Lež vedle mě

Lež vedle mě https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472162/bmid_lez-vedle-me-ZOX-472162.jpg 4 42 15

Adam a Sophie Warnerovi přijíždějí se svou tříletou dcerou strávit prodloužený víkend na pobřeží přírodní rezervace Hood Canal ve státě Washington. Tři historické chatky přímo u vody, dokonalé místo jako stvořené pro rodinnou relaxaci. A možná i pro oživení jejich trochu ochladlého manželství. Hned první den ráno vezme Adam dcerku na loďku na lov krabů a ústřic, kterými je oblast vyhlášená. Jenže když jsou více než sto metrů od břehu, ozve se výkřik a oni jen bezmocně sledují, jak Sophii přímo u chatky přepadl neznámý cizinec a táhne ji pryč. Nemohou jí nijak pomoct ani nedokážou útočníka identifikovat. Sophie beze stopy zmizí. Únos měl další svědky. Jejich sousedka Teresa z vedlejší chatky, hlídající zde svá dvě vnoučata, zaslechla křik a stařík, který zrovna venčil psa, dokonce všechno z dálky viděl. Sousedé ze třetí chatky, Kristen a Connor Mossovi, ale o únosu nevědí nic víc, než co slyšeli ve zprávách, alespoň to tvrdí. Adamovou záchranou se stává jeho dávná přítelkyně z mládí, místní policejní vyšetřovatelka Lee Husemannová, která udělá všechno, aby Sophii našla, nebo na to Adam přinejmenším spoléhá. Zatímco Lee dává dohromady jednotlivé dílky matoucí skládačky, Adamova paranoia roste a životy všech aktérů se nečekaným způsobem proplétají v jeden znepokojivý obraz, ve kterém nic nemusí být, jak to na první pohled vypadá. Zdá se totiž, že všichni mají co skrývat. Před cizími lidmi, ale především před těmi, vedle nichž každý večer uléhají do postele.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Lying Next to Me , 2019


více info...

Přidat komentář

5holek
14.12.2022 2 z 5

Čte se dobře. Celkově trochu překombinované, závěrečné odhalení poněkud přitažené za vlasy. Možná mě to tolik nenadchlo, protože je to už několikátá kniha s podobným příběhem. Budu muset změnit zadání.

Špekyn
18.10.2022

Poněkud slabší thriller/detektivka. Od autora jsem čekala víc. Začátek je pomalejší. Střídání vyprávění několika vypravěčů spolu zdánlivě nesouvisí a je o ničem. Příběh začne nabírat spád až po polovině a konec je pak předvídatelný. Postavy nejsou nijak sympatické a Adam je líčen dost rozporuplně a několikrát si v příběhu protiřečí (např. na začátku se dušuje sám sobě, že Sophii nikdy nepodvedl, a pak později vypráví o svém románku se šefovou Carrie). Celkově takový průměr, řekla bych.


Lovana
02.06.2022 4 z 5

Dlouho jsem uvažovala, zda si knihu přečíst, ale když jsem nakonec měla možnost zúčastnit se štafety, tak jsem neváhala a šla jsem do toho.
Na začátek musím říct, že kniha byla velmi čtivá, dost tomu asi pomáhalo vyprávění od více postav, kdy se jednotlivé postavy střídaly a neměli jsme jen jeden úhel pohledu. Jsem ráda, že jsem dopředu v různých recenzích četla, že kniha je spíše psychothriller než krimi a já podle toho také ve knize přistupovala. Toho krimi je tam i za mě opravdu malinko a také bych to spíš zařadila do kategorie psychothrilleru.
V podstatě žádnou postavu jsem si nijak zvlášť neoblíbila, ale i přesto se mi kniha četla dobře. Co mě trochu zklamalo bylo, že jsem zhruba od poloviny knihy tušila, jak to dopadne a to přesto, že většinou se mi v knihách pachatele odhalit nepovede... Na druhou stranu se mi líbilo, jak byla vykreslena psychologie jednotlivých postav.
Celkově kniha vůbec nebyla špatná a jsem ráda, že jsem si ji přečetla, ale asi na ni brzo zapomenu...

Hodnocení 4*/5*

veruptackova
11.02.2022 3 z 5

Lež vedle mě patří mezi knihy, které dle mě nejsou správně zařazeny do žánru a já jsem proto od nich měla úplně jiná očekávání. Podle slibné anotace a označení na přebalu jsem totiž opravdu čekala napínavý krimi thriller. Ano, na začátku sice dojde k únosu, ale o nějakém detailním vyšetřování zločinu nemůže být řeč. Abych knihu mohla označit za thriller, musela by být napínavější a obsahovat více zvratů. Možná však mému hodnocení uškodil fakt, že jsem pachatele i motiv odhalila hned na začátku příběhu.

stesti.s.knihou
12.01.2022 3 z 5

Kniha Lež vedle mě se mi při čtení a záhy po jejím dočtení docela líbila. Ohodnotila jsem ji 4 hvězdičkami, jelikož mi zápletka připadala poměrně zajímavá, kniha byla napínavá a měla spád. No, jenže dnes nastal den, kdy k ní potřebuji napsat nějaké své hodnocení, a já si ji skoro vůbec nepamatuju :D (devátý den po dočtení). Už jen tento fakt mě přiměl k tomu, abych hodnocení snížila, protože pokud si ani po tak krátké době nevybavím děj, pravděpodobně byla kniha natolik nezajímá a neoriginální, že ve mně nic neulpělo.
Krátce k ději: u rekreačních chat dojde k únosu ženy před očitými svědky - těmi jsou bohužel i její manžel a dcera, kteří jsou zrovna na loďce uprostřed jezera a nemají tak možnost bezprostředně zasáhnout. Tato událost odstartuje vyšetřování, které se zprvu jeví jako jasné, posléze však začnou na povrch vyvstávat jisté okolnosti, které celou situaci zamotají.
V knize najdeme klišé typické pro současné detektivky - mladou vyšetřovatelku asociálku, která celý případ dostane na starost. Je v něm navíc zamotaná více než je zdrávo, jelikož se jí některé momenty dotýkají osobně.
Když nad knihou zpětně přemýšlím, byla to taková ta detektivka, která je fajn během čtení, ale ve finále se v ní nic super překvapivého nestane. Zápletku jsem odhadla předem (a to v tom obvykle nejsem moc dobrá), hlavní postavy ve mně nevyvolaly žádné emoce, knihu jsem přečetla rychle, ale bez nějakého většího čtenářského zážitku.
Já myslím, že pěkné 3 /5 jsou adekvátní upravené hodnocení :)

annettka1098
21.12.2021 4 z 5

Tato kniha je plná lží, intrik a tajemství. Postupně se nám odkrývá povaha Adama, ale také Sophie a dalších postav. Příběh je vyprávěn z pohledu několika protagonistů, což mám ráda a přijde mi, že děj pak velmi rychle odsýpá.

Spíše než ke krimi bych knihu dala do kategorie psyhothrillerů a jestli máte rádi thrillery od B. A. Paris (konkrétně titul Dilema), myslím, že s knihou Lež vedle mě nesáhnete vedle.
Je ale také důležité, zda máte rádi závěrečný wow efekt, nebo raději odhalujete vše postupně a autor vás k závěru navede. V tomto připadě dává autorka různé indicie a dle mého názoru se cca za půlkou dá závěr odhadnout. Nic to nemění na tom, že jsem si knihu díky velmi dobré prychologii postav užila.

zuzana2599
03.11.2021 4 z 5

I já se přidávám k převažujícímu 4* hodnocení !! Inu, docela jsem váhala, zda jednu *nepřidám, ale dnes zůstanu přísná. Mě čtení této krimi bavilo, ocenila jsem střídající se vypravěče v tomto propletenci polopravd a lží, kratší kapitoly zvyšující napětí i čtivost a také propracovanou psychologii jednotlivých postav. Také já jsem přemýšlela, kdo mohl krásné mamince Sophii tak ublížit a časem, když se děj blížil ke svému konci, tak jsem pochopila.
Lež vedle mě je více jak dobré čtení !!!

Jajiinka
02.11.2021 4 z 5

Hodnocení 4⭐/5⭐

Anotace a krásně modrá obálka mě uchvátila a řekla jsem si, že tuto knihu určitě musím přečíst. Kniha má zajímavý, a hlavně velice čtivý příběh. Autor se zde zaobírá hlavně myšlenkou, že žádná rodina není dokonalá a každý má své problémy. Někteří víc, někteří míň. Je to psychologický thriller říznutý krimi.

Příběh je psaný v ich formě a prolíná se z pohledu více postav, díky tomu jsou kapitoly kratší a rychle ubývají. Tím, že se postavy střídají „ve vyprávění“ tak se z první ruky dozvídáme jejich pohled na případ ale i jejich minulost, jejich tužby a nesplněné sny. To nám také odhaluje indicie či motivace k únosu.

Každá postava má své tajemství a autor nám skrz postavy ukazuje, jak jsou lidé lehce ovladatelní, hlavně skrz společnou historii. Líbilo se mi, že vyšetřovatelé měli úplně rozdílné povahy, ale přitom více měně dokázali spolupracovat v poklidu.

Chybělo mi tam něco důležitého, a to si nějakou postavu oblíbit, zezačátku jsem sympatizovala s Adamem, ale po čtvrtině knihy jsem jím doslova pohrdala a byla zmatená z jeho lží. Poté, už jsem měla z každé postavy spíše negativní pocity. Nakonec i sama detektivka byla taková dost nerozhodná a motala se v kruhu, ale jinak asi nejlepší z postav.

Kniha měla zajímavý příběh, ale jinak to bylo takové průměrnější čtení. Vývoj příběhu mě nějak extra nepřekvapil, byl docela předvídatelný. Ale jako čtenář jsem si knihu užila, i když by jí možná více slušela nějaká mrazivější a hororovější atmosféra. Příběh ve mně nevyvolal moc emocí. Ne, že by se autor nesnažil o wow efekt, ale v tomto případě mě to nijak moc nepřekvapilo. Knihu hodnotím jako dobrou, ale ne výjimečnou.

mysterygirl
11.10.2021 3 z 5

Za me nic prekvapiveho, myslela jsem si od poloviny knihy, kdo za tim vsim stoji a opravdu to tak bylo.

terryaknihy
29.09.2021 4 z 5

Velmi povedený příběh, řekla bych něco mezi krimi a psychothrillerem. Odkrývání rodinných vztahů, zapeklitých minulostí, lásky a lží. Až na to, že byl příběh lehoučce utahaný, byla kniha dobře čtivá a i celkem dost napínavá. Celou dobu mě zajímalo, jak to dopadne, jelikož si s námi autor dobře pohrával :). Kdybych to před koncem nerozlouskla, těch pět hvězd by to dostalo. Takhle hodnotím 4,5/5 a musím říct, že mě kniha velmi mile překvapila :) !

MMacicekk
26.09.2021 4 z 5

Pokud hledáte parádně vztahově propletený psychologický detektivní román, v němž od začátku netušíte, komu věřit, okruh postav je omezený, což dělá knihu ještě zajímavější, rozhodně se zaměřte tímto směrem. Jedinou slabinou této knihy je její zdlouhavější začátek, pokud však vytrváte, užijete si parádní čtení.

martinaandulka
11.09.2021 4 z 5

Opravdu název je pravdivý je to propletené lží a nebylo komu věřit a mít nějakou postavu rád.Je to kriminální případ tím pádem je to pomalejší na což já jsem zvyklá u klasických detektivek,ale spousta čtenářū thrilleru by mohla být překvapená.

plamínek21
09.08.2021 4 z 5

Adam jen bezmocně přihlíží z loďky, ve které je se svou tříletou dcerkou, jak mu někdo unáší manželku. Co bylo dál se Sophií, kdo to udělal a proč ? Případu se ujímá vyšetřovatelka, se kterou Adama pojí dramatická událost z doby jejich dospívání.
Zajímavý příběh s dobře vypointovaným koncem se čte lehce a jako četbu na dovolenou doporučuji.

Danago
15.06.2021 4 z 5

Kriminální román nebo rodinné psychologické drama s krimi zápletkou.
Opravdu každý lže? V této knize nebudete vědět komu věřit. Je to dokonalý propletenec lží. Měla jsem spoustu trorií, jak to všechno je, ale autor měl ještě nějakou další v zásobě. Podle mě je příběh skvělě vymyšlený, jen na mě trochu pomalý.

onyx84
07.06.2021 3 z 5

Zajímavý psychologický příběh...5 hlavních postav, 5 vzájemně propojených osudů a jeden nečekaný konec...