Krátké dějiny novověké filosofie

Krátké dějiny novověké filosofie https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56159/bmid_kratke-dejiny-novoveke-filosofie-1Uz-56159.jpg 4 7 1

Jedna z nejlépe hodnocených knih o dějinách filosofie. Autor provádí čtenáře neopakovatelným způsobem dějinami západní filosofie od Descarta po Wittgensteina, přičemž se soustředí převážně na způsob, jakým byly jednotlivé myšlenkové koncepce utvářeny, nikoli na jejich pouhý výklad či popis. Scrutonovy dějiny filosofie, podobně jako celé jeho rozsáhlé dílo, vynikají myšlenkovou originalitou, přehledností a čtivostí. Dotisk v roce 2000.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

The Short History of Modern Philosophy , 1981


více info...

Přidat komentář

Plútarchos
14.08.2016 2 z 5

Tento souhrnný přehled novověké filosofie mě naprosto zklamal. Těšil jsem se na hutný soubor myšlenek novodobých filosofů, vysvětlení jednotlivých proudů a směrů, rozvinutí myšlenek Platóna a Aristotela. Namísto toho jsem se těžce prokousával nesrozumitelnými abstraktními teoriemi o ničem, jako kdyby největším problémem novodobé filosofie bylo "odkazovat nikoliv na oblast skutečnosti, ale na oblasti možného a nutného; spíše na to, co by být mohlo a co být musí, než na to, co je." Veškeré diskuse a problémy se prostě zablokují hned na začátku, neboť se začne spekulovat nad významem a smyslem základních jednoduchých pojmů "Já". Je to zmatené, nesrozumitelné a filosofii to posouvá někam na okraj nebo rovnou do háje - jen pro hrstku pošahaných magorů.

" Jestliže si klademe otázku: 'Co jsou to čísla?', sami zjistíme, tvrdí Frege, že nenacházíme odpověď."

(G.E.Moore, 1873-1958): "Jak je možné, ptal se, že moje víra v to, že mám dvě ruce, je méně jistá, než validita všech filosofických důkazů, které mohou být uvedeny, aby ji vyvrátily?"

Kdybych měl tu smůlu, že by to byla má první kniha o filosofickém náhledu na svět a na místo člověka v něm, kterou jsem si přečetl, asi bych se o filosofii přestal zajímat jako o nepraktické bláboly několika rádoby myslitelů.
Pozitivním je snad opravdu jen ten chronologický přehled jednotlivých směrů - racionalismus, karteziánství, empirismus, osvícenství, idealismus, marxismus, utilitarismus, fenomenologie, existencialismus a jejich představitelů - Descartes, Spinoza, Leibniz, Locke a Berkeley, Hume, Kant, Hegel, Schopenhauer, Kierkegaard, Nietzsche, Marx, Frege, Wittgenstein. Bohužel autorovi se nepodařilo do tohoto přehledu vnést nějaké přiblížení myšlenek těchto jistě velkých myslitelů své doby. Takže nezbývá, než tyto myšlenky nastudovat v jiné publikaci, rozhodně ne v této!