Obhajoba Britty Steinové

Obhajoba Britty Steinové https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524558/bmid_obhajoba-britty-steinove-652ea155c73ca.png 5 31 10

Chicago, 2018. Ole Henryks, majitel oblíbené restaurace, v Chicagu dobře známý i z místní televize, má být za své mnohaleté občanské a dobročinné aktivity vyznamenán chicagskou asociací dánsko-amerického přátelství a uveden do síně slávy. Ole proslul zejména svými činy za druhé světové války v nacisty okupovaném Dánsku a většina lidí ho považuje za hrdinu. Ale Britta Steinová nikoli. Tato dvaadevadesátiletá chicagská dáma vznáší proti Henryksovi veřejná obvinění – po nocích sprejuje na zdi jeho restaurace nápisy jako „lhář,“, „vlastizrádce“, „kolaborant“ či „udavač“. Posléze je zatčena a obviněna z trestného činu poškozování majetku a rozhořčený Ole Henryks na ni podá žalobu pro nactiutrhání a záměrné působení emocionální újmy. Advokátka Catherine Lockhartová zpočátku váhá, ale nakonec souhlasí, že se obhajoby paní Steinové ujme. Má-li však najít důkazy, které prokážou nevinu její klientky, musí se za přispění svého investigativního manžela Liama Taggarta vrátit do časů válečného Dánska.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Defending Britta Stein , 2021


více info...

Přidat komentář

18LenkA12
24.03.2024 5 z 5

Další skvělá kniha z pera autora. Tento příběh ač je to historická fikce, má v sobě spoustu detailů a faktů z historie dánských Židů a Dánska státu jako takového. Kniha byla plná emocí, ke konci i zvratů. Knihu můžu dalším čtenářům jen doporučit.

Ludmila91
07.03.2024 5 z 5

Další z knih, kterou jsem přečetla za jedno odpoledne. Nádherný příběh od kterého se nešlo odtrhnout.


boeink
04.03.2024 4 z 5

Obhajoba Britty Steinové je silný lidský příběh odehrávající se na pozadí reálných historických událostí v Dánsku za 2.sv. války. Na takových knihách se mi vždycky líbí, že se dozvím něco nového, co jsem dosud nevěděla a můžu to probrat se svým mužem, který má o válečných událostech široké povědomí.
Je to první kniha tohoto autora, kterou jsem četla, příběh, který prostřednictvím Britty vypráví, se mi moc líbil. Trochu mě ale rušilo, jak to z Britty lezlo "jak z chlupaté deky", při vší úctě ke stáří, vždycky, když jsem se plně ponořila do čtení, Britta byla unavená a vyprávění musela přerušit a tím jsem se z příběhu vytrhla i já.
Proto ubírám jednu hvězdičku. Určitě si od autora přečtu jeho předešlé knihy.

LéňaM
27.02.2024 4 z 5

Opět moc zajímavý a čtivý příběh. Ale chvíli mi trvalo než jsem se začala, ale konec byl skvělý.
Řekla bych nejslabší kniha tohoto autora, ale přesto hodně dobrá.

Petradvorakova2
23.02.2024 5 z 5

Nádherně psaná kniha. Pan spisovatel se řadí mezi mé srdcove záležitosti. Další kniha od něho, která mě vtahla do děje a musela jsem ji za 2 dny přečíst. Krásný emotivní příběh.

sar.janurova
09.02.2024 5 z 5

Obhajoba Britty Steinové je velmi dobře napsaná a precizně promyšlená kniha, která vám bude rychle ubíhat před očima a nebudete chtít přestat číst.
Jako velkou výhodu u celé této série vidím fakt, že díly na sebe navazují jen velmi volně. Díky tomu se náhodný čtenář nemusí bát, že by o nějaké to drama přišel v předešlých dílech.
Velmi se mi líbilo, jakým stylem je kniha napsaná, že se nejedná o střídání minulosti s budoucností, ale popisování minulosti vzpomínkami Britty, které své právničce Catherine a vnučce Emmě vypráví mezi problémy běžného života, získáváním důkazů v nynějším Dánsku a sezením u soudu. Nečekejte žádné krvavé nebo hrubé čtení, připravte se na to, že dostanete pomocí fiktivních i skutečných postav ucelený pohled na to, jak válka probíhala v Dánsku a co všechno byl dánský lid ochoten obětovat pro záchranu židovských přátel a sousedů. Kniha obsahuje hodně dlouhé dialogy, právě kvůli Brittině vyprávění, zaberou klidně i několik stránek, ale to vůbec ničemu nevadí, protože ten děj zkrátka dobře ubíhá a posouvá vás dál.
Autor vzhledem ke své profesi umí kvalitně popsat děj i v oblasti soudních procesů, nejenom, že jsou dialogy naprosto uvěřitelné, ale také jsou pro obyčejného čtenáře dobře srozumitelné a nejsou nijak složitě psané.
Myslím si, že jsem našla nového oblíbeného autora, jehož styl psaní se mi moc líbí a tématicky se mi taky trefil do vkusu.

Za knihu k recenzi v rámci spolupráce mockrát děkuji Knihám Dobrovský. :-)

veronika4937
08.02.2024 5 z 5

Tento díl je psaný trochu jiným stylem, nestřídají se kapitoly ze současnosti a minulosti, jak jsme u podobných knížek zvyklí, ale celý děj se do minulosti vrací průběžně díky vyprávění Britty Steinové. Ta Catherine a své vnučce Emmě, začínající právničce, odhaluje životní příběh své rodiny. Snaží se tak dokázat, že vše, co napsala, je pravda.

Opět čekejte příběh smyšlených hlavních hrdinů, který je ale vsazen do historie podle skutečných událostí a i mnoho vedlejších postav je reálných. Hrozně mě překvapilo, jak jiná byla válka v Dánsku. A to, co dokázali sami Dánové, v souvislosti s odsunem Židů, to je opravdu jedinečné.

Pokud máte rádi historické romány, neváhejte a pusťte se do čtení, tahle knížka stojí za to. Nevadí, pokud jste nečetli předchozí díly, každý je samostatný a spojují je jen postavy vyšetřovatelů, v ději vám nic chybět nebude.

Paja1709
29.01.2024 4 z 5

Další příběh advokatky Catherine a jejího manžela Liama.U tohoto příběhu se přiznám mi trvalo trochu déle než jsem se zacetla. Příběh me nevtahl do děje jako předešlý Houstlistka z Berlína .Něco mi tu chybělo. Ale co se moc líbilo, tak pohled na to jak probíhala 2.sv.valka v Dánsku.

AlenaF
27.01.2024 4 z 5

Zajímavý případ advokátky Catherine Lockhartove a Liama Taggarta sahající do období světové války na území Dánska.

Pípasek
23.01.2024 5 z 5

Mrazivý román o dramatické soudní bitvě , o spravedlnosti a vyrovnání se s pohnutou minulostí

Autorovy další knížky

Ronald H. Balson
americká, 1944
2019  91%Bývali jsme bratři
2021  91%Dvojčata paní Karoliny
2022  83%Eliho slib
2023  95%Houslistka z Berlína
2024  91%Obhajoba Britty Steinové

Kniha Obhajoba Britty Steinové je v

Právě čtených4x
Přečtených33x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených5x
Knihotéce75x
Chystám se číst74x
Chci si koupit24x
dalších seznamech1x