Královna rebelů

Královna rebelů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485800/bmid_ranhojicka-xNw-485800.jpg 4 842 197

Ranhojička série

1. díl >

Mnohým zachránila život, teď bude bojovat o ten svůj. První díl napínavé fantasy série. Už deset let přežívá sedmnáctiletá ranhojička Kiva v nechvalně proslulé věznici Zalindov. Když přivezou těžce nemocnou královnu rebelů, dostane nelehký úkol – udržet ji na živu, aby mohla podstoupit zkoušky utrpením, určené těm nejnebezpečnějším zločincům. Musí přežít mučení vzduchem, ohněm, vodou a zemí, což se zatím nikomu nepodařilo. Ve stejné době dostane Kiva šifrovaný vzkaz od své rodiny: „Nenech ji zemřít. Už jdeme.“ Dívka si uvědomuje, že zkoušky by nemocnou královnu zabily, a tak se nabídne, že je podstoupí místo ní. Pokud uspěje, budou obě svobodné. Kiva má strach z nejisté budoucnosti. Spánek jí ruší i epidemie, která se šíří věznicí, a také Jaren - nový vězeň, jehož přítomnost je pro ni důležitější, než si dokáže přiznat…Pak obdrží Kiva vzkaz od své rodiny: „Nenech ji zemřít. Už jdeme.“ Dívka si uvědomuje, že zkouška by královnu zabila, a tak se nabídne, že trest podstoupí místo ní. Má ale vůbec nějakou šanci? A jak se k její volbě postaví záhadný nový vězeň Jaren?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Prison Healer , 2021


více info...

Přidat komentář

6Nikki6
12.04.2024 4 z 5

(SPOILER) V rámci žánru moc pěkné. Kniha mě zaujala i když některé pasáže, zvláště zkoušky byly trochu nuda. Konec mě nechal u knihy sedět s otevřenou pusou a rovnou se vrhám na další díl!

Wajny
12.04.2024 4 z 5

Začátek knihy byl skvělý! Originální prostředí věznice Zalindov, popsání světa a i zmínka o historii. V knize jsou dvě mapy - zemí a věznice, obě jsou perfektní.

Bohužel postupně to začíná trochu upadat. Děj se točí v kruhu, zápletky nejsou moc originální a vše jede na stejné rovině. Čekala jsem, že mě kniha více pohltí a já budu vše prožívat, ale tady mi bylo vlastně jedno, co se s postavami stane.
V knize je poměrně dost zvratů, já většinu z nich uhodla, takže opět žádný Cože?! moment.

Co mě opravdu dost zklamalo, byly zkoušky. Působily jako fraška, kvůli faktu, že výsledkem má být smrt zkoušeného, takže zkoušky nemohl nikdo obyčejný zvládnout (bez pomoci). Taky jsem čekala ohledně nich větší drama, propracovanost a hlavně, že jim bude dáno více prostoru (něco ve stylu zkoušek ve Dvoře trnů a růží).

Romantická linka je nevýrazná, ale i tak mi moc nesedla. Byla bez jiskry a hlavně mi přišlo, že se nehodí vůbec ke Kivy smýšlení. I když zde byl pokus o nastínění Kivyných pocitů.

Hlavní postavu Kivu jsem si oblíbila. Hrozně se mi líbí, že nemůžeme s určitostí říct, zda je hodná nebo zlá. Vlastně i teď po přečtení nedokážu odhadnout, jaká vlastně je...a to se mi líbí.
Jsem ráda, že nebyla obdařena žádnou supersilou, kterou by náhle odhalila.
Druhá hlavní postava Jaren byl na mě až moc Pan dokonalý. Působil hrozně moc úslužně a místy až podlízavě.

Po přečtení knihy mám pocit, že už jsem podobnou YA fantasy knihu četla. Ve výsledku jsem ale spokojená, protože jsem neměla téměř žádná očekávání. Na druhý díl se chystám v nejbližší době, protože jsem zvědavá, jak se Kiva vybarví.


Dandulka
06.04.2024 2 z 5

Tak jsem mírně zklamaná. To se někdy stává. Čekala jsem víc .

MollyCornelia
03.04.2024 5 z 5

5*/5*
Páni, Ranhojičku jsem si vážně užila i jako rereading! Autorka má bezesporu talent vtáhnout čtenáře do děje a nepustit až do konce. Zvraty jsem plus mínus odhadla, ale stejně jsem měla vyražený dech u spousty situací.
Hrdinka mi přirostla k srdci, stejně jako lékařské prostředí, které mám v knihách ráda. Po téhle jízdě se moc těším na další díly :)
Doporučuji milovníků ya fantasy, fanouškům SJM a lidem, kteří vyhledávají pochmurné knihy.

Hatshepsut
03.03.2024 5 z 5

Tak po přečtení anotace jsem neočekávala takový temný fantazy příběh, plný napětí, strachu, bolesti, smutku, ale i přátelství, statečnosti, naděje a především neskutečného odhodlání přežít. Některé části jsem rovněž předvídala, ale poslední strany mě dostaly. Jsem zvědavá, dokonce napnutá jak kšandy, jak se bude osud ranhojičky Kivy vyvíjet dál.

Jana65
01.03.2024 5 z 5

Druhý díl přečtený. Pěkně se nám to rozjelo, hned jdu na díl třetí. Nemůžu se dočkat, až zjistím, jak to vše dopadne. Moc povedená série.

magdalene7
29.02.2024 5 z 5

Musím říct, že ta anotace je nezajímavá. Ale ten příběh! To prostředí, myšlenky, charaktery, vztahy... úžasné. Nebyla ani jedna kapitola co bych se nudila. Opravdu.
Kiva se může zdát nezajímavá na první pohled/přečtení, ale průběhem knihy s ní začnete soucítit, přece jenom strávila v tom vězení více let, než když byla svobodná proboha. Jaren je hrozný zlatíčko a těším se na jeho vývoj v dalších dílech. Kivin taky samozřejmě.
A ty plot twisty, některý jsou předvídatelný - když člověk opravdu ČTE a ne jenom hltá slovo za slovem - ale pak je tady jeden co (aspoň mě teda) doslova donutil vyskočit 5 metrů z místa a udělat si určitě tak 10 koleček po pokoji. To už se mi dlooouho nestalo.
Jediné co mě otravovalo bylo stálé opakování "Nenech ji zemřít. Už jdeme." UGRHRHR.
Anyway, za mě je to 4,9/5 hvězdiček :)

hankapimi
22.02.2024 3 z 5

Přilákal mne název knížky a od spisovatelky jsem ještě nic nečetla. Čtenář musí mít na paměti, že je to scifíčko pro děti a mládež a tudíž se na to koukat s nadhledem. Nicméně velmi neuvěřitelně Kiva přežila od dítěte deset let v kruté věznici smrti a při upozornění "Nenech ji zemřít. Už jdeme" jsem dostávala pupínky...

Jana65
21.02.2024 5 z 5

Další povedená fantasy. Zajímavé prostředí, ve kterém se děj odehrává. Jdu na druhý díl.

Janík61
21.02.2024 4 z 5

I když scifi moc nefandím, tak tato kniha mě bavila a určitě si přečtu pokračování.

Žužlík
20.02.2024 5 z 5

Nic co by mě ze začátku úplně nadchlo. Ovšem musím říct, že i přes to se kniha četla dobře. No a co se stalo pak? Mnoho překvapení pro mě a kniha mě vtáhla. Takže výsledek je pět hvězdiček. Myslím že si přečtu i další díl takže spokojenost.

terinkha
19.02.2024 3 z 5

05/2024
Doporučila mi ji švagrová a já vám nevim. Jsem z Kivy strašně rozpačitá. Taková uťáplice, který se zázrakem všechno povede...
Ani se mi to nějak extra dobře nečetlo, čekala jsem nejspíš víc, konec mi přišel vyloženě mimo mísu (nemám ráda, když se hlavní message knihy odehraje na posledních 10 stranách). Už asi potřebuju i nějakej čtenářskej, nikoliv jen dějovej zážitek.
Fantasy mám ráda, ale v téhle kategorii jsem četla lepší, třeba naši českou Faju nebo Havraní kruhy.
Dávám tři hvězdy, tak 65 %, zda si přečtu pokračování netuším, spíš ne.

Nale
10.02.2024 2 z 5

(SPOILER) I po přečtení si pořád nejsem jistá, jaké mám z knihy dojmy. Jedná se o špatnou knihu? Ne. Prostředí věznice, záhadná nemoc a smrtící zkoušky živly... Ranhojička měla skvělý potenciál! Ale bohužel nesahá pořádným fantasy románům ani po kotníky. Možná kdybych s fantasy začínala a bylo mi 12, pohlížela bych na knihu jinak a spoustu absurdních věci bych prominula.

Předvídatelný děj, romantická linka bez špetky chemie, vše funguje formou náhody a Kiva nemá zdravého rozumu a prozíravosti ani co by se za nehet vešlo. Tohle je holka, která deset let přežila ve věznici smrti? Nechtějte mě rozesmát.

Do poloviny mě kniha nudila a zápletka byla tak předvídatelná. Jediné malé překvapení se konalo na konci, ale to bohužel knihu nezachránilo. Spíš ji ještě uzemnilo. Jediné pozitivum věnuji Typpovi a Jarenovi, kteří ji drželi nad vodou.

Co mě vyloženě vytáčelo, bylo opakování vět psané kurzívou. Zas a znova, snad čtyřikrát na jedné stránce. Kiva byla sama o sobě rozporuplná – v jedné větě se popisuje, že se jí z těch zvrácenosti už nedělá špatně a (doslova!) hned v další Kiva potlačuje, aby se nepozvracela. Pořád měla na krajíčku, potřebovala neustále zachraňovat a utěšovat. To by nemusel být takový problém, kdyby alespoň projevila trochu mazanosti nebo vychytralosti. Teď se budu opakovat - deset let ve vězení? Tak tomu nevěřím. Stejně jako nevěřím, jak se Kiva upínala na vzkazy od své rodiny.

Příběh je neskutečně předvídatelný. Dokonce jsem si v jednu chvíli říkala „Vsadím se, že žádná nemoc není. Je to jed.“ Překvapení! Ono opravdu jo. :D Kiva to samo sebou zjistí úúúplnou náhodou a snad 50-100 stránek se tak stává naprosto nepodstatným (vlastně spousta věcí funguje formou náhody). Vzpoura vězňů? Opět předvídatelné. Jaren je princ? Páni, kdo by to byl čekal! Zlý ředitel? Bez komentáře.

Její zkoušky Živlů bylo jedno velké zklamání. Až k smíchu. Zkouška vzduchem – byla jí věnována sotva jedna stránka a hotovo. Kiva zázračně přežila.
Zkouška vodou – dost jsem se nasmála, když Kiva ani jednou nepomyslela, že by jí mohli prostě jen ponořit na pár minut pod vodu.
Samozřejmě, ve všech zkouškách je Kiva totálně bezbranná a pokaždé ji někdo musí zahraňovat. Ať už v nich nebo mimo ně. Bez Naari a Jarena by nepřežila snad ani den. Stejně tak její myšlenkové pochody nebraly logiku. To, co čtenář uhádne prakticky okamžitě, jí trvá po celou knihu.

A při odhalením, kdo je Kiva, jsem jen protáčela oči v sloup. Protože to by nebyla YA kniha, aby hrdinka nebyla nejspeciálnější ze speciálních, neměla utajený původ (princezna, protože proč ne. Máme málo YA knížek s utajenými princeznami, že?) a k tomu zázračnou moc, kterou neumí ovládat a musí ji skrývat. Tohle cliché začíná být otravné

Jelikož už jsem si zakoupila celou sérii, nezbývá mi než pokračovat a doufat, že Ranhojička dostane svému hodnocení, které zatím absolutně nechápu. Modlím se ať překvapí a já nelituju utracených peněz.

katee21
08.02.2024 5 z 5

Ze začátku byla knížka dost o ničem, když se ale děj posouval, vtahoval mě čím dál tím víc. Prostředí vězení bylo zajímavé, celkově celý svět je úžasný a těším se, až se v druhém díle do něj dostanu víc.
Dějové zápletky jsem nečekala, ani jednu z nich. A poslední strana mi vyrazila dech. I když přiznávám, že mě to několikrát během čtení napadlo.
Fantasy je to skvělé a já se okamžitě vrhám na druhý díl.

Domi_S
05.02.2024 4 z 5

První polovinu knihy jsem myslela, že ji dám 2 hvězdičky. Romantická linka mezi Kivou a Jaredem byla ze začátku na můj vkus trochu trapná. Nelíbilo se mi,jak autorka popisuje úvahy Kivy, protiřečila si. V jedné větě tvrdí jak se už za ty roky nebojí a strach se otupil a v následné větě má ze strachu husí kůži. Tohle mi tam vadilo. Protichůdné věty a pak styl, jakým autorka některé události, myšlenky prostě popisuje. Nemělo to spád, bylo to utahané, předvídatelné..nemohla jsem se do knihy začíst, ale.světě div se, překlenula se půlka a najednou mě to začalo bavit. Teprve posledních cca 150 stran mě vtáhlo do děje a nešlo se odtrhnout. Ano, musím uznat, že nakonec kniha nebyla tak předvídatelná, jak jsem si ze začátku myslela. Rozhodně jsem nevěřila, že okamžitě objednám 2. a 3.díl a budu netrpělivě čekat na pokračování. A nakonec se tak stalo.
Nicméně četla jsem předtím fantasy, které mě od první kapitoly přímo vcuclo, takže známkuji toto o něco přísněji.

Jajinka713
04.02.2024 5 z 5

Tahle knížka má ode mě 6 hvězdiček. Je to hroooooooozně moc dobrý, děkuji kamarádce za doporučení a tak trochu vnucení.
Šla jsem do ní úplně naslepo, netušila jsem o čem má být a jsem za to ráda. Protože kniha mě pořád překvapovala a na konci jsem se od ní nemohla odtrhnout.
Druhý díl si určitě za chvíli přečtu, abych věděla jak Kiviina cesta pokračuje.
Ranhojička je prostě must-read pro všechny, co čtou fantasy.

Nudlesmakem
23.01.2024 4 z 5

Zajímavé prostředí, které bylo vykreslené tak, že se v člověku opravdu všechno svíralo, přitom nic strašidelného.
Děj napínavý, ne, že by se kniha musela přečíst úplně jedním dechem, ale těšila jsem se, jak se příběh vyvine a říkala si...mám si přečíst další díl, nemám si přečíst další díl a pak....poslední 2 strany rozhodly.MUSÍM SI PŘEČÍST DALŠÍ DÍL!

KnihomolkaKatka
19.01.2024 4 z 5

Pěkná, ale i ve svém žánru celkem dost drsná kniha. Svou atmosférou mi připomíná děsnou situaci ve dřívějších koncentračních táborech za druhé světové války. Jsem zvědavá. co na mě čeká v dalších dílech, které už mám naštěstí doma.

girdi
13.01.2024 5 z 5

Úžasná YA fantasy. Už dávno nejsem cílovka, ale tohle mi fakt přišlo v rámci žánru geniální. Neotřelé, napínavé, trocha romantiky a na konci pořádné WTF! Fakt bomba! Jediné štěstí, že jsem se k ní dostala později a hned mohla sáhnout po dalším díle.

Tesset
12.01.2024 4 z 5

Moc pěkné. Četlo se to jako nic a najednou byl konec. Byly tam zvraty, i když úplně překvapivé nebyly, ale oceňuju snahu. Příběh mě bavil a oblíbila jsem si i postavy. Děj byl taky fajn. Pouštím se do druhého dílu.