Jmenuji se Ašer Lev přehled

Jmenuji se Ašer Lev https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15685/bmid_jmenuji-se-aser-lev-oDD-15685.jpg 5 244 244

Román Jmenuji se Ašer Lev vyšel v USA v roce 1972 a dočkal se nesčetného množství dotisků. Jednoduchý název knihy vyjadřuje ve své podstatě velmi mnoho: prosazení vlastní identity a individuality navzdory pevnému sevření v židovské komunitě. Výtvarný talent není ve společenství, v kterém malý, výjimečně nadaný Chaim vyrůstá, považován za dar od Pána světa, ale za pokušení z té Druhé strany zla, jež přetahuje pravověrného žida nutně do pomíjivého světa gójů. Jednoduchý příběh o dospívání talentovaného žida, který se stane umělcem, přestože to znamená rozchod s rodinou a komunitou, v níž vyrůstal, je nesmírně sugestivní výpovědí o základním smyslu umění obecně o potřebě tvořit skutečné umění, o židovském náboženství a o velmi zvláštním střetu židovství s křesťanstvím. Proč nakonec namaluje Ašer Lev, ortodoxní žid, který se nezříká své víry, svůj nejslavnější obraz s motivem ukřižováním? Chaim Potok se ke svému hrdinovi-malíři vrátil. V roce 1990 vyšel román Dar Ašera Lva, ve kterém se Ašer Lev už jako uznávaný umělec vrací po letech s vlastní rodinou do své newyorské chasidské komunity na pohřeb strýce. Je stále zatracován, ale v jeho synu se zhlédne Ašerův otec, velký rebe, který hledá, komu by předal své postavení.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

My Name Is Asher Lev , 1972


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jmenuji se Ašer Lev. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (46)

kaja77
27.11.2023 4 z 5

Moc se mi to líbilo. Fascinovalo mě, jak si talent u Ašera proklestil cestičku i přes nepříznivé podmínky. Vzhledem k tomu, že z bližší rodiny znám psych. onemocnění, mě velmi zajímal popis období, kdy se Ašerova matka zhroutila a to ubohé dítě se tak nějak proplétalo životem mezi pomocnicí v domácnosti a velmi zaměstnaným otcem... chudáček. Ale fascinoval mě popis jeho pozorovacího talentu, citlivost a estetika. Bylo to velmi příjemné čtení, které asi nebude zajímavým čtením pro širší publikum hlavně z důvodu méně děje.

betysek4
04.11.2023 5 z 5

Moje první setkání s Chaimem Potokem. Knihu jsem již četla nespočetněkrát, zážitek z přečtení je ale pokaždé hluboký.
Jedna z nejlepších knížek, kterou jsem kdy četla.


JakeTheDog
17.08.2023 4 z 5

Chaim Potok - Jmenuji se Ašer Lev

Ašer Lev je známým malířem. Dokonce je jedním z pouhých dvou slavných židovských malířů. Jeho život ale rozhodně není nijak jednoduchý. Vždy byl citlivým člověkem, vyrůstajícím v prostředí velice ortodoxní židovské komunity, která považuje emoce za něco, co je člověku na obtíž a jejich projevy chápe jako znak nevyzrálosti. Ašer Lev proto není zvyklý dávat své pocity najevo. Už od malička ale nachází úlevu v malování, které je pro něj jediným způsobem, jak své emoce projevit a postupně objevuje svůj obrovský talent. Ten je ale trnem v oku jeho otci, který stejně jako téměř celá jeho komunita považuje malování za hřích, který odvádí lidi od víry.

Ašera a jeho otce rozděluje, ale zároveň i spojuje jedna důležitá vlastnost. Tou je nutnost následovat své životní poslání. Pro Ašera je to malování, které je pro něj nejdůležitější věcí v životě. Jeho otec naopak celý život zasvětil pomoci jiným židům, kteří jsou stíhání za svůj původ a malování svého syna považuje za něco, co zásadně odporuje jeho výře. 

Kniha je velice spjatá s kulturou ortodoxní židovské komunity, ukazuje její fungování a přibližuje její vnímání náboženství a umění. Poselství celé knihy ale dalece přesahuje židovskou kulturu a je univerzálně přenositelné. Celý příběh je totiž především o hledání a prosazení své vlastní identity navzdory nepřízni okolí, o touze po svobodě, důležitosti životního poslání a o síle lidské vůle.

Většinou knížky se táhne chladná a pochmurná atmosféra. Mnohdy dokáže být velice tíživá. Životní pouť Ašera Leva je plná osamění a touhy po rodičovské lásce a pochopení.

Styl mi v mnohem připomíná severské autory. Kniha je psaná krátkými větami a poměrně úsporným jazykem. Veškeré emoce se odehrávají, nepřímo, mezi řádky. Tento styl skvěle dokresluje emočně chladné prostředí, ve kterém Ašer vyrůstá. Některé věty na mě ale působily až příliš stroze. Popisné pasáže se v knize vyskytují spíše zřídka, vždy jsou ale skvělé, vystihují momentální okamžik a dobře budují jeho atmosféru.

"Jmenuji se Ašer Lev" je výborná knížka, kterou doporučuji každému čtenáři, kterého zajímají silné příběhy o dospívání a hledání vlastní identity.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jmenuji se Ašer Lev v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených308x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených38x
v Knihotéce102x
v Chystám se číst154x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech4x