Zloději ostatků

Zloději ostatků https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45850/bmid_zlodeji-ostatku-ZYo-45850.jpg 4 279 39

Martin ze Stvolna série

< 4. díl

„Čtvrtý díl trilogie“ o mladém zemanovi, skvělém trubadúrovi a příležitostném obchodníkovi s ostatky Martinovi ze Stvolna se odehrává záhy po návratu z římské jízdy císaře Karla IV. domů. Martin nalézá svou manželku Johanku, kterou považoval za mrtvou, jenže osvobodit ji z kláštera není snadné. Záhy pochopí, že vlastní minulosti nikdo neunikne. Stíny mrtvých jako by ožívaly. Rychle zjistí, že rod Rožmberků nezapomíná. Ale ani Martin není bez mocných spojenců. Císař Karel IV. ho chce postavit do čela poselstva, které má vyrazit do Svaté země ke Kristovu hrobu. Tím začíná dobrodružná cesta do Orientu, která se protáhne tak, jak nikdo ani ve zlém snu neočekával.... celý text

Přidat komentář

lenyleny
16.02.2024 5 z 5

Jako ostatní díly se mi i tento líbil. I když.... některé pasáže moc překombinované, ale nejvíce mi vadil rychlý závěr, až nečekaně rychlý.

MAIXNER
27.01.2024 5 z 5

Martin ze Stvolna se svojí křehkou Johankou opět putuje středověkou Evropou 14 století. Z příležitostného sběratele církevních ostatků pro krále vlasti se stává společně s Johankou jejich zlodějem a po zásluze je za to potrestán. Tato linie života platí i dnes a nejenom v Čechách, v Sedmihradsku nebo v Egyptě. Vše jednou končí. Janošíkovské loupení a okrádání i se sebelepšími úmysly je trestné v každé době. Dnes ztrátou svobody, ve středověkou ztrátou hrdla. Dobré. Opět Vondruškovsky čtivé.


mila2411
30.10.2023 4 z 5

Martin (konečně?) naposledy. S hlavním hrdinou jsem toho zažil opravdu dost, na jeden život až neuvěřitelně. Teď je na čase zestárnout a rozloučit se... konec už bere autor opravdu hodně narychlo, vzhledem k předchozímu rozsahu skoro až překotně. No, Martin si trošku zafilozofuje, dovypráví, vše zhodnotí a KONEC. Ano, slzička i ukápla, toho společného času vzhledem ke čtyřem (tlusto) knihám jsme spolu strávili dost - a, Martine, byla to teda jízda.

Jaruš7
28.09.2022 4 z 5

Poslední díl - Zloději ostatků - audiokniha.
Dobrodružství po revoltě vůči církvi se v bojích propadá do beznaděje, ale zpráva o bývalé lásce dá smysl touze a snažení.
Karty jim osud rozdal tak, že východiskem z nouze je cesta na východ, do krutých končin.
Znalosti vlivu ostatků je zdrojem obživy a každý zázrak se může stát jen jednou.
Láska je poutem jenž překonává překážky, a tak i oběti jsou v rytířských soubojích i v zrádných zemích podivně ctné.
Neúnavnost po milování je jaksi nadmíru představivosti.

Konec šmahem utnul poslední dramatickou kapitolu.

Hade
21.06.2022 4 z 5

Musím se přiznat (spoiler), že smrt Johanky mě zasáhla tak, že jsem stěží knihu dočetl. Podle mě byla anabáze s Aišou už zbytečná.

Kolben
19.06.2022

Problém všech knih, které mají pokračování - poslední díl už jsem četl na pokračování strašně dlouho a tak trochu jsem se musel přemáhat abych ji dočetl. Ale i tak bylo zajímavé sledovat osudy hlavního hrdiny.

Dant76
09.04.2022 4 z 5

Jak již psal někdo předemnou asi nejslabší díl ze čtyř, ikdyž ke konci se příběh trochu rozjel. I tak pohodové čtení.

Bedřich63
04.01.2021 2 z 5

První tři díly měly společnou nějakou linku, kterou jsem v tomto posledním díle postrádal. Toho cestování a utíkání bylo hodně a 10 let života se odvinulo na doslova pár stránkách.
Celé to na mě působilo dojmem dobře odvedeného řemesla spisovatele, který pro peníze popíše 500 stran a tak nějak nic si z toho neodnáším.

milisek21
04.11.2020 2 z 5

Za mě nejslabší díl. Konec trochu lepší, ale jako celek se mi to vůbec nelíbilo.

Páájinka
09.10.2019 3 z 5

Dočetla jsem. Bylo to takové překombinované. Čtivé.

martas79
20.02.2019 1 z 5

Neslaný nemastný závěr! Mám pocit, že s přibývajícími díly se kličkování autora stává zoufalým!

harena
22.01.2019 4 z 5

Stejně jako předešlé tři díly se mi kniha líbila, dobře jsem si početla, jedině bych chtěla, aby pan Vondruška do knihy zařadil i mapy. Protože mě zajímalo, kudy putoval Martin s Johankou, hledala jsem na googlu. A pro mě překvapivě brána Sinai není na Sinajském poloostrově (nechtělo se mi věřit, že by tolik ušli), ale v Rumunsku. Můj problém. Pan Vondruška píše neuvěřitelně čtivě a těším se na jeho další knihy.

Jessybelle
19.10.2018 5 z 5

Tak a konec série je tu. Škoda. Ale na druhou stranu musí to tak být. I tak byl příběh Martina bohatě naplněný zážitky, snad až místy neuvěřitelnými... Ale i počtení to bylo příjemné.

Freedomova
09.07.2018 2 z 5

První tři díly mne naprosto nadchly, čtvrtý byl podle mého nejslabší, ale přesto jsem si ho ráda přečetla. V druhé polovině mi připadala kniha záživnější. Souhlasím s názorem, který je níže, že by bylo lepší, kdyby tato skvělá trilogie končila třetím dílem.

Alex.rrr
30.05.2018 4 z 5

Zakončení této série se mi líbilo, byl to takový „zazvonil zvonec a pohádky je konec“. Ač chvílemi smutný příběh celá série mě bavila a život Martina mě zajímal. Trochu mě zarazilo na konci, co teď budu číst, proč už je konec? Poslední díl mi celkově přišel ale i uspěchaný. Některé dekády se odehrávali hodně rychle a autor posunuje čas hned několikrát. Jeho putování s Johankou a jejich „spojený“ život je hodně useklý. Část v Egyptě je trochu jako fantasy…neuvěřitelné štěstí a hodně neuvěřitelné, že by ze všeho takto vyvázl. Ale autorovi jsem to odpustila. Nakonec ukápla i slzička.

neproniknu
10.02.2018 4 z 5

Tento poslední díl už se mi tolik nelíbil, jako předchozí, z kterých jsem byl nadšený.
přišel mi už dost "překombinovaný". Na druhou stranu je škoda, že se tento příběh končí, ale to je osud lidského života.

de_baques
06.02.2018 5 z 5

Opět skvělý příběh se všemi přednostmi i nedostatky, které autor a jeho styl mají. Martin se tentokrát projevoval více jako člověk, musel se vyrovnat s definitivní ztrátou, kterou už mu nová suknice nenahradila. Autor se zde dokonce oprostil od primitivní démonizace inkvizice a církve a zlo vkládal tam, kde opravdu bývá, v konkrétních obyčejných lidech.

hrosik3
25.01.2018 3 z 5

Nejslabší díl. Moc zdlouhavé,půlku knihy jsem se nudila,ale chtěla jsem ji dočíst.

Schamila
12.12.2017 5 z 5

Pro mne nádherné ukončení putování Martina ze Stvolna. Porovnání dvou světů, krásné partnerky, napínavý příběh a hlavně krásný konec. Moc se mi líbily všechny čtyři díly a všem moc moc doporučuji.

Don-Leo
09.09.2017 4 z 5

Přečetl jsem všechny 4 Vondruškovy "ostatky". Serie pěkná. Mně se líbil i tento poslední díl. Nevím, proč má hodnocení nižší než ostatní tři díly. Přišlo mi to stejně dobré jako ostatní. Jen ten epilog mi přišel tak trochu po "americku". Chápu, že je to beletrie, ale utvrdil jsem se v tom, že církev z mé strany zaslouží jen opovržení. Z historického hlediska stejné zlo jako komunismus a fašismus. Počet mrtvých na jejím kontě ne stejně úctyhodný jako u zločineckých ideologií.