Komnata ozvien

Komnata ozvien https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500261/mid_komnata-ozvien-ZZa-500261.jpeg 4 89 29

Najnovší román skvelého Johna Boynea je neuveriteľne vtipná satira na dnešnú spoločnosť v područí sociálnych sietí, keď jediný príspevok odoslaný z mobilného telefónu na twitter či instagram môže prevrátiť naruby život nielen jednotlivcovi, ale aj celej jeho rodine. Presne to sa stane aj Cleverlyovcom, keď sa hlava rodiny George Cleverly, šestdesiatročný uznávaný moderátor, presvedčený liberál a voľnomyšlienkar dopustí veľkého zločinu - na twitteri omylom označí nesprávnym zámenom recepčného v BBC preoperovaného z muža na ženu. Spustí sa mediálny lynč, lavína urážok a klamstiev, ktorú zastaví jedine oslobodenie sa od sociálnych sietí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Echo Chamber , 2021


více info...

Přidat komentář

soukroma
včera 2 z 5

Ech, hlava mi šla kolem už při první stovce stran. Představené figurky kulometnou palbou byly jedna jako druhá nesnesitelné "originály každým coulem". Autor se asi rozhodl tentokrát (po oblíbené tématice holokaustu) situaci odlehčit a vrhnul se na satiru, sarkasmus, ba i do humoru se pustil. Kdyby aspoň ty jeho figurky (aspoň jedna!) byly sympatické, neškodily okolí a nezatěžovaly svět, ale ne, to se samozřejmě asi autorovi do krámu nehodí.
Vrchol tomu nasadila stínová autorka, která dosahovala orgasmu jedovatými tweety, a to mi úplně stačilo ... nikoli ke štěstí, ale k rozhodnutí, že tato kniha pro mne opravdu není a dalších 400 stran drobným písmem si nechám s chutí "ujít".

Gracian1964
11.04.2024 5 z 5

Skvelá kniha. Už dávno som sa tak dobre nepobavil. Na niektorých miestach som sa musel smiať nahlas, čo sa mi nestalo už veľmi dávno. A je aj poučná, hm. Ale obávam sa, že posilnila moje tiché podozrenie, že svet sa celkovo pomiatol, rúti sa do záhuby a pomoci mu niet... Výraz "komnata ozvien" je v knihe použitý dvakrát, konkrétne na stranách 330 a 417 (v slovenskej verzii). Čo znamená, nie je bližšie vysvetlené, ale myslím, že to nevadí. Parádna jazda...


Datr1
05.04.2024 1 z 5

Sice celkem dobře psaná nicméně blbost, nedočetla jsem...

Pikalenka
27.02.2024 5 z 5

Velmi kvalitně zpracovaná knížka! O generačních rozdílech. O nástrahách sociálních sítí. O želvách a o čokoládě. Některé situace byly zahnány do krajnosti, ale myslím, že to jen podtrhlo myšlenku celé knihy. Vřele doporučuji nejen pro lidi kteří se chtějí zamyslet nad moderním světem žitým více online než offline.

Starmoon
05.02.2024 5 z 5

"Ak človek patrí k menšine, to ešte automaticky neznamená, že je svätec. Stále môže byť úzkoprsý, narcistický a hlúpy."

Bavila som sa. Ďalšia z tých kníh, pri ktorých som sa smiala hlasno a často. Asi nie každému tento druh humoru sadne, mne veľmi. John, prosím ťa, kašli už na vojnové melodrámy, tých je všade plno, píš toto, píš takto!

Tak vám poviem, až sa ma raz potomci spýtajú, aký bol svet v čase ich útleho detstva, podsuniem im túto knihu. Síce satira, síce plná karikatúr a hyperboly, ale naozaj som ešte nenašla knižku, ktorá by náš súčasný svet vystihla lepšie. Minimálne jeho woke stránku.

Mimochodom, trochu som googlila (tak sa mi totiž zdalo, že napriek nadhľadu a humoru berie autor niektoré veci dosť osobne), no a ono autor, ktorý je gay, zažil svojho času lynč od trans komunity, lebo vraj je transfóbny. Taká interná vojna v rámci LQBTI + neviemešteaképísmenká komunity. Aj by to bolo vtipné, ak by to nebolo smutné. Tomu sa vraví, že revolúcia (v tomto prípade globálna sexuálna, že, Gabriele Kuby) pojedá vlastné deti.

Ale jasné, pranierovaného je tu toho viac, vlastne celkom dosť, napríklad mňa bavila linka s Beverly, ktorá, súc stará, chcela mladou byť, alebo so záchrancom chudobného sveta a dobyvateľom virtuálneho Wilkesom.... Skrátka, super to bolo.

Shashlick
03.10.2023 5 z 5

Žijeme ve vzrácené době a bohužel to takto u některých lidí asi i funguje.

Kniha se četla velmi dobře a příběh byl vtipný, i když ne třeskutý. Jediné, co mi vydilo, bylo vykreslení ukrajinské (východoevropské) mentality.

tanuki
17.08.2023 4 z 5

Svět se hnul. Normálně žít svůj život už nestačí. Abychom se cítili naplnění a spokojení, musíme o svých zážitcích a myšlenkách dát vědět ostatním, sdílet je s celým světem, se všemi těmi neznámými lidmi, které jsme nikdy neviděli a nepotkali. Potřebujeme obdržet lajky, palce a srdíčka, které nás ujistí, že o nás někdo ví, že si nás někdo všiml, že nás někdo poslouchá, i když to může být jen iluze.
Komnata ozvěn je černou groteskou, která si bere na paškál spoustu moderních trendů - od snahy zveřejňovat na sociálních sítích každou hloupost, která nás napadne přes touhu získávat co nejvíc sledujících, kvůli čemuž vytváříme na sítích svůj alternativní život, který s tím skutečným nemá téměř nic společného až po možnost považovat se za nebinární osobnost a být háklivý na to, když se někdo odváží určovat naše pohlaví podle...našeho pohlaví. Všechno je to dohnáno ad absurdum až do zhroucení celé jedné rodiny a následné katarze, která dává naději, že se z celého toho kolotoče je možné vymanit. Takže především všeho s mírou...

uzivatel6305
13.08.2023 5 z 5

Lidičky, naprosto geniální! Takhle jsem se nenachechtala už dlouho. Pracuji s mladými lidmi a vidím, jak moc je média ovlivňují a není nic, co by je před tím ochránilo. Je to smutné, ale možná je to i hrozba, a John Boyne ji vystihl náramně. Boynův styl je originální, inteligentní, jeho humor suchý a sarkastický, a každá z postav je neuvěřitelně svá. A do toho ty neskutečné rozhovory, blbci, fanatici, blázni, situace. No prostě pecka! Má první knížka od JB a hned se vrhnu na další. Četla jsem v angličtině , ta slovní zásoba se mi bude mezi mládeží hodit. Určitě si ji dám za čas znovu a vy snad taky, ne?

ZuK1
14.07.2023 4 z 5

Humorná, i když v podstatě zároveň tak trošku smutná knížka o vlivu sociálních sítí na život lidí, zvlášť těch, které úplně pohltila nebo těch, které je schopná zlikvidovat.
Komnatu ozvěn jsem nejdřív sehnala ve slovenské verzi, ve které jsem ji začala číst a až v průběhu čtení se mi ji povedlo vyměnit za českou, ve které jsem ji dočetla. Bylo zajímavé sledovat rozdíly v překladu, například zdařilejší "stínová autorka" byla ve slovenštině "spolupracovníčka", naopak úvodní citát Umberta Eca se mi moc líbil ve slovenském překladu a mám pocit, že ten český se tak nepovedl.

"Sociálne siete poskytujú priestor na vyjadrenie svojich názorov záľahe idiotov, ktorí sa kedysi odvážili otvoriť ústa iba po pohári vína, no nikomu tým neublížili a rýchlo zasa stíchli. Teraz však majú rovnaké právo hovoriť ako nositeľ Nobelove ceny. Ide o inváziu idiotov."
(Záľaha - citově zabarvené slovo, vyjadřující velké množství něčeho, hromada, záplava, aspoň já tohle slovo neznala).

"Sociální média poskytují bezpočtu idiotů právo mluvit, i když předtím mluvili jen po sklence vína u baru, kde nemohli společnosti ublížit. Tehdy byli rychle umlčeni, ale dnes mají stejné právo mluvit jako nositel Nobelovy ceny. Je to invaze idiotů."

jiri77
02.06.2023 5 z 5

Hodně dobrá kniha, která s humorem nahlíží na závislosti na sociálních sítích a mediích.
Občas jsem si při čtení řekl, že to vůbec není k smíchu ale spíše k pláči, co se dneska může všechno stát a jak může totálně absurdní věc ,jako je příspěvek na sociální síti ,nebo uveřejnění vlastního názoru, zkomplikovat člověku život.
Kniha je neuvěřitelně čtivá, tak těch pět set stran slupnete jako malinu.

Mandlevest
29.04.2023 5 z 5

Dlouho jsem se u knihy tak nenasmála, tohle bylo opravdu vtipné a trefné, na rodinu Cleverlyových hned tak nezapomenu :-). Ano, je pravda, že kniha nemá ucelený děj, je to spíše situační komedie, kdy autor, často přehnanou, hyperkorektnost dnešní doby, závislost na sociálních sítích a honbu za "laiky" jako měřítko úspěšnosti, dovádí až k absurditě. Tedy zatím :-). S chutí jsem si přečetla i komentáře, zejména polemiky, jak se k obsahu knihy postaví mladší generace. Nejmladší dcera, ve věku Elizabeth, naštěstí sociální sítě moc neprožívá, ale když, např. zde v některém komentáři napíši, že je to takové "ženské" čtení, dočkám se minimálně zdviženeho obočí:-). Tohle má "její" generace už prostě jinak. A tak bez rozdílu věku a pohlaví, pobavte se (ale určitě i zamyslete) u této knihy, stejně jako já :-). Hodnotím maximálně.

Clair16
19.04.2023 4 z 5

Komnata ozvěn je sarkastická, pravdivá i "literární". Její postavy jako by byly nakreslené v organigramu, každá má vlastní náboj s příbuznými prvky (vždyť jsou rodina), a zároveň pověstného kostlivce ve skříni, který se už těší na denní světlo.
Hravé vyprávění ukazuje především chiméru virtuálního světa a úskalí novodobé korektnosti, prosazované stejně urputně jako nevěrohodně.
S povrchními hrdiny obtěžkanými klišé jejich generací se asi nedá snadno ztotožnit, ale přesto jim čtenář místy věří a harmonický závěr přeje. Aspoň já rozhodně - a knížky si cením jako dobové výpovědi právě v momentu, kdy se začíná zlomově mluvit o technologiích a prostředcích, které dál posunou sociální sítě. Držme si palce :-).

mauta
14.04.2023 1 z 5

Mně to přišlo děsně povrchní. Skoro všichni spí skoro se všemi (to už tu bylo) a k tomu nekonecně mnoho stran "ne-děje" o ničem...

iška
28.03.2023 4 z 5

Těžko napsat něco, co tu ještě napsáno nebylo. Prostě jsem se báječně pobavila.

Dani25
14.03.2023 5 z 5

Úplne iný Boyne, než som bola doteraz zvyknutá, ale zase vynikajúci. Téma aktuálna, dnešný život : na jednej strane prehnaná korektnosť, na druhej nenávisť. Ale podané veľmi vtipne. Päť dní jednej uletenej rodiny. Ale aj vedľajšie postavy ako napr. Pylyp a jeho matka stali za to. - Sociálne siete poskytujú priestor na vyjadrenie svojich názorov záľahe idiotov, ktorí sa kedysi odvážili otvoriť ústa iba pri pohári vina, no nikomu tým neublížili a rýchlo zase stíchli. Teraz však majú rovnaké právo hovoriť ako nositeľ Nobelovej ceny. Ide o inváziu idiotov. - Umberto Eco

LenkaMacak
13.03.2023 4 z 5

Velmi vtipný, ale bohužel hodně reálný příběh dnešní doby. Postavy byly šílené, ale velmi reálné, stejně tak situace, do kterých se dostávaly. Hezky ukazuje náš život se sociálními médii a až přehnanou korektností.
Moc se mi líbil úplný závěr knihy. 4.5/5 *

alibaba72
10.03.2023 5 z 5

Trochu jiný John Boyne, ale kniha mě moc bavila a těším se na další romány tohoto autora :-)

vevu.
08.03.2023 5 z 5

Já nechápu, že tato kniha nemá více ohlasů na sítích. Možná proto, že je o jejich nadužívání, tak o ní lidi raději mlčí? :D
Každopádně by si větší pozornost zasloužila, protože byla prostě skvělá. Postavy byly uvěřitelné, správně ulítlé a zabředávající do nepochopitelných situací, které byly ve výsledku komicky hloupé. Kniha je skvělou satirou dnešní doby a nastavuje společnosti zrcadlo. Nejen k používání sítí, ale i k někdy přehnané korektnosti...

MiňonkaNonka
07.03.2023 5 z 5

Hodně mě to pobavilo. Veškeré postavy, i ty které se jen mihly (např. matka Ukrajinka) byly naprosto šílené až ujeté, ale při tom uvěřitelným způsobem. Autor se trefuje nejen do nadužívání a zneužívání sociálních sítí, ale i do politické korektnosti a všechno popisuje s velkou mírou nadsázky, ale zároveň přesně tak, jak to v dnešní době vlastně je.

magnolia
07.03.2023 5 z 5

Jsem nadšená, jako už dlouho ne, a to z mnoha důvodů. Kromě toho že anotace je trefná a překlad výborný, jsou všechna témata nanejvýš aktuální, děj pestrý, humor přesně takový, jaký mám ráda a postavy, ty jsou nejlepší - skoro všechny příšerné a všechny, včetně těch vedlejších, skvěle napsané. Zasmála jsem se mnohokrát. A jak by řekla Beverly: "Mám-li mluvit jako matka" - knihu doporučuji, k pobavení i k zamyšlení.