Písně z Ostrova vážek

Písně z Ostrova vážek https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65708/bmid_pisne-z-ostrova-vazek-loF-65708.jpg 5 37 5

Sbírka bezpočtu listů (Manjóšú), sestavená v 8. století a obsahující více než čtyři tisíce básní několika stovek autorů a autorek, je jedním ze základních zdrojů japonské poezie. Díky neobyčejné pestrosti témat i autorů, kteří pocházeli z nejrůznějších vrstev společnosti – od nejvyšších hodnostářů až po drobné úředníky, muže i ženy, představuje jakýsi vzorník námětů a citových poloh. Výbor, který sestavil překladatel sbírky, významný japanolog českého původu Antonín V. Líman, nabízí přehled témat, která dodnes zůstávají pro japonskou sensibilitu a poetiku typická: inspirace krajinou – horami, řekami a mořem, květy a rostlinami (slivoně a sakury, květy hagi a hvozdíky, bambusy, pinie a javory), ptáky (kulíci, kukačky a jeřábi) a cestami, či posvátným nápojem sake. Nechybějí ani verše o lásce, odloučení, žalosti z odchodu drahé osoby, či „dadaistické“ básnické hříčky. Zasvěcené komentáře A. Límana pomáhají vychutnávat bohatství japonské poetické tradice vskutku plnými doušky. Kompletní český překlad s komentářem, který Antonín Líman vydal v letech 2001–2008 v nakladatelství Brody, je po francouzštině teprve druhým úplným překladem jedinečného textu do některého z evropských jazyků.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Manjóšú


více info...

Přidat komentář

Teckovana
02.02.2020

Parádní ilustrace v tradičním duchu a zajímavé vysvětlivkové komentáře zasvěceného dlouholetého překladatele staré japonské poezie. Povinná četba pro japanology i japanofily. :-)

Komaeda
02.02.2019 4 z 5

Pár básní z Manjóšú, doplněné o vysvětlení a koměntáře


Shindo
04.03.2018 4 z 5

Japonská poézia má svoje čaro a Líman je legenda. Aj táto zbierka bola krásna, nezaujala však tak ako napríklad zbierky haiku.
Ako však pri takejto poézii býva zvykom, aj Písně mali clivý a smutný podtón.

Bonusom sú krásne ilustrácie a Límanove komentáre na začiatku a v priebehu každej kapitoly.

hellena1523
30.01.2017 5 z 5

Japonská poezie je jako jasmínový čaj. Člověka buď zcela uchvátí, nebo se jeho srdce zlehka dotkne, ale zmizí a už nezláká. Mě si získala přesně jako ten čaj a přináší do mého života kouzelně uklidňující poetičnost.

f.enjoy69
23.06.2016 4 z 5

Nikdy jsem nebyl člověk, který by si jen tak otevřel knížku s poezií. Poezie a smysl pro estetično z dalekého Japonska mi nicméně stále dokazují, že to byla chyba a já se teď snažím dohnat ztracený čas... :-))

Je až s podivem, kdy toto dílo vzniklo, v jakém rozsahu a jak moc jsou věci kolem nás neměnné - jakési krásno, které člověk potřebuje vnímat...