Lunapark

Lunapark https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439676/bmid_lunapark-blN-439676.jpg 5 119 34

Gereon Rath série

< 6. díl >

Berlín, konec května 1934. Nadšení z Hitlerovy vlády opadá, jednotky SA nabývají na moci a začínají se chovat nepředvídatelně. Mnoho lidí se obává, že je hnědé košile napadnou či dokonce bezdůvodně zajmou. A právě proto vzbudí značný rozruch zpráva o vraždě příslušníka SA, jehož mrtvola je nalezena pod železničním mostem a na zdi nad ním se skví komunistické heslo. Na místě činu se komisař Gereon Rath setkává s bývalým kolegou Reinholdem Grafem, který nyní pracuje u Tajné státní policie. Zatímco Graf považuje případ za politicky motivovanou vraždu, Rathovy teorie se ubírají docela jiným směrem. Kriminální komisař totiž odhalí spojení mezi zavražděným SA-mannem a proslulým zločineckým spolkem. V průběhu vyšetřování se politická situace stále více vyhrocuje a tlak na komisaře Ratha roste. Nakonec se detektiv ocitá v sevření mezi hnědými košilemi a berlínským podsvětím: zatímco se SA zmocní jeho ženy, on sám dostává jasný úkol – vraždu na objednávku.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Lunapark , 2016


více info...

Přidat komentář

Kverulant
17.01.2024 5 z 5

Píše se rok 1934 a Gereon vyšetřuje další smrt, zdánlivě politicky motivovanou, musí spolupracovat s politickou policií a v atmosféře strachu lidí z brutality nedotknutelných SA partiček má pocit, že v nové totalitě vůbec nejde o hledání zločince a pravdu. Do obtíží, jak existovat v novém Německu a zachovat se správně nebo jak být sám sebou se dostává nejen Charlotte a svěřenec Rathů. Je to čím dál temnější čtení. Důvod, proč je tato série tak dobrá, není jen historická detektivka z Výmarské republiky, ale způsob, jak nás autor seznamuje s životem v atmosféře a pravidlech teď už napevno zakotvené totality. Potěší opět zkřížení cesty postav s historickou událostí a různé odkazy pro fajnšmekry jako "český frajtr" nebo "stopětasedmdesátník". Už se těším na další díl.

Čmeláček
30.12.2023 5 z 5

Tak tohle bylo fakt svižné a perfektně napsané! :) Další setkání s Gereonem, Charly a také Marlowem nebo Gräfem prostě nemělo chybu a kniha se mi krásně četla. Bez debaty pět stars a těším se na pokračování! :)


Denny456
20.08.2023 4 z 5

Knížky Kutschera jsou jediné dektivky, které jsem schopen učíst. Možná proto, že to jsou detektivky tak napůl a autor se rovnoceně zabývá i zachycením zvláštní doby. Každou knihu přituhuje situace v nacistickém Německu. A případy jsou takovou třešinkou na dortu.

Eidalon
24.01.2023 5 z 5

Lunapark je již šestou knihou ze série knih s hlavní postavou Gereona Ratha a jeho ženy Charly. Autor pokračuje v časové ose a i když každá z knih řeší určitou situaci, dodržuje i vývoj hlavních postav na pozadí důležitých společenských změn v tehdejším Německu. Proto doporučuji číst knihy v určeném pořadí, i když i jednotlivě to lze, ale celou story se vychutnáte pouze jako celek.

V čase jsme se v Lunaparku posunuli do roku 1934, kdy je u moci již Hitler jako říšský kancléř a po smrti prezidenta Hindenburga převzal pravomoci prezidenta. Dochází k potlačení demokracie a k postupnému zakazování ostatních politických stran. Mocenské prostředky zajišťují oddíly SS, SA, GESTAPO (tajná policie), Feldjägerkorps SA. Struktura státních bezpečnostních služeb se výrazně mění, vedle kriminální policie tak do řad zločinů vstupuje politika a mocenské zájmy tzv. Nového Německa.

Vedle kriminální zápletky zde autor ale více již vykresluje podstatnou část změny společnosti reagující na změny ve vedení státu a celkovou antisemitskou nenávist společně s potlačováním socialistických nálad dělnické třídy. V knize zažijeme i akci namířenou proti předákům SA tzv. „noc dlouhých nožů“ kde bylo asi 1000 předáků SA zavražděno včetně předáka SA Ernsta Röhmera.

Na pozadí společenských změn vyšetřuje Gereon další zapeklitou řadu úmrtí členů SA, souběžně běží samostatný příběh Charly, obě kauzy navazují na děje předchozích knih, i když autor vždy důvody lehce nastíní.

Kniha je opět velmi dobře napsaná a čte se sama, vedle zábavy se Vám dostane i poučení, když si oprášíte své dějepisné znalosti dějin Německa mezi světovými válkami. Právě tato znalost Vám umožní pochopit, proč vypukla druhá světová válka a co by nám dobrá znalost dějin umožnila lépe řídit svoji budoucnost . . . , stačí se jen poučit.

Arella
16.01.2023 5 z 5

Výborná série. Každý díl je lepší a lepší, asi ani ne tak detektivní zápletkou, jako historickým prostředím, ve které se příběhy odehrávají. Těším se na další díl, děkuji!

Forrest
25.09.2022

Kriminální zápletka, tak ta je poněkud krkolomná a za mě trochu nereálná. Nic méně příběh je napínavý a čtivý.
Mám-li být upřímný tak u všech dílů a tento není výjimkou se mi moc líbí celkové společensko-historické podbarvení děje. Ta gradace nástupu fašismu a popis jeho vlivu na jednání hlavních hrdinů a vůbec všech postav děje.
Vnímavějšího čtenáře může podnítit k zájmu o historii a seznámení se s reálnými okolnostmi např. "Dne dlouhých nožů nebo tzv. Křišťálové noci" a podobných událostí této pohnuté doby. Danke schön Herr Kutscher.

kahuda01
25.07.2022 5 z 5

Na horské dráze v Lunaparku to tedy byla jízda. Zatím nejlepší díl série nemohu jinak, dávám 100% a plynule přecházím na další kousek.

Enrs
15.07.2022 5 z 5

Posun postav v tomto díle je vskutku impresivní. Hledala jsem správné slovo a tohle se hodilo asi nejvíc. Navíc je logický, uvěřitelný a mistrně vylíčený. Rath si stále víc zahrává s ohněm a tentokrát se dostal až za hranice svých možností. Jsem zvědavá, jak se budoucnost vyvine.
Co mi trochu vadí je dějová linka Charlotte a s prominutím z ní dělá trochu - jak v jednom okamžiku sama přizná - pitomou krůtu, což mi k ní moc nesedí.
Samotný případ vraždy je zajímavý a politické pozadí a to včetně vývoje "policejního"-ať už uvažujeme o jakékoli policii-vyšetřování od faktů k demonstraci politické propagandy je děsivé. Člověk někdy uvažuje o druhé světové valce, jak to bylo hrozné, ale nedochází mu, že v Německu to vlastně začalo daleko dříve. Úžasné zamyšlení skýtá i epilog.

m_martina
08.06.2022 5 z 5

K případům Gereona Ratha se vždy ráda vracím a tato kniha je zase skvělá. Dávám pět hvězd a brzy budu pokračovat dalším dílem.

markulina711
27.03.2022 4 z 5

Do Berlína se vrací Leo Juretczka a prahne po pomstě. Na jeho seznamu je i komisař Rath. Zápletka je sice slabší a lehce odhalitelná,ale já jsem si sérii spíš oblíbila kvůli tomu, že mě zajímá každodenní život obyčejných lidí v té době. Jak se měnil,co se jim nelíbilo,čemu museli čelit. Oficiální dějiny znám ze školy,tam se člověk nabifluje spoustu suché teorie, letopočtů, událostí v nejvyšších patrech politiky. Jen mi přijde líto, že série zatím končí před válkou. Fakt by mě zajímalo jak by Rathovi žili po ní.

Jirka0604
06.02.2022 5 z 5

Opět skvělá kniha, tentokrát i krimi příběh mě velmi zaujal. Vykreslení doby opět na jedničku. Už se moc těším na další pokračování!

PájaHája
22.01.2022 4 z 5

Další skvělý díl. A už se těším na další.

Lavender756
21.01.2022 5 z 5

Zatím asi nejlepší díl série. Poměry v Německu už jsou v příběhu vlastně tak 50 na 50 s policejní prací, protože nejde jinak, než aby nový systém v zemi nezasáhl do každého jejího kousku. Gereon v tomto díle opět dostane co proto, ale tentokrát to bude mít hlubší následky.

Jap
08.12.2021 5 z 5

Nějak nám ten díl pořádně "zhnědnul" a navíc detektivní romány z této série se postupně mění v sondu do německého žití-nežití, v době nastupujícího nacismu v třicátých letech.

ivoiro
29.11.2021 5 z 5

Opět výborný díl. Zde již hnědý mor funguje v plné síle.

85098211
21.11.2021 5 z 5

(drobné spoilery)
Ani tato kniha, kterou jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu, neztrácí na tempu, přestože se jedná už o šestou v pořadí ;-). Případ jako takový by se mohl na první pohled zdát poměrně jednoduchý, protože pachatel vražd je docela brzy známý. Ale najít a zatknout ho se jeví jako téměř nemožné. Gereon Rath všechno vyšetřuje víceméně neoficiálně, protože jeho úkolem je onoho zabijáka najít a (nejraději hned) jej i připravit o život. Tímto úkolem Ratha totiž pověřil král podsvětí Marlow, se kterým se čtenář seznámil již v předchozích knihách. Samozřejmě se zde kromě Gereona setkáme i se spoustou starých známých, s Budhou nebo Gräfem, ale ne všichni zůstali stejní jako dřív. Hlavně Reinhold Gräf mi byl silně nesympatický, tomu se ale není co divit, když začal pracovat pro Gestapo... No a Charly se ve finále ocitne v nebezpečí života, když ji jako rukojmí uvězní Marlow. Přesto určitě nejsmutnější scéna v celé knize (aspoň podle mého) bylo zabití jejího pejska, tady mi i slzička ukápla...
Autor opět ukázal, že psát umí, atmosféra předválečného Německa je výborně vykreslená - proto si i tato kniha pět hvězdiček plným právem zaslouží. A já se již nyní těším na další setkání s manželi Rathovými! :-)

Boby17
30.07.2021 5 z 5

Tak tentokrát se příběh rodiny Rathových konal na pozadí Noci dlouhých nožů. Opět to bylo výborné a strhující počtení. Gereon balancoval na ostří nože s Gestapem, s Marlowem, s Budhou a nakonec i s manželkou a jejich schovancem. Vyšel z toho všeho s velkými šrámy na duši. Uvidíme, co se bude dít v příštím díle, už se těším.

Kerberos
18.05.2021 5 z 5

Opět skvělé čtení, tentokrát se mi zdálo přehlednější, lépe jsem se orientovala. Začínají se objevovat nám známé nacistické osobnosti. Jsem zvědavá ,kam se autor posune.

milary
06.05.2021 4 z 5

Pořád mě to hrozně baví číst. Nenapsala jsem to už minule? Napsala. Vidíte. Setrvalý stav :).
Ano ano, zase je tam spousta overstolzek. S tím nic nenaděláte. A zase je tam spousta stránek zmarněných tou čím dál umanutější a nadutější Charly. A spousta protivných domácích rozbrojů. A...
... mezi tím, úplně nepostřehnutelně, vsakujete pach té doby. Smrad, charakteristický pro jakoukoliv totalitu. Puch násilí, strachu, ohrožení, iracionality, politické a rasové segregace, morálního rozkladu. Vnější i vnitřní nesvobody. Nejen tam "venku". Ale doma, u stolu. Uvnitř sebe sama. Tak jak s tím žít. A žít se přesto nějak musí...

Myslím, že pro tohle čtu Kutschera s takovým obdivem. A vlastně jsem mu vděčná, že zlo epochy, kterou dovede tak bravurně postihnout, rozmělní tu trochou lehce otravné romantiky, tu malinko přepáleným arzenálem dějových aktivit, - a tu nějakým tím cigárkem nad běžný limit. :)
Prostě to hrozně ráda čtu...

Vojslava
01.05.2021 5 z 5

V téhle sérii mne čím dál tím míň zajímají řešené případy, i když ty posouvají děj a o mnohém vypovídají. Čím dál štěpnější je spíš ta společenská situace, deformování vztahů společenskou realitou, snaha o záchranu toho, co kdo považuje za správné, každý sám sebe přesvědčuje, že dělá to nejlepší možné... a mezi tím se pohybují ti, co jsou ve zločinu doma, ať se děje, co se děje. Jasně vidno, že spravedlnost někdy chodí pokoutními cestami, když přímé už neexistují. A paralely se současností jsou občas zřejmé, i když je radši nehledám...