Eliho slib

Eliho slib https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484483/bmid_eliho-slib-55q-484483.png 4 66 13

Eliho slib je mistrným dílem historické fikce, jehož děj se odvíjí ve třech časových pásmech: v nacisty okupovaném Polsku, americké zóně poválečného Německa a v Chicagu během války ve Vietnamu. Ronald H. Balson, nositel Národní židovské knižní ceny za literaturu, v knize zkoumá cenu války, ambivalentní hodnotu přežití a nezlomitelnou sílu rodinných pout. 1939: Eli Rosen žije se svou ženou Ester a jejich malým synkem v polském Lublinu, kde má jeho rodina stavební společnost. Ta je vyvlastněna nacisty a svěřena do správy Maxmiliánovi Poleskému, bezpáteřnímu šmelináři. Vznikne tak vratké spojenectví: pokud se Eli bude starat o obchod, Maxmilián zajistí jeho rodině bezpečí. Dostane Poleski svému slibu, nebo jejich vztah skončí zradou a tragédií? 1946: Eli spolu se synem bydlí ve Spojenci ovládaném Německu a pevně doufá v udělení víz do Ameriky. Svou ženu od války neviděl. Po táboře se potuluje muž, jenž prodává nelegální americká víza – nezná její osud třeba on? 1965: Eli si pronajme pokoj v chicagské čtvrti Albany Park. Je na misi. S trpělivostí, mazaností a neutuchajícím úsilím se proplétá neznámými ulicemi Chicaga i nebezpečnou politickou hrou a pátrá přitom po pravdě o Esteřině zmizení, jež mu poslední čtvrt století zůstává záhadou. Silný a emotivní román Ronalda H. Balsona Eliho slib je znamenitým, obohacujícím příběhem o druhé světové válce a manželově honbě za spravedlností.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Eli's Promise , 2020


více info...

Přidat komentář

WaN635
22.03.2024 3 z 5

Další srdceryvný příběh, tentokráte vyprávěný ve třech časových úsecích.
Hlavními hrdinovi jsem fandila, i přesto, že od začátku bylo jasné, jak příběh s jeho ženou dopadne.
Bohužel ze 3 dílů, které jsem zatím přečetla, byl pro mě tím nejslabším.
Asi jsem při čtení knih, s touto tématikou, kdy čtu tyto knihy rychle za sebou, už z těch zvěrstev otupělá, že mě knížka a její příběh, až tak nezasáhl.
Navíc mi chyběla Catherine a Liam.

Aghatte
22.10.2023

Nemám nervy na hady, co převlékají kabát a vždy se vetřou do každého režimu. Kteří tahají prachy ze zoufalých lidiček za rádoby pomoc. Bez skurpulí a bez svědomí proplouvají životem, a mají pro sebe krásnou omluvu; jen jsem si snažil zachránit vlastní krk.
Autor píše hezky, jen mi vadí střídáni kapitol v čase, obecně ve všech knihách.
( Proč už nikdo nepíše chronologicky?)

Určitě vyhledám i další dvě knihy.


18LenkA12
02.05.2023 5 z 5

Autor opět nezkakmal a kniha byla čtivá. Celý příběh jsem prožívala s hlavními hrdiny. Jedná se o emotivní příběh, kdy je ukázáno jak je důležitá rodina a vaše víra, kterou má každý. Autorovi se povedlo i poukázat na to, že peníze dokážou hodně a díky nim největší lotři mají to nejlepší v životě. Knihu můžu jen doporučit.

gabriela8704
08.04.2023 2 z 5

Ach jo další spíše fikce než pravda. Neříkám, že něco z toho pravda není, ale je tam tolik fikce, že ta pravda je chaba. Za mě nejhorší dílo i jsem četla s vypětím všech sil. Četla se i hůř než služebnice.

Tyto knihy by měli mít fikce, co nejméně.

Od Ronalda H. Balsona doporucim jen knihu Byvali jsme bratři.

GYROTOURBILLON
02.03.2023 4 z 5

Moje třetí setkání s autorem a určitě ne poslední. Budu souhlasit s ERIK 2 .

kramlinka88
09.01.2023 4 z 5

Třetí kniha od autora a musím říct, že nejvíc se mi zatím líbily "dvojčata" ;-) V této sledujeme příběh Eliho na třech nelehkých časových úrovních, příběh byl pěkně vymyšlený, kniha se celkově dobře četla, ale něco mi tam chybělo :-/ Myslím, že emočně z toho šlo "vytřískat" mnohem více, už jen ta linka Eliho a Ester....je to škoda. Spíš než romantickou linku jsme sledovali tu politickou a tou jsem se občas musela trošku prokousávat :-/ Naštěstí zde byly krátké kapitoly :-)
Určitě si přečtu i další autorovy knihy, pokud u nás vyjdou :-)

ERIK 2
24.07.2022 4 z 5

Další nádherný román z druhé světové války.Tentokrát se spisovatel zaměřil na téma,které je vždy aktuální v každé době.Podvody,vraždy,překupnictví,okrádání obyčejných lidí a v neposlední řadě holokaust. Naše vláda by si měla tuto knihu přečíst. Doporučuji i když ty skoky mezi roky trochu odvádějí pozornost.

astroweb
04.07.2022 5 z 5

Neveselé, ale vždy poučné čtení o historii, která má stále vztah k současné. Čtivý autor, určitě si přečtu jeho další díla.

alexis818
21.06.2022 4 z 5

Zajímavá kniha z 2.sv.v. a poválečných časech.Zase trochu jiný pohled na problematiku války.Cetla jsemDvojcata paní Karoliny a ta byla mnohem lepší.

LéňaM
08.05.2022 4 z 5

Opět krásné dílo, jen mi vadilo, jak se hodně stridal čas.
Kniha se četla jednim dechem.
Předešlé dvě byly lepší, ale stoji za přečtení.

Kniholenka9
05.04.2022 4 z 5

Mám ráda válečné romány a tento byl úplně jiný, než ty co jsem doposud četla, ať už stylem autorova psaní nebo tím, že hlavním hrdinou byl muž. Všechny tři časové roviny byly pěkně popsané, dokázala jsem si představit tu beznaděj polských Židů, když jim došlo, že situace je neřešitelná. Kniha byla pěkná, rozhodně stojí za přečtení. Dle recenzí jsou další autorovy knihy ještě lepší, takže se mám na co těšit.

soukroma
16.03.2022 4 z 5

S obavami jsem otevřela knihu s válečným tématem, ale první část se mi velmi líbila, byla jiná, netradiční, informativní: život židů ve válečném Polsku, konkrétně v Lublinu a Lodži, specifický případ podnikatelů ve stavebnictví, potřebných pro nacisty, zejména pro budování táborů. Stejně zajímavé bylo poválečné hledání členů rodin, kdy v Německu byl milión vysídlených v asi 700 táborech. Život v takových "čekacích stanicích", prodlužovaný zásadním omezením kvót pro přistěhovalce zejména do USA i Británie.
Následný střih o dvacet let později do Chicaga už zdaleka tak zajímavý nebyl: tady se rozjel případ úplatkářství a zlodějin na vysokých postech v obraně, rozbujelý zejména pokračující válkou ve Vietnamu. Kongresmani (jejich rodiny) a kreativní účetní a funkční zloději ostřílení ve válce světové...
Za první půli 100%. Celkem 75%.

Spoiler:
Amorální jedinci za války, kšeftování se vším možným a bratříčkování se s nepřítelem, podloudně unikli všemu i po válce, kdy dokonce kšeftovali s přistěhovaleckými vízy přímo na místě, a zase unikli, takže vesele pokračovali dál ve stejném nečistém lukrativním "obchodu" jako pravá ruka vysokých politiků. Hnus.

AlenaF
16.03.2022 3 z 5

Na tuto knihu jsem se docela těšila. Námět zajímavý, osud židovské rodiny spjatý s neserioznim člověkem, který uměl vytěžit vždy to nejlepší pro sebe za každé situace. Nelíbilo se mi to zpracování a podání, takové robotické neživé vykreslení postav.
Po předchozích dvou knihách zklamání.