Pražská defenestrace 23. května 1618

Pražská defenestrace 23. května 1618 https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374066/bmid_prazska-defenestrace-23-kvetna-1618-vv4-374066.jpg 4 16 9

Při pražské defenestraci byli roku 1618 z oken pražského hradu vyhozeni královští místodržící, což zahájilo stavovské povstání a tím i třicetiletou válku. Příběh defenestrace, podaný způsobem, jaký v učebnicích nenajdete, vychází ke 400. výročí této historické události.

Přidat komentář

DraculasLady
23.10.2022 5 z 5

Velice povedené dílo a to po všech stránkách. Pokud někdo stále plave ve faktech ohledně stavovského povstání, které završila katastrofa na Bílé Hoře, lze mu tuto knížku víc než doporučit. A k tomu navíc ty nádherné a trefné ilustrace? Nelze říct nic zlého. Kniha bude mít své pevné místečko v mé historické knihovně vedle dalších titulů pojednávajících o této rozporuplné době.

Ronnie68
15.08.2022 5 z 5

Skvělá útlá kniha, která pojednává o zásadní události českých dějin (i když se jedná o smutnou událost - tedy pro český národ) ... Některé události jsou i v podobě komiksu ... Konečně jsem plně pochopila podstatu přezdívky Fridricha Falckého ... Rozhodně. To byla zajímavá kniha k přečtení...


Zirvith
31.07.2022 4 z 5

Zajímavá a poučná kniha. Koupila jsem si ji proto, že mě téma třicetileté války a Bílé hory velmi zajímá, ale přednostně jsem si ji přečetla hlavně kvůli tomu, že se mi krásně hodila do Čtenářské výzvy. Každopádně jsem se z knihy dozvěděla některé další věci, o kterých jsem dosud netušila, a taky pár podrobností ohledně začátku války.

jan7113
30.03.2022 4 z 5

Jak literaturu faktu zrovna nemusím, tak tuhle knížku jsem zhltnul s chutí. Srozumitelně popsaná situace i postavy; rozsah, který neunavuje; a vše příjemně doplňuje komiks.
Čtenářská výzva určitě splnila svůj účel - dostal jsem se ke knize, kterou bych jinak přešel.

lassse
13.02.2022 4 z 5

Hezký pohled na tuto pro Čechy dost nešťastnou dobu. Komiks je pěkným zpestřením.

EF1
01.06.2020 4 z 5

Velmi kvalitní seznámení se situací v naší zemi v této neklidné době. Velmi oceňuji medailonky významných osobností, které autor zmiňuje. Bez komiksu bych se já osobně obešla, ale mladší čtenáři ho jistě ocení.

Kakho-Oto
14.02.2020 5 z 5

Velmi dobrý příklad literatury faktu - text je přehledný, čtivý, poměrně seriózní. Bez toho komiksu navíc bych se klidně obešel, ale zároveň mě nijak neuráží. Některé Kosatíkovy názory nemusím, ale třeba za tuhle práci jej chválím. Třicetiletá válka musela být opravdu strašná, jedna z nejhorších válek historie. Dobou temna pro náš národ osobně považuji období od bitvy na Bílé hoře do zhruba poloviny vlády Marie Terezie (tj. cca 1620–1760).

konicekbily
07.08.2019 5 z 5

Velice dobře zpracovaná kniha o historických událostech, které na dlouhou dobu ovlivnily naše země i většinu tehdejší Evropy. Hezký je nejenom text, ale i ilustrovaná část. Pohodové čtení o historii.

1amu
29.11.2018 5 z 5

Pavel Kosatík má vzácný dar: to, co jiní dovedou zabalit do kvanta nic neříkajících vět, on sdělí větou jednou, ale tak, že čtenář hned ví na čem je.
Tato roztomilá kniha, ke které si přibral mladšího kolegu, kreslíře komiksů V.Šedu by mohla být učebnicí dějepisu. Jde o úplně jiný pohled autora na to čemu se říkalo "Bílá hora". Na protestanty najednou hledíme jako na neumětely, kteří se k prohře propracovali svou neschopností, v čele s hrabětem Thurnem, již v začátcích, a to
právě nepovedenou defenestrací. Pakliže chce někdo konspirovat, měl by předem prozkoumat místo a okolí děje. Pak by ctění pánové volili jiný způsob odstranění nenáviděných (jimi) místodržících. Také jsem si přečetl, že Slavata se nevrhl na majetek popravených pánů jako žrout Martinic. I to o něčem svědčí.
Autor drží - bohudík, svou vysokou laťku.