Tma

Tma https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324180/mid_tma-7P2-324180.jpg 4 1922 448

Martin Servaz série

< 3. díl >

Na Štědrý den objeví Christine Steinmeyerová, rozhlasová moderátorka z Toulouse, ve své poštovní schránce dopis od ženy, která v něm oznamuje svou sebevraždu. Christine je přesvědčená, že se dopis dostal do její schránky omylem. Chyba? Hoax? Jenže druhý den ji zavolá do rádia neznámý posluchač, který ji obviní z toho, že nic neudělala. Brzy se urážky, hrozby a různé incidenty znásobí. Jako by se někdo snažil převzít kontrolu nad jejím životem, který se jí začne rozpadat pod rukama jako domeček z karet a promění se v noční můru. Martin Servaz se léčí na klinice pro policisty trpící syndromem vyhoření. Pronásledují ho zlé sny o bývalé lásce Marianne, unesené sériovým vrahem Julianem Hirtmannem. Jednoho dne dostane poštou obálku obsahující elektronickou kartu od hotelového pokoje, v němž před rokem spáchala sebevraždu jakási umělkyně. Někdo si přeje, aby se Martin vrátil do práce. A Martin Servaz se cítí být připravený. Co když naši nejbližší nejsou takoví, jací se zdají? Co se stane, když někdo převezme kontrolu nad vaším životem a vztahy? A co se skrývá ve tmě? Nezhasínejte světlo… a pokud to uděláte, připravte se na nejhorší!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

N'éteins pas la lumière , 2014


více info...

Elapheg
Elapheg
15.03.2024 5 z 5

Kniha Tma od Bernarda Miniera se mi velmi líbila. Velmi kvalitní psychothriller. Všichni tu píší, že je to tvrdé, tak jsem si nebyl jist, jestli knihu dám, ale zvládnul jsem ji ještě s rezervami. Místy to bylo fakt dost psycho, ale já byl spokojen. Na Štědrý den dostane rozhlasová moderátorka Christine Steinmeyerová dopis do schránky od neznámé ženy, ve kterém se uvádí, že nějaká žena se chystá spáchat sebevraždu. Christine si myslí, že se jí dopis dostal do ruky omylem. Druhý den moderuje pořad v rádiu a do rádia jí zavolá posluchač a obviní Christine z toho, že nic nepodnikla a tím nechala ženu z dopisu zemřít. A to je prvotní krok, kdy se někdo chystá Christine psychicky odepsat. Následuje řada nepříjemností a Christine neví, kdo a proč jí někdo ničí život. Ve stejném časovém úseku se na psychiatrii léčí policista Martin Servaz ze syndromu vyhoření a také z únosu jeho milé Marianne, sériovým vrahem, Julianem Hirtmannem. Martinovi rovněž někdo v době, kdy se léčí, pošle do ústavu krabičku s věcí od hotelového pokoje, v němž kdysi jistá osoba spáchala sebevraždu. Martin začne soukromě vyšetřovat, co se v tom hotelu doopravdy stalo. Autor knihu koncipoval tak, že se nakonec linky Christine a Martina protnou. Co z toho vznikne a čeho všeho se Martin dopátrá, to už si přečtěte sami. Podáří se Christine zastavit sérii útoků na ni a zjistí, kdo za tím stojí a o co mu jde? A co Martin, prokáže i tentokráte, že je stále schopný policista a odhalí něco nového ohledně hotelové události, kterou policie už dávno uzavřela? Každopádně nejlepší na tomto psychothrilleru je to, že většina událostí by se obyčejnému člověku mohla přihodit, jak je to v knize popsáno a tyto události by mohly vést k podobným koncům. Je to o tom, když někdo někým manipuluje jako kočka s myší a ten někdo, je naprosto neznámý. Kniha to byla dost napínavá, autor ten příběh zinscenoval tak, že jsem mu sednul na lep a myslel jsem si, že autor pachatele vyjevil čtenáři již v prostřed knihy. No a zase vedle. Budu se těšit na čtvrtý díl v brzké době. :-) Dávám pět hvězd a doporučuji. :-)

Arwen777
Arwen777
23.01.2024 4 z 5

Temné, surové, až zvrácené, velmi napínavé a překvapivé, hodně originální téma. Rozhodně perfektně vykreslená atmosféra oprávněné paranoi, zoufalství a beznaděje. Na můj vkus už překombinované, i když to u thrillerů nepovažuji za mínus, ale zde se navzájem komplikovaně přechytračují pachatel a oběť a oběť a pachatel. Nicméně velmi chytlavé, některé scény ale byly nechutné.
Moje první setkání s autorem, tentokrát v podobě audioknihy. Pokud jsou ale všechny díly načtené stejným interpretem, tak už audioknihu poslouchat nebudu, protože mi přednes vůbec nevyhovoval.
Sice jsem začala třetím dílem, takže některé souvislosti mi unikaly, nicméně mě kniha zaujala. Tak pokud někdy v knihovně padnu na další díl, nenechám se přemlouvat.


Zlajda95
Zlajda95
13.12.2023 5 z 5

Po pár letech znovu poslechnuto jako audiokniha čtená Jiřím Žákem. Pamatovala jsem si dojem, že se jednalo o nervydrásající příběh. Ale ten konec!!! Na ten jsem úplně zapomněla! Pořád skvělé.

janina66
janina66
04.12.2023 3 z 5

Opět jsem si při opakování další knihy, zvolila poslech audioknihy. Tentokrát nejsem moc nadšená. Téma knihy mě moc nebavilo. Celé to bylo přitažené za vlasy. Od poslední četby 1* ubírám.

ninano
ninano
25.11.2023 3 z 5

Tma se mi líbila trochu míň než Mráz. Chvilku mi trvalo se v ději zorientovat, ale nakonec se to zlepšilo a obě dějové linky se protnuly a vše to začalo do sebe zapadat.

katasukivasukim
katasukivasukim
23.11.2023 5 z 5

Tak ,třetí kniha a dle mého názoru je to u každé další knihy u Miniera lepší.Popis prožívání nátlaku bylo mrazivé.Trošku mi chyběl Martin,ale nakonec to opět zvládl.Jo,já pálím na další titul.To prostě chceš.

Lupis
Lupis
07.11.2023 3 z 5

V polovině knihy jsem měla sto chutí přestat, nemělo to ze začátku ani hlavu, ani patu. Závěr knihy byl ale napínavý a nemohla jsem se odtrhnout. Dvě dějové linie mi vyhovovaly, chyběli mi ale Servazovi kolegové. Zatím nejslabší díl série se Servazem.

Filomena1961
Filomena1961
23.09.2023 4 z 5

Minierova detektivka opět velice čtivá a napínavá. Téma zajímavé - jak může ovlivnit život člověka manipulace jiným člověkem. V knize se odvíjí dvě dějové linie - život Christine a Martina Servaze. Tentokráte jsem s napětím očekávala, kdy se jejich cesty protnou a jak se bude příběh odvíjet. Zaujal mě styl vyprávění, vykreslení postav, drsnost až surovost příběhu. Celou knihou opět prolíná vážná hudba a závěr je zcela neočekávaný. Tomu, kdo se nebojí tmy doporučuji.

Sarq
Sarq
21.09.2023 2 z 5

Oproti předchozím dvěma knihám je tahle slabota. Christine mi svým nelogickým jednáním (až hloupostí) lezla na nervy a ubližování pejskovi je fuj. Nějak to nemělo ten správný policejně-vyšetřovatelský spád. Místo řešení případu to bylo páchání trestné činnosti v přímém přenosu a na pokračování. Tahle kniha mě nebavila.

sgjoli
sgjoli
27.08.2023 3 z 5

Tak jsem se pustila do dalšího případu s Martinem Servazem. A teda musím bohužel konstatovat, že tohle je pro mne zatím nejslabší díl, co jsem slyšela.
Jednak mi nesedlo to, že Servaz tu hraje druhé housle - ta jeho práce, kterou tu dělá, tu je spíš dost nahodile - případ vyřešil jakoby náhodou, z ničeho. A ono mu to náhodou vyšlo... Primární prostor tu naopak dostává Christine, moderátorka z rádia, která se chovala jako ufňukaná hysterka a která mi byla krajně nesympatická.
Zápletka sama o sobě nebyla nutně špatná, jen to téma asi není to, co bych v thrillerech běžně vyhledávala a co by mne bavilo. Takže bohužel ni to moc neocením.
Nemůžu nicméně autorovi upřít to, že umí napsat vcelku svižný příběh s nepříjemnou psycho atmosférou, při níž se čtenář (resp. posluchač audioknihy) necítí komfortně. Ale to je podle mne záměr - vyvolat ve čtenáři stejné napětí, jako cítí naše hlavní hrdinka.
Audioknihu opět namluvil Jiří Žák. A i v tomto případě mne zase tahala za uši jeho nepříliš povedená výslovnost anglických výrazů. Pravda, té angličtiny oproti předchozímu dílu dost ubylo, ale stejně. To při vzniku audioknihy nezafungoval nějaký redaktor či režisér? Nebo i redaktor/režisér neumí anglicky, takže to nikdo nepoznal, že interpret dělá v té výslovnosti chyby?
Nakonec průměrné hodnocení... Nicméně zkusím ještě další díl a uvidíme, jak mi to bude vyhovovat...

baji42
baji42
25.08.2023 3 z 5

Kniha byla příliš dlouhá a tempo rozvláčné. Mnohokrát jsem se přistihla, že mi myšlenky utekly dál od knihy. Druhá půlka byla lepší, i tak jsem ale dočetla s velkým sebezapřením.

IgorGebiza
IgorGebiza
29.07.2023

Kniha v ktorej som sa dostal po stranu dvesto a povedal si staci. Knih je vela a zivot prilis kratky.

hanzmb
hanzmb
22.07.2023 5 z 5

Třetí Servaz a třetí vynikající kniha. Počínaje zajímavým námětem přes úžasně skombinovanou zápletku až po několikrát vygradovaný závěr. Tohle je bomba. Pokud mi snad něco chybělo, tak Servaz až na vedlejší koleji. Rád bych si tohohle milovníka Mahlera užíval víc.

Evelin
Evelin
07.07.2023 5 z 5

Moje prvni kniha od tohoto autora a rozhodne nezklamala. Urcite prectu i dalsi dily.

Mišák240
Mišák240
07.07.2023 4 z 5

Kniha mě bavila, napínavá a dopředu nepředvídatelná a díky otazníku, co je s Marianne si rozhodně nenechám ujít další díl.

tinka1974
tinka1974
12.05.2023 3 z 5

Po předchozím díle jsem se na tento těšila, ale trochu mi zklamal. Začátek se mi vůbec nelíbil a byl takový rozvleklý, nemastný neslaný. Všechno se rozjelo v momentě, kdy se Christin ocitla ve vězení. Pak začala bojovat a až do konce už nebylo hluché místo. Vsuvky o astronautice byly také fajn. Poslouchala jsem jako audio a poslech byl příjemný

niki777
niki777
10.05.2023 5 z 5

Vůbec mi nevadilo, že je kniha dlouhá. V knize se pořád něco dělo a rozhodně jsem se nenudila. Líbila se mi zápletka. Určitě doporučuji.

mpb1913
mpb1913
09.05.2023 5 z 5

Tak v tomto příběhu byl Servaz trochu upozaděn na úkor hlavní postavy Christine Steinmeyerové a nebylo to vůbec na škodu. Drsné, surové a skvělé. Za mě zatím nejlepší díl série.

bacouch
bacouch
20.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Minier psát umí, o tom jsem se už přesvědčila v prvních dvou dílech série. Neumí psát krátké knihy, ale to mi nevadí, jelikož děj Tmy krásně plynul a stále se něco dělo. Líbilo se mi, že je to docela děsivé, popis psycho šikany byl natolik věrohodný, že jsem měla večer trochu bobky. Líbila se mi zajímavá vsuvka o astronautech a kosmickém výcviku. Alenevyhovovala mi pozice Servaze jako někoho, kdo vlastně nevyšetřuje, ale jen se v podstatě inkognito motá kolem, těhotná kosmonautkawtf? (i když na konci byli těhotní snad úplně všichni), příběh poměrně dost překombinovaný a pro mě neschopná a leckdy nelogicky jednající hlavní hrdinka.

HollyUndead
HollyUndead
25.03.2023 5 z 5

Tahle série mi opravdu sedí. I třetí díl se četl náramně i přes svou rozsáhlost. 607 stran jak nic. Kniha byla velice napínavá a čtivá, napětí se dalo krájet, místy běhal mráz po zádech. Na rozdíl od předchozích dvou knih byla trochu odlišná stylem vyprávění, postavami i zápletkou, což velice kvituji. Nezbývá mi než opět doporučit tuto sérii a pokračovat směle dál, na což se moc těším.