Dědictví Kláry Foxové

Dědictví Kláry Foxové https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158517/mid_dedictvi-klary-foxove-Kef-158517.jpg 5 47 14

Nero Wolfe série

< 3. díl >

Děj se točí kolem půvabné mladé klientky, která čelí obvinění ze zpronevěry, jež se ovšem ukáže jako pouhá předehra daleko složitějšího případu. Mladá žena usiluje o vypátrání dlužníka svého zemřelého otce, v jehož odkazu je kromě nároku na peníze i seznam přátel z té doby, kdy hledal zlato. Dívce se podaří některé z nich nalézt a spolu s nimi se pokouší uplatnit svůj nárok, ale téměř ihned poté jsou dva z věřitelů zavražděni. Nebýt předvídavosti geniálního detektiva, nebyl by se případ čestného dluhu stal předmětem vyšetřování. -- zdroj: www.pitaval.cz --... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Magnet Press (ČR)
Originální název:

The Rubber Band , 1936


více info...

Přidat komentář

Česneksmedem
10.05.2022 5 z 5

Hned na úvod dávám 5 + 5! Velice jsem se bavil, neboť Archie je prostě špicovní. Poněkud musím polemizovat s Nerem Wolfem, který v knize praví: Jako filozof nevěřím ničemu.. To je poněkud nebezpečné, nemyslíte? Například nevěřit, že rulík zlomocný je jedovatý nebo že osmatřicítka merino triko prostřelí? No nevím. Každopádně knihu doporučuji!

Marthas
27.05.2021 4 z 5

4/5 V pořadí třetí případ Nera Wolfea a jeho společníka Archie Goodwina se mi líbil více než první. Dvojku jsem nečetla, nenalákala mne anotace. Naštěstí případy nijak moc nenavazují až na pár narážek, které se dají pochopit při znalosti anotace předchozího dílu. Zábavné a napínavé je Dědictví, jež nám zde zanechal Rex Stout. I chyb tam nebylo mnoho, překlad dobrý, obálka moc pěkná. Hvězdu srážím za zmatení postav, kdy si buď sám autor anebo překladatel spletl ke konci, když se to rozuzlovává, jmenně strážníka a prokurátora: dvě vedlejší postavy ale rúzných šarží a důležitosti.
ps: Štve mne, že jsou díly různě pospojovány v různých sbírkách a že nejdou postupně, protože u nás v knihovně autor bohužel značně prořídl a R. Goldsborougha, tam nenajdete už vůbec.


Milonak
16.08.2020 5 z 5

Takový novodobější Sherlock Holmes v podání Nero Wolfa s pomocníkem neboli pravou rukou Archie Goodwinem alias doktorem Watsonem. Celé je to taková pohádková a vtipná detektivka a to ať už příběh samotný - respektive celá zápletka z minulosti - tak i samotné řešení případu. Nicméně v součtu je to nesmírně čtivé a kniha je jedna z těch, u kterých se vyloženě těším až ji znovu otevřu a dočtu do konce - určitě by se dala přečíst za jeden den. Pro mě první a určitě ne poslední setkání s Nero Wolfem a jeho týmem. Příjemné překvapení.

Anasa
29.10.2019 5 z 5

Početla jsem si. Všechno, jak má být - Nero, Archie a pořádný propletenec dvou případů, které se umně spojily. Žádné nervy drásající drama, jen oříšek k rozlousknutí. Nakonec i pachatel mi vyšel a všechno do sebe zapadlo.

jarunka54
04.10.2019 5 z 5

Velmi dobrá zápletka, a že se děj odehrává ,,kdysi´´ to mi vůbec nevadí.

kap66
13.07.2019 5 z 5

Jak se tak dívám na hodnocení dalších Stoutových detektivek, měla jsem šťastnou ruku ve volbě své první. K pěti hvězdičkám ale přispívá i to, že začínám v detektivkách preferovat humor více než napětí. Trochu si vyčítám, že v četbě takových knížek postupuji proti času a k Stoutovi (a Chandlerovi) jsem se dostala až např. po Škvoreckém a Velinském, ale co; vidím, že u Dědictví Kláry Foxové nezůstane, protože spolupráce a dialogy geniálního jezevce Nera a vtipného a důvtipného, jen o pár fousů méně geniálního (jak by jinak fungovalo vyšetřování, že) Archieho jsem si zamilovala na první dobrou. Pobavená a spokojená odkládám knížku a těším se na další.

Chesterton
15.06.2018 5 z 5

Ano, ano hraví muži v hlavních rolích. Vtip je hlavní předností tohoto autora. S tím bych šla na pivo i když ho nepiju. Zápletka však nezaostává. Jen mu člověk musí přijít na chuť. Mě se to zaplať Bůh povedlo už u první knihy :)

zahadum
02.03.2018 3 z 5

Moje prvé stretnutie s Nerom Wolfom, chválim vtipné hlášky a komentovanie situácie ktoré človeka až rozosmeje. Príbeh je ale príliš zamotaný aby človek udržal pozornosť a našiel si niekoho komu fandí alebo aspoň chápe kam to celé smeruje. Možno som len v zlej chvíli natrafil na dobrú knihu ktorú som neocenil.

Kalahavoice
15.02.2018

Tahle knížtička je příjemná postavou Kláry Foxové a pro mě nepříjemná těmi náhledy do minulosti. Jinak klasika - Archie, Nero a Fritz

kapr
16.06.2017 4 z 5

Vynikající knížka oblíbeného autora. Netuším, zatím, která je jeho nejlepší, ale tato rozhodně patří do klubu 24, klubu knih, které jsem přečetl za jediný den, nebo spíše noc. Děj, napětí i dostatek humoru.

pepa4081
30.10.2016 5 z 5

Nádhera. Klára zahrabaná v zemi a inspektor Cramer s Nero Wolfem jsou jako malé děti. Vrcholně uspokojivé. Doporučuji.

woodward
18.08.2015 5 z 5

Konečně jsem se dověděl, co je za Archieho poznámkou v detektivce Příliš mnoho kuchařů, kde o Wolfovi říká, že "takhle dlouho nebyl vzhůru ode dne, kdy Clara Foxová spala v jeho domě v mém pyžamu". Parádní příběh, škoda, že dvojznačný anglický titul nelze přeložit v plném významu.

honajz
29.07.2014 4 z 5

Ačkoliv i zde ve druhé polovině knihy pomalu dochází dech příběhu a některé situace a dialogy jsou trošičku natahované, celkově je zatím v sérii knih tato nejlepší. Velmi vtipné, někdy i cynické poznámky, lépe odhalená symbióza vztahu Archie - Nero, podrobněji popsané Wolfovy libůstky, podezřelí nejednoznační. Snad jen ta dobrodružná historka, která stojí na vodě, a v podstatě ke konci nesnesitelná Klára Foxová, pro mne spíše šikovná zlatokopka, příběh shazují trochu níž. Přesto jsem se při čtení bavil, některé trefné poznámky mají účinnost i dnes, a Stoutovo trefování se do horních vrstev a jejího pokrytectví mi rovněž sedlo.

marlowe
04.02.2014 5 z 5

Padouši páchají zlo a zametají stopy, policajti se zapouzdřují ve své natvrdlosti a Archie i Nero jsou jako obvykle ve hvězdné formě. Takže žádný strach, možnost, že by případ zůstal nevyřešen, rozhodně nehrozí!
Zkrátka klasika – včetně onoho obligátního závěrečného „kolektivního resumé“.
Přestože kniha spatřilo světlo světa už v roce 1936, je napsána svižným, šťavnatým jazykem, který by mohl „zplacu“ sloužit za vzor mnohým současným autorům.