Kavky

Kavky https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231488/bmid_kavky-TrE-231488.jpg 4 379 76

Den D druhé světové války se blíží. Němci nevědí, kde ani kdy se Spojenci vylodí, ale tuší, že to bude brzy. Felicity „Flick“ Clairetovou, špičkovou agentku britské tajné služby, jejíž prací jsou sabotáže v týlu nepřítele, čeká akce klíčového významu – musí zničit telefonní ústřednu, která spojuje německá vojska s nejvyšším velením v Berlíně. První pokus skončí katastrofálním nezdarem – skupina je zlikvidována a Flick se celý svět obrátí vzhůru nohama. Pak dostává poslední šanci dosáhnout cíle, jenže úkol, který byl předtím hrozivý, je nyní skoro nesplnitelný. Nový plán totiž vyžaduje speciální tým složený výhradně z žen, které je třeba sehnat a vycvičit během několika málo dní. Dostávají krycí jméno Kavky a mají proniknout do ústředny přímo před očima Němců…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Jackdaws , 2001


více info...

Přidat komentář

streles
18.01.2024 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem.Žádné hluché místo. Smékam před odvahou francouzských, britských odbojářů a odbojářek za jejich statečnost a odvahu. Knihu určitě doporučuji.

kyssling
26.12.2023 5 z 5

Skvělý napínavý román, přečetl jsem téměř jedním dechem. Postavy skvěle prokreslené, příběh napínavý, klasický Follett.


LucieT
09.11.2023 5 z 5

Přebal knihy mě moc nenalákal, ale naštěstí jsem se nenechala odradit - příběh mě doslova vtáhl. Ano, místy je možná trochu naivní, ale byla to příjemná změna oproti jiným, brutálnějším titulům. Kavkám jsem moc fandila a nezbývá než před odvahou obdobných skupin 2.sv.v. hluboce smeknout.

Didi15
02.10.2023 5 z 5

Líbilo se mi to moc a víc k tomu nemám co dodat :)

helenkan
24.09.2023 5 z 5

Můj oblíbený autor napsal opět skvělý příběh, který byl napínavý jak kšandy. A chvílema mi naskakovala husí kůže.

Vcelar1980
13.07.2023 5 z 5

Pěkné oddechové čtení, myslím, že si i pan Follett trochu oddychl od vážnějších zpracování a při psaní se dobře bavil.

DericCaster
02.06.2023 4 z 5

Zajímavý námět z prostředí odboje ke konci druhé světové války. Nicméně příběh je více stavěn do osobních rovin postav, což mu ale neubírá na čtivosti a zvláště v druhé polovině příběhu se knížka jen těžko odkládala. A ano místy příběh působí trochu "bondovsky", když dobro nakonec vždy vítězí, ale není to přesně to co chceme číst? Baví mne držet postavám palce a sledovat, jak to zvládnou. A na argument, že to není ralistické bych těl jen dodat - je to beletrie a nikoliv učebnice válečné historie.

SilvaK
29.05.2023 4 z 5

Zo začiatku som sa ťažko prelúskavala, ale potom ma to vtiahlo. Chvíľami drsné, chvíľami naivné, ale ako vždy som sa aj niečo z histórie dozvedela. Za mňa môže byť.

vpadysak
23.05.2023 4 z 5

Zaujímavý dobový príbeh podaný typickým spôsobom pre tohoto autora. Miestami drsnejší, ale naozaj trocha naivný. Ale zachytáva čo všetko treba zariadiť, aby mohla prebehnúť takáto tajná akcia. Pre čitateľa pútavý a aj mňa celkom zaujal. Držal som samozrejme palce naším.

princeznaaura
20.01.2023 1 z 5

nezaujalo, přečetla jsem první den, další už číst nebudu

zd0981
18.12.2022 1 z 5

Naivní, místy až hloupé. Plné laciných klišé...
Těm, kterým to nevadí tak se to může líbit.

Bedřich63
15.09.2022 5 z 5

Tak tady nemám co řešit. Parádně vystavěný příběh, zajímavý děj a zápletka, jak má být. Stále jsem doufal, že čtu knihu Kena Folletta, a že tam tedy nebude příliš brutality a nějaký nečekaný konec. No splnilo se mi to. Na to, jakou vlastně popisuje dobu, tak tady je té brutality ještě docela s mírou a ještě k tomu na správné straně, aspoň pro mě, který jsem fandil Kavkám.
Autor patří mezi mé TOP a tak jsem možná nekritický, ale co už? Každý má rád něco jiného. A já jsem s tímto autorem spokojený, další knihy už brzy budu hledat.

-Nikola-
24.04.2022 4 z 5

Četla jsem v anglickém jazyce. Musím uznat, že mě druhá polovina knihy naprosto vtáhla do děje. Autorovy popisy byly tak barvité, že mi nedělalo problém si vše živě představit a vžít se do role hrdinek. Z toho důvodu mi dělalo celkem problémy přečíst pasáže, kde autor popisuje mučení, ale to nejspíše vypovídá spoustu i o autorově dovednosti vtáhnout čtenáře do děje.

I když toto není úplně žánr, který bych vyhledávala, jsem ráda, že se mi kniha dostala do rukou, určitě kladně hodnotím a možná se ještě někdy k autorově tvorbě vrátím.

ThomasRuhe
18.04.2022 3 z 5

Knihu hodnotím jako dobrou. Zdařilé bylo střídání kapitol z pohledu britské tajné služby a následně Němců, kteří se sabotážím snaží zabránit. To vše se odehrává těsně před vyloďením v Normandii, to příběhu taky přidává na zajímavosti a dramatičnosti. Celkově jsem s románem spokojený.

lazarus
28.02.2022 4 z 5

Zábavné, dobře napsané postavy a vlastně celý příběh

Pavla111
01.01.2022 5 z 5

Velmi pěkně a poutavě napsaný příběh, doporučuji. Moc se mi knížka líbila.

PaníLenka
05.12.2021 4 z 5

Přiznám se, že na mě to bylo až příliš brutální, a i to napětí jsem těžko snášela - kdybych se místo čtení dívala na film, asi bych u půlky měla zavřené oči nebo děj sledovala škvírou mezi prsty…ale u knížky to hold není možné, nicméně odtrhnout už se nedalo….souhlasím s některými níže uvedenými názory, že v ději byly některé hůř uvěřitelné pasáže, ale život někdy těžko k uvěření je sám o sobě…. Musím říct, že autorovy knihy ze středověku se mě dotkly víc, ale rozhodně je to povedený počin.

JaniMa
24.09.2021 4 z 5

Kniha mě pohltila hned na začátku. Děj má spád a líbilo se mi i vykreslení jednotlivých postav. Když však přišlo na velké finále byla jsem zklamaná. Akční to jistě bylo, uvěřitelné však ani trochu. V mých očích knize uškodil i příliš zaláskovaný konec a skutečnost, že z hlavní postavy Flick Clairetové autor v závěru vymodeloval superženu bez jakékoliv slabosti.
Kniha se četla dobře, ale vracet se k ní zřejmě nebudu. Doporučila bych ji jako nenáročné čtení na dovolenou.

Alinke
18.08.2021 5 z 5

knihu jsem četla jedním dechem a úplně mě ohromila. Čtivá, poutavá, napínavá, prostě vše, co jeden potřebuje k pohodě a příjemnému prožitku s knížkou, Ken Follet je můj oblíbený spisovatel a ráda čtu jeho knižky

D_žejn
02.08.2021 3 z 5

Velké přiznání na začátek – ačkoliv je Ken Follett opravdu literární pojem, Kavky jsou první knihou, kterou jsem od něj četla… A na dlouhou dobu i poslední.

Chápu autorovu popularitu, historická témata dokáže uchopit a představit čtenáři tak, jako by se mu před očima odvíjel napínavý film. Lineární vyprávění, málo dějových odboček, líbivé a od začátku polarizované postavy dělají z Kena Folletta mistra žánru.

Pod krycím jménem “Kavky” se ukrývá partička žen různého věku, schopností i postavení, které mají jediný úkol – provést sabotáž na okupovanou telefonní ústřednu ve Francii. Na jejich úspěchu závisí celý Den D a tím pádem i průběh pozemní invaze Spojenců v Evropě. Příběh je vystavěn na klasickém schématu. Na začátku máme jednu nepovedenou sabotážní akci, ve které se objeví ústřední záporák. Pak je nutné v časové tísni vyhledat ženy potřebných dovedností a znalostí a vycvičit z nich bojovou jednotku. Během výsadku a proniknutí na nepřátelské území dát po psychické stránce celou skupinu dohromady a úspěšně splnit bojový plán. Do toho se vypořádat s padouchem, který je ženám stále v patách a nezapomenout na trochu lásky!

Klasické, líbivé a čtivé. Pro milovníky historických románů ideální, nicméně víc od toho nečekejte. Žádný hlubší přesah ani význam nehledejte, ale jako “filmový” román Kavky fungují výborně.