Experiment Dosada

Experiment Dosada https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25086/experiment-dosada-25086.jpg 4 56 5

Jorj X. McKie série

< 2. díl

„Nikdy je odtamtud nepustíme,“ řekl Arič. „Zákon to zakazuje. Naše Kalebánka obklopila planetu tempokinetickou bariérou – Boží zdí, kterou pokusné subjekty nemohou proniknout.“ „Proč to ale děláte?“ zeptal se McKie. „Raději zničíme celou planetu, než bychom dovolili, aby se tato populace rozptýlila v KonSentiencii.“ „Co jsou vlastně ti Dosaďané zač, že vůbec uvažujete o takovémto řešení?“ Arič se otřásl. "Vytvořili jsme monstru... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

The Dosadi Experiment , 1977


více info...

Přidat komentář

R47
21.01.2023 2 z 5

Po Stvořitelích boha už druhý propadák od Franka Herberta. Víc než sto stran, třetinu knihy, čekáte, než se aspoň trochu poodhalí zápletka. Do té doby jste jenom zmatení. Ani pak se to moc nezlepší. Taková politická Planeta smrti. A konec? Mám pocit, že v soudní síni se mohlo stát cokoli a autor tahá mimozemské právní kličky na poslední chvíli jak králíky z klobouku. Nebýt pandemie, asi bych to nedočetl. Možná to jenom strašně zestárlo. Ale jak to, že Duna ne?

tenax
09.01.2017 4 z 5

Zdálo by se, že kdo četl první příběh s Jorjem X. McKiem (Mučená hvězda), bude to mít snadné. Opak je pravdou. Příběh je mnohem komplikovanější, složitější a záhadnější, založený na odlišném pojetí práva a vztahů u různých mimozemských ras. Vyprávění je plné náznaků a nedokončených nápovědí, jejichž smysl se objasní až na posledních stránkách knihy. A přesto, nebo právě proto, má člověk pocit, že mu leccos uniklo a že by to chtělo se znalostí pointy přečíst ještě jednou.
Překlad Dany Chodilové je výborný, škoda jen nedbalé redakční práce Baronetu, knížka je plná překlepů, chybějících nebo naopak přebytečných písmen a slov, za to ubírám hvězdičku, jinak by to byl plný počet..


endyamon
11.10.2016 5 z 5

Vynikajúce! Svet, ktorý Herbert v Mučenej hviezde zľahka načrtol, dostáva tuto jasnejšie obrysy. Oceňujem spôsob, akým píše - rafinovane necháva čiastkový i celkový obraz nedokončený, čitateľ chápe, že mu stále niečo uniká (tak ako McKiemu?) a vyvoláva tak znepokojujúce pocity nad temným príbehom Dosady. Klobúk dole pred prekladateľkou, toto musela byť fuška.
Už Mučená hviezda sa mi veľmi páčila, ale toto je za hranou, škoda, že už táto séria nepokračuje.

Eyghon
08.07.2015 1 z 5

Začínám pomalu docházet k názoru, že všechny knihy, které napsal Frank Herbert mimo sérii Duny, jsou mizerné. Poslední, co jsem četl - Experiment Dosada, Santorožská bariéra a série Pandora (zvláště její prequel Vyslanci do prázdna) byly velice slabé a podle mě patří k nejslabším knihám sci-fi vůbec. Experiment Dosada je kniha zcela nečitelná - hlavně začátek je snad určen pro jasnovidce, právnicko-politická hatmatilka dává smysl tak po pátém přečtení (jestli vůbec). Po 327 stranách jsem ještě hodinu přemýšlel o co tam vlastně šlo. Už Mučená hvězda se mi moc nelíbila, ale toto je za hranou, ještěže ta série už nepokračuje.

Adria Orici
13.02.2014 5 z 5

Některé pasáže jsou těžší na čtení , podobně jako v Mučené hvězdě . Ale to neubírá nic na příběhu . Překlad výborný jako u předešlého příběhu od T. Jandourkové.

Autorovy další knížky

Frank Herbert
americká, 1920 - 1986
1988  89%Duna
1993  76%Spasitel Duny
2007  84%Děti Duny
2001  82%Božský imperátor Duny
1999  82%Kapitula: Duna

Kniha Experiment Dosada je v

Přečtených77x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených9x
Knihotéce67x
Chystám se číst21x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x