Dar Ašera Leva

Dar Ašera Leva https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25181/bmid_dar-asera-leva-oSe-25181.jpg 4 96 14

V roce 1990 se americký židovský spisovatel Chaim Potok vrátil po osmnácti letech k hrdinovi své slavné knihy Jmenuji se Ašer Lev, aby pokračoval v jeho fiktivním osudu. Ašer Lev se v něm přes odpor své přísné židovské komunity i odpor svého otce stane malířem a proslaví se kontroverzním obrazem ukřižování. Jako ve skutečnosti i v příběhu uplyne dvacet let. Ašer Lev je celosvětově uznávaným umělcem a žije i s rodinou v Paříži. Přesto má stále pochybnosti o svém pravém životním povolání. Úspěch mu nepřinesl to, co očekával. Ašer Lev se vrací do své newyorské chasidské komunity na pohřeb milovaného strýce. Je stále zatracován, ale v jeho synu se zhlédne Ašerův otec, velký rebe, který hledá, komu by předal své poslání. Chaim Potok ve svém románu opět rozehrává dramatický příběh o tom, jak je složité opustit svět a tradici, jež ho formují.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Gift of Asher Lev , 1990


více info...

Přidat komentář

Nofar197
17.11.2022 5 z 5

Skvěle napsané pokračování Aserova pribehu dokazuje, že minulost člověka vždy dožene. Aser de facto přišel o rodinu.

tosca01
29.12.2020 4 z 5

Pokračovanie umelcovho života, trapenie pokracuje a zibot a rodina prináša nove vyzvy, ovela ťažšie ako ked clovek žije sám. Opat skvele napísané.


kristleko
26.01.2020 4 z 5

(SPOILER) Co všechno může způsobit jedna rodinná návštěva na pohřbu strýčka? Děj se posunul o dvě dekády, Ašer se jako malíř proslavil po celém světě, ale žije ve francouzském exilu, protože jeho chasidská komunita doma v New Yorku mu stále neodpustila jeho „kacířské“ obrazy. Svět se změnil a doba se posunula, ale chasidé ne. Ašer už neřeší dilemata dětství a dospívání, kdy si musel vybrat mezi tradicí (vírou, rodinou a komunitou) a svým talentem, nýbrž daleko „dospělejší“ problémy a dilemata. Jak naložit s fascinující sbírkou moderního umění, kterou po sobě zanechal strýček-zlatník? „Obětovat“ vlastního syna komunitě coby „náhradu“ za sebe, který ji kdysi „zradil“? Je vůbec možné smíření s vlastním otcem, který synův talent nikdy nepřijal? (Není.) Děj se posouvá velmi pomalu, styl je místy velmi kontemplativní, plný metafor, hádanek (např. proč je „dlouhá cesta, která je jistá, lepší než krátká, která jistá není“) a různých myšlenek ze světa judaismu i světa umění. Zdá se mi, že je to spíše takový dovětek k prvnímu dílu příběhu o Ašeru Levovi než plnohodnotné pokračování, a to přesto, že je o dobrých sto stran delší. (7/10)

zdenaR
24.01.2020 4 z 5

První díl se mi líbil více, přesto i tato kniha stojí za přečtení a zamyšlení :-)))

Babo
08.07.2019 4 z 5

Moc jsem se těšila na pokračování,ale nakonec si říkám,proč jej autor vůbec psal. Bylo to jen opakování prvního dílu . Ašer Lev byl obdařen talentem ,ale současně nepochopením nejbližších. Někdy jsem měla dojem,že jsem se vrátila do středověku a ne na konec 20. století .
Ašer Lev byl vlastně velice nešťastný a osamělý muž .
Na jednu stranu obdivovaný a na druhou zatracovaný .
A konec knihy byl otevřený jako šíré pláně .
I tak na obě knihy budu vzpomínat , jako na něco mimořádného .
Pomalu začínám věřit, že nenávist k Židům je z velké části stará několik tisíc let a skutečně se za ní skrývá přesvědčení,že Židé to byli ,co ukřižovali Ježiše.
Potom chápu zděšení Ašerových rodičů při pohledu na jeho obrazy Ukřižování .

Gaara1
29.05.2019 4 z 5

Určitě méně zajímavé než první díl, který jsem si vložil i do oblíbených. Zde Ašer Lev prochází svou malířskou a náboženskou krizí a zdá se, že svou krizí procházel i autor samotný. Příběh je sice stylisticky pěkně napsaný, ale přímo děj mě moc neoslovil... 75%

Gracian1964
18.05.2018 5 z 5

Veľmi zaujímavé čítanie. O tomto spisovateľovi viem už dlho, ale až teraz som sa odhodlal k čítaniu. Výborné, skvele napísané a pútavé. Aj zaujímavý vhľad do pomerne uzavretej komunity chasidov, hm... Veľmi rád si prečítam aj ďalšie knihy od Potoka...

novecento
26.03.2017 5 z 5

Kniha Chaima Potoka Dar Ašera Lva vyšla v nakladatelství Argo r. 2003 a je vyprodána.
Není ani v antikvariátech. Dá se ale běžně koupit její slovenská verze z nakladatelství Artforum, ve velice dobré kvalitě papíru a tisku, včetně obalu, který vystihuje o čem kniha je. Příběh navazuje na předcházející knihu. ,,Jmenuji se Ašer Lev,,. Čtenář musí přečíst nejprve tuto knihu, jinak se ochudí o polovinu poutavého příběhu. Se čtením jsem neměl problém. Dokonce po přečtení asi 200 stran se mi zdál sen o Ašerovi ve slovenštině. Dějově uběhlo pár let a Ašer, který musel odejít na pokyn rebeho-náboženského vůdce z amerického Brooklynu do Francie, žije v Saint-Paul-de-Vence, kousek od Středozemního moře. Má rodinu a nové přátele z řad výtvarníků a spisovatelů. Příběh je opět mnohovrstvý, kdy sledujete přátelství Ašera se sochařem Jacobem Kahnem, který byl Picassovým přítelem. V knize se táhnou samostatné dějové linie Ašerova otce, matky, ženy Devory a dětí. Dar Ašera Lva není jen v jeho talentu malování, ale překvapivě po smrti strýčka Jicchoka i o jeho daru v závěti, která rozbouřila již tak divokou náladu v chasidské komunitě ortodoxních židů.
Ašer je opět zmítán mezi nenávistí okolí a svým talentem. Navíc tuší, že má přijít o syna. Avrumel je již ve svých pěti létech vybrán za budoucího rebeho -náboženského vůdce. Autor se vrací k holocaustu, rozmlouvá v myšlenkách se Cezánnem, Pissarrem, Rainerem Mariem Rilkem, a všudy přítomným Picassovým stínem. Přiblíží se Vám také svět židovské kultury, každodenní rituály, povinnosti i radosti, ale i boj o své bohem dané právo na území Izraele. Knihu doporučuji.

Damato
30.06.2015 5 z 5

Určitě stojí za přečtení, nakonec problémy se vztahy v židovské komunitě, nebo v klasické rodině se řeší na stejné úrovni, ale protože židovské víře ani trochu nerozumím, přesto, že jsem se snažila z trocha informací, které se dají sehnat alespoň trochu pochopit- tak nemohu z pár knih, které jsem od Ch. Potoka četla posoudit, jestli se Ašer vždy zachoval, tak měl- případně, jak by se měl chovat syn k otci a později k dalším členům své vlastní rodiny. Byl to svým způsobem velký sobec, ale protože měl velký talent a chtěl něco dokázat, tak asi jiný být nemohl. Chvílemi to na mě působilo až depresivně, ale po přečtení jsem knihu hned neodložila, ale až vlastně po přečtení o tom všem co jsem četla začala o přemýšlet. Takže určitě si zaslouží plný počet *

eiramka
02.04.2014 4 z 5

Vhled do života chasidské komunity - pro mne v mnoha směrech nepochopitelný ale fascinujcící svět. Složitá síť vztahů, kde tragická minulost tolik ovlivňuje přitomnost a každý aspekt rodinného života. Ke konci knihy jsem měla na Ašera děsný vztek - jeho rozhodnutí může asi pochopit jen člověk vychovávaný stejně jako on....skvělá kniha v každém případě.

Amnesiac
05.10.2013 5 z 5

Pokračovanie sa mi akosi viac pačilo, bolo kompaktnejšie a autor toho Ašerovi ,,naložil" viac ako v románe volám sa Ašer Lev.

Karcoolka2210
18.06.2013 5 z 5

A život Ašera Leva pokračuje v druhej knihe. Má už vlastnú rodinu, deti, kariéru a pokojný život vo Francúzku. Smrť blízkeho člena rodiny túto pohodu naruší a Ašer sa po rokoch vracia domov. Je zasa vystavený tlaku svojho náboženstva, okolia v ktorom sa ocitne a zo strany svojich rodičov. Ašer zasa rieši dilemu, ale tentokrát sa už netýka len jeho, ale aj jeho milovaného syna.
Pre mňa osobne skvelé pokračovanie, veľmi sa mi páčia vzťahy v Ašerovej rodine, deti k rodičom a naopak. A zasa zaujímavé čítanie aj z pohľadu židovského náboženstva a tradícií. Možno trochu slabšia časť knihy bola, keď sa Ašer vybral na pár dní do Francúzska, ale ináč veľmi dobré pokračovanie.
Škoda, že Potok nenapísal aj ďalšiu knihu, teda mňa osobne by zaujímalo ako sa bude ďalej vyvíjať Ašerov život a život jeho rodiny, hlavne jeho malého syna.

kadgam
05.03.2013

Pohľad do prostredia židovskej komunity. Nie je taká bohatá na dej,ako Volám sa Ašer Lev, zaoberá sa viac vnútorným životom rodiny.

zuzulique
19.09.2011 4 z 5

Kniha je pomerne slabšia ako Volám sa Ašer Lev, ale keďže som si postavu Ašera navždy uložila hlboko v srdci, tak ma jej ďalšie osudy veľmi zaujímali. Dar Ašera Leva je skôr kniha hĺbavá, plná myšlienok, takmer bez deja, no napriek tomu ďalšia z výborných :-)