A zrodí se Nadace

A zrodí se Nadace https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21852/mid_a-zrodi-se-nadace-63a842c3a975d.jpg 4 410 36

Nadace / Nadácia série

< 7. díl

Sedmá kniha série Nadace, která dejove predchází celému cyklu a navazuje na Predehru k Nadaci. V době, kdy Hari Seldon bojuje za zdokonalení své revoluční psychohistorické teorie a o zajištění lidskosti mezi hvězdami, zachvívá se velká Galaktická Říše na pokraji apokalyptického zhroucení. Seldon a ti, jež miluje, jsou zachyceni vírem a stávají se pěšci v boji o nadvládu. Kdokoli by ovládal Seldona, ovládal by psychohistorii – a s touto zbraní i budoucnost Galaxie. Mezi těmi, kteří chtějí proměnit psychohistorii v největší clověku známou zbraň, jsou politický demagog se slabou vůlí, císař Cleo I. a nemilosrdný militaristický generál. Jako poslední službu lidstvu musí Hari Seldon zachránit své životní dílo z jejich moci a najít pravé dědice. Hledání začíná u své vlastní vnučky a přináší sen o nové Nadaci. Máte před sebou dlouho očekávaný poslední román velmistra science fiction z nejvetší SF řady, jaká kdy vznikla. Kniha A zrodí se Nadace, kterou dokončil těsně před svou smrtí, je vrcholným výkonem života velkého spisovatele, vzrušujícím odkazem tvořivého génia Isaaca Asimova.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Classic
Originální název:

Forward the Foundation , 1993


více info...

n.ezn.amy
n.ezn.amy
15.03.2024 5 z 5

Epické završení fenomenální série Nadace. Poslední román, ve kterém se opět vrátíme na planetu Trantor, pojednává o konci života zakladatele Nadace Hariho Seldona, který se marně snaží zastavit úpadek společnosti. Fantastické zakončení, ve kterém se spojí všechny nitky z předchozích románů a vše do sebe naprosto zapadne. Asimov stvořil své alter ego, které došlo ke svému konci jako sám autor dopsáním této knihy. Já prostě tuhle románovou sérii miloval a Asimova považuji za jednoho vrcholných představitelů sci-fi.

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Zajímavé pokračování Předehry k Nadaci. Jelikož čtu chronologicky a ne dle data vydání, tak mě hlavní série Nadace teprve čeká. Určitě mě tahle kniha bavila o něco méně, než Předehra. Možná proto, že se nejednalo o souvislý příběh, ale spíše kapitoly ze života Hariho Seldona. Mezi jednotlivými kapitoly byly dost velké časové posuny a někdy dokonce i v rámci jedné kapitoly skoky tam a zpět, z čehož jsem byl chilkami trochu zmatek. Jednotlivé epizody byly natolik krátké, že spousta postav se nestihla rozvinout a působila poměrně ploše. I přesto se však jednalo o zábavné čtení s poměrně silným zakončením. Dávám mírně slabší 4* a určitě se těším na hlavní sérii.


Luigi1
Luigi1
26.11.2023 5 z 5

Tato kniha se moc povedla doporučuji

hetzerjoke
hetzerjoke
11.08.2023 4 z 5

A zrodí se Nadace je posledním příspěvkem velmistra Asimova do jeho rozvětveného Sci-fi románového světa a od ostatních knížek se neliší v nijak podstatných detailech, jako je kvalita dialogů, propracovanost charakterů či dynamika vypravování - jinými slovy nemějte strach, že by vás návrat na Trantor zklamal či ve vás zanechal pachuť nastavované kaše a zbytečného apendixu na fungující knižní sérii. Naopak, dočkal jsem se důstojného zakončení a dotažení kružnice, ve které je více než kdekoliv jinde řešena hlavní premisa samotné Nadace - psychohistorie a analýza příčin pádu galaktického impéria. Příběh o rozkladu společnosti a vládnoucích složek (přestože to je, řekněme, jen "politika") dokáže zaujmout a pravděpodobně si ani nevšimnete, že chybí klasická detektvní linka či neuvěřitelná vesmírná dobrodružství. Upřímně, celá tato kniha by se dala bez obtíží převést do divadelní hry a ansáblu by ani nedělalo obtíže sehnat kulisy.

Kdo se podíval na rok vydání knihy a spojil si ji s datem úmrtí autora, jistě nebude překvapen, že celý příběh má krom hlavní linky ještě hlubší, emotivní podtón - stáří a smrt. Jaký je to pocit, vědět, že se blíží konec; sledovat, jak vaši blízcí odcházejí a vám docházejí síly na to, v čem jste kdysi nacházeli radost? Profesor Seldon je Asimovovo alter ego a Zrodí se nadace je jeho rozloučením. Tak sbohem, maestro.

Lolila
Lolila
16.05.2023 5 z 5

Skvelé zakončenie série. Dej sa odohráva počas posledných približne 50 rokov života Hariho Seldona, v ktorom sa autor vracia do času pred vytvorením Nadácie a postupne prepája všetky nevysvetlené "nitky" z predchádzajúcich častí. Odporúčam čítať Nadáciu v poradí v akom ju autor napísal, posledná časť dáva to správne ukončenie série.

Vevericka.eva
Vevericka.eva
02.03.2022 5 z 5

Na rozdíl od předchozího dílu, který mě moc nebavil, mě tento vtáhl do děje a nepustil. Knihy čtu chronologicky a už se těším na první Nadaci.
Obdivuji, jak je kniha napsaná, že i po tolika letech stále baví současné čtenáře.

ZaS
ZaS
02.11.2021 3 z 5

Stejně jako u Předehry jde o pokus vstoupit do řeky, která už dávno odtekla. Výsledkem je bohužel čvachtání v blátě. Postavy jsou příliš schematické, jejich jednání mnohdy nelogické. Za děj dávám dvě hvězdy; jedna navíc je za brilantní popis rozkladu Říše, který velmi přesně popisuje naši dnešní situaci. V tomto směru autor projevil velkou míru předvídavosti.

Akana
Akana
06.08.2021 4 z 5

Poctivé dotažení kružnice napojující se na první povídkovou Nadaci. Rozčleněním na dějové epizody s výraznými časovými skoky ji dokonce trochu připomíná, jinak už ale žádná velká překvapení ani v ději ani v autorově stylu. S odstupem mě z celé sedmidílné ságy kupodivu víc bavily díly 4 a 5, tedy ty s Trevizem. Rád bych nicméně časem sáhl i někam do související série o robotech, zajímalo by mě do jaké míry je s Nadací provázaná.

bukiet
bukiet
05.01.2021 4 z 5

Posmrtně vydaný román A zrodí se Nadace je chronologicky druhým románem, který o Základně pojednává. Spolu s předcházející Předehrou k Nadaci patři k tzv. prequelovým nadačním románům, tedy ke knihám, které se snaží zmapovat historii, jež se stala ještě před samotnou Nadací. V tomto případě je to ale především životní příběh Hariho Seldona, který začneme sledovat osm let po událostech předešlého románu (12 028 Galaktické éry) a pak po desetiletých skocích jej završíme hrdinovou smrtí (12 070 Galaktické éry / 3 rok Éry Nadace). A během toho sledujeme Seldonův boj o vytvoření psychohistorie v její použitelné formě, což následně vede k založení Nadace/Nadací. Hari sice v tomto románu na konci umírá, ale my se s ním ještě znovu setkáme, protože další, nejen Asimovovy, romány dále rozvíjejí příběh jeho života. Za zmínku pak stojí Seldonovo vyprávění o dívce, která už před dvaceti tisíci lety uměla telepaticky naslouchat celé planetě, což je příběh, který známe z knihy Nemesis.

Cyklus Nadace:
0,1. Já, robot: Chránit (Reichertová)
0,2. Já, robot: Poslouchat (Reichertová)
0,3. Já, robot: To Preserve (Reichertová) v ČR nevyšlo
1. Já, Robot (Asimov)
1,1. Robohistorie I. (Asimov)
1,2. Robohistorie II. (Asimov)
1,3. Vize robotů (Asimov)
1,4. Sny robotů (Asimov)
2. Pozitronový muž (Asimov, Silverberg)
3. Nemesis (Asimov)
4. Ocelové jeskyně (Asimov)
5. Nahé slunce (Asimov)
6. Roboti úsvitu (Asimov)
6,1. Odysea/Podezření (Kube-McDowell, McQuay)
6,2. Kyborg/Zázrak (Wu, Cover)
6,3. Útočiště/Pericentrum (Chilson, Wu)
6,4. Kukaččí vejce/ Odrodilec (Leigh, Scotten)
6,5. Vetřelec/Aliance (Thurston, Oltion)
6,6. Maverick/Lidstvo (Bethke, Oltion)
7. Roboti a Impérium (Asimov)
7,1. Kaliban (MacBride Allen)
8. Hvězdy jako prach (Asimov)
9. Kosmické proudy (Asimov)
10. Oblázek na obloze (Asimov)
11. Předehra k Nadaci (Asimov)
12. A zrodí se Nadace (Asimov)
12,1. Ohrožení Nadace (Benford)

Usire
Usire
24.04.2020 4 z 5

Nemělo to takovou šťávu jako Předehra. Stárnoucí Hari Seldon mi moc nevadil jako jiným čtenářům, zato mi vadila jeho partnerka. V prvním dílu jí musíte milovat, ale zde se stává postavou, která opravdu leze na nervy. Závěr je tragický jako sám život, protože člověk během něho pomalu ztrácí lidi na kterých mu záleží až zůstane úplně sám v cizím neznámém světě.

AVmagix
AVmagix
15.04.2020 5 z 5

Tak jsem dočetl epické dílo. Někde jsem četl, že se jedná o nejlepší napsané sci-fi (asi ve své době), ale i přes mou malou čtenářskou historii nemohu nesouhlasit. Jsem nucen v úctě k autorovi hodnotit spíše celou sérii, protože samostatné dílo "A zrodí se Nadace" by zřejmě nemělo takovou sílu jako celá série. Nemohu se zbavit pocitu autobiografie. Možná ne všude (rozuměj v celé této knize), ale asi těžko by mi někdo rozmlouval, že tomu tak alespoň někde není. Cítím velkou vyzrálost autorova přístupu, téměř loučení se životem jeho samotného, ale tak hezky vtisknuté do příběhu... Sám jsem v životě ztratil "pár" lidí a vím, jak to bolí. Je to nenahraditelná ztráta. Také si kladu otázky, co je smyslem života a zda jej vůbec naplním. Soucítil jsem proto s Hari Seldonem tak moc, až mi slza ukápla. Je to mistrovské zakončení velké ságy (série). Hodně mě sice odrazuje příliš mnoho detailů, které odvádí pozornost od příběhové linky (zejména myslím první díl této série), ale chápu to. Ono to totiž tím vším zde zapůsobí komplexně, prostě tak, jak má. Asi chtěl chybějící díl skládačky dohnat, tak napsal poslední dva díly. Kdo ví. Každopádně se k zemi skláním před autorem Isaacem Asimovem. Obtížně budu hledat podobně kvalitní sérii, či samostanou knihu. Má někdo nějaký tip? :-)

Malarkey
Malarkey
12.04.2020 4 z 5

Závěr jednoho sci-fi eposu přesně v tom duchu, jaký si čtenář nedokáže snad ani vysnít. Isaac Asimov zakončil svůj životní koloběh knihou, která se vrací na počátek veškerého dění. Navíc si nelze nevšimnout toho množství narážek na celou tu sérii, včetně robotů, ale i skutečnosti, že Hari Seldon je Isaac Asimov. Nebo je Isaac Asimov Hari Seldon? To už je teď vlastně ale jedno. Mám pocit, že do svých třiceti let jsem v knižním světě nezažil nic tak osudového jako Nadace pro Isaaca Asimova. Navždy ji budu mít v srdci. Těch sedm dílů mi zkrátilo čekání na konec korony a já nemůžu jinak, než do nebe uctivě děkovat samotnému autorovi. Sic je poslední díl na čtyři hvězdy, možná i tím přílišným politickým náhledem, ale v kontextu celé série je to malichernost. Děkuji mistře!

3DD!3
3DD!3
30.03.2020 5 z 5

Tolik let mi trvalo než jsem ságu dočetl, ale chtěl jsem si poslední části nechat ke speciální příležitosti... Nadace je příběhem o opakování, cyklech a historii. Stále se potvrzuje, že svět řídí nekompetentní hlupáci, kteří z minulosti nepoučili a nepoučí. Seldonův Základní radiant dával do souvislosti věci tak, že dokázali zrcadlit budoucnost v jednání starých národů. Vždyť jde o do budoucnosti přenesené zkrácení doby Temna, které kdysi ve vědě duplo Evropě na brzdu, jen v širším měřítku. Asimov v posledním díle varuje před špatně užívanou demokracií, plnou lenosti, která vede pouze k rozpadu. Varuje před silou společné mysli a vzpomíná... Na den kdy přišel s nápadem na psychohistorii.

martin č.
martin č.
14.01.2020 5 z 5

Předposlední díl mě vtáhl do děje sice o trochu více než tato "sedmička", na druhou stranu jako uzavření, resp. nastartování celé ságy započaté Asimovem o 50 let dříve je to perfektní.
Děj rozložený do několika desetiletí života Hariho Seldona sice ubral na spádu, ale logicky perfektně pospojoval všechny započaté nitky a svým způsobem se podobá i prvním knížkám "Nadací", které rovněž popisovaly děje od sebe vzdálené mnoho let.
Za tohle celoživotní dílo musím autora chca nechca přidal k "oblíbeným"

ziriant
ziriant
19.12.2019 4 z 5

Ze série Nadace mi zbývá přečíst kniha číslo 6 (tedy Předehra k Nadaci), ale tohle je pro mě zatím jednoznačně top.

VladimirTetur
VladimirTetur
20.04.2019 5 z 5

Rozhodne doporucuju cist Nadaci v poradi, v jakem ji autor napsal, tzn. zaradit tento dil az nakonec. Teprve v tomto poradi ma dilo tu spravnou silu.

Trantor je alegorii dnesni doby.

Naprosto fenomenalni je v teto serii zpusob casoveho nadhledu. V serii Nadace je kauzalita sledovana z perspektivy nekolika generaci. Asimov byl genius!

000nugatovej
000nugatovej
07.08.2018 2 z 5

Tohleto není můj šálek čaje. Chápu sice Asimovovy příznivce, přeji jim to, nicméně ani (pro mne) druhá přečtená kniha ze série Nadace mi nepřinesla čtenářský zážitek.

mrwendor
mrwendor
18.03.2018 5 z 5

Luxusní zakončení “celoživotní” série galaxie. Určitě nelituji vytrvání a přečtení všech svazků. Všechno do sebe zapadá jako díly puzzle, až z toho člověka mrazí, když si to porovná s naším světem. Hlavně s tím co bylo (historií) a s tím co může být...a bude!

Hellrampage
Hellrampage
06.03.2018 2 z 5

Posledný diel Nadácie ma vôbec nebavil. Našli by sa tam skvelé miesta (linky s Hariho synom Raychom) a preto dávam priemerné hodnotenie. Zbytok knihy je úplne zbytočný. Viac času čitateľ strávi súdením sa v súdnej sieni kvôli banalitám a riešením hlúpostí. Predohra sa Asimovovi podarila, no druhý diel nič moc. Ale to som očakával a ku knihe som tak pristupoval a nakoniec som nebol sklamaný. 50%

B4LU
B4LU
13.12.2017 4 z 5

Buď už Asimovovi docházel při psaní tohoto díla dech nebo jsem se prostě přeorientoval na jinou literaturu, čtení občas drhlo - zvlášť Hariho nářky nad tím, jak stárne, mi nesmírně lezly na nervy. Na druhou stranu, samotný příběh + zrychlující se kolaps Galaktické říše je něco, kvůli čemu tuto knihu stojí za to přečíst.

Štítky knihy

vesmír chaos lidské rasy

Autorovy další knížky

Isaac Asimov
americká, 1920 - 1992
2009  84%Nadace
1993  88%Já, robot
2009  87%Nadace a Říše
2010  87%Druhá Nadace
1993  87%Konec Věčnosti

Kniha A zrodí se Nadace je v

Právě čtených9x
Přečtených693x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených40x
Knihotéce283x
Chystám se číst90x
Chci si koupit61x
dalších seznamech3x