Odbarvená píča / The White Pussy

Odbarvená píča / The White Pussy https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107546/bmid_odbarvena-pica-the-white-pussy-O9I-107546.png 4 129 19

Tři povídky – „Odbarvená píča“, „Bílej plnovous“ a „Vražda Ramóna Vásqueze“ – od kultovního amerického autora, bohéma profesí a především krále nezávislé tvorby. Jedná se o dvojjazyčné vydání.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Argo
Originální název:

The White Pussy , 1977


více info...

Přidat komentář

luca321
13.12.2022 3 z 5

Na knížku jsem narazila úplně náhodou, při navštívení knihovny. Zaujala mě svým vzhledem a názvem. Bukovského jsem před tím neznala a vůbec jsem nevěděla o čem to bude. Z knížky jsem taková rozpačirá, kupodivu se mi to docela i líbilo, hlavně první dvě povídky, třetí moc ne, protože to na mě bylo až moc. Upřímně nevím, jestli si ještě někdy od něj něco přečtu, ale třeba jo.

OdvaznyMladyMuz
24.11.2021 3 z 5

"A Herb vždycky navrtal do melounu díru a ošoustal ho a pak donutil prťavýho Talbota, aby ho snědl."

Číst Bukowskiho na veřejnosti je zvláštní. Sedím na sedadle v zadní části autobusu, kolem sedí utrmácený bytosti s unavenýma očima, což je taky to jediný, co z nich vidím, pokud zrovna nemají skloněný tváře do rozsvícený obrazovky mobilního telefonu. To pak z nich nevidím vůbec nic. Jen temena hlav. Já si v klidu čtu literaturu, tvářím se děsně chytře, nebo si to aspoň myslím, a skrze Hankova slova se mi v hlavě zjevují chlupatý kundy, obří kozy, chlápci uchlastávající se k smrti nebo týpek, co žere ošoustanej meloun plnej semena. Je to prostě zvláštní. Zatímco osoba vedle mě bezduše sjíždí prstem facebook, já se mezi řádky ohlížím, jestli mě za ty Hankovy chlípný kecy někdo neprobodává pohledem plným opovržení. Jako bych si na tom zadním sedadle honil. Přitom si jenom, kurva, čtu podělanou knížku starýho prasáka.

A o čem je tahle mini kniha, co má sotva sedmdesát stran, z nichž polovina je v angličtině? V úplný zkratce je to o odbarvený frndě, o bílým plnovousu ze semena na bradě kozatý koc a o vraždě teplý hvězdy němých filmů. Víc vědět nepotřebujete. Vlastně to už ani nemusíte číst. Nemáte zač.


v.michlickova
10.11.2021 4 z 5

Tak tohle bylo dost temné, ale i zajímavé čtení. Bukowského jsem četla úplně poprvé. Knížečka byla krátká na to abych se zařadila mezi jeho příznivce, ale ani nejsem odpůrcem takové tvorby. Určitě dám autorovi ještě šanci na mě pořádně udělat dojem.

čerweek
27.02.2021 4 z 5

"...autor popustil uzdu své mysli, fantazii a tvůrčím schopnostem, takže jde o výmysl, jenž byl inspirován a ovlivněn jeho bezmála půlstoletým soužitím s lidskou rasou..." Tradične surovo realistický Buk. Knižka je ďalší zástupcom zaujímavej dvojjazyčnej vreckovej edície od Arga. Zlaté písmo na obale sa tentoraz trochu stráca na výrazne červenom, eroticky ladenom pozadí, ktoré dopĺňa provokatívny názov. Za mňa mohol byť motív na obale o niečo minimalistickejší a tématicky viac korešpondujúci s obsahom. Útle dielo pozostáva z troch na seba nenadväzujúcich poviedok, ktorých dĺžka spolu s mierou násilia a sexu postupne rastie. Nie je to čítanie pre každého. Na druhú stranu Bukowskeho (miestami nechutný) naturalizmus dokonale odráža odvrátené zákutia ľudskej mysle, ktorých čo i len načtrnutie je vo väčšine iných kníh tabu. V tom vidím najväčšie pozítivum tohto diela a vlastne aj celej jeho tvorby...

Radoľa
27.11.2020 3 z 5

Provokácia názvom aj obsahom. Oceňujem skvelé dvojjazyčné vydanie a celkovú úpravu knižky do vrecka. Titulná poviedka sa stratí v pamäti hneď po prečítaní - 30%, druhá je vďaka nechutnej zmesi melónu a mužského semena, ktorú je nútený iný chlapík piť o niečo zapamätateľnejšia a drsnejšia. Pointa, spočíva v ustrihnutí zamýšľaného jednania jedného z protagonistov, je skvelá - 70%. Tretia poviedka je klasickou, zručne napísanou zločineckou mordovačkou s cynickým vyústením - 70%.

bigbabe
13.04.2020 2 z 5

Kombinací zavřených knihoven a čtenářské výzvy jsem si přečetla tuto knihu, kterou mi někdo před lety věnoval, protože jsem milovník miniknížek.
První dvě povídky oukej. Třetí byla trochu brutální, ale bohužel ne nereálná.

hellena1523
03.01.2020 3 z 5

Toto bylo moje první setkání s autorem a patrně nebude patřit k mým oblíbencům.

optos2330
25.10.2018 4 z 5

Bukowského výživné jednohubky s pridanou hodnotou vitamínov. V Argo vedia robiť moc pekné knižky. Vzhľadom na jej rozmery sa zmestí do knižnice každému. Kupujte, kým je!

roman9276
21.08.2018 4 z 5

Je to první knížka, kterou jsem od tohohle sprosťáka četl a určitě mě nalákal na jeho další díla. Za mě super!

ivanaa
16.07.2018 3 z 5

dobrá kniha

Medunkavera
07.07.2018 3 z 5

Tato malá útlá knížečka není nic moc. (Promiň Charlesi.)
Ale má jednu zvláštnost: Na jedné stránce čtete text v češtině
a pozor! Na druhé stránce čtete text té knihy v angličtině.
Tak TOHLE ta kniha má.

Ale nejlepší komentář má morte. To prostě nepřekonáme.

KrystofJuzko
07.07.2018 4 z 5

Charles Bukowski opět nešetří spermatem ani černým humorem, a zejména povídky Odbarvená píča a Bílý plnovous jsou tradiční „bukowárny“. O to více potěší žánrová odchylka v povídce Vražda Ramóna Vásqueze.

Arturo.Bandini
03.05.2018 3 z 5

Lidi v autobuse museli být u vytržení, když jsem za jízdy četl druhou (tedy prostřední) povídku z téhle sbírečky. Smál jsem se, až mi tekly slzy. Každopádně první povídka, po níž je sbírka pojmenována, se mi z hlavy úplně vypařila, zatímco zmíněná druhá a i třetí, jejíž druhá část je vyplněna brutalitou, mi v hlavě zůstanou delší dobu a jistě se k jejich přečtení ještě vrátím.

Hibashiri
23.01.2018 4 z 5

Byl jsem znechucen i pobaven :D

denny276
11.09.2017 3 z 5

Tuto knihu mám ve své knihovně jen kvůli jejímu názvu. Na Bukowskeho mi to přijde jako slabota,oproti ostatním povídkam z Nejkrásnější ženské ve městě.

TheCiko5
07.02.2016 5 z 5

Na co psát koment k třem úžasnejm povídkám z Bukowskiho dílny? Je to prostě skvělý! Každá povídka je jiná a autor přichází s pointou pokaždé v jinou dobu a myslím, že vždy zvolil správný čas. Načasování i tempo je okouzlující a všechno sedí jak prdelka na hrneček. První - klasika Bukowski, druhá - literárně nejdotaženější, třetí - total brutal a mráz po zádech. Tečka. Supr.

Mathir
23.01.2016 3 z 5

Jsou tam dvě stejné povídky jako v Nejkrásnější ženské ve městě.. to bylo pak hodně velké rychločtení. Možné jsem se měl podívat na obsah předem :)
Na povídky jsem nějak zapomněl, že jsem si je před vánocema půjčil... až mi došla upomínka, že jsem nevrátil odbarvenou píču :)

yueh24
11.10.2013 2 z 5

Bukowského mám hodně rád a celkem načteného, ale tohle byla slabota. Nejlepší na celé knize je fakt její název.

Skip
28.05.2012 5 z 5

Tři krátké povídky svérázného autora v dvojjazyčném vydání. Mám tuto knihu spíš jen jako takovou malou raritku, i když vím, že o něco převratného nejde. Povídky jsou ale svěží, patřičně kořeněné Bukovskiho stylem neznajícím slitování s tím, kdo by se chtěl nějak ošklíbat. Prostě starý dobrý Hank, jak ho mám rád.