Jak být konzervativec

Jak být konzervativec https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466436/bmid_jak-byt-konzervativec-8Zg-466436.png 3 6 2

Co znamená být konzervativec v době, která je ke konzervatismu tak skeptická? Jak žít po boku našich „kanonizovaných předků“, když je dnes tak běžné odmítat jejich kulturní, náboženský a politický odkaz? Mohou konzervativci v situaci, kdy dominantní sílu politiky na Západě představuje liberalismus měkké levice, přispět k veřejné debatě něčím, nad čím se nemávne rukou jako nad pouhou nostalgií? Kniha Jak být konzervativec není jen programem moderního konzervatismu. Je upřímnou výzvou k obhajobě starodávných hodnot a pravidel slušného chování a soužití, jež jsou základem naší oslabené, ale stále trvající civilizace. Scruton v tomto chytrém a otevřeném pojednání čerpá ze svých zkušeností z let, kdy ve veřejném životě platil za člověka jdoucího proti proudu. Zkoumá, v čem má pravdu nacionalismus, socialismus, kapitalismus, liberalismus, multikulturalismus, environmentalismus, internacionalismus a nakonec konzervatismus. Knihu uzavírá v osobním tónu, „rozloučením zapovídajícím smutek, ale přiznávajícím ztráty“.... celý text

Přidat komentář

Dukát
25.10.2022 5 z 5

Zatímco v knize Smysl konzervatismu Scruton vytyčuje základy anglosaského pojetí konzervatismu, v této knize staví konzervatismus do kontrastu jiných společenských proudů a názorů - jako internacionalismus, socialismus nebo multikulturalismus. Popisuje jejich pravdy, ale zejména jejich omyly a staví proti nim své konzervativní přesvědčení a přístup. Dělát to na rovině jednotlivých případů, ale zejm. (a v tom je kniha nejcennější) na rovině myšlenkových základů jednotlivých -ismů.

Kniha není učebnicí a není ani příručkou automaticky aplikovatelných pravd. Text je složitý, je potřeba se k němu několikrát vracet a přemýšlet o něm. Někdy naráží na specifické reálie britského prostředí, což ho činí hůře čitelným v českém prostředí. Ale kniha je nesmírně cenná pro hlubší promýšlení o světě, politice a vztahu konzervatismu k jiným názorům a pohledům na svět.

padola
29.04.2021 odpad!

Osobně považuji "konzervativní" názory za neschopnost vyrovnat se s různorodosti lidských povah a komplexitou společenské reality. Po knížce jsem sáhla, aby mě někdo přesvědčil, že tomu tak není. Autor to nedokázal, naopak mě v mém přesvědčení utvrdil.

Autor se zaměřuje se na anglo-americkou realitu a popisuje jakousi konzervativní utopii, kde lidé mocní jsou zároveň zodpovědní a hluboce morální - což je samo o sobě nesmysl - a vědí, co je pro ostatní dobré - což je rovněž nesmysl. Toto hluboce morální chování je důsledkem víry v Boha a znalosti božího zákona - ale pozor, pouze u křesťanských náboženství. Islám například tuto morální hloubku přinést nemůže.

Autor tvrdí, že konzervatismus přináší svobodu, ale jaksi zapomíná dodávat, že pouze malé části populace. Rasismus a sexismus považuje za dědictví předků, které bychom měli zachovat.

Kniha nenabízí žádné řešení problémů současného světa. Nabízí absurdní zjednodušení reality do společenských schémat, kde každý ví, "kde je jeho místo" a podle toho se má chovat. Společenskou roli člověka ovšem neurčuje jeho charakter, nadání či schopnosti, ale náhoda - pohlaví, rasa, společenská třída, do které se narodí. Odpůrce tohoto postoje autor paradoxně označuje jako "elitáře".

Nechápu, jak se může autor považovat za akademika. Kvalita argumentace zhruba na úrovni třetího ročníku gymnázia. Mnohá tvrzení jsou tak absurdní, že jsem se smála nahlas. Namátkou - nacionalismus je důsledkem ztráty víry v Boha, státní podpora postižených vede k hypochondrii, v USA (narozdíl od EU) federalizace funguje, neboť se lidé k sobě vzájemně chovají jako dobří sousedé (před dvěma dny byl Derek Chauvin odsouzen za vraždu svého spoluobčana, jasný příklad sousedského chování).

Autor údajně několikrát navštívil Československo. Přesto si jaksi nevšiml, že Česi a Slováci nejsou jeden národ.