Platanová alej

Platanová alej https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230821/bmid_platanova-alej-3Zh-230821.jpg 4 175 43

Jake Brigance série

< 2. díl >

„John Grisham je patrně nejlepším vypravěčem v současných Spojených státech.“ THE NEW YORK TIMES Román … a je čas zabíjet (1989) stál na počátku spisovatelské dráhy celosvětové legendy právnických thrillerů. Po čtvrt století nás John Grisham znovu zavádí do proslulé budovy soudu v Clantonu, kde advokát Jake Brigance čelí dalšímu velmi kontroverznímu sporu, který odhalí skoro zapomenuté rasové pnutí a přiměje místní obyvatele utkat se se svou minulostí. Seth Hubbard, zámožný muž, umírá na rakovinu plic. Nikomu nedůvěřuje. Než se oběsí na starém platanu, zanechá novou, vlastnoručně psanou závěť. Jeho již dospělé děti, černošská hospodyně a Jake jsou tak zataženi do konfliktu stejně dramatického a plného zvratů, jako byl proces, který Jakea v okresu Ford proslavil, když obhajoval muže, jenž pomstil znásilnění své desetileté dcery.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Sycamore Row , 2013


více info...

Přidat komentář

Dámaskloboukem
08.02.2024 3 z 5

Jeden muj známý, mi kdysi řekl, ze je rad, ze nedělá právníka, protože by se ukousal nudou. Zdálo se mi to dost nadnesené. Při čtení teto knihy, jsem mu několikrát dala za pravdu.
Za mě docela nuda, poslední stránky to mírně vylepšily. Líbil se mi přínos staršího právníka - alkoholika k hlavní zapletce. První stránky mají správný švih, pak se tempo zvolni a dej sklouzne do nekonečných popisů. Pokud někoho zajímají všechny podrobnosti soudního líčení ve státech, asi bude spokojen.

alekis
15.01.2024 5 z 5

V mojí čtecí krizi, která už by mohla skončit, (ráda bych se vrátila k rozečteným a odloženým), jsem sáhla po této knize.
Přes dobré hodnocení jsem myslela, že dostanu málo a ejhle, dostala jsem docela dost!
Jak se píše níže pode mnou, je to trochu roztahané. To je fakt. Ale čtivost příběhu a především zvědavost, jak to nakonec dopadne a kdo shrábne ty dolary, mě nutila číst dál...
Nechci se tu kasat, obvykle u detektivek - a že to byla trochu i detektivka - nevím, která bije, ale tentokrát se po delším čtení pomalu objevovaly indicie a vskutku - tušení mě nezklamalo...
Bylo to dobré čtení, ale pro tentokrát mám soudů a právnických kliček dost :-).


rengers
26.11.2023 2 z 5

Tak roztahaný příběh už jsem dlouho nečetl. Dalo by se to vměstnat do 200 stran. Ve zkratce - je to o závěti, kde jde o mnoho peněz, o chamtivosti a tak trochu rasismu.

Luigi1
24.10.2023 5 z 5

Tento thriller se velice dobře četl a mohu s klidem doporučit

luksky
23.04.2023 4 z 5

Pokračování příběhu "..A je čas zabíjet" jsem přečetl snad jedním dechem..je vidět, že oproti prvnímu příběhu jde kvalita pana Grishama nahoru :-) Jsem rád, že se objevují mě známe postavy, jen mi scházela jedna, pro mě z prvního příběhu důležitá postava. Ale odhalení a celkově příběh mě nadchl.

AlenaF
28.01.2023 5 z 5

Výborný thriller s překvapivým závěrem.

rumund
18.01.2023 4 z 5

Tohle byla výborná kniha Johna Grishama. Už jsem toho od tohoto spisovatele četl více, ale Platanová alej byla se všech nejlepší. Kniha z advokátského prostředí, závěti a boji o peníze mezi rodinou a černošce Lettii, které nebožtík odkázal. Zajímavé rozuzlení a závěr.

heavy66
11.07.2020 5 z 5

Zase jeden román, od kterého jsem se nemohl odtrhnout! John Grisham píše o nelehkém soužití černých a bílých na americkém Jihu, a činí tak velice čtivě a napínavě. Nezbývá než doufat, že nám ho Black Lives Matter nezakážou!

jarin58
14.12.2019 5 z 5

Jak jinak,opět vynikající.

Elapheg
08.10.2019 5 z 5

Platanová alej je opět velmi povedenou Grishamovou knihou. Kniha nás opět zavádí do městečka Clantonu, kde se opět setkáváme s Jakem Brigancem, jeho rodinou, jeho přáteli, Lucienem Willbanksem, Harry Rexem a šerifem Ozziem Wallsem. Nově se zde setkáváme s hlavní postavou Sethem Hubbardem, jeho bratrem Ancilem, dětmi Setha Ramonou a Herschelem Hubbardem. Hlavním tématem knihy je, že bohatý Seth spáchá sebevraždu, ovšem těsně před ní, napíše zcela novou ručně psanou závět, ve které anuluje tu původní. V nové ručně psané závěti, zcela pro okolí nečekaně odkazuje Seth velkou část svého majetku své černošské ošetřovatelce Lettie Langové a Jakea Brigance pověřuje, aby tuto ručně psanou závěť pomohl naplnit. V této nové závěti vylučuje Seth z účasti na dědictví své děti, které ovšem nehodlají přijít o velkou část možného dědictví. Děti Hubbardovy si najímají právníky a hodlají tuto ručně psanou závěť zcela napadnout a zdiskreditovat. Rozjíždí se mašinérie peněz, kde každé z dětí Setha si chtějí pro sebe a své rodiny urvat ten největší kus z dědictví a zcela odmítají právoplatný nárok Lettie, která se o Setha starala. Rovněž právníci děti Hubbardových doufají, že u soudu, pakliže vyhrají, si budou moci nárokovat ty nejvyšší částky, pakliže se jim podaří ručně psanou závěť anulovat. Autor dobře ukazuje na to a je to znát na mnohá v knize popsaných soudních líčeních, že pokud se jedná o velké peníze, vytahuje se na každou žalovanou stranu ( zde na Lettie ) ta největší špína a používají se zcela nekalé praktiky, které s právem a pravdou nemají nic společného, pakliže to jen trochu pomůže získat porotu v tomto případě na stranu Hubbardových dětí, které by tak přišly v případě anulace k velkým penězům. Kniha je velmi poutavě psaná a dějových zvratů v ní není málo, napětí je zde také dostatek a rovněž se mi líbí, že nás na konci knihy čeká i konečné vysvětlení, proč se Seth Hubbard rozhodl právě takto. Jak to nakonec dopadne? Co přimělo Setha konat, jak konal a kdo nakonec spor vyhraje? To už pouze řeknu, přečtěte si to sami, je to velmi poutavá kniha, kterou mohu doporučit a určitě se k autorovi ještě vrátím. :-) Bylo mi s touto knihou opravdu dobře. :-)

Sonik1974
08.08.2019 4 z 5

Kniha, která se velmi dobře čte. Podle mého nedosahuje však kvalit autorovy prvotiny. V každém případě však autora zařazuji mezi své oblíbené a určitě se k němu vrátím.

Allena24
02.06.2019 5 z 5

Moc dobré. Doporučuji. A souhlas s tím, že k soudu se nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek.

hossek
26.02.2019 5 z 5

Starej dobrej Grisham:)

JosefKomensky
27.01.2019 4 z 5

Uuzasnaa kniha - trosku to ze zacaatku pripomyna knihu dedic: Jsou tu velke prachy zdanlive blaznivy - zoufaly cin a rodina, jejiz clenovee se nemohou vzajemne ani citit. Ale tim vsechna ta podbnost konci, je tu totiz obrovsky rasovy podtekst stovku let stare rodine tajmestvy - Ve chvili, kdy porota vyslechne vypoved bratra zemreleho zdanlive blazniveho podnikatele Seth Hubbarda Ancila vsechny kousky skladacky zapadnou na svoje misto a ctenar je sokovan az dabelskym planem jak odcinit prastarou krivdu.

ted trochu k mechanice knihy. Setkavame se v ni se starym znamym Jake Brigancem advokatem znamym z knihy Cas Zemrit a v podstate je cely pribeh takovym neprimim pokracovanim jeho zivota nekolik let po jeho soudni vyhre v kontraverznim pripadu cerneho otce jenz se v zoufalstvi nad osudem sve skupinou bylych vidlaku hromadne znasilnenee dceri rozhodne vzit spravedlnost do svych rukou.

John Grisham nas krmi ve sve knize neuveritelnim mnozstvim velice detailnych informaci tykajich se sveho milovaneho mestecka Clayton v jiznii Mississpi a jejich obyvatel.

Jake vyhral svoji soudni pri ale v podstate se v jeho pripade jedna o Pyrovo vytezstvi, protoze si timto nadelal vic nepratel jak pratel - takze je vicemene zoufaly a pohybuje se od niceho k nicemu cekajici / doufajici, ze se mu jednoho dne povede dostat kdesi nejakou poradnou obhajobu obhajobu s velkym O - a ta mu prichazi sama do kancelare ve forme dopisu s vlastnorucne napsanou posledni vuli. stareho pavouka samotarskeho podnikatele a milionare Seth Hubbarda.

John Grisham je mistr vypravec a ctenar je pri cteni knih jak na tobogane hned je na hore a pak zase dole - prudky sesup vystrida dlouhy loping a pak nasleduje sroubovnice, po ktere se vam roztoci hlava a v zapeti je clovek dole.

Docteni knihy bylo jako vystrizliveni z kocoviny - Clovek si pak uz jenom rika Kde je dalsi dil ?

Jinak se mi velice libila postava Portii - nevym jak to psat prtoze si v originale jmenuje Portia a spatne se to jmeno sklonuje. Modlim, se aby se k ni spisovatel jednoho dne vratil a dal ji vlastni pribeh. uz jenom v prubehu te knihy bylo jasne ze si za svuj zivot toho prosla spoustu a je to sikovna a na vsechno pripravena postava - tak snad uz brzy. Treba by se Portia jednoho dne mohla stat tim, cim se Tomu Clancymu stal Jack Ryan ;-)

Levandulle
17.01.2019 4 z 5

I když nejsem čtenář Grishamových knih, na doporučení, že se vymyká jeho běžným příběhům, jsem se do ní pustila. A musím přiznat, že jsem se jen těžko od četby odtrhávala. Perem vládne autor mistrně a příběh z bývalého otrokářského státu, kde minulost pořád ještě silně ovlivňuje přítomnost, je uvěřitelný a silný.

madem
07.09.2018 4 z 5

Trošku delší začátek, stojí však za to jej překonat. Trochu tápete, proč starší a bohatý pán dá celý majetek chudé a černé ženě. Pak se rozběhne proces, začnete jí přát štěstí. A na posledních pár stranách se vše vysvětlí, jako vždy mě konec překvapí.

Eidalon
25.08.2018 4 z 5

Další z příběhů zasazených do soudních síní rozšířil autor svou kolekci knih z tohoto prostředí a zároveň nepřímo navazuje na svou prvotinu . . . a je čas zabíjet, kterou v roce 1989 otevřel svou skvělou spisovatelskou dráhu.

Mezi knihami uplynulo 25 let, hlavní hrdinové však zestárli jen o 5 let a hlavní roli obhájce opět zaujal známý z první knihy, advokát Jake Brigance.

Hlavní motivem románu je spor o závěť zámožného Setha Hubbarda, který zcela neočekávaně mění svou poslední vůli a svůj majetek odkazuje své hospodyni, když se rozhodl zcela z dědictví vynechat svoji rodinu a svůj život zakončit sebevraždou. Příběh je o to pikantnější, že Seth je běloch a jeho hospodyně černoška, a to v okrese na jihu USA, kde stále v myslích i po 100 letech převládá skryté rasové pnutí mezi bílým a černými z dob otrokářské minulosti.

Rozbíhá se před Vámi příběh a boj o velký majetek, rozkrývá se neblahá minulost i nešvary maloměsta, právnické triky a právničina je zde předkládána opět jako obraz amerického soudnictví s hlavním motem – v soudní síni nejde o spravedlnost, ale o vítězství.

Nechce se až věřit, jak může být rozhodnutí o věcech zcela zásadních v rukou manipulovatelné poroty, kde šikovný právník může zcela zásadě překroutit spravedlnost na cíle zcela jiné. Ano, v pozadí je vždy boj o moc, peníze a slávu, kdy účastníci sporu nakonec mnohdy přijdou o předmět sporu, neboť si je rozeberou právníci na svých palmáre.

Předložený příběh prochází mnoha zvraty a teprve ten poslední zcela rozhodne. John Grisham je skvělým vypravěčem o čemž přesvědčil v celé řadě svých dalších knih, Platanová alej není výjimkou.

ivulka15
13.04.2018 4 z 5

Tento autor prostě umí. Skvěle a poutavě popsaná suchopárná právničina.

landr
20.08.2017

Tohle byla první kniha, kterou jsem od tohoto autora četla a určitě to nebyla poslední kniha. Na to, že to bylo přes 500 stran kolem jednoho právnického procesu, tak musím říct, že mě to celou knihu bavilo. Klobouk dolů!!!! Pan vypravěč!!!

Metroušek
27.07.2017 4 z 5

Po několika zklamáních z Grishamovy nové tvorby konečně zase zajímavý a čtivý právnický thriller. Trošku škrtat by však neškodilo. Zejména citovat dvakrát rozsáhlé výňatky z poslední vůle a pokynů k pohřbu, to bych od takového autora vskutku nečekal. Nelámu nad ním hůl, ale obávám se, že už se vypsal. Rád bych se mýlil.