Jestli to řekneš...

Jestli to řekneš... https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485038/bmid_jestli-to-reknes-6Dg-485038.jpg 4 403 120

I po více než deseti letech jako by se sestrám Nikki, Sami a Tori Knotekovým při zaslechnutí slova „maminka“ zaryly do srdce dravčí pařáty. Pokaždé spustí lavinu vzpomínek, které byly od dětství jejich tajemstvím. Až dosud. Za zavřenými dveřmi venkovského domu v Raymondu ve státě Washington byla děvčata po celá léta vystavena nepředstavitelně hrubému zacházení, ponižování, týrání a psychickému teroru ze strany jejich matky Shelly. Výheň tohoto pekla ukovala mezi Nikki, Sami a Tori nesmírně pevné pouto, díky němuž byly zranitelné daleko méně, než se Shelly domnívala. Ačkoliv jiní v její zvrácené pavučině uvízli, dcery v sobě našly sílu a odvahu uniknout stupňující se noční můře, jež vyvrcholila sérií vražd. Kniha Jestli to řekneš… je mučivou a srdcervoucí výpovědí obětí čirého zla – a příběhem jak o něm, tak o svobodě a spravedlnosti, které si Nikki, Sami a Tori vybojovaly s nasazením života. Navždy sestry, oběti už nikdy víc – objevily světlo v temnotě, díky němuž se staly tím, čím jsou dnes – houževnatými ženami, milujícími, milovanými a kráčejícími dál vlastní cestou.... celý text

Thrillery Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

If You Tell , 2019


více info...

Přidat komentář

Sulmo
23.04.2024 2 z 5

(SPOILER) No teda. Bylo to zvláštně psané. Jako když přepsali policejní protokoly do vět. Všichni lidé v tomhle příběhu (pravdivém) byli blázni nebo zfetlý. Jako ,nahodile a omylem,pardon já vlastně nechtěl' zabít tři lidi a zpopelnit si je na dvorečku, jako pan otec, to snad ne. Dospělá dcerka 10 let mlčí, a věří té malé? To tam jako 20 let nebydlela? Bába vidí hřeby na oknech a jde si po svém? Je to hrozné.

blackoutzuzi
10.04.2024 5 z 5

Ti z vás, kteří poslouchají true crime podcasty, už dost možná někdy slyšeli jméno Michelle Knotek. Jestli ano, tak teď se vám při té vzpomínce na její činy zježily všechny chlupy na těle. Ano, Shelly Knotek byla chodící zlo v sukni. A o tom, co vše prováděla svým dcerám a dalším jejím známým, se dočtete v této knize. A předestírám, že je to opravdu přesně tak brutální, jak všichni říkali. Takže zvažte, zda se do této knihy plné násilí, manipulace a velmi detailních popisů všech těch hrůz, pustíte. Umím si představit, že to opravdu není kniha pro všechny. Obzvlášť máte-li sami zkušenosti s psycho matkami..


annettka1098
09.04.2024 3 z 5

Mám pocit, že jsem do příběhu úplně nepronikla. Že někde na pozadí se muselo dít ještě něco. Vůbec se tam třeba neřeší, jak na dívky reagovali ve škole, co učitelé a podobně. Kniha řeší hlavně poměry doma. Já ale pořád nedokážu pochopit, že mimo domov si nikdo ničeho nevšiml. Takže přestože se kniha díky krátkým kapitolám dobře četla, já jsem se s ní dost natrápila. Ne kvůli tématu, ale kvůli té strašné lidské hlouposti, která mě neskutečně vytáčela.

SilvieSisinka
01.04.2024 5 z 5

Kniha jen pro silné povahy.Byl to hnus to číst.Nechapu jak se tohle může stát.Ze to mohlo tak dlouho procházet.

Peslik
21.03.2024 4 z 5

Tak toto bylo velmi dlouhé čtení..... , kdo ví kolik takových rodin je, bylo a .... nechci raději ani pomyslet

vladka200
05.03.2024

Přečteno za dva dny.příběh podle skutečné události.Kroutím hlavou nad tím,jak dospělí lidé se nechají ovládat,ponižovat,týrat.Děti-to je něco jiného-nechápou co se děje a proč se to děje...?Hodně zvláštní

Lady.Marmalade
02.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Téma znám, takže četba bez překvapeni.
Nečetla se mi příliš dobře, styl psaní mi moc nesedl a tim pádem jsem se musela do čtení nutit.
Chápu, že psychický teror dělá své, ale podle mě, maj na to trochu vinnu i starší sestry. Nic neřekly ani v dospělosti s vlastním životem, že věřili Tori že se nic neděje a že nechali smrt Katy jen tak
Pak ještě přemlouvat Tori ať to vydrží, no nevím.

lucie.koho
16.02.2024 5 z 5

Tak tohle byla velká síla. Knihu jsem přečetla za dva dny. Je velmi čtivě psaná, nemohla jsem se dočkat až se dozvím jak to celé dopadlo. To co se v knize děje jsem musela zpracovávat dlouho, rozhodně kniha není pro každého.

ka.dudk
03.02.2024 5 z 5

Reálný příběh o jedné psycho matce, slabém muži, který je slepě zamilován a pár špatných osudech. Četlo se to rychle,i když to nebylo lehké téma. Při představě, že vše bylo skutečností běhá mráz po zádech...

IVANA143
31.12.2023 4 z 5

Veľmi čtivo napísaná kniha. Páčil sa mi typ rozprávania, kedy medzi bežné rozprávanie príbehu, sú zakomponované "výpovede" postáv. Už samo to, že príbeh je postavený na skutočných udalostiach je mrazivé, ale tento štýl rozprávania to ešte umocňuje. Každopádne mi vadilo, že to nebolo chronologické. Tým pádom sme sa o tých najhorších scénach dozvedeli už v prvej polovici knihy, všetko ostatné už bolo repetitivné. Myslím, že postupné rozvíjanie krutosti a rozvíjanie psychiky obetí, by bolo pre čitateľa zaujímavejšie a ešte šokujúcejšie.

micha-ella
23.12.2023

Když si vybírám knížku, nečtu anotaci, natož komentáře, jen se nechám inspirovat procenty přečtenosti. Načala jsem a odložila. Nemám zájem číst o tom, jak někdo ubližuje dětem. Ani styl psaní mi nevyhovoval.

NicaCola
04.12.2023 5 z 5

Přečíst knihu mi nějaký čas trvalo, ale bylo to především kvůli tomu, že jsem si potřebovala dát od všech těch zvěrstev na chvíli pauzu.
Líbilo se mi, jak byl příběh napsán... že ho vyprávěly postavy s odstupem času a vlastně vzpomínaly na všechno to... na všechen ten hnus, který se jim stal...
Jako matce dvou dětí se mi to nečetla vůbec lehce... neskutečný, že si tohle ve skutečnosti někdo doopravdy zažil:-(

Leník95
20.11.2023 4 z 5

Takovou knihu je složité hodnotit. Bylo to těžké čtení, dost detailní vyprávění, takže je to opravdu pro silné povahy. Ze začátku mi chvíli trvalo, než jsem si zvykla na styl psaní autora, proto ubírám jednu hvězdu. Příběh už znám z jednoho podcastu, ale číst to z více jak 350 stránkové knihy, je úplně jiný zážitek. Knihu jsem nedokázala číst najednou, musela jsem si dávat pauzy od čtení, zvláště při podrobném popisu. Zoufalství, násilí, zvrácenost, pouto. To jsou pojmy, které se mi vybaví.

Buchtičkajani
20.11.2023 5 z 5

Uff, konečně jsem to dočetla. Tohle není knížka do které se ponoříte, vlastně jsem chtěla celou dobu knížku odložit, ale konec mě přeci jen zajímal. Co je nejhorší, že příběh je podle skutečné události.

Termina
05.11.2023 5 z 5

No, tak to teda byla síla .. největší zlo, které nás na světě může potkat, je nemocný člověk a loajalita lidí zdravých DÍK!

LuciMarkova
01.10.2023 5 z 5

Tohle byl bizár a zdravě přemýšlející člověk vůbec nedokáže pobrat myšlení Shelly. Místy mě úplně mrazilo, o to víc, když člověk ví, že tohle není jen smyšlený příběh ...

Damaj
23.09.2023 5 z 5

Hrůza. Šílenost a nejhorší je, že je to skutečný příběh. Jak se někdo takhle může chovat k vlastním dětem, zabít tolik dalších lidí aniž by si toho kdokoliv všiml. Proč se Dave nechal tak ovládat a dělal to, co mu Shelly poručila, jak mohl udělat tolik hrůz. Proč nezasáhla babička Lara, věděla, jaká Shelly je a minimálně měla pochybnosti. Proč Nikki nepomohla svým sestrám dřív, když byla plnoletá.
Opravdová hrůza z toho, co se může dít v rodině a nikdo na to nepřijde. Šokující příběh.
Škoda za tolik chyb a překlepů v textu.

Gabusza
13.09.2023 5 z 5

Šílená knížka o zrůdné bezcitné tyrance, manipulátorce vlastních dětí. Ať si přečte, kdo chce, je to čtení pro silné povahy.

Příběh je podle skutečné události, ve kterém popisují tři sestry chování své matky od dětství, až do jejich dospělosti.
Nebylo to vůbec příjemné čtení, je to těžce pochopitelné, jak dokáže někdo týrat, mučit, ošklivě bít vlastní děti a hlavně ta jejich bezmoc a zoufalství, ufff.
Zaráželo mě i dost chování babičky, proč něco nepodnikla, věděla jaká Shelly je.

Některé úryvky byly dost nechutné, a vyvolali ve mně úzkost a strach i slza mě ukápla lítostí k těm dětem. Nebyli to jen děti, obětí se staly i další osoby a to dospělé.

Nicméně, kniha byla neuvěřitelně čtivá a doporučovat určitě nebudu citlivým a slabým povahám.

Veronika_mad
31.08.2023 4 z 5

Knihu jsem chtěla už na začátku odložit kvůli stylu psaní. Vůbec mi nešlo se začíst a musela jsem se opravdu hodně soustředit. Proto dávám jednu hvězdu dolů.

Příběh jako takový podle mě nelze hodnotit. Je to podle skutečných událostí a z těchto událostí mrazí - tečka. Během čtení Vás ale napadá spousta věcí - proč to Lara nechala zajít tak daleko? Proč to holky nenahlásily dřív? Proč Kathy nebo Ron něco neudělali? Byli přece dospělí lidé. Ale nikdo neví, co se všem zúčastněným honilo hlavou. Nikdo neví, čím si prošli před tím, než poznali Shelly.
Je mi jasné, že spousta lidí je odsoudí a řeknou si "Já bych si to líbit nenechal/a". Ale nikdo z nás si nedokáže představit, jaké to je žít s takovým manipulátorem jako byla Shelly. Nedávno jsem četla o syndromu vařené žáby. Když vložíte žábu do vařící vody - vyskočí. Ale když jí dáte do studené vody a postupně přidáváte teplotu? Žába se pomalu uvaří. Shelly byla opravdu mistryně v manipulaci a všechny hezky postupně vařila a uvařila.

Každopádně všechny tři holky obdivuji, že to nahlásily. Bylo to pro ně obrovské riziko a ony to zvládly, než Shelly stihla cokoliv udělat. A že kdyby to věděla, tak udělá všechno. Klobouk dolů před nimi.

Pavlína2019
30.08.2023 5 z 5

Bravurně popsaný příšerný příběh!

Když jsem knihu začala číst, nestudovala jsem, zda je podle pravdy, posléze jsem tomu snad ani nemohla uvěřit, jak mě to šokovalo a po dočtení knihy jsem si našla fotografie na internetu..co dodat - tragédie, hrůza, děs - jak se to tak stane, že se něco v člověku tak strašně poškodí? :-(

Určitě to není čtení pro slabé povahy. I já jsem si říkala, zda mohu knihu číst vůbec dál, avšak zajímal mě závěr.

Štítky knihy

domácí násilí týrání psychologické thrillery matky a dcery podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

Gregg Olsen
americká, 1959
2022  86%Jestli to řekneš...
2012  70%Závist
2013  76%Zrada
2021  78%Lež vedle mě
2023  74%Ozvěny minulosti

Kniha Jestli to řekneš... je v

Právě čtených16x
Přečtených547x
Čtenářské výzvě45x
Doporučených26x
Knihotéce297x
Chystám se číst403x
Chci si koupit99x
dalších seznamech10x