O milosti a svobodném rozhodování / Odpověď Simplicianovi

O milosti a svobodném rozhodování / Odpověď Simplicianovi https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113758/o-milosti-a-svobodnem-rozhodovani-113758.jpg 4 6 1

Odpověď Simplicianovi. Dva spisy Svatého Augustina, biskupa a učitele církve, největšího církevního otce křesťanského Západu. V obou se řeší nesnadná otázka: Jaký je vztah Boží milosti k lidské svobodě? V první spisu probírá Augustin námět systematicky, odpovídá na znepokojení hadrumetských mnichů, že v jiných spisech údajně popíral svobodu lidské vůle. Odpověď Simplicianovi, první dílo Augustina jako biskupa, je přímý výklad několika biblických míst, jenž má přesněji zodpovědět, komu a proč se dostává Božího omilostnění.... celý text

Duchovní literatura Náboženství Filozofie
Vydáno: , Krystal OP
Originální název:

Ad Simplicianum de diversis quaestionibus libri duo


více info...

Přidat komentář

martinab_13
06.05.2023 3 z 5

Kniha "O milosti a svobodném rozhodování" (také známá jako "Odpověď Simplicianovi") je dalším významným dílem svatého Augustina, které se věnuje otázce lidské svobody a Boží milosti. V této knize Augustin odpovídá na otázky a námitky svého přítele Simpliciana, který se zajímal o problematiku vztahu mezi Boží milostí a lidskou svobodou.

Augustin se snaží ukázat, že lidská svoboda a Boží milost nejsou v rozporu, ale že obě jsou nutné pro spásu duše. Tvrdí, že lidská svoboda není absolutní, ale omezená Boží vůlí a že lidská vůle bez Boží milosti je odsouzena k selhání. Augustin také ukazuje, že Boží milost je tím, co nám umožňuje volit dobro a přijmout spásu.

Kniha "O milosti a svobodném rozhodování" se také věnuje otázce hříchu a jeho vlivu na lidskou vůli. Augustin tvrdí, že hřích má zničující účinky na lidskou svobodu a že jediný způsob, jak se z něj vymanit, je přijmout Boží milost. Poukazuje také na to, že každý člověk potřebuje Boží milost a že nikdo není schopen spásy sám o sobě.

Štítky knihy

filozofie teologie světci Bůh a člověk Bible svoboda exegeze Bible Boží láska filozofická antropologie

Autorovy další knížky

Aurelius Augustinus
alžírská, 354 - 430
1992  86%Vyznání
2007  86%O boží obci I
2000  83%O milosti a svobodném rozhodování / Odpověď Simplicianovi
2002  100%Miluj a dělej, co chceš
2000  93%Aurelius Augustinus. Říman, člověk, světec