Zlatá oběť

Zlatá oběť https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374202/bmid_zlata-obet-bCe-374202.jpg 4 34 13

Lucas Davenport série

< 27. díl >

Díky několika velmi vlivným lidem, jimž zachránil život, už Lucas Davenport nepracuje pro minnesotský Státní kriminalistický úřad, ale nastoupil k federálním maršálům. Má neobyčejně široké pole působnosti, může si vybírat případy bez ohledu na jejich povahu i na to, kam ho vyšetřování zavede. A tentokrát ho přivádí do potíží, o něž není co stát. Ve městě Biloxi na jihu Mississippi kdosi vyloupí počítárnu peněz drogového kartelu. Zmizí kufry plné hotovosti a na místě zůstanou mrtvoly šesti lidí včetně šestileté dívky. Kartel si na pachatele najímá vrahy včetně „kutilské královny“, která mučí oběti nářadím. Ti pak s Davenportem soupeří o to, kdo dřív najde střelce, kteří počítárnu přepadli. Situace se rychle vyostří, až stojí navzájem všichni proti sobě: lupiči z Biloxi, nájemní vrazi i Lucas Davenport.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Golden Prey , 2017


více info...

Přidat komentář

čef
31.10.2023 5 z 5

Tak tady jde jako vždy o život. Shlukují se tady bandy nejhorších zločinců a nějaká ta mrtvola tady nebo tam nic nerozhoduje. Lucas Davenport se v jejich hledání a likvidaci přímo vyžívá a tak není o napínavé scény nouze. Neočekával jsem po předchozích dílech žádnou slabotu a nebyl jsem také zklamán, ba právě naopak.

Jaruš7
09.07.2021 5 z 5

Oběť zlata, spíš v množném čísle, tak bych to nazvala. Má to setrvalost v napětí
- správně logických kroků, jak ve zločineckých, tak i ve vyšetřovatelských postupech s využitím moderních prostředků a spolu s "tím co dokáže sledovat vśe" jsou strany dokonale vyrovnány.

Citace:" Celej tenhle případ stál a padal...hádej na čem?.. S telefony. Všichni se spolíhali na telefony. . .Jsou tak skvělý, tyhle mašinky, že všichni souhlasíme s tím, že abychom je mohli mít, platíme daň - kdokoli nás může špiclovat. Mobily vědí, kde jsme byli, kdy jsme tam byli a často taky co jsme tam dělali - co jsme kupovali, s kým jsme mluvili a kde ti lidé byli. Povědí dokonce, jak rychle jsi jel, a to i v případě, kdyby se ti někdo snažil dokázat, že jsi překročil rychlost. Vědí, s kým mluvíš, koho máš v kontaktech, jaký máš kreditky, kam chodíš do banky. Všichni to víme, ale není to možný jim uniknout. Dokonce to vědí i darebáci, jenže ani oni před nima nedokážou utýct."
"Takže jediný, co musíš udělat, je žádnej nemít.
"Ale to nejde - . .to už teď není možný,..
"A když jsi darebák a necháš si mobil doma, zatímco vylupuješ banku, ale jinak hp nosíš pořád.u sebe ... automaticky jsi podezřelej. Dřív nebo později prokurátor někoho z něčeho usvědčí proto, že v kapse neměl svůj mobil."

Superčetba.


rezzba
06.04.2021 3 z 5

Tak zatím nejhorší kniha s Lucasem. Tentokrát honí 6 hmmm zabijáků. Už to klasická krimi nebyla,ale spíš takový béčkový akční film na který si za 2 dny nevzpomenete. Tolik na sílu vyřčených rádoby vtipných hlášek. Dokonce už i autor podlehl módě, takže máme tu všechny typy ras atd a jako bonus nevím proč i pidi lesby větu.

konicekbily
07.02.2021 3 z 5

Po ostrém startu přichází velké zpomalení děje a autor nás chvilku zabaví představováním zločinců, mající zájem na zmocnění se kořisti. Mafie do hry nasadí všehoschopné zabijáky, aby si to vyřídila se všehoschopnými loupežníky. A to do toho se vmísí náš hrdina a boj všem proti všem napříč státy může začít. Domnívám se ale, že autor tentokrát nepodal vrcholný výkon a je to průměr!

Lumír23
15.01.2021 5 z 5

Klasika a klasicky dobré. Pár prkotin, kdy se člověk zarazí, ale stále nad průměrem. Jo a protekcionismus, tak jak jej staví do pozice normálu ... ten emerickej socialismus je takovej hnus, ještě že ho dávkuje tak pomálu. Ale je to čím dál bolestnější.

Kami33
26.05.2020 5 z 5

Lucas Davenport ve výborné formě. Čtivé, zábavné a napínavé.

zdendula31
01.05.2019 5 z 5

Ne všechny knihy Johna Sandforda mě nadchly,ale tahle mezi ně nepatří.Akce,napětí od začátku až do konce.

biki
04.12.2018 4 z 5

Na začátku mě Lukas asi na tři vteřiny vyděsil, cože to vlastně provádí. Ale že jsem vůbec mohla zapochybovat... A pak už následuje strhující pátrání po skupině naprosto bezcitných zabijáků, kteří ale přesto díky autorově mistrovství působí do značné míry lidsky (jestli se to tak ale dá označit - nezní to blbě?). Pozorovat vývoj vyšetřování jak ze strany Lucase a spol., tak ze strany padouchů, sledovat, jak se postupně zužuje kruh kolem pachatelů až k závěrečnému, poněkud spektakulárnímu souboji s nevyhnutelným koncem ... no, co chceme jako čtenáři víc?
Jenže - postavy dvou nových Lucasových pomocníků Boba a Rae se mi zdají k příběhu přilípnuté jaksi násilně a podle mého názoru by knize nijak neublížilo, kdyby se tam vůbec nevyskytovaly. Že by to byla úlitba požadavkům současné západní hyperkorektnosti? Proto hodnotím o stupínek hůř.

1amu
17.08.2018 3 z 5

Náš hrdina Lucas Davenport získal (i díky protekci) dobrý flek. Stal se federálním maršálem a hned na začátku narazí na případ, který se neodehrává v "jeho" Minnesotě, ale na jihu, se startem v městě Biloxi (tolik oblíbeném třeba Johnem Grishamem). Může tak pracovat, protože bude vyšetřovat federální zločin. Vedení jej posílí o dva další maršály Boba a tmavou Rae. A zde vidím kámen úrazu děje. Dobrý začátek a čtenář očekává stupňování napětí, což byla vždy silná stránka autora. Sorry mistře, ale ona nová trojka mi svým počínáním spíše občas připomíná staré dobré komiky - bratry Marxe.
Kniha má své klady. Pozorný čtenář je občas okouzlen krásnými metaforami, jako třeba:
Babtistický kostel Boží milosti v Biloxi s pevnou střešní konstrukcí byl postižen v roce 2005 hurikánem Katrina. Jeho vichry odnesly tuto kdysi okrasu daleko do Kentucky asi jako Dorotčin dům v Čaroději ze země Oz...
nebo:
Městečko bylo obklopeno horami podivných tvarů, okolo kterých se vlnily silnice, které byly lemovány podivnými rostlinami, jako z jiné planety. Třímetrové kmeny připomínaly cosi jako zakrslé palmy zkřížené s nějakými mimozemšťany...
Není to krásné ? Leč souhlasím (viz níže) s Peršankou. Dal bych hvězdičky dvě, ale ty metafory ?
Mistře, doufám, že naše příští setkání ukáže Lucase D. v jeho super kondici a těším se .

Reacher
14.08.2018 4 z 5

Lucas Davenport v dalším nekompromisním případu svého pestrého života.
Pronásledování zabijáků drogového kartelu je stejně napínavé, jako jeho jiné případy, ale nějak jsem moc nemohl uvěřit tomu, že by pro kartel dělaly špinavou práci zrovna takové dvě pochybné existence...
Jinak ovšem vše šlape jako hodinky, další dva záporáci jsou akorát tak drsní a bezcitní, abyste jim přáli Lucasovu kulku a Lucas sám je stále ten nelítostný zabiják zločinců jako dřív.
Za mě osobně tedy spokojenost s pár výhradami, takže dnes to bude za čtyři hvězdy.

Peršanka
09.07.2018 2 z 5

Z Lucase Davenporta je komiksový hrdina, což mě mrzí :(

hana4834
09.06.2018 5 z 5

Jako vždy skvělí a napínavý příběh

veveronka
03.06.2018 5 z 5

Jako vždy napínavé

Autorovy další knížky

John Sandford (p)
americká, 1944
2018  80%Mise Saturn
2001  84%Pravidla oběti
2011  82%Temný měsíc
2014  85%Zlá krev
2006  87%Jistá oběť

Kniha Zlatá oběť je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce62x
Chystám se číst15x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x