Piknik a jiné pohromy / Picnic and suchlike Pandemonium

Piknik a jiné pohromy / Picnic and suchlike Pandemonium https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103067/piknik-a-jine-pohromy-picnic-and-suchlike-pandemonium-103067.jpg 4 149 20

Jak naznačuje věnování Durrellovy povídkové sbírky „mé sestře Margo, která s láskou a humorem svolila, abych ji v této knize poněkud zesměšnil“, autor tu s laskavým humorem a sebeironií popisuje nevšední chvíle prožité na cestách s rodinou a přáteli. Předmětem jeho humorně laděné kritiky se tak stávají především jeho sourozenci – sestra Margo a bratři Leslie a Larry. V tomto prvním dvojjazyčném výboru s jazykovým komentářem překladatelky přinášíme první dvě ze šesti povídek – titulní Piknik a Panenskou plavbu.... celý text

Literatura světová Humor Povídky
Vydáno: ,
Originální název:

The Picnic And Suchlike Pandemonium , 1979


více info...

Přidat komentář

Elea
02.11.2023 2 z 5

Knihy o zvířatech se mi líbí mnohem víc.

Aligator805
25.05.2022 5 z 5

Krásné čtení. Příběhy Durrellovy rodiny nikdy nezklamou. Larry jako vždy úžasný. A povídka Zrcadlo je úžasný horor.


NikiGrouse
03.04.2022 5 z 5

Gerryho povídky mě opět rozveselily:-). A jako bonus: hororová historka Zrcadlo. Skvělé!

DzordanoChruno
20.01.2022 3 z 5

Ľahké oddychové čítanie, no miestami nuda. Niektoré situácie neboli až také vtipné, koľko priestoru dostali. Prvá časť predchádzajúcej vety by mohla znamenať, že sa naozaj stali. A druhá potvrdzovať to, že autor potreboval písať čo najviac, aby vydával knihy a zarábal peňáze na svoje výlety. Poviedka Zrkadlo je však iná, o dve triedy lepšia.

Maud22
09.03.2021 5 z 5

Souhlasím se všemi, kteří zmiňují povídku Zrcadlo. To bych do Durrella neřekla. Strašně jsem se bála. Knihu vlastním, ale vím, že už si to nikdy znova nepřečtu. A dodnes to doporučuju jako dobrý horor.

Ava365
07.02.2021 5 z 5

Durrellův humor je mi velice blízký. Bez váhání dávám 5 hvězdiček.

svarnyp
15.05.2020 4 z 5

Na rozdíl od původní sbírky Piknik a jiné pohromy obsahuje tato verze jen první dvě povídky. Anglický text je dost těžký, ale o to nádhernější jazyk si čtenář užije. Humor je vlídný a životně absurdní. Také je text dnes již zajímavým výletem do dosti jiné doby a náhledu na svět. Ale stojí za odpočinkové čtení.

JulianaH.
17.03.2020 5 z 5

„Hej, vy tam!" zavolali jsme na muže, jakmile jsme mu byli na dosah. Napřímil se a pohlédl na nás. Byl celý zabahněný, voda z něj jen kapala.
„Brý vodpoledne!" křikl.
„Člověk by řekl, že po takových zkušenostech s počasím by si Angličané mohli vymyslet jiný pozdrav, nezdá se ti?" podotkl Larry. „Je to neskutečně absurdní, říct dobré odpoledne za dne, jehož klimatické podmínky by dělaly starosti i Noemovi."

Titulní povídka, „Piknik", je zkrátka vyprávěním o anglickém počasí. Příležitost předvést se v celé svojí úděsnosti mu zavdá Larryho návrat do Anglie a Louisin nápad uspořádat na synovu počest piknik na pláži. Vtipná mi, žel, nepřišla – s výjimkou výše citovaného místa. (1*)
Zato za druhou povídku, „Panenskou plavbu", nemůžu než dát pět hvězdiček a její hodnocení musím promítnout do hodnocení celého díla. Po dlouhé době jsem se smála nahlas, a to mnohokrát a hodně. Tenhle text je patrně nejhumornější věc, kterou jsem od Durrella četla. Zvláštní, že napoprvé mi vůbec neutkvěl v paměti a teprve teď, po osmi letech, jsem ho náležitě docenila.
Na první plavbě řecké lodi zažívá Durrellova rodina všechny svérázy Homérova národa. Nefunkční zámky na toaletách, logiku, která se nezdá být z tohoto světa, originální přípravu topinek i uza a [spoiler?] zázračnou schopnost kapitána vyrobit v lodi dvě přesně souměrné díry. Geniální. (5 *)

ewalien
11.08.2019

Kniha byla velmi zajímavá, jako všechno, co jsem od Durrella četla. Jen ta poslední byla spíš jako od Lovecrafta, nebo Howarda. A jako na potvoru jsem knihu musela dočíst o noční službě. Ale překvapilo mě, jak dokáže autor, u jehož knížek jsem smíchy padala pod stůl, tak obrátit do žánru, který se píše dost těžko (vím, o čem mluvím) a ještě to napsat dobře. Z humoru do prakticky hororu - klobouk dolů. Tenhle člověk vážně uměl psát. Těším se, až objevím, co jsem od něj ještě nečetla.

Boogie007
20.02.2019 5 z 5

Piknik v sobě mísí skutečné události a samotnou autorovu fantazii. Přidávám varování - poslední povídku raději nečtěte v objetí nočních hodin :-).

Vidlička
19.10.2018 1 z 5

K DĚJI A AUTOROVI: Nemůžu si pomoct, ale ta jeho famílie mě prostě vytáčí! Světoznámý Durrell holt nebude můj šálek kávy...

K ANGLIČTINĚ: Šíleně dlouhá souvětí a přehršle absolutně neznámých slovíček. To by se mi líbilo, kdybych si knížku četla pro pobavení v češtině, ale jako učební pomůckou jsem se knihou vyloženě protrápila. A myslím, že v případě bilingvního textu, by neměl být překlad tak "umělecký", ale více doslovný. Budu muset snížit level...

Hanka_Bohmova
12.07.2018 3 z 5

Opět se projevilo, jak hrozná jsem konzerva - samozřejmě se mi nejvíc líbily první dvě povídky, protože to byly "staré známé". Zbytek mě příliš nezaujal a horůrek si vychutnat nedovedu, docela roztomilá byla povídka o restauraci.

Panenskou plavbu si důkladně zapamatuju jako prostředek "první duševní pomoci", až se mi zas někdy nevyvede rodinný výlet podle plánu. Třeba mi vzpomínka na ni přinese trochu potřebného nadhledu :o)

kh123
19.02.2018 4 z 5

Od pana Durrella jsem dodnes znala jen jeho "zvířecí a rodinné" příběhy. Tahle sbírka mě překvapila svou různorodostí, každá z povídek je jiná, jinak zajímavá, humorná, morbidní, strašidelná.... Kdybych měla vybrat jednu, kterou si určitě zapamatuji, bude to "Zrcadlo".

Allebith
13.06.2016 4 z 5

Durrelovy příhody z cest, o rodině, zvířatech atp. jsou stejně vtipné v čj i v aj (čteno z bilingvní verze). :)

jana.hud
29.02.2016 4 z 5

Durrell opět nezklamal a pobavil. Jak povídky nečtu,tak u tohoto spisovatele se vyplatí udělat výjimků. Nejvíc mně zaujala hororová povídka Zrcadlo.

Martin, Vyškov
01.11.2014 5 z 5

Dlouho, nebo snad nikdy jsem se u žádné knížky nenasmál tak, jako o této. super povídky :-)

sto7ra
04.12.2013 3 z 5

příhody geralda durrella jsou vždy k pokukání. ale v téhle knize je i jedna hororová, která mi dloooouho nedala spát. doporučuju!!!

mayinka
09.07.2013

Leslie, Margo a Larry sourozenci s matkou na panenske plavbe :) neskutecny pribeh. Vtipna knizka.

WEIL
03.01.2012

Humoru je stále jakoby méně. A tak je dobře, že se o něj třeba tenhle autor pokouší. Vždyť humor je z latinského slova, a znamená vláhu; oživení všednosti.

Martin_Happy
02.01.2012 5 z 5

Jastli je něco ještě humornější, než klasický Durrell, pak je to Durrell povídkový. Piknik a Panenská plavba mě rozveselí naprosto vždy