Mathildino tajemství

Mathildino tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483764/bmid_mathildino-tajemstvi-2lQ-483764.jpg 4 122 30

Paní ze Severu série

< 2. díl >

Mathildino tajemství je druhá část švédské ságy o rodu Lejongardů a jeho panství, jež líčí osudy několika generací šlechtického rodu v průběhu 20. století. Rod Lejongardů vlastní nádherné staré panství na jihu Švédska. Statek, který rodina už mnoho let spravuje, je v zemi proslulý úspěšným chovem koní. Panství a šlechtický titul Lejongardové obdrželi jako projev díků švédského krále za podporu a věrnost během třicetileté války za podmínky, že budou za všech okolností stát při královské rodině. A jsou to především odvážné a sebevědomé ženy tohoto rodu, které se dokážou postarat o prosperitu panství a nadcházejících generací.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Mathildas Geheimnis , 2018


více info...

Přidat komentář

petrulkaa
05.01.2024 5 z 5

I tento díl se moc hezky četl. Děj byl napínavý od začátku do konce, nenechal mě vydechnout, vůbec se mi nechtělo knihu odkládat. I když do příběhu zasáhly smutné strasti války a nepříjemné rodinné záležitosti, byl tento i tento díl velmi čtivý.

sodmic
17.11.2023 2 z 5

i druhý díl klasické "růžová" knihovny, je jako oddechovka fajn, ale některé pasáže, které nemají přímou souvislost s dějem (např. popisují cestu) jsou zbytečné roztahané, svádí to tyto části přeskakovat, skoro jako by autorka, chtěla knihu nafouknout pouze těmito naprosto zbytečnými vycpávkami, znovu si knihu asi nepřečtu


Joyce24
01.10.2023 5 z 5

I tento díl se mi velmi líbil, četl se téměř sám a poslední třetinu knihy jsem dala téměř na jeden zátah. Sice byly chvíle, kdy mi Mathilda svým chováním štvala a nesouhlasila jsem s ní, ale celkově si myslím, že se jedná o podařenou knihu, potažmo celou sérii. Poslední díl už mám samozřejmě zarezervovaný.

jirina3500
31.07.2023 4 z 5

Druhý díl plynul stejně jako život.Jednou hlavní hrdinové byli nahoře,jindy dole.Krásné pohodové čtení o letní dovolené.Také musím přiznat,že první díl se mi líbil více.Poznala jsem život ve Švédsku v období před a při 2.sv.válce.I když se zde přímo neválčilo,válka zasáhla jejich obyvatele.Výrazné omezení obchodu s Německem,nedostatek potravin,strach o přátele v Německu a jiných zemích obsazených Hitlerem židovského původu nebo smýšlející jinak než bylo žádoucí.

mončičák42
29.06.2023 4 z 5

Druhý díl mě zaujal stejně jako předchozí. Velmi poutavě psaný román ze švédského venkova popisuje dobu v letech 1931-1945, zahrnuje tedy období 2.sv.války. Agneta, Mathilda, Lennard a Ingmar byly charismatické osobnosti. Moc mě bavilo o jejich životních cestách číst. Vzhledem k tomu, že mé knižní přátele závěr trilogie neoslovil, nebudu se do něj tedy pouštět a nechám v sobě doznít tento vydařený díl.

m_martina
17.06.2023 4 z 5

Pokračování Paní ze Severu se mi líbilo, ale už ne tolik jako první díl. Mathilda má ale stejně jako její příbuzná Agneta zajímavý osud, který na konec skončí zase docela dobře. Je to tedy tak trochu i červená knihovna, ale hezky se to četlo.

putpuda
06.02.2023 3 z 5

Kniha se mi četla sice dobře, ale první díl se mi líbil mnohem víc.
Autorku mám ráda a určitě si přečtu i třetí díl, ale až časem, až na něj bude nálada ;)
Dávám *** a půl

Mandlevest
06.12.2022 4 z 5

V adventním čase jsem si dopřála trochu romantiky a musím říct, že to byl moc příjemně strávený čas. První díl této rodinné ságy jsem četla již před dvěma lety(!!), tak mi občas se připomínající děj vůbec nevadil, ba naopak. Agnetin příběh se mi tím krásně vybavil a o to lépe se mi četlo toto druhé pokračování. Těch rodinných ság německých autorek vychází tolik, že jsem trochu ztratila přehled, ale přiznám se, i chuť, zkoušet nové a nové. Zde mě ke čtení navnadilo prostředí švédského venkova, ale hlavně jméno autorky, kterou mám opravdu ráda. A opět mě nezklamala. I příběh Mathilde je psán velmi poutavě, převládá zde spíše ta rodinná linka ve víru historických událostí než ta milostná, ale i té se, samozřejmě, čtenářky dočkají. Suma sumárum velká spokojenost a kdybych měla doma i třetí pokračování, klidně hned navážu, abych věděla, jak se příběh těch sympatických, silných žen z panství Lejongard završí. Takto si chvíli počkám, ale Solvejžin slib si určitě nenechám ujít a chystám se, časem, i na další trilogii této výborné autorky.

85098211
21.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Toto pokračování se mi líbilo o něco méně než první díl trilogie Paní ze Severu. Mathilda si sice stejně jako její příbuzná Agneta jde svou cestou, ale příběh už není tak poutavý jako ten předchozí. Mathilda žije ve Stockholmu, když je poměrně náhle vytržena z prostředí, na které je zvyklá, a musí se (zpočátku opravdu hodně nedobrovolně) vydat na statek rodu Lejongardů. Tam se setkává nejen s Agnetou, ale také s jejími syny, dvojčaty, se kterými se bude jen těžko sžívat... Samozřejmě je zde i velká láska, protože Mathilda ve Stockholmu zanechala svého Paula, i když s příslibem, že se určitě zase setkají a za několik let se vezmou. Jenomže člověk míní a také osudy lidí se mění. Paul totiž odchází ze země do Norska a tam už v jeho životě pro Mathildu není místo. Kromě toho začíná druhá světová válka a všechny plány se najednou změní - hlavně poté, co je Mathildě prozrazeno také tajemství jejího původu... Jak tohle všechno dopadne, už psát nebudu ;-). Knize dávám poctivé čtyři hvězdičky a i přes svoje (lehké) výtky se na poslední díl budu časem zase těšit :-).

LéňaM
14.10.2022 4 z 5

Krásné oddechove čtení.
U knihy jsem se nenudila a autorka zaujala.

čef
26.06.2022 4 z 5

Druhý díl z doby okolo 2. světové války byl opět snesitelný. Sice se zde hodně pitvají láskyplné city, ale o napětí zde také jakž takž není nouze. Panství na severu prochází opět velkými problémy a synové hlavní hrdinky prvního dílu ságy také nejsou příliš podaření a hospodaření schopní. Naše nová hrdinka má tedy hromadu starostí a jakpak asi se s nimi srovná?

Filomena1961
20.04.2022 5 z 5

Druhý díl nezklamal, setkáváme se s hrdiny z prvního dílu a prožíváme dobrodružství s Mathildou se kterou odkrýváme tajemství její rodiny. Druhý díl se odehrává v časové linii 1931 - 1945.

Zelený.úval
24.02.2022 5 z 5

Kniha se mi četla úplně sama. :-) Mathilda mě ze začátku dost štvala, jak se neustále litovala. Ve třetí části knihy, kdy se vrací na panství, už to bylo lepší a byla jsem zvědavá, jak to se všemi nakonec dopadne. Těším se na poslední díl. :-)

Aranel15
11.01.2022 4 z 5

Mathilda mě minimálně půlku knihu neskutečně štvala. Děj začal být zase lepší, když se vrátila na panství. Trochu se mi zdálo, že kniha byla místy o ničem a strašně se vlekla, cože se mi u prvního dílu nestalo.

Janča1532
11.12.2021 4 z 5

Knihu sem přečetla za dva dny.Za mě úplná spokojenost.

tittanie
16.11.2021

(SPOILER) První díl se mi moc líbil, tak jsem se s nadšením pustila do druhého.
Jenomže mé nadšení mě docela brzo přešlo, prvních asi 20 kapitol se nic nedělo. Jenom se pořád připomínala minulost. Je pravda, že jsem první díl četla v krátkém odstupu od druhého, takže kdyby tomu tak nebylo, tak by mi to třeba nevadilo.
Až od Igmarovy nehody se začalo něco dít. Děj během války byl zajímavý a vlastně se to nakonec četlo moc dobře, i přes letecké neštěstí, které rodinu potkalo. A to mi přišlo strašně odbyté. Ale pro Matildu to vlastně dopadlo dobře.
Třetí díl si přečtu s větším odstupem.

Mathiola8
26.09.2021 5 z 5

I druhý díl se mi líbil. Četl se stejně lehce jako první. Byli v něm jiné zvraty a jiné postavy. Jsem zvědavá na třetí.

Kanimůra2
14.09.2021 4 z 5

I druhý díl se mi líbil, už ne tolik, ale líbil. Mám objednaný i třetí díl

Toňula
09.09.2021 4 z 5

Důstojné pokračování příběhu ze Švédska minulého století, nechybí nic z atributů romanticko-historického románu, který je i přes jednoduchost vyprávění hluboce lidský.

SmisekIvuska
22.07.2021 4 z 5

Druhý díl ságy se nese ve stejném duchu, jako ten první. Líbí se mi, že i když je to vyprávění jiné osoby, stále se setkáváme i s lidmi z prvního dílu. Knížka je čtivá a líbila se mi :-)