Kniha světel

Kniha světel https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15688/bmid_kniha-svetel-faB-15688.jpg 4 40 11

Další román velmi populárního americko–židovského spisovatele. Příběh se odehrává v době korejské války a těsně po ní v prostředí newyorské židovské komunity, v Koreji a také v Japonsku. Gershona Lorana, tichého studenta rabínského semináře, sužuje temná realita okolního světa. Kromě strýce a tety, kteří silně zatrpkli po smrti jediného syna, nemá žádné příbuzné. Bez rodičů a přátel vidí Gershon naději pouze ve studiu kabaly, mystickém učení vidin, pravdy a světla. Kabala je tak jedním ze stěžejních témat knihy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Book of Lights , 1981


více info...

Přidat komentář

Eldar80
24.10.2023 3 z 5

Pokud to má nějaké poselství nebo přesah, tak jsem to úplně minul. Kniha měla 90%. Netuším za co. A nejvíc smutné je, že židovství a kabala mě zajímá. (Mé 3 hvězdy to sundaly na 89%.)
Dokonce umím číst hebrejsky. (Rozumět už ne. O slovní zásobu jsem přišel.) Takže termíny z judaismu a kabaly mě nevadily. Klidně bych toho uvítal víc. Tahle to jen slouží pro dokreslení atmosféry. Je toho tak akorát.
Ale je to napsané značně nepřístupně. Dialogy jsou hrozně strohé. Tak divný román jsem ještě nečetl. Nenapadá mě žádné přirovnání. Nechápu, proč je to napsané tak odtažitě, když to na konci působí na emoce.
Logicky to nefunguje. Asi je to napsané na takové emoční rovině, která u mě chybí. Není to tak, že by má autistická mysl byla bezcitná. Jsou knihy, které mě skutečně dojaly. Některé až k slzám. Ale tohle mě nezasáhlo.
Tady se autor netrefil. Asi mířil na někoho jiného. Možná je to tím, že je mi hlavní postava podobná. Ne osudem, ale ztracením v lidské společnosti. Geršon mi na tom nepřijde zas tak špatně. Já jsem na tom hůř.
A Potok to určitě psal pro běžné čtenáře a ne pro další Geršony. Kabalista nejsem. Moje znalosti jsou povrchní. Ale jsem vadný jiným způsobem. Příjmení dvou hlavních učitelů Geršona nejsou náhodná. Je v nich symbolika. A dál už nevím nic.
Studium na rabína v semináři. Omezený počet postav. Proslov Harryho S. Trumana. Proslov Einsteina. Fyzici odpovědní za atomovou bombu. Vojenská služba v poválečné Koreji. Výlety do Japonska. Hirošima.
Silné okamžiky v knize jsou, ale nedokážu to ocenit. Podobné literární zážitky mě odrazují od čtení beletrie. Raději si přečtu napínavý román než tohle. Rád jsem to četl jen kvůli židovské tématice.
Doporučení bych asi dávat neměl. Pokud vás Židé nebo židovství nepřitahuje, tak bych to raději nečetl. Může to oslovit křesťany. Můj komentář berte v potaz, jen pokud se mi podobáte. 75% 3,5*

Nofar197
26.03.2023 5 z 5

Gershon Lorain je americký židovský mladík, který po smrti rodičů rukou arabských vrahů v tehdejším Britském mandátu Palestina hledá útočiště před vnějším světem ve studiu rabinstvi a židovské mystiky. Po získání rabínské ordinace odjíždí působit jako rabín do Koreje, kterou zmítá ničivá válka.
Velmi silný byl moment, kdy se jeho přítel modlil zahaleny do modlitebniho sálu před troskami v Hirošimě. Jak hrozný musel být jeho pocit viny, ačkoli právě on sám za útok na dvě japonská města nenesl žádnou odpovědnost......


asakz
27.08.2019 5 z 5

Velmi silná kniha. V té povrchnější rovině je to příběh o mladém muži studujícím kabalu, sloužícím v americké armádě v Koreji a jeho příteli snažícímu se vypořádat s rolí svých rodičů v tragédii Hirošimy a Nagasaki. Do toho se prolíná zvláštní snivá mystika vizí a hlasů, které promlouvají k hlavnímu hrdinovi. Ale v hlubší rovině se celou knihou vine otázka po smyslu lidského utrpení a životních ztrát, otázka, s níž je hlavní hrdina opakovaně konfrontován, aniž se však nechá zlomit a svést k nářkům nad svým osudem. A to mu dodává obdivuhodnou morální sílu a hloubku, tím větší, že si jí sám není plně vědom. Přál bych si alespoň malý odlesk tohoto kouzla nechat dopadnout i do svého vnitřního života.

MacBara
20.04.2019 5 z 5

Oprava překlepu: Pro mne...
Dodatek: a nejspíš to hledání je ten smysl.

MacBara
20.04.2019 5 z 5

Spor mne knihy Chaima Potoka znamenají být vtažená do osudu hlavní postavy od prvních stránek. Tato nebyla výjimkou. Celý život můžeme hledat, pokud jej nechceme promarnit, a to, co a jak a kde nalézáme, může být velmi překvapivé, často ne na první pohled zřejmé...ale pořád to má smysl.

changaj
13.03.2019 5 z 5

Kniha je to velmi neokázalá, prostý jazyk, pozvolný příběh - síla sdělení vygraduje v posledních kapitolách. Příběh o vině, o světě generací rodičů "rozbitém na skořápky" a pozici nové generace, hledající si cestu tímto novým světem. "Důležité není to, že tam dál už možná nic neexistuje (...) důležité je, že pokud opravdu nic neexistuje, pak musíme být připraveni vytvořit něco z toho jediného, co nám zbývá - z nás samotných."

Karcoolka2210
21.02.2019 4 z 5

Trošku ťažšie som sa začítavala do tejto knihy, no pomaly ale isto to pán Potok zasa dokázal a vtiahol ma to ďalšieho svojho príbehu. Navyše som sa aspoň takto cez knihu vrátila na chvíľu do krásneho Japonska a obzvlášť môjho obľúbeného Kyota. AJ

novecento
18.04.2017 5 z 5

Kniha světel. Tento Potokův román je hodně autobiografický. Autor nás opět provází na příběhu dvou chlapců (Geršon a Arthur) jejich dospíváním v rozdílném rodinném prostředí. Školní radosti i strasti na neortodoxním semináři Hebrejském Institutu v manhattanském Riverside vyvrcholí promocí za přítomnosti Harryho Trumana, Alberta Einsteina a dalších
židovských osobností té doby. Na pozadí končícího se Korejského válečného konfliktu čtenář pozná, že autor psal knihu na základě vzpomínek ze své služby vojenského židovského kaplana. Naštěstí to bylo již poválečné období, které mělo ale také své velké problémy. Byl zde ale i prostor pro cestování obou hlavních postav, které vyvrcholilo v japonské Hirošimě, kde se Boží světlo 6. srpna 1945 proměnilo ve smrtící světlo atomové bomby. Arthur se zde pokusil hledat odpuštění a smíření se svým otcem fyzikem, který velkou mírou přispěl k sestrojení bomby. ,,Někdo mění pouště v města a někdo zase města v pouště, řekl Arthur,,
Je to ale kniha Chaima Potoka, proto jste v závěru opět zasaženi a musíte se zamyslet nad sílou osudu a projít-prolistovat si celou knihu znovu.
P.S. kniha: Mravní síla je trvalejší než politická moc. H. Truman.,,Můj přítel mi řekl, Einsteine, v Drážďanech, Hirošimě a Nagasaki Američané předvedli, že pokud jde o rychlost vyhlazování, předčí i nacisty. Srovnání je to samozřejmě mylné. Ale skvrna po činu zůstane. Možná to byla volba mezi dvojím zlem. Možná takhle vypadají všechny závažné volby. Přesto cítím, že nás to všechny poskvrnilo...,,
Kdo chce pochopit tohoto židovského autora, měl by si přečíst i tuto zajímavou knihu.

Egertová
16.01.2017 5 z 5

Nenechte se odradit kabalou v první třetině knihy. Čte se výborně, mnoho zajímavých postřehů a informací z doby po druhé světové válce. Trochu jiný pohled na Koreu než v MASH, ale doplňující. Postřehy z Japonska. Skvělá kniha.

bob0985
08.03.2015 5 z 5

U Potoka je vždy důležité dočíst knihu až do konce. Jeho knihy nesou zprávu, která není na první pohled rozpoznatelná, nejsou prvoplánovité. Příběhy vypráví lidsky s porozumněním a respektem ke každé osobě, která se v jeho knihách objeví. Rabín konzervativního judaismu asi už prostě musí být takový.

Vojslava
14.01.2013 5 z 5

Tak tohle se zat