Kajsa Nebojsa

Kajsa Nebojsa https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292881/mid_kajsa-nebojsa-Jtp-292881.jpg 4 51 11

Přesvědčte se, že i ti, kteří se na první pohled mohou zdát jako malí a nenápadní a vůbec nepřipomínat hrdiny, takoví být vůbec být nemusí… Zjistěte, proč se Kajse říká Nebojsa. Kdo zkrotil zdivočelého býka. A jak dopadli věční soupeři Albín a Stig. O nich a mnoha dalších je tahle povídková knížka, která v příbězích střídá smích i pláč, dobrodružství i okouzlení…... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Kajsa Kavat och andra barn , 1950


více info...

Přidat komentář

Sandik
12.01.2023 4 z 5

Příběh o Kajse Nebojse byl naprosto skvělý a pak přišlo zklamání. Ve druhé povídce už Kajsa není. To se dětem těžko vysvětluje. Ale dobrá. Pochopeno bylo... Některé příběhy jsou velmi vtipné, některé mi přišly poněkud nedotažené a jiné opravdu dost drsné. Některé velmi. Že ta dvě "přebytečná" koťátka v páté povídce rodiče utopili doslova jako koťata jsem radši moc nevysvětloval. Mnoho smutku vyvolala už jen zmínka o bílém křížku. Předposlední povídku jsem z téhož důvodu raději přeskočil celou. V poslední jsem z pohřbu udělal návštěvu ve městě... Ponaučení pro příště praví, že tohle rozhodně není kniha pro naši šestiletou holčičku, ale možná až jí bude osm nebo třeba deset, tak si ji snad přečte znova... Celkový dojem: 75%

Nudlesmakem
08.01.2023 4 z 5

Zvláštní..nedokáži říct, zda se mi líbila nebo nelíbila. Oslovila mě rozmanitost vážných témat, ale asi dobře, že knížka byla krátká.
Synovec 6 let nejprve říkal, že ho to nebaví, ale od třetí pohádky už byl napnutý jako kšandy.


Sauron
23.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Je mi jedenáct, takže jsem i na tohle asi moc starý, ale já mám pro dětské pohádky slabost. Až po nějaké době jsem pochopil že paní Lindgrenová není ,,jenom" autorka pro děti, a tohle mě v tom jenom utvrdilo. V těchto příbězích, které si vás podmaní krásou jednoduchosti, vás ale čeká i smrt. Neumím posoudit jestli to je pro děti správné popisovat takhle smrt, protože, jak už jsem řekl, jsem dítětem sám. Mě, už zvyklého na smrt z knížek dost, to tolik nevadilo.

Lena79
08.02.2022 2 z 5

Knížka povídek se určitě nedá srovnávat se slavnější knihou Děti z Bullerbynu. Je mi jasné, že tato útlá knížečka je určená především dětem, ale mě teda moc nebavila. Přišla mi až moc temná.

Knihomolka506
20.12.2020 5 z 5

Pěkně příběhy o statečnosti a odvaze malých dětí od jedné z nejslavnějších švédských spisovatelek. Doporučuji.

Bustedka
24.05.2020 3 z 5

Námět se mi líbil. Povídky o dětech, které nemají snadný život, mi dává smysl. Za prvé se mi ale tím pádem nelíbí název knihy, protože odkazuje jen k jedné povídce a ty ostatní příběhy, mnohdy lepší, jsou prostě opomíjeny. Ale to už je opravdu pitvání nedůležitého :-)
Co se mi ale také líbilo mnohem méně, bylo samotné textové zpracování a styl vyprávění.
Poslední věcí, se kterou jsem hodně bojovala, byl příběh o Marit. Z principu chápu, že je třeba děti seznámit i se smrtí. I se smrtí dítěte. Ale číst, jak mladé měkké tělíčko zavalil obrovský balvan bylo prostě moc. A já, máma 2 dětí, jsem to při tom předčítání ani nedokázala vyslovit.

rozina351
07.11.2019 5 z 5

Po idylických a veselých Dětech z Bullerbynu se možná někomu bude zdát knížka dost netypická. Jde o samostatné příběhy s poněkud vážnější tematikou. Lindgrenová se zde nevyhýbá tématu chudoby, smrti, nemoci, osiření. Proti těžkostem, které život staví do cesty, děti bojují s nezdolnou a živelnou podnikavostí a obrovskou duševní silou. Povídky dodávají dětem naději a odvahu. Rodičům otevírají prostor, jak s dětmi hovořit o tíživějších tématech.

m.zirhut
20.06.2019 4 z 5

Rošťáctví Kajsi(hlavně epizoda okolo roztřihaného svetru) holky 5 a 6 let opravdu bavila.

Taťka Hraboš
03.09.2018 4 z 5

Nelze nesrovnávat tuhle knihu s jinými knihami od Lindgrenové - a v tomto srovnání třeba s Pipi, Dětmi z Bullerbynu nebo Emilem trochu pokulhává. Některé povídky jsou výborné, na jiných je ovšem znát, že autorka občas "vykrádá" sama sebe - leckterý motiv či zápletku už použila, jen s jinými postavami a v jiném prostředí či kontextu. I tak je to ovšem kniha, při jejímž čtení se potomci ani vy nudit nebudete.

MOu598
08.07.2017 4 z 5

Četla jsem v únoru 2007. Podle mých poznámek:
Krátké povídky o dětech, pro děti a jejich první čtení.
Skoro všechny hezké, některé přehnané.

zuzelsa
25.04.2017 5 z 5

Moc hezké povídky. Nejvíc se mi líbily Holčička zlatá a Märit.