Josef a bratří jeho III. Josef Živitel

Josef a bratří jeho III. Josef Živitel https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48022/bmid_josef-a-bratri-jeho-iii-josef-zivit-94p-48022.jpg 5 17 2

V závěrečném dílu se Josefova osobnost prosadí i v novém prostředí, bývalý otrok se stává faraonovým ministrem, který svou prozíravou politikou zachraňuje Egypt před hladomorem. Dosahuje vrcholu lidskosti, což se projevuje i ve smíření s bratry.

Literatura světová Romány
Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

Joseph und seine Brüder. Joseph, der Ernährer , 1943


více info...

Přidat komentář

J.F.
28.04.2019

Znovu se ocitáme v mytickém světě jako v prvním svazku - a tak jako tam je pozvolna objeven Jeden Bůh, tady jsou pozvolna objeveny Dějiny - vzestupné, otevřené, kde protologickému "jednou..." odpovídá "jednou..." eschatologické. Eisnerův překlad samozřejmě výborný, byť se nečte tak plynule jako Olbrachtův (a Malířové) z prvních dvou svazků.

Atuin
03.07.2018 5 z 5

Ze začátku jsme jako čtenáři ve stejných osidlech jako Josef. Nevidíme dál než k pomyslným branám vězení. Vše je ohraničené, ostré a jakoby odosobněné od té veliké duše, kterou knihy ukrývají. Pohybujeme se stejně opatrně jako Josef. Teprve když se objeví okřídlený Posel a člověk se vymaní a dostane se před faraona, před toho chlapce sotva odrostlého a tak živě snícího a stojíme s Josefem v zahradě, v besídce, teprve tam ( no možná chvíli před tím) jako by sobě, Josefovi ( i nám) Mann rozvázal pouta a vše začíná rašit.I nadále však zůstává Josef řekněme opatrný, nebo lépe nahlíženo: vyzrálý. A to proplachuje oči i čtenáři, který se nadechuje stejného vzduchu co on.
A tady je znát ( výše) co to s obyčejným smrtelníkem dělá.
Jinak platí obecně co jsem psala u I.dílu...5/5 ( dále platí krásná kniha ve svých Hořejších i Dolejších proudech )


Štítky knihy

německá literatura biblické postavy

Autorovy další knížky

Thomas Mann
německá, 1875 - 1955
1975  86%Kouzelný vrch
1980  85%Buddenbrookovi
1973  73%Smrt v Benátkách
1956  71%Mario a kouzelník
1961  83%Doktor Faustus

Kniha Josef a bratří jeho III. Josef Živitel je v

Přečtených21x
Doporučených4x
Knihotéce40x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x