Letopisy Narnie – komplet

Letopisy Narnie – komplet https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49884/mid_letopisy-narnie-letopisy-narnie-HFo-49884.gif 4 798 92

Souhrnné vydání všech sedmi příběhů z cyklu Letopisy Narnie. Příběhy, které neodmyslitelně patří do světového fondu dětské knihy jsou pozváním pro každého z nás. Spolu s dětskými hrdiny se dostaneme do světa, kde je sice Zlo silné, ale Dobro nakonec přeci jenom zvítězí!

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Chronicles of Narnia , 2005


více info...

katiaz
katiaz
29.01.2024 3 z 5

Tak moc jsem se na tuhle známou sérii těšila, ale čekala jsem, že to bude víc propracované. Některé části mi přišly tak nelogické, nesouvisející. Bohužel jsem zklamaná. Ale to nic nemění na tom, že pro děti to bude milé a nenáročné počtení.

ivanka_k
ivanka_k
12.11.2023 2 z 5

Knížku jsem dostala před víc jak deseti lety. V té době jsem ji zhltla na posezení, děj mi utíkal, vše dávalo smysl. Teď jsem si ji po letech přečetla znova a nevěřícně jsem kroutila hlavou, jak jsem to mohla dřív zvládnout.

Celé se to vleče a neskutečně mi vadilo zbožné (až fanatické) uctívání Aslana. V dospělosti rozhodně nemůžu říct, že bych byla knihou unešená, dělalo mi problém přečíst i 5 stránek v kuse, protože se vše točilo kolem Aslana, a to ve třech rovinách:

1) achjo, škoda, že tu není Aslan
2) jupí, je tu s námi Aslan
3) dokonalé, Aslan udělal nejvíc obyčejnou věc, budeme ho za to uctívat ještě více než doteď


Booky84
Booky84
24.05.2023 5 z 5

Krásné fantasy čtení. Kdysi jsem objevila jednotlivé knihy v knihovně a s radostí je všechny přečetla. Nyní mám i kompletní vydání a ráda jsem se do příběhů opět začetla.

rakakan
rakakan
24.04.2023 5 z 5

Po sérii jsem sáhla kvůli špatné náladě. Na nic konkrétního ke čtení nebyla chuť. Knihy má dcera už několik let, a teď na ně přišla řada. Vůbec nelituji. Velice krásně se všechny díly četly. Vysvětlily také hodně věcí, které ve filmu nebyly. Doporučuji pro rozšíření a posilnění fantazie.

m_martina
m_martina
11.02.2023 5 z 5

Přestože dílů je tolik, kniha se čte dobře. Jednotlivé části na sebe lehce navazují a všechny jsou krásné. Tato série je jedna z nejlepších pro mladé čtenáře. Ale přečíst si ji mohou pochopitelně i starší a věřím, že se bude líbit také jim.

Teea
Teea
28.06.2022 4 z 5

Filmy jsou v průměru dobré, první díl skvělý.
Ale knihy? Mnohem lepší!
Upřímně, konec posledního dílu mě vůbec nenadchl a ve výsledku zjištění, že Aslan je znamení Ježíše (narážím hlavně na konec posledního dílu) to mi nějak nesedělo.

Ale ve výsledku dobré čtení. Za mě ur žádná ztráta času.

Čmeláček
Čmeláček
13.05.2022 5 z 5

Výborná kniha. Pro mě nostalgie.

Blanche77
Blanche77
11.02.2022 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. Pan Táborský skvěle namluvil. Pěkná pohádka na uklidnění.

Naty878
Naty878
20.07.2021 5 z 5

Super kniha,

Pája961
Pája961
11.06.2021 2 z 5

Filmy naprosto zbožňuju, ale tohle knižní zpracování mi nesedlo, na mě až moc pohádkově jednoduché..

Mi--LADA
Mi--LADA
06.05.2021 4 z 5

Půvabné fantasy! Svoje téma si tam najde snad každý.

pepa4081
pepa4081
28.04.2021 5 z 5

Celé Letopisy můžeme číst jako napínavou dětskou fantasy ságu. Pak nám snad mohou vadit prakticky stejné konce (přijde Aslan a vše se v dobré obrátí). Můžeme je chápat i jako křesťanskou agitaci (v tom nejlepším smyslu). Nebo jako knihy, které se prostě snaží ukázat, že člověk se má snažit být dobrý a že i ti špatní se mohou napravit.
Ať tak, či tak, knihy mohu srdečně doporučit všem, komu nevadí styl určený spíše dětem a kdo se rádi občas zasní. Pro mne jde o dílo, které vneslo do mého života zase hodně příjemného, a ke kterému se budu rád vracet. Autorovi za to děkuji.
Nanejvýš uspokojivé.
Poznámka k různým vydáním Letopisů Narnie.
Na doporučení jedné naší milé paní knihovnice jsem si sérii přečetl ve dvou různých překladech, abych je mohl porovnat.
O starší překlad se postarala paní Renata Ferstová. Zdá se mi, že použila až příliš hovorový jazyk (především v přímé řeči), který mi k tajemné a vznešené Narnii tak docela nesedl. Ale možná bude dnešním mladým čtenářům bližší?
Novějšího překladu se ujala paní Veronika Volhejnová. Její styl mi vyhovoval více. Zdálo se mi, že lépe vystihuje atmosféru příběhů.
Protože jde o knihy určené především dětem, zhodnotím ještě různé ilustrace pomocí hvězdiček.
Renata Fučíková – 1, Ondřej Laštůvka – 3, Pauline Baynesová – 5.
Vše je pouze věc osobního vkusu. Já doporučuji knihy v překladu paní Volhejnové, s ilustracemi paní Baynesové.
P.S. Bez ohledu na vydání, jde o skvělý zážitek.

DK197
DK197
20.04.2021 4 z 5

AUDIOKNIHA: Sérii jsem poslouchala jako komplet v audioverzi. Proto výjimečně hodnotím dílo jako celek, nikoli po dílech. Jestli mají všechny něco společného, tak samozřejmě křesťanství. Cítila jsem to tam a dost mi to kazilo zážitek. Zejména u první a poslední části. Děti to vnímat nebudou. Škoda, že jsem se k Narnii nedostala jako malá. Překvapivá ale je kombinace s řecko-římskou mytologií...

Čarodějův synovec - 3*
Upřímně mě začátek narnijského dobrodružství trošku zklamal. První kapitoly byly dobré, ale později jsem čekala víc. Od vzniku Narnie jsem čekala jiný děj. Navíc silný vliv křesťanství mi trochu zkazil dojem. Kéž bych byla menší a tolik to nevnímala. Prostě mě jiné příběhy pro děti bavily víc. Ačkoli bylo hezké zjistit např. jak vznikla známá skříň, nebo kde se v Narnii vzala pouliční lampa. Start příběhu, který neurazí. A dětem se asi líbit bude. :-)

Lev, čarodějnice a skříň - 3* - 4*
Tento díl mě bavil rozhodně víc, než ten předchozí. Dokázal mě rozesmutnět i překvapit a to i přesto, že jsem tuto část jako jedinou už kdysi četla. Jen kdyby tolik nebyla cítit dětská cílovka čtenářů - menší slovní zásoba a díry v ději. Přesto to bylo milé vyprávění.

Kůň a jeho chlapec - 5*
Komplexní milý příběh. Ano, je předvídatelný a plný náhod, ale tady to nijak nevadí. Stejně si příběh užíváte. Za mě velice dobrá část. Líbí se mi autorův smysl pro zakončení příběhů, kdy nahlédnete i do daleké budoucnosti. Ačkoli v návaznosti detailů bývají příběhy nepřesné.

Princ Kaspian - 3* - 4*
Hezký příběh, který mi ale občas v druhé polovině přišel trochu zdlouhavý. Nadbytečný mi přišel i samotný rozjuchaný závěr. Nic důležitého pro děj se tam už nedělo. Hodně jsem si ovšem užila posun v čase a historické vyprávění. Nápadité, to ano.

Plavba Jitřního Poutníka - 5*
Hodně povedené pokračování. Tentokrát bez válek a bitev, ale plné magie a napínavého objevování nových a nových míst. Strašně mě to bavilo. A docela mě mrzelo, že vyprávění nebylo ještě delší.

Stříbrná židle - 4*
Nápaditost tohoto dílu se mi moc líbila. Ačkoli děj samotný byl docela jednoduchý, bavilo mě to. Nové postavy i kouty Narnie... Za mě ano.

Poslední bitva - 3* - 4*
Tenhle díl měl hezký námět, ovšem závěr a zvraty na konci mě dost zaskočily. A nejsem si jistá, že v dobrém slova smyslu. Je to dojemné, ale zároveň... tak negativní, smutné a možná trochu ujetý. Jak může knížka pro děti končit, tím, že hrdinové... (čtenáři ví). Rozladěnost.

Celkově Narnie stojí za to, aby ji člověk znal. Dětem se líbit bude. A já mám díly, ke kterým se ráda vrátím. Ale celkově mám asi oblíbenější série.

Kolombus
Kolombus
21.03.2021 4 z 5

“Je spousta dveří, ale jen jedny vedou do jiného světa” Letopisy Narnie. Kto by nepoznal bájneho Aslana? a ak ho nepoznáte, tak určite neváhajte vkročiť do tohto fenomenálneho sveta. Za mna sú najlepšie prvé knihy, ale kto by nechcel poznať celý príbeh....

Dezz22
Dezz22
06.03.2021 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Miluju ji už od dětství, tenkrát v deseti letech bylo složité prolouskat se 700ty stránkami. A já si je kupodivu všechny užila, a moc ráda se ke knížce vracím. Příběhy, které vždycky budou mít místo v mojí knihovně i srdci ☺????

IvčaB2
IvčaB2
16.01.2021 5 z 5

Po letech jsem si celou sérii oživila..tentokrát jako audioknihu- pan Táborský to skvěle namluvil...příjemné, oddechové ....

Selve
Selve
11.01.2021 5 z 5

Tato série doprovázela celé mé dětství. Uvažuji, že si sérii celou znovu přečtu. Zajímalo by mě, jak by se knihy četly po více jak 15 letech :)

Syn_Jundrova
Syn_Jundrova
14.12.2020 3 z 5

Narnie mě dostihla až v dospělosti, přesto jsem měl s ohledem na recenze i autorovu reputaci velmi vysoká očekávání. Asi i v důsledku toho jsem byl trošku zklamaný. Rozumím náboženskému přesahu i tomu, že kniha míří na děti, ale celé mi to přišlo jakési jalové. Také svět mi vlastně příliš nedával smysl - například v prvním díle Aslan Narnii stvoří, o díl později však jde pouze "malou zemi" sousedící s jakýmsi Arabským impériem. No zkusím knihy přečíst dětem a uvidím, co na ně řekne cílová skupina...

verunka93
verunka93
24.08.2020 3 z 5

Nejprve jsem viděla film a později jsem si přečetla knihy. Všechny díly jsou velmi čtivé a postavy si člověk oblíbí. Časem se k ní určitě vrátím a ráda ji přečtu svým dětem.

helusa2
helusa2
04.08.2020 5 z 5

Tak jsem si po letech dala repete a zkusila si celé Letopisy Narnie znovu projet (tentokrát audio).
Musím uznat, že napodruhé se mi to líbilo více. Poprvé jsem toho asi už měla dost a poslední dva díly se mi nelíbily. S odstupem času opravuji svůj původní názor. Je to krásné.
A ten křesťanský podtext jsem tam tentokrát cítila ještě více. A také přemýšlela nad tím, jak někteří “křesťanští šílenci” zavrhují Rowlingovou kvůli MAGII, která se v Harrym používá. A za vzor dávají Narnii. Přitom slovo MAGIE je zde v každé druhé větě... No, kdo chce psa bít... Ale to jen tak na okraj :-)