Johny: jen ty můžeš zachránit lidstvo

Johny: jen ty můžeš zachránit lidstvo https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223102/mid_johnny-jen-ty-muzes-zachranit-lidst-YnF-223102.png 4 203 26

Johnny série

1. díl >

Johnnymu Maxwellovi je teprve dvanáct, ale jeho starosti by mu možná nezáviděl leckterý dospělý. Rodiče spolu v poslední době nevycházejí právě nejlépe, ve škole má práce až nad hlavu, a ke všemu se ještě stane zvláštní věc, která mu zkomplikuje život. Johnny, jako většina dětí v jeho věku, rád hraje počítačové hry. Když se ve hře Jen ty můžeš zachránit lidstvo dostává do finále a má zničit poslední lodě zlých mimozemšťanů, objeví se na obrazovce jeho počítače nápis: „Nestřílejte, vzdáváme se". Mimozemšťané požádají Johnnyho o pomoc proti krvežíznivým lidem, kteří se je snaží vyhubit. Kniha je prvním dílem z volné trilogie o Johnnym. Další tituly se jmenují Johnny a mrtví a Johnny a bomba.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Only you can save mankind , 1992


více info...

Přidat komentář

Varjohukka
14.09.2023 5 z 5

Série s Johnnym od Pratchetta patří k mým velmi oblíbeným. Čtu ji celou pokaždé, když mám nějaké těžší období a vždy mi zvedne náladu, je to už taková moje tradice a bude mít vždy místo v mém srdci i nabitém čtecím programu :)

Sybelle
25.01.2023 3 z 5

Jedná se o krátký příběh ze života 12-letého chlapce, jehož rodiče se právě rozvádějí. Po přečtení jsem nabyla dojmu, že příběh není koncipovaný jako klasický příběh, kde dostanete odpovědi na příčiny událostí. Ale jde spíše o myšlenku, kterou chce sdělit. Také bylo zajímavé ocitnout se v době, kdy se hry ještě instalovali z disket. Místy se projevuje i typický autorům styl a postřehy. Takže i když to nebylo to nejlepší, co jsem od Terryho Pratchetta četla, knížka se mi líbila.


jaroiva
10.04.2022 4 z 5

Nedokázala jsem se oprostit od podobnosti s Enderovou hrou. Bavilo mě to, ale ubírám jednu hvězdičku, protože to prostě není Enderova hra nebo případně Ready player :)

Broukodrak
07.08.2019 5 z 5

Johnny hraje počítačovou hru Jen ty můžeš zachránit lidstvo, ale jednoho dne se mu přihodí podivná věc, nepřátelská loď mimozemšťanů ScreeWejů mu napíše, že se vzdává a že na ně nemá dále útočit. Johnny zjistí, že ScreeWejové jsou opravdoví. Velitelka ScreeWejů požádá Johnnyho, aby je chránil před ostatními hráči a Johhny přijme. Velitelka ale nemá problémi jen s hráči...
Moc se mi to líbilo, je to hodně sci-fi dobrodružství a nejlepší byla věta: Kdyby se někdy uspořádal školní přebor v disciplíně Kdo-první-krakne-nekraknutelnou-kopii-Galaktických-průzkumníků... Doporučuju hráčům počítačových her.

BarkaS
07.01.2019 3 z 5

Johny je statečný mladý chlapec, který se kromě blížícího se rozvodu rodičů potýká ještě s úkolem, jak zachránit emzáckou civilizaci. Je to taková jednohubka spíš pro staršího dětského čtenáře. Opět zprostředkovává zajímavé Pratchettovy postřehy o lidské povaze, bez kterých se jeho knihy prostě neobejdou.

Atlantis
27.12.2018 3 z 5

Jeden z prvních Pratchettových počinů, ve kterém je zajímavé sledovat, jak tu a tam probleskne jeho pověstný humor. Jinak jde ale o naprosto standardní sci-fi a pokud by Terry Pratchett nevytvořil Zeměplochu, tak by po sérii s Johnnym nikdo ani neštěkl. Jen ty můžeš zachránit lidstvo není špatná kniha, vůbec ne, ale je až příliš dětská, až příliš obyčejná a nezajímavá. Musím ale říct, že v dalších dílech se to naštěstí zlepší.

sarka9190
09.11.2018 3 z 5

Zábavné hravé a inteligentní.

Hobo
15.10.2018 3 z 5

Pratchett není jenom Zeměplocha. Docela se mi líbí i jeho knížky pro skutečné děti. Převlékl jsem se do dětství a prožíval příběh se vším všudy.

TimeLord
27.08.2018 odpad!

Strašná blbosť, nedokázal som to do bojovať dokonca.

mia.com
11.01.2018 4 z 5

Zajímavě pojatý příběh. Vraždící hry sice nehraju, ale kdybych hrála, asi už bych s nima skoncovala :D

trudoš
15.09.2017 4 z 5

Román z roku 1992 se nese v duchu příznačného humoru Terryho Pratchetta, oproštěného pouze o šílenou zeměplošskou imaginaci. Autor se drží při zemi alespoň co se základních kulis týče, ovšem stran děje, to už je jiná. Hodně přitom oceňuji, jak bez problémů dokázal najet na mládežnický smysl pro nesmysl a zároveň příliš nerozmělnit vyprávění, takže není moc šancí se u něj nudit. Nakonec jedinou slabinou je ústřední motiv počítačových her - těch dvacet let je tu prostě znát. Žádný internet, žádná wi-fi, žádný bluetooth. Naopak sousta disket a vědro trpělivosti při načítání. Čas je holt neúprosný. Nostalgie ovšem parádní.
Samotná koncepce zápletky je jednoduchá a stojí především na kouzelném vykreslení party nerdů v době, kdy to ještě nebylo příliš cool. Sice si pan Pratchett úplně nevěděl rady s přenosem dětí do počítačového univerza, a tak mu to trochu skřípe, ovšem jenom skutečný rejpal by se zabýval takovou podružností. V důsledku veselá jednohubka se špetkou filozofie na jeden večer.

Viviana-Mori
10.06.2017 3 z 5

Pohodové, vcelku roztomilé a vtipné čtení. Dávám tři hvězdy, spíš kvůli porovnání s mým hodnocením jiných knížek úplně jiného žánru. Fajn pro děti i jako oddechovka pro starší, kdo už trochu zná Pratchettův styl. Samozřejmě s hustotou Zeměplochy se to srovnávat nedá, ale bylo to fajn. :)

Sidonie
03.01.2017 5 z 5

Zatím jsem četla jen ve slovenštině (překladatel Vladisláv Gális), ale i to mi přišlo dost dobré.
Bude se líbit každému, kdo rád Pratchetta.

Škoda, že není o Johnnym více knih.

yueh24
13.08.2016 1 z 5

Jedna hvězdička za to, že je to Pratchett, jinak dost velká bída.

3DD!3
17.07.2016 3 z 5

Pratchett o hrách a fascinaci Vetřelcem. Johnny je fajn postava a je velká škoda, že jsme nepobyli víc ve skutečném světě. Pasáže o rozhádaných rodičích, válkou a epizoda s BigMackem jsou kvalitnější než celé to zachraňování lidstva. Zeměplochy jsou lepší, ale zajímavé.

SBH
21.06.2016 5 z 5

T. Pratchett řeší v knize identické téma jako Card v Enderově hře - ovšem s mnohem větším vtipem a šarmem. Pronásledovaní emzáci proti lidstvu nebojují, ale prostě se vzdají. A Johnny je nucen se o své zajatce postarat v duchu Ženevských konvencí. Útlá novela rozehrává hru s fantazií při přechodech mezi realitou, herním vesmírem a sny. A nechybí tíživé etické otázky vyřešené s nadhledem a zdravým selským rozumem. Johnny je prostě super!

fristo
26.06.2015 3 z 5

Ak už mám zoradiť knihy o Johnym tak táto je druhá. Lepšia ako mŕtvi kvôli nápadu ale na bombu sa nechytá. Unikol mi spôsob ako sa Johny dostával do počítačového vesmíru a hoci autor nechal mnoho dverí pre čitateľovu fantáziu niektoré akoby sa navzájom vylučovali. Odmysliac od tohoto naozaj super kniha.

Cacolinka
06.01.2015 5 z 5

Mě se teda knížka líbila....možná je ti tím, že jsem měla po Pratchettovi absťák, když už žádné Zeměplochy nevycházejí. Nebo možná tím, že mi Johnny místy připomínal mě (ano jsem do té míry nafoukaná, že si to sem troufnu napsat :D ). Celá volná trilogie se mi líbila...

Nifredil
04.01.2015 4 z 5

Výborná knížka pro kluky, kteří rádi hrají počítačové hry a je jim cca 8-10 let. Pro dospěláky to není. S tím to ale pan Pratchett nepsal. Naštěstí jsem knížku četla s tím, že je to jeho dílo pro děti, jinak bych byla hodně zklamaná. A jako knížka pro děti to funguje, i když jsou s tímhle tématem i lepší knihy. Starším dětem bych proto určitě doporučila ke čtení raději Erebos, než toto.
Sama nevím, zda knížka už není trochu zastaralá, asi by se dětem muselo vysvětlit, co je to disketa a většina dětí se bude psát, proč nepoužívají raději notebook a tablet, příběh sám o sobě to ale neovlivní. Spíš to ale bude pro děti, které přijmou, že technologie je moderní, ale příběh by se mohl stát i dnes. No a takové mají i šanci přemýšlet nad příběhem a něco si z knížky i vzít, ale hlavně si ji i užít.

dohnálci
09.12.2014 5 z 5

Vzhledem k tomu, že mám od Pratchetta přečteno snad vše co zatím vyšlo, zatoužila jsme i po sérii Johnny. Je to něco zcela jiného než Zeměplocha, ale námět byl opravdu zajímavý a kdo ví zda se to opravdu nestane či již nestalo? Navíc pro mne bylo trochu třešničkou na dortu číst ji ve Slovenštině, která ji dodala určitě taky část svého kouzla.

Štítky knihy

mimozemšťané počítačové hry

Autorovy další knížky

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
1993  84%Barva kouzel
1997  87%Dobrá znamení
2007  77%Darwinovy hodinky
2003  94%Noční hlídka
1995  93%Stráže! Stráže!

Kniha Johny: jen ty můžeš zachránit lidstvo je v

Právě čtených4x
Přečtených348x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených8x
Knihotéce152x
Chystám se číst62x
Chci si koupit33x
dalších seznamech1x