Pohádka

Pohádka https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534629/bmid_pohadka-65f9e81cd449d.jpg 5 719 171

Král hororu přečetl spoustu děsivých pohádek – a nakonec napsal svou vlastní Sedmnáctiletý Charlie Reade sice vypadá jako bezstarostný lamač dívčích srdcí s permanentkou do posilovny, jenže život se s ním zrovna nemazlil. V dětství už oplakal milovanou mámu a potom byl nucen pečovat o tátu, kterého posedl démon alkoholu. Přesto si hoch dokázal uchovat v srdci dobrotu, a tak jednoho dne nabídl pomoc cizímu člověku, jehož zanedbaný dům strašil ve snech snad všechny děti z okolí. S panem Bowditchem – majitelem úžasné psí dámy pojmenované Radar – Charlieho záhy spojí nečekané přátelství a později i jedno velké, pečlivě střežené tajemství. V kůlně vyhlášeného mizantropa se totiž nachází vchod do jiného světa! Obyvatelé říše zvané Empis však už dlouho trpí pod hrůzovládou Vraha křídel a jeho nočních vojáků. Dokáže odvážný, ale nezkušený mladík zachránit oba světy před rozpínající se temnotou? A zůstane sám ušetřen jejího zhoubného vlivu? Aby mohl odvyprávět příběh o lidské odvaze a psí věrnosti, vytvořil Stephen King zbrusu nový fantastický svět. „Příběh, který vám bude povědomý, a přitom je plný podivných a nečekaných zvratů. Jinými slovy klasický King.“ – Kirkus Reviews „Pohádka je klasická, nadčasová kingovka (), která autorovým jedinečným způsobem prozkoumává jemnou hranici mezi dětstvím a dospíváním.“ – The Guardian „Kingova síla byla vždy v něčem jiném než v propracovaných jiných světech. A v Pohádce je skutečně jako vypravěč ve formě.“ – Boris Hokr, ČT art „Dobrodružný příběh, který se díky nezapomenutelným originálním postavám a řadě napínavých scén čte jedním dechem.“ – The New York Times... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Fairy Tale , 2022


Interpreti: Matouš Ruml
více info...

Přidat komentář

Kackac77
včera 5 z 5

Audiokniha
Moje první knížka od Kinga. Píše skvěle!!! Bylo to velmi dlouhé a prví třetinu se v podstatě nic neděje, přesto jsem se anj chvilku nenudila. Určitě si chci přečíst od něj něco dalšího, akorát na ty horory moc nejsem.

maja8148
21.04.2024 5 z 5

Rozhodla jsem se zkusit Kinga. It ani Zelená míle mě nikdy nelákalo. A tak jsem šáhla po něčem novějším. A jsem vlastně spokojená. A to i přes to, že se tam dlouho a dlouho nic neděje, ale kupodivu i to mě neskutečně bavilo. Jen mě trochu štvalo opakování nějakých informací - myšlenkových pochodů hlavního hrdiny - ale i tak jsem si to užila.


slord
19.04.2024 5 z 5

Zazvonil zvonec a Rozprávky je koniec. A bolo to teda skvelé čítanie, King to má proste stále v sebe a fantázia sa mu neunavuje. Čítalo sa to samo, strany mizli ani neviem ako, dokonale som sa do toho ponoril. Postavy sú ako už býva zvykom skvelé, majú svoje problémy a šrámy, nie sú dokonalé, o to sú však viac ľudské a sympatickejšie. Hlavným hrdinom je sedemnásťročný Charlie Reade, ktorý si preskákal už mnohým a ktorý sa mi hneď predal a na jeho ceste som mu držal celý čas palce (takisto aj jeho psej spoločníčke). King sa tentokrát, ako už názov napovedá, inšpiroval v rozprávkach (odkazov sa tu nájde hromada), no táto je proste jeho, jeho DNA tam je cítiť. Stvoril zaujímavý svet, ktorý má svoje krásy, no zároveň je v ňom temnejšie podhubie, zlo, ktoré ho otrávilo a ktoré treba vymýtiť. Bolo to napínavé, nechýbal tomu dobrodružný duch a emočne to vedelo zasiahnuť (na konci slzy nechýbali). Proste poctivá Kingovka, ktorá má tie jeho črty, no vie byť v mnohom iná, svieža, no čo je najhlavnejšie, je opäť veľmi kvalitná a stojí za venovaný čas.

HanWali
16.04.2024 4 z 5

Víc se mi líbila část, kde se Charlie sblížil se starým panem a s Radar…. před vstupem do jiné říše , to se četlo moc dobře

maruschka
14.04.2024 4 z 5

Čtvrtá za čtivost, ale asi jsem čekala víc. A překlad tomu taky moc nepomohl...

heavy66
11.04.2024 4 z 5

Léta letoucí jsem k Mistrovým dílům nekritický. Zhltnu, co mi nabídne a nehledám na tom mouchy ani jiný hmyz. Na Pohádce se mi líbila úvodní nepohádková část. Putování alternativním světem bylo na mě trochu zdlouhavé a jednotvárné, postrádal jsem svůj oblíbený ledový dotyk hrůzy v zátylku.
Ale pohádka nemá děti děsit, ale bavit, což činí, takže je to v pořádku!
Pro mě prosím příště nějaké odporné démony nebo psychopaty!

sestraJoy
04.04.2024 4 z 5

„TAKOVÉ VĚCI SE DĚLY JEN VE SMYŠLENÝCH HISTORKÁCH. V POHÁDKÁCH“ Vzhledem k počtu stránek chápu, proč to začíná pozvolně Ale bacha – baví mě to! Pan Bowditch je záhadná postava a jeho tajemství je dávkovaný pozvolně, takže si moje sympatie získávaj nejen lidi, ale taky (a hlavně) pes. A v cca půlce to chytne onen pohádkovej rozměr, navíc Charlie začne bejt fajnově sarkastickej a čte se to moc dobře. Na můj vkus je pak ta poslední třetina zbytečně dlouhá a komec zase moc rychlej Ale jak se asi zakončuje takováhle pohádka, že?

Marekh
28.03.2024 5 z 5

Hlavní postavou je chlapec CHARLIE READE, který navštěvuje střední školu. Hraje fotbal a baseball. Žije se svým tátou, který pracuje v pojišťovně. Jeho mamka zemřela na mostě, když ji srazilo auto.

Charlie jednoho dne potká svého souseda HOWARDA BOWDITCHE, kterému zachrání život. Howard spadl ze žebříku a Charlie mu zavolá záchranku. Howard je samotář, nestýká se s lidmi, má fenku německého vlčáka RADAR. Na jeho pozemku se nachází zamčená kůlna. Mezi Charliem a Howardem vznikne přátelství. Bohužel Howard zemře a přenechá dům Charliemu.

V kůlně se nachází portál do jiného světa a tento svět je v ohrožení spolu s naším světem. S Charliem se společně podíváme do tohoto světa, ve kterém narazíme na různé lidi a bytosti a zažijeme spoustu dobrodružství. V tomto světě se nachází 2 měsíce. Tento svět prostupuje šedivina, kvůli které jsou lidé postiženi.

Líbilo se mi, jak se Charlie zachoval v určité situaci a tím pádem si získal moje sympatie. Provedl také řadu skutků, na které nebyl pyšný, ale uvědomuje si svoje chyby a snaží se je napravit.

V knize nalezneme odkazy na různé pohádky včetně Nekonečného příběhu.

Kniha je bichle, ale kniha se četla dobře a bavila mě. Zpočátku byl pomalý rozjezd, než se dostaneme do jiného světa, ale u Kinga to není nic překvapivého. V knize nalezneme také humor.

Na počátku každé kapitoly se nacházejí černobílé ilustrace, které jsou pěkné. Samostatný přebal je také pěkný.

Jak nakonec dopadne Pohádka? Většinou mají pohádky dobrý konec, ale bude tomu i v tomto případě? To se dozvíte, pokud si přečtete tuto knihu.

Birlibán
24.03.2024 5 z 5

Vždy i po všech těch knihách, které už King napsal mne dokáže znovu překvapit. Toto byla krásná pohádka, jak má být. Dobrodružství Charlieho v magickém světě Vás chytne a už nepustí. King zůstane navždy jedním z nejlepších vypravěčů.

soupik2012
22.03.2024 audiokniha 4 z 5

Do teď jsem žila v přesvědčení, že můj nejoblíbenější zahraniční autor, dokáže napsat jakoukoliv knihu, věnovat se jakémukoliv žánru a pokaždé budu vrnět blahem. Až do Pohádky. První třetina knihy v sobě má veškeré Kingovy atributy a já byla z příběhu nadšená, ale cestou do jiného světa se to dost pokazilo. Není to špatné, to vůbec ne, ale já mám u Kinga pokaždé jenom ta největší očekávání a v části pod zemí jsem našla několik hluchých, zbytečných pasáží, ale především závěrečný souboj u studny mi přišel hodně divný. No divný, vlastně takový pohádkový. Fena Radar je v celém příběhu tou nejzajímavější postavou a já si jí dovolím označit za hlavní. Audiokniha je velice vydařená a opravdu hodně dobře ji načetl pan Matouš Ruml.

*** Dobří lidé září, v temných časech jasněji. ***

MichelleKing
15.03.2024 5 z 5

Nikdy jsem nepředpokládala, že bych si mohla užít fantasy cestu, protože tento žánr je pro mě raritou. Nyní mě pan King opět přesvědčil, že k životu potřebujeme magii, fantazii a pohádky...
Myšlenka tohoto románu zní tak jednoduše! A přesto je to Stephen King, kdo ví, jak ji rozšířit a naplnit světy nezapomenutelnými postavami, sympatickými i nesympatickými, a konfrontovat zlo s dobrem.
Ach, jaká to krásná POHÁDKA!

aljoska83
13.03.2024 5 z 5

Bez váhání 5 hvězd. Nejlepší kniha co jsem v poslední době četla.

jindrich5708
12.03.2024 5 z 5

Nádhera , skvělé čtení.
Pohádka : Jestli to byl šuk ze soucitu. Ať žije soucit :-) .

Schary
11.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Dlouhý příběh, je psaný klasickým kingovským jazykem, s květnatým popisem osob a světů, ve kterých se děj odehrává. První třetina knihy vypráví o chlapci, který v dětství ztratil matku, žil s otcem, který bojoval s alkoholismem a jednou cestou ze střední školy zachrání starého morouse ze sousedství a převezme za něj péči o jeho psa. Postupně odkrývá tajemství starého domu až narazí na cestu do jiného světa. Tento záhadný svět je sužovaný zlým kouzlem a je na Charliem, aby omladil stařičkou fenu a při té přípežitosti zachránil chátrající zemi.

Vampucha
02.03.2024 3 z 5

Pohádku jsem si pro sebe rozdělila do tří částí. První vokecávání a nuda, druhá část je vykradený Čaroděj ze země Oz a třetí část konečně akce a spád!
Jako celek to nehodnotím špatně, ale rozhodně teď tvorbu Kinga nechci hodně dlouho vidět.

Příběh sledujeme z pohledu sedmnáctiletého Charliho. Začíná vyprávět svůj příběh od doby, kdy mu bylo asi devět let, máma nečekaně zemřela a z táty se stal alkoholik. Postupně dospívá a vypořádává se nejen s tátou opilcem, ale i sám se sebou.
V sedmnácti letech se seznámí se samotářským panem Bowditchem, který bydlí nedaleko a celý Charlieho život se tímto okamžikem mění.
Než se do tohoto místa dostanete uběhnou desítky stránek a než se Charlie dostane do té tajemné kůlny o které to celé vlastně je, trvá to snad půl knihy.
Postava p. Bowditche mě bavila a docela mě mrzelo, že nedostal trochu více prostoru. Jeho mrzoutství té nudnější části knihy dodávalo šťávu.
V kůlně se skrývá portál do jiného magického světa. Charlie se vydává na cestu a potkává přátelské postavy, které mu radí a pomáhají, ale i takové, které mu silně znepříjemní pobyt v tomto světě. Nakonec se dostane do města, kde se vše zvrtne a zde konečně kniha dostává tu pořádnou akci a zvraty.

Jak už jsem naznačila asi první polovina knihy byla klasicky kingovsky vokecávací a na můj vkus příliš pomalá. Ve druhém světě je to lepší, děje se toho poměrně dost, jen mi vadila ta paralela s Dorotkou a čarodějem ze země OZ. Není to poprvé, co jsem se s něčím takovým u Kinga setkala a fakt mi to vadí.
Nicméně ten tajemný svět jako takový a jeho magie mě bavil a i některé postavy později ve městě jsem si oblíbila. Knihu jsem měla jako audio knihu a co mě opravdu bavilo byl Matouš Ruml a jeho interpretace jednotlivých postav, klobouk dolů. Audioknihu tedy určitě mohu jen a jen doporučit.

Architetka
02.03.2024 4 z 5

Až doteď jsem se s knihami S. Kinga míjela, Pohádku mi doporučila dcera a nelituju. První část mě nadchla, bylo to napínavé, dojemné, takové čisté. Druhou část jako kdyby psal někdo jiný. Nevadila mi rozvleklost, se kterou se Charlie probíjí dějem vpřed (dlouhé popisy mám ráda), ale vše bylo takové schematizované, předvídatelné, učesané. 5 hvězd za první část, 3,5 hvězdy za druhou.

Clara_C
02.03.2024 5 z 5

King prostě umí. Jistě, někdo by stránky ubral, někdo přidal, jiný by to ani neotevřel, ale kdo z nás je King?

Za mě super čtení, horor to není, ale procházet měnícím se městem, kde nevidíte nic než zkázu, nechcete nikdo z vás.
Taky mě nejvíc bavily pasáže s Radar, nejvíc se bojíte o ní a, stejně jako u vlastních psů, jí přejete věk plný vitality. Napořád.

Snapeova
01.03.2024 4 z 5

Kniha, kde víc budete asi milovat psího hrdinu, než toho hlavního lidského, i když na něm není nic špatného. Já to tak měla. Psí hrdinka Radar mě prostě bavila.
Líbila se mi kupodivu nejvíc asi první část příběhu v našem světě. Začátek v pohádkovém světě byl zajímavý, ale pak přišla část s uvězněním a souboji, která mě nebavila skoro vůbec. I v jiných knihách u podobných scén ztrácím pozornost a prostě mě to nebere. Znovu mě to chytlo zase až ke konci. King každopádně nezklamal a napsal slušnou dospěláckou pohádku, která má asi vše, co by mít měla. Akorát některé části mi přišly zbytečně natažené a rozvleklé. Ubrat pár stránek a zrychlit spád by nebylo na škodu.

Warty
25.02.2024 3 z 5

Nejsem fanoušek fantasy, ale Kinga mám ráda, takže jsem knize dala šanci. Napsané je to dobře, i když trošku rozvlekle. Samotný příběh mě ale nijak moc nezaujal. Pohádky holt nejsou můj šálek čaje.

Čand@
23.02.2024 4 z 5

Kingova vydarená fúzia niekoľkých rozprávok by zaiste potešila Dobšinského, keby ešte žil. King je očividne v každom smere vynikajúci vyprávač, preto za mňa o hviezdičku menej iba kvôli tomu, že fantasy nie je môj obľúbený žáner a heroické boje medzi znesvárenými stranami ma nezaujmú v žiadnej knihe. Viac ma teda bavila prvá časť románu, než sa dej presunul do druhého sveta. Verím však, že pre iných zas je zábavnejšia práve táto časť.