Písečníci (3 povídky)

Písečníci (3 povídky) https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32349/bmid_pisecnici-VCu-32349.jpg 4 210 30

Sbírka tří různorodých povídek oceněných Hugem a Nebulou. Povídky: Písečníci, Píseň pro Lyu, Skleněná květina.

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Sandkings , 1981


více info...

Přidat komentář

Luigi1
21.02.2024 3 z 5

Všechny povídky jsou rozdílné proto se těžko hodnotí jako celek

Johana
18.08.2023 5 z 5

Vracím se po letech k titulní povídce: Písečníci. Je tak úžasná! Obsahuje nejoriginálnější ufonky, o jakých jsem kdy četla a každému mohu vřele doporučit, aby si knihu vzal do ruky. Kvůli písečníkům dávám 5 hvězd, dala bych deset.

Ostatně Písečníci jsou světlicí, která mne k autorovi přivedla, čehož nelituji.

Ostatní dvě povídky, Píseň pro Lyu a Skleněná květina, mi přijdou přehlédnutelné, ačkoli neurazí.


joshuagrey
15.08.2021

Nepobral jsem poslední příběh. První dva byly skvělé.

zuzana3781
02.03.2021 5 z 5

Pecková sci-fi kniha se 3 povídkami. Výborná

danny_21
16.01.2020 3 z 5

Ve výsledku je to čistý střed se sestupnou kvalitou povídek. První Písečnícká je výborná, nadprůměrná, druhá předvídatelná s odřenýma ušima ve středu spektra a poslední už s utrpením dočtená, snad jako by ani nebyla Martinova - 50 %

martin6849
22.12.2019 3 z 5

Bohužel musím hodnotit 3*. První dvě povídky super, jen jejich závěr byl už dlouho dopředu jasný a ta třetí šla docela mimo mě (nelíbila se mi a nebavila mě).

Lenka.Vílka
28.07.2019 5 z 5

Tak tohle byla rychlá četba. Písečníky jsem už četla a Píseň pro Lyu jsem si taky už vychutnávala v jiném vydání. Čili dnes jenom Skleněná květina. Komentář a její hodnocení pochopitelně u povídky. Ale při vzpomínce na zbylé povídky si myslím, že výběr k sobě dobrý.

smazenaryba
06.07.2019 5 z 5

"Morálka je přiléhavy pletený odev, který človeka pevně svírá, pokud ho vůbec má, ale rozlehlý prostor mezi hvězdami má sklon rozpárat jej, roztřepit do mnoha uvolněných a jasnými barvami hrajících nití, přitom však nevymodeluje na první pohled patrný vzor."

Martinovo universum "Tisíc svetov" (všetky tri poviedky sú jeho súčasťou) v mnohom pripomína Aldridgeov svet Dilvermoon. Je to svet budúcnosti, v ktorom neexistujú žiadne tabu, padli všetky morálne zábrany a zostáva už len túžba po absolútne, nech už to pre individuum znamená čokoľvek. Jednotlivé poviedky rozoberajú takéto túžby a či už je to túžba byť bohom (Písečníci), túžba po láske (Píseň pro Lyu), alebo po vedení, živote a smrti (Skleněná květina), Martin nás berie na výlety, ktoré rúcajú klišé a otvárajú nové žánrové hlbiny. Niekedy to robí priamočiarejším spôsobom, niekedy ťažším filozofickým prístupom, no vždy sa mu darí strhnúť. Som veľmi rád, že som Martina spoznal najprv ako poviedkára a než sa pustím do jeho ságy (ak vôbec), určite vyhľadám jeho ďalšie poviedky. Tisícstranové telenovely vie písať kde kto, no skutočný talent sa ukazuje práve v krátkych pribehoch.

muchtarka
14.01.2019 3 z 5

Zajímavé narazit na sbírku obsahující povídky tak rozdílných kvalit. Písečníci jsou jednoznačně nejlepší povídkou svazku, vlastně mi bylo i celkem líto, že je povídka tak krátká. Bylo to tradičně dost jiné sci-fi, než co se obyčejně člověku při vyřčení tohoto žánru vybaví, tohle Martin prostě umí. Nechutné, zábavné, dramatické.
Problém nastal u zbylých povídek, Píseň pro Lyu je jako propad z výběrové střední školy na první stupeň. Příběh je až bolestivě předvídatelný, nudný, nezajímavý, Martin tu asi experimentoval s nějakým novým přístupem a experiment dopadl prostě mizerně.
Poslední příběh Skleněná květina pro mě byl docela nepochopitelný, podivné skoky, nedovysvětlené události, jakoby vypravěčka měla mnohanásobnou poruchu osobnosti - což samozřejmě k idee perfektně sedí, jenže jak chaoticky to autor zpracoval, je prostě už moc. Přitom samotná myšlenka hry o duši mi přišla zajímavá a měla potenciál, ten bohužel zůstal zcela nenaplněn.
Hodnoceno jednotlivě: Písečníci 4*, Píseň pro Lyu 2*, Skleněná květina 2*

rutto45
27.12.2018 4 z 5

Na túto knihu som narazil náhodou v antikvariáte a pri pohľade na meno som ju ihneď kúpil (tuším stála 30kč). Džordž zrejme čo-to poskúšal, kým napísal veľaváženú a známu sériu Game of Thrones. Tu som žiaľbohu zatiaľ nečítal, takže nemôžem porovnávať, ale už viem, prečo je taký obľúbený, najmä v poslednej dobe. Odporúčam každému fanúšikovi Martina, ktorý ju zatiaľ nečítal.

SimonDobes
23.12.2018 4 z 5

Písečníci - 5*
Píseň pro Lyu - 4*
Sklenená kvetina - 2*

OdvaznyMladyMuz
10.10.2018 3 z 5

Překvapilo mě, jak předvídatelné povídky byly. U všech jsem po pár stranách tušil průběh i následný konec. Přesto nemůžu říct, že bych byl zklamán. Četli se mi docela příjemně.
Písečníci ***, Píseň pro Lyu ****, Skleněná květina **

NemmamSlov
21.07.2018 3 z 5

Prva kniha od tohto autora a pre mna male sklamanie. Akurat titulna poviedka Pisecnici zaujala ostatne slaby priemer, od autora Games of thrones som cakal urcite viac, ale kazdy autor ma slabsie a lepsie diela tak urcite nad spisovatelom este nelamem palicu.

GOD-Complex
17.07.2018 2 z 5

Titulni povidka Pisecnici je super a zabavna, kdybych hodnotil jen ji, byly by to solidni 4*, ale dalsi 2 propluly kolem me naprosto bez odezvy. Docetl jsem je jen z povinnosti a srazi tuhle sbirku uplne zbytecne do podprumeru. 4/10

Eldar80
06.05.2018 3 z 5

Kdo rád čte sci-fi povídky asi si přijde na své. Mě to moc neoslovilo. Ze tří povídek vyniká hlavně ta prostřední díky své myšlenkové úrovni. Upřímně ani to zařazení do žánru není přesné. Když budeme důslední, tak tam vědecké fikce zrovna moc nebylo. Je to jen takové co by se asi tak mohlo stát ve vzdálené budoucnosti? Tak o tom napíšeme příběh. Podle mě to je spíš fantasy z budoucnosti. Když totiž člověk moc přemýšlí, zjistí, že nekomentuje knihu, ale píše úvahu o SF&F žánru.
Doporučit se to dá jen kvůli té prostřední povídce, která je úplně jinde než dvě zbývající. Nečtu povídky a ani to nezapadlo do mého vkusu. Povídky jsem četl v obráceném pořadí než jsou v knize, ale dojmu z knihy to moc nepomohlo. I tak slušných 70%

KAREL6725
30.01.2018 5 z 5

Moje jedna z prvních knih , kterou jsem koupil v Černé planetě v Brně . Z nostalgie a za Písečníky plný počet hvězd.

jarabr
20.06.2017 2 z 5

Někdy kolem roku 1996 u nás Nova začala vysílat seriál Krajní meze - pilotní díl se jmenoval Králové písku. Doteď jsem netušil, že to bylo inspirováno povídkou Písečníci. Narazil jsem na ně úplně náhodou v knihovně a musím říct, že je to pecka, stejně jako ta filmová podoba i když ta se tolik nedrží předlohy, ale výsledek je stejný.
Nicméně k hodnocení knihy - Písečníci za 5, Lya tak 2-3 a Květina - tu jsem vyloženě přetrpěl, takže jen za 1.

BlackNapalm
01.06.2017 4 z 5

První dvě povídky absolutně parádní!!! Třetí je slabá...zbytečně kazí sílu předchozích novel.

Pedias
21.10.2016 5 z 5

Skvělá kniha!

adrianna0305
10.06.2016 1 z 5

Autorovu mysl asi napadl Gríška, jinak tyhle sci-fi ptákoviny vysvětlit nejdou. Plácá děj bez ladu a skladu jak Písečník svůj domeček. Deportovat knihu na Škín, ať je naše planeta v bezpečí! :-D

Část díla

Kniha Písečníci (3 povídky) je v

Právě čtených1x
Přečtených275x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených16x
Knihotéce116x
Chystám se číst39x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x