Miesto určenia neznáme

Miesto určenia neznáme https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61480/miesto-urcenia-nezname-61480.jpg 4 204 33

Ve světě došlo k několika podivným zmizením mladých vědců. Nikdo neví, co se s nimi stalo ani kam se poděli. Až jednoho dne začne být pohřešován nadějný výzkumník jménem Thomas Betterton a jeho případ dostane na starost inspektor Jessop. Shoda náhod – zřícení letadla do Maroka s Bettertonovou manželkou Olive na palubě a inspektorovo setkání s Hilary Cravenovou, která po rodinné tragédii nemá pro co žít, ale ani co ztratit a která je nápadně podobná Olive Bettertonové – vnukne Jessopovi myšlenku přichystat lest. Společně s Hilary se pouští do riskantní hry, aby se postupně dostali na stopu organizace zapletené do špionáží, nebezpečných výzkumů a snah po ovládnutí lidstva.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Destination Unknown , 1954


více info...

Přidat komentář

zazvorka
06.03.2024 5 z 5

Potěšilo mě, že jsem v knihovně narazila na knížku Agathy Christie, kterou jsem ještě nečetla. Pravda, byl to jiný příběh, než na jaké jsem od Agathy zvyklá. Její styl však zůstal, knížka byla čtivá a zápletka včetně romantického závěru uspokojivá. Chutné sousto ke kávě!

alzbeta4340
18.02.2024 5 z 5

Trošičku naivní retro, ale vlastně dobrý špionážní román. Takovému příběhu by slušelo i zfilmování. Kniha se mi líbila, jsem spokojená.


tereza1964
02.02.2024 5 z 5

Pro mě něco neotřelého, zajímavý příběh, ale není to klasická detektivka od Agathy.

marketa3815
25.05.2023 3 z 5

Je to takové naivní, nicméně čtivé, doporučuji od úrovně intermediate s mírně nadprůměrnou slovní zásobou. Čte se rychle a člověk si mírně obohatí svoji SZ. Konec celkem blbost, ale nevadí.

Petkona
03.12.2021 3 z 5

Tohle byla pro mě první detektivka od Agathy Christie a nemyslím si, že to byl vhodně zvolený začátek. Zatím po přečtení dalších asi patnácti detektivek od autorky za mě tahle byla neslabší a vlastně jediná, která se mi nelíbila. Možná to bylo tím, že jsem na její styl psaní nebyla zvyklá, ale každopádně jsem ráda, že mě to neodradilo od přečtení dalších detektivek. Přišlo mi to takové méně nápadité a jestli si dobře vzpomínám, tak se vražda objevila až někde na konci, což je neobvyklé a moc se mi to nelíbilo. Takže knihu řadím rozhodně mezi ty slabší, ale na druhou stranu to je jedna z mála.

former3980
04.10.2021 5 z 5

Priznám sa, ja som už bol 30 rokov dozadu unavený z Poirotov a Marplových a prestal som to čítať. V poslednom čase som však zobral pár Agathiných kníh z edície STOPY (bez tejto slávnej dvojice) a urobil som dobre. Miesto určenia neznáme - je špionážny román a na rok 1969 musel byť úplná bomba. Dnes by sa už možno niekto pochechtával nad naivitou, ale nevadí. Mne sa to páčilo. A motívy jej knihy už boli x krát prežuté rôzne hollywoodskymi režisérmi a zasadené do súčasnosti. Klasickú filmovú adaptáciu som nenašiel - ale za knihu 97%!

fristo
08.03.2021 4 z 5

Autorka detektívok, napadne asi každého pri mene autorky. Tiež som začínal knihu s touto myšlienkou, ale už po pár stranách som začal tušiť rozpor v tvrdení. Nasledovala predstava Jamesa Bonda v sukni. Áno autorka známa svojim Poirotom dokázala, že nie je doma iba v detektívnom žánri a nie je jej cudzia ani špiónska pôda. Dej sa odvíjal pútavo a kniha ma zaviedla do pohoria Atlas v Afrike, kde svoju predstavu o "novom" usporiadaní sveta rozvíja šialený miliardár. Dobrovoľne do "väzenia" vstupujú vedci z celého sveta aby jeho šialenú predstavu premenili na skutočnosť. Ale nikomu o tom nepovedia a tak ich zmiznutie upúta pozornosť bezpečnostných agentúr z celého sveta (MI6, CIA...). Žena, ktorá sa ocitne v roli tajného agenta netušiac o svete do ktorého sa dostane postupne nachádza stratenú chuť do života a aj vďaka jej odhodlaniu a novo nájdenému smerovaniu sa rozuzlí toto spiknutie voči svetu. Na svoju dobu veľmi pekne, pútavo spracovaný román, ktorý oddychovou formou vyplní zopár večerov a nasýti čitateľa - odporúčam siahnuť po knihe, ak máte radi ľahké čítanie a špiónske knižky.

Bája89
25.01.2021 5 z 5

Místo určení neznámé je něco úplně jiného než na co jsme o Agathy zvyklí. Přesto nám nabídla napínavý špionážní román, který se řadí mezi její nejlepší díla. V mé čtenářské mysli této knize zdárně sekunduje její neméně povedený sourozenec "Muž v hnědém obleku."

PeterBahn
27.12.2020 5 z 5

Druhá knížka od A. Christie, která se mi dostala do rukou. Ze začátku jsem byl zklamán, že nenalézám ani H. Poirota ani sl. Marplovou… Zklamání po pár stránkách přešlo v údiv až obdiv nad příběhem knihy. Rozrůstající se zlo působilo tíživou atmosféru podobnou, jako u C. S. Lewise v knize Ta obludná síla.
Za mě asi nelepší dílo od paní A. Christie společně se „staroegyptskou detektivkou“ Nakoniec príde smrť. Knihy s H.P. a sl. M. jsou moc fajn a moc milé, ale pro mě jsou vrcholným dílem A. Christie tyhle dvě.

Lolila
21.05.2020 4 z 5

Celkom zaujímavé prečítať si od tejto autorky aj niečo iné aké detektívku so slečnou Marplovou alebo H. Poirotom. Skôr mi to pripomínalo špionážny román. Ale ináč - pohodové čítanie.

Juvka
15.02.2020 3 z 5

Příběh má hlavu i patu. Jeho rozlousknutí je na pár stránkách u konce. Osobně mě příběh moc neuchvátil, ale kniha se čte sama, takže to není zas tak hrozné.

Michaeles
10.10.2019 5 z 5

Další výborná kniha od A. Ch., plná napětí a zvratů. Výborný konec, který by nové knihy mohli jen závidět.

432830
01.01.2019 5 z 5

Strasne zajimava Christie, neni to ta klasika stare Britanie...prekvapivy konec...taky se mi libilo, ze se zde objevuje postava z jine Christie knihy

Medunka22
15.12.2018 5 z 5

Agatha uměla napsat knihu i ze špionážního prostředí a napínavou, jako je tato.

dagmar5477
28.09.2018 5 z 5

Sice z úplně jiného soudku, přesto mě kniha pohltila.Jedna z autorčiných nejlepších.

Johhanka79
28.08.2018 5 z 5

Dávám pět hvězdiček. Knihu jsem přečetla jedním dechem:-) a to víte mám ráda šťastné konce, i když s hořkou pachutí, že peníze vykoupí i vinnu a bohatí jsou nedotknutelní....

omgjako
25.07.2018 5 z 5

Agathu mám ráda každou :) řekla bych, že v tomhle příběhu bylo asi nejvíc zvratů, překvapení :) Jinak závěr na mě možná moc zrychlený.

Torino
01.11.2017 4 z 5

Nejspíš nejlepší kniha od Agathy Christie, kterou jsem zatím četla!

ladyfromskye
17.06.2017 4 z 5

Tak takový příběh jsem od Agathy Christie nečekala! Přestože to není detektivka v pravém slova smyslu a přestože začátek byl trochu dýchavičný, do knihy jsem se nakonec tak začetla, že jsem jaksi zapomněla, že bych se spíše měla věnovat učení ke zkoušce. Tak snad se mi to nevymstí :)

january
14.01.2017 3 z 5

Je vlastně škoda, že Christie zapletla do příběhu i detektivní zápletku (ta mě osobně vůbec nezajímala a při čtení rušila). A ještě větší škoda, že více nerozvinula filozofické přemítaní nad sílou davu, silného vůdce, lidské povaze, roli ženy atd. atd. .... Netypická kniha od Christie tak trochu zamáznutá detektivní linií.