Než přijde kat

Než přijde kat https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442688/bmid_nez-prijde-kat-ewt-442688.jpg 3 26 13

Primas pražského Židovského města Markus Mordechaj Maisel se obrací na písaře zemského soudu Lukáše Trobla z Květnice, aby vyšetřil záhadné krádeže mrtvol ze židovského hřbitova. Nedlouho poté Lukáš v jedné pražské krčmě vyslechne debatu císařských důstojníků, kteří se chtějí zbavit vrchního velitele císařského vojska v Uhrách, polního maršála Heřmana Rusworma. Soudní písař maršála jako svého přítele varuje, ale ten bere jeho varování na lehkou váhu. Zároveň tím Lukáš na sebe přivolá nenávist části důstojníků, stranících maršálovu konkurentovi, generálu Giovanni Belgioisovi a musí se před nimi skrývat. Po nočním hlídání na židovském hřbitově se mu sice nakonec podaří odhalit lupiče mrtvol, krátce nato je však unesena jeho snoubenka Kordula. Dramatický děj vrcholí jejím osvobozováním a také vzájemným soubojem maršála Rusworma a generála Belgioisa. Rusworm při něm Belgioisa zabije, ale protože císař Rudolf II. souboje zakázal, je maršál uvězněn v obávané Daliborce na Pražském hradě. Podaří se Lukášovi zachránit maršála před popravou? A pomůže mu v tom císařova milenka Kateřina Stradová?... celý text

Přidat komentář

Misabi
17.02.2024 4 z 5

Mne se to líbilo. Zajímavý příběh a několik dějových linií.

Ladinek
20.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Na to, že alkoholik Trobl nic nevyšetří a řešení se objeví jaksi samovolně, jsem si už zvykl. Ale zde autor ještě navíc zcela zamichal s historickými skutečnostmi. Například maršál Russworm byl popraven asi dva roky poté co Rudolf vyměnil komořího a také jej nepopravil kat Jaroš, ale jeho nástupce Mydlář. A popravdě mi moc nedává smysl proč se autor uchýlil k takovému ohýbání historie, protože pro ten příběh to zdaleka nemělo zásadní význam. Jako zábava to ujde, ale historické poučení v tom rozhodně nehledejte.


Tiama
01.08.2023 2 z 5

Ráda bych napsala, že Lukáš něco vypátral, ale on vlastně hlavně nasával nebo myslel na ženské. Ten zbytek času se buď bil nebo utíkal a jestli něco zjistil, tak to byla spíš náhoda.

zazvorka
05.07.2023 odpad!

Když už jsem to z knihovny donesla domů, snažila jsem se knížku přečíst. Velká dřina, je to mizerná slátanina. Snad jsem příliš tvrdá, ale je mi líto času, který jsem nesmyslně ztratila.

Janča1532
09.01.2022 3 z 5

Do knihy sem se nemohla začíst,když sem se začetla, zjištovala sem,že zase tak úplně špatná není-

vincek1
29.09.2021 3 z 5

Asi zatím nejslabší kniha autora, kterou jsem četl. Oproti jiným čtenářům, mě ne příliš slušná slova, nepohoršovala. Nevíme přesně jak se v popisované době mluvilo ve všech možných vrstvách obyvatel. A když se začtete do současné literatury, myslíte, že je to lepší?
Nevím, ale jako oddechové čtení to tak špatné není.

Ladygeront
25.01.2021 1 z 5

Nečekala jsem žádné zázraky. Donutila mě potřeba číst, ale takovou slátaninu jsem si přece jen nezasloužila! Ono vůbec, posledního půl rok nevychází, mimo několika mála knih, nic co by stálo za ty ceny. Příběh naprosto pitomoučký, "hrdinové" s IQ housete. Zato sprostoty plný pytel.

ondras666
02.11.2020 2 z 5

Když jsem viděl historickou detektivku, zaradoval jsem se. Jenže realita je jiná...
Příběh sám o sobě dost chabý, celá detektivní práce a zápletka vlastně taky žádná a navíc jen hádky a souboje. A korunováno slovníkem pokrývače... Tohle se fakt nepovedlo. A co tomu dodalo pomyslnou třešničku, linka s hraběnkou Stradovou...

petr368
07.09.2020 2 z 5

Ve vší úctě, kniha je takovým smutným obrazem dnešní doby, kdy obsah ani talent o ničem nerozhoduje a přednost má komplexní obchodní práce se jménem autora. Pokud čekáte detektivku jako já, zklame vás, že zde vlastně žádné vyšetřování neprobíhá. Místo toho zde máte dostatek nespisovných výrazů. Námět autor pravděpodobně hledá v podnicích IV. cenové třídy. Nic proti tomu, dělal to i Hrabal, ale v jeho podání je to jinak zpracované. Zde to ovšem není ani vtipné. Na můj vkus se v knihách autora opakují i jednotlivé myšlenky. Osobně bych dal přednost kratší verzi knihy, i když se vlastně jedná o obecný problém, vidím to např. i u spisovatele Češky. Pravděpodobně kniha musí mít xyz stránek, a tak se to musí něčím doplnit.
Každá mince má ale dvě strany a bylo by nesprávné kritizovat pouze autora. Profesionální recenzi nakladatel evidentně nedělá, ale čte to vůbec někdo před vydáním? Má autor nějakou zpětnou vazbu? Knihu bych označil jako „před produkční,“ kterou je nutné ještě upravit. Nějak to na mě ale působí, že autoři mají smlouvu na několik dílů. K danému termínu musejí odevzdat rukopis o požadovaném počtu stran a rovnou se připravuje vydání. Kvantita má přednost před kvalitou.
Ocenil bych obchodní činnost a propagaci. Sice to není tolik propracované jako u kolegy spisovatele Kohouta, který je o level dál, ale v rámci možností a rozpočtu není co vytknout. Knihu by doporučil nadšencům Bauera. Pro ostatní bych raději volil klidně „no name“ spisovatele nebo nějakou veřejně dostupnou literární/studentskou soutěž.

kolacky
06.09.2020 2 z 5

Hm - vulgarismy ještě nikdy knihu neozdobily. Nestalo se tak ani tady.

čef
07.08.2020 3 z 5

Autor chrlí historické knihy jako na běžícím pásu. Vše tedy musí být podle jednotného mustru – lehký příběh okořeněný jako-sexem, trochu legrandy, zde s Rudolfem II. a hraběnkou Stradovou, malinko slaboduchého pátrání a soubojů. Vhodné asi jen pro děti okolo puberty nebo již věku kmetského, možná je to i sem tam pobaví.

KPetruse
26.07.2020 1 z 5

Velmi slabý detektivní příběh plný vulgarismů.

Carmen13
22.07.2020 1 z 5

Nemůžu si pomoc, ale na mě ta "dějová linie" s Rudolfem II. působí velmi vulgárně a lacině. Hodně celé knize ubližuje.