Labuť a lovec

Labuť a lovec https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534647/bmid_labut-a-lovec-6620de6a25461.jpg 4 13 2

Když Lovec narazí při lovu labutí na tu zvláštní bytost, pochopí hned, že pochází z jiného světa. Netuší však, jak blízko ten svět je a jaké změny s sebou přináší. Tam, kde se dnes leskne hladina Lipna a zvedají se šumavské kopce, se před tisíci lety rozprostíralo území mezolitických lovců. Jeden z posledních ostrůvků původního lidského způsobu života ale musel dříve nebo později čelit nově příchozí civilizaci zemědělců a pastevců. Na pozadí mýtu o labutí panně, který patří k nejstarším lidským vyprávěním, se rozvíjí první, ale rozhodně ne poslední opakování příběhu Evropy: s jeho migrací lidí a kultur, válkami, odchodem starého a příchodem nového, krví, násilím i záblesky naděje.... celý text

Přidat komentář

BohyněKuchyně
včera 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Autor je můj oblíbenec a líbilo se mi jeho odklonění od detektivek, které píše taky skvěle. Malá knížka, krásný příběh. Lovec střelí Labuť, která se promění v dívku. Přes počáteční odmítání v komunitě mezolitických lovců porodí Lovci (nebo jeho Bratru?) dítě. Jak příběh dopadne neprozradím. Kniha je krátkou návštěvou do doby, kdy kolem Lipna vznikají první usedlosti zemědělců a pastevců. Odtud pochází i Labuť. Zároveň však v těsném sousedství stále žijí kmeny lovců, které jsou ve svém životním stylu celkem pozadu. Jak dopadne spojení těchto světů?

Mona-Lisa
20.04.2024 3 z 5

Rajónem Jiřího Březiny jsou detektivky. O nich můžeme prohlásit, že se prodávají velice dobře a tudíž je to zavedený autor.
Tímto útlým (160 stránek) počinem vybočil ze svého žánru.
Je to zvláštní, mytologické, bez přímé řeči.
Sama bych po ní nešáhla se přiznám.
Ale šlo o reading copy a formát a délka lahodily mému oku.
Snažila jsem se to číst nezaujatě….ona za to nemůže, že ji dostala osoba, co na mytologii moc není.
Je to čtení na pár hodin, které mě učarovalo, vtáhlo, v žádném případě neurazilo.
Na tak malé ploše se jí ale nepodařilo uhranout mě dostatečně.
Oživlý mýtus o Labuti si tu podává ruce s popisem Lipna a šumavské krajiny před tisíci lety. Střet kultur, krev, magnetický text - to si z toho odnáším.