těch 5/5 nezaslouží.

Belanna
07.05.2023 3 z 5

Svědectví mě oslovilo daleko více než samotný Příběh služebnice,
ať už to bylo rozložením příběhu (z pohledu tří žen) a nebo tím, že jsme se konečně dozvěděli něco více a dospěli také k nějakému závěru.
Přesto vše to není kniha, ke které bych se v budoucnu vrátila.

gabriela8704
23.04.2023 4 z 5

Není to četba, co bych chtěla číst 2x. Přesto mnohé z 1.dilu vysvětluje a ukazuje pád daného režimu díky statečnosti žen. Co dodat? Asi nic než že fanatismus jakýkoliv není dobrý a díky bohu nikdy netrvá věčně. Vždy se najdou odvážní a změní situaci.

Mindy
31.03.2023 5 z 5

Tak jsme se znovu ocitli v Gileádu a stálo to tedy za to. Svůj životní příběh nám vypráví Ágnes, Daisy a teta Lydie. Všechny jsou sympatické a všem jsem fandila. Nechybí humor, hlavně teta Lydie hodně bodovala.
Výborné volné pokračování Příběhu služebnice.

Anie94
14.03.2023 5 z 5

Pribeh sluzebnice miluju a zaroven me u desi. Zvlast kdyz si predstavim, ze by se tohle lidstvu mohlo dost realne stat. Poslechneme si vypraveni divenky Agnes, tety Lydie a divky Daisy, jejichz osudy se jednoho dne protnou.
Toto vypraveni dava pribehu pestrost a take nahledneme do "kuchyne" pribehu sluzebnice. Sledujeme odboj proti Gileadu a take zaroven to jak se snazi Gilead jeste udrzet na nohou. Presto, ze jsem podle serialu, ktery bezel na HBO tusila, jakym smerem se bude dej ubirat, tak i presto mi to nezabranilo v tom knihu zavrit s jednim velkym WOW. 5/5

Barbanka
24.02.2023 4 z 5

Kniha mě začala bavit až od poloviny. Dost jsem se na druhý díl příběhu služebnice těšila, ale jsem z něj nějaká rozpačitá. Hodnocení má mnohem vyšší, ale za mě je lepší první kniha… jsem zvědavá jak to pojmou filmaři u poslední série služebnice.

Zuzvil
08.02.2023 3 z 5

Stejně jako Příběh služebnice jsem i tuto knížku četla ušima. Velmi se mi líbilo vyprávění z pohledu 3 žen (všechny tři hlasy byly velmi příjemné a trefné, nedivím se, že audiokniha byla oceněna). Příběh je poutavější a více "jasný" než Příběh služebnice samotný. Systém Gileádu a celá dystopická myšlenka je v této knize hezky rozebrána ze všech úhlů pohledů (= z pohledu dříve zmiňovaných 3 žen). Každopádně chvilkami mi kniha přišla zdlouhavá a plochá. Za poslech kniha určitě stojí a mohu ji doporučit.

L.Helena
07.02.2023 4 z 5

Audiokniha
Občas mně to přišlo zdlouhavě podané, tím jakoby příběh poněkud ztrácel napětí, atraktivitu, překvapení... Ale ten nápad fungování dystopické společnosti je opravdu pozoruhodný.