Král a císař

Král a císař https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212377/mid_kral-a-cisar-212377.jpg 4 59 16

Ve svém rozsáhlém historickém románu Král a císař Jiří Hanibal přibližuje život a panování panovníka Zikmunda Lucemburského.

Přidat komentář

Nermal
05.07.2022 4 z 5

Velký a podceňovaný panovník, který pomohl zbavit Evropu výbojných Turků a o kterém se toho v našich učebnicích moc nedozvíme - tato kniha vytváří jedinečnou příležitost urovnat si nenásilnou formou znalosti. Trošku je znát, že kniha není tak bravurně napsána jako klasický historický román, ale i tak by si ji měl přečíst každý, komu česká historie leží na srdci.

vladislav6610
10.05.2022 5 z 5

Životopis jednoho z velkých panovníků, který měl/má tu smůlu, že ho dlouhá léta veřejnost vnímá záporně.


knihojed
17.10.2020

Plastický, objektivní pohled na Zikmunodvu éru i na něho samotného. Nacionalistická (a poté i ta komunistická) z něj stvořily "lišku ryšavou", stvůru, od které by ani pes kůrku nevzal. Ale jak už to tak bývá, všechno je poněkud složitější. A Zikmundova osobnost skutečně složitá byla, alespoň soudě podle všech dostupných autentických pramenů.

brabofka
17.08.2020 5 z 5

Je to trochu jiný pohled na celé období a Zikmundovu vládu. Stačí už jen vzpomenout na slova Jana Třísky z Obecné školy (ty se mi ostatně, několikrát při čtení vybavily). Myslím, že každý kdo se jakoukoli měrou zapsal do našich dějin byl nějak významný. Tento panovník i v dnešní době stojí ve stínu svého otce. A přesto jeho význam ať už v našich nebo evropských dějinách je možná ještě větší, než význam císaře Karla. Předpokládám, že opět se najdou tací, kteří stejně jako u p. Vondrušky mohou fakta rozporovat nebo porovnávat. Ano, proč ne. Já asi nejvíc srovnávala s Vondrušky Husitskou epopejí. Ta se opravdu dopodrobna beletristicky věnuje právě tématu Jana Husa. Zde je předložen opět jiný pohled na celé dění. Díky této knize můžeme dostat další rozměr pohledu na Kostnický koncil (nevím proč, ale mě ve škole učili, že byl svolán právě kvůli Husovi), a pozadí celé Zikmundovy vlády. Že (spoiler) vlastně všechno co dělal, dělal s ohledem na evropské panovnické záležitosti, na svůj celoživotní cíl a to vyrovnat se svému otci a vystoupit (konečně) ze stínu svého bratra Václava. To zda a jak se mu to povedlo víme z historie. Blíže se to můžeme dozvědět i z knihy. Za mě hezky napsáno. Určitě se podívám na další knihy.

julanka
14.08.2020 3 z 5

O Zikmundovi jsem si pamatovala velmi málo a tato knížka mi v mnohém otevřela obzory. Věřím, že autor musel k jejímu napsání vynaložit obrovské úsilí. Bohužel pokud nemám knihu hodnotit z pohledu studenta, který čte skripta nebo učebnici, tak celkové hodnocení není vysoké. Po beletristické stránce zde nejsou žádné napínavé části, musela jsem se vyslověně přemáhat dočíst konec knihy, a to se mi stává málokdy. První část knihy se mi zdá mnohem propracovanější než konec, kdy jsem měla dojem, že autor psal co nejrychleji, aby to už měl za sebou - čím déle, tak děj ubíhá "rychleji", jednotlivé historické události už ani nejsou moc popisovány, asi autor počítá s tím, že je čtenář zná, a převážně ke konci se v ději objevuje velké množství jmen, bez vysvětlení, o koho se jednalo, či neznámých cizích slov (např. "simonie"). Postav je v knize opravdu velké množství, určitě několik stovek. Kromě výčtu jednání a politických bojů se sem tam v knize objeví jakýsi náznak milostné linie, ale vždy jde o dost povrchní popis, často až úsměvný. Ale jestli autor vydal knihu ve svých osmdesáti letech, asi to lze pochopit.

Richisa
22.01.2020 5 z 5

Nádherná kniha, moje první a určitě ne poslední od tohoto autora.

Je mojí chybou, že krále Zikmunda znám pouze z dějepisu jako kata J. Husa a toho zlého uchvatitele českého trůnu, který nestál za víc než jeho bratr Václav...

Kniha mi velmi rozšířila obzory. Je psána uvěřitelně, i když se jedná o beletrii, je vidět, že autor si o tehdejší době mnohé nastudoval. Mnohé se mi díky knize propojilo a vznikl ucelený obraz nepřehledné doby, ve které Zikmund žil.

Doporučuji.

CleoXandra
17.01.2019 3 z 5

Epicky rozkošatělý román, který se projevuje spíše jako umělecky pojatý dokumentární životopis. Autor potvrdil pečlivé studium historie a velmi rafinovaně propojil spolehlivé autentické skutečnosti s licencí literáta. Pokus o neobyčejně detailní, popracovanou, vrstevnatou a v čase se proměňující osobnostní charakteristiku nemilovaného císaře je skutečně obdivuhodný. Zikmund je zde částečně (opravdu částečně) rehabilitován - jen houšť a větší kapky! Tendenční kronikáři, historici a dezinformátoři typu Aloise Jiráska mu dali v minulosti co proto. Což se náramně hodilo bolševickému dějepisectví, aby tohoto zajímavého panovníka zcela zdiskreditovalo.

kasparos
17.02.2017 5 z 5

Výborná kniha

pedi
01.06.2016 3 z 5

Tuto knihu bych nenazvala jako román.Byl to víc dokument na papíře.Jsou v něm ale věci, které se ve škole neučí

martina0954
16.05.2016 5 z 5

Skvělá kniha

Petr_S
30.06.2013 3 z 5

není to špatná kniha, ale místy přiliš popisná a ke konci už čtenáře poněkud nudí. Přináší poněkud jiný pohled na osobnost a historickou roli Zikmunda Lucemburského než jiráskovské klišé. Autor se ovšem dopustil neodpustitelného historického faux pas - když psal o tabáku a kukuřici v době před objevením Ameriky

vanadis
26.12.2012 5 z 5

Poutavě napsaná kniha. Alespoň jsem si doplnila chybějící učivo dějepisu. Když si vzpomenu, co nás učili v dějepisu na základní škole nebo na gymnáziu, tak člověk zjišťuje, že i tuhle část dějin byla pro nás upravená, aby někomu vyhovovala.

bzung
24.12.2012 4 z 5

Výborně napsáno. Nacpat do této tloušťky celý Zikmundův život, držet se reálií a přitom udržet vysokou vypravěčskou laťku, to už chce trošku umu. Místy bych pletichy přelomu 14/15 století přirovnal k zákulisním hrám ve Hře o trůny. S mírnou nadsázkou :-) S klidem bych tuto knihu zařadil do osnov dějepisu. Sice asi vše nebudou přesná historická fakta, za to jména, data i události mi perfektně utkvěly v paměti.

elcapitano
11.03.2012 4 z 5

Je to historická biografie (?) a tak její poutavost závisí převážně na životě popisované osobnosti - zde Zikmunda. Těžko říct, že kniha byla napínavá nebo že čtenáře pohltí. Spousta jmen, politiky..atd. Na druhou stranu musím konstatovat, že ač jsem se jí zvl. ke konci dost prokousával, tak mne vlastně bavila, otevřela mi daší obzory. Navíc si cením i pohledu na husitství jaksi z druhé strany.

hamlet
11.02.2012

Zajimavé a chytře (dobře, čtivě) napsané...Snad jsem našel i základ "nevraživosti" mezi Prahou a Brnem...Čtenář, stejně jako já, pochopí mnohé nejen z našich dějin (Jiráskem a školou lehce zkreslených), ale hlavně ze Zikmundova života. Nesmírně mne štvala technická úroveň knihy!!! Snad na každé straně pravopisná chyba!!! Asi bych si měl zvyknout, není u Euromedia Group první a jediná. Redaktoři Iva Daňková a David Dvořák vydávají zmetky!

jprst
18.11.2011 4 z 5

Opět román, který ukazuje kudy tudy vede cesta do historie, aniž byste při ní potkali otravného a suchopárného dějepisáře. Ne všechno v románu je historická pravda, ale to mi tolik nevadilo, na co by pak byly učebnice dějepisu. A je fakt, že díky tomuto románu vím o Zikmundovi podstatně více než ze školy.