Jak být konzervativec diskuze

Jak být konzervativec https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466436/bmid_jak-byt-konzervativec-8Zg-466436.png 3 6 2

Co znamená být konzervativec v době, která je ke konzervatismu tak skeptická? Jak žít po boku našich „kanonizovaných předků“, když je dnes tak běžné odmítat jejich kulturní, náboženský a politický odkaz? Mohou konzervativci v situaci, kdy dominantní sílu politiky na Západě představuje liberalismus měkké levice, přispět k veřejné debatě něčím, nad čím se nemávne rukou jako nad pouhou nostalgií? Kniha Jak být konzervativec není jen programem moderního konzervatismu. Je upřímnou výzvou k obhajobě starodávných hodnot a pravidel slušného chování a soužití, jež jsou základem naší oslabené, ale stále trvající civilizace. Scruton v tomto chytrém a otevřeném pojednání čerpá ze svých zkušeností z let, kdy ve veřejném životě platil za člověka jdoucího proti proudu. Zkoumá, v čem má pravdu nacionalismus, socialismus, kapitalismus, liberalismus, multikulturalismus, environmentalismus, internacionalismus a nakonec konzervatismus. Knihu uzavírá v osobním tónu, „rozloučením zapovídajícím smutek, ale přiznávajícím ztráty“.... celý text

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

newtory
26.07.2022

Knihu už čítam (a stojí to za to) ale dostala ma anotácia na prebale:
"Nepřestanu být vděčný za to, že jsem Sira Rogera Scrutona mohl poznat a že jsem ním byl inspirován"
Petr Fiala, kontexty, 2020
Ak sa pán Fiala naozaj cíti být "inspirován", tak Sir R.S. pravdepodobne neodpočíva v pokoji...

newtory
18.09.2021

citujem: Osobně považuji "konzervativní" názory za neschopnost vyrovnat se s různorodosti lidských povah a komplexitou společenské reality.
-ak napriek tomu takýto čitateľ siahne po spomínanej literatúre je to dôkaz, alebo "ťažkého omylu" alebo úmyslu "kopnúť si" do nemilovaných myšlienkových oponentov

citujem: "Autor se zaměřuje se na anglo-americkou realitu a popisuje jakousi konzervativní utopii, kde lidé mocní jsou zároveň zodpovědní a hluboce morální - což je samo o sobě nesmysl".
-dôkazom, ako sa "nedobrovoľný " čitateľ opäť mýli je euro-atlantická civilizácia ktorá z týchto názorov vyrástla

citujem: "Toto hluboce morální chování je důsledkem víry v Boha a znalosti božího zákona"
- opäť vedľa, Scruton bol po celý život človekom ktorého konzervativizmus síce spomínal Božiu prítomnosť, ale sám bol náboženský vlažný, možno dokonca ateista (nakoľko je po smrti, asi už neodpovie na túto otázku)

citujem: "ale pozor, pouze u křesťanských náboženství. Islám například tuto morální hloubku přinést nemůže"
-opäť vedľa Scruton nepopieral pozitívny vplyv žiadneho náboženstva (a že ich okrem islamu ešte je...) no a čo sa týka islamu, stačí sa rozhliadnuť po krajinách kde vládne islam a odpoveď sa ponúka sama ("Jen houšť a větší kapky")

citujem: "Autor tvrdí, že konzervatismus přináší svobodu, ale jaksi zapomíná dodávat, že pouze malé části populace. Rasismus a sexismus považuje za dědictví předků, které bychom měli zachovat."
-toto snáď ani nepotrebuje komentár, myslím si, že nebola v dejinách civilizácia, ktorá by svojou toleranciou k "inakosti" dospela až na pokraj sebadeštrukcie

citujem: Kniha nenabízí žádné řešení problémů současného světa. Nabízí absurdní zjednodušení reality do společenských schémat, kde každý ví, "kde je jeho místo" a podle toho se má chovat.
-myslím, že riešenie problémov súčasného sveta by sa pisateľke komentára veľmi nepáčila, pretože jediný spôsob ako z nezmyselných "patov" do ktorých sme sa dostali "von" je návrat ku kritickému rozumu a "preč" od ideológii ktoré vyzerajú dobre len na papieri a aj to len niektorým skupinám ľudí (Pošetilcům, šarlatánům a buřičům)

citujem: "Společenskou roli člověka ovšem neurčí jeho charakter, nadání či schopnosti, ale náhoda - pohlaví, rasa, společenská třída, do které se narodí.
-áno to je presne to, čo obhajujú dnešné progresívne "elity" svet rozdeľujú na tie správne rasy, pohlavia, náboženstvá aj sexuálne orientácie...

Zvyšok komentára sa nesie v podobnom tóne nepochopenia, neznalosti, diletantizmu a ignorancie, takže komentovať ho postráda zmysel.
Sir Roger Scruton už nie je medzi nami takže sa nemôže brániť.