Jablko je vinno

Jablko je vinno https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199282/bmid_jablko-je-vinno-18k-199282.jpg 4 48 7

Těžištěm Horníčkova vyprávění jsou velice jemné nuance ve vztahu mezi mužem a ženou; a opětovně se v něm autor zamýšlí nad rvavým, průbojným či dokonce válečnických duchem v lidské povaze, který ve chvílích zanícení tak často přehlušuje radost z prostých darů života, z lásky i z koloběhu dobrých všedních dní.

Přidat komentář

Jessica007
14.03.2023 5 z 5

Pěkné, milé, vtipné, moudré, chytré a laskavé vyprávění o vztazích mezi muži a ženami s použitím příběhů s historickými tématy.

BlaV.
05.12.2022 5 z 5

Stejně vynikající jako "Dobře utajené housle", ráda se k ní vracím.


Lac
14.09.2021

Knihu nemohu hodnotit, nemohl jsem ji dočíst pro příliš intelektuální rozměr párového soužití.

PeterBahn
13.06.2020 5 z 5

Můj první Horníček a nečekaně příjemné čtení. Nepřestával jsem být udiven, že tak chytrý, veselý a chytlavý text může být prost hrubých slov. Smekám před všemi, kteří to dovedou. Nejvíce mně odboural výstup Františkovy manželky na prvním večírku. Moc povedené!

IHT
28.10.2018 3 z 5

Milé, moudré, ale přesto na mě někdy působí trochu vyumělkovaně. První části s (pre)historickými příběhy z českých dějin jsou podle mě nudnější. Zato Napoleon mě prostě nadchnul. Na jednu stranu to je napsáno velmi chytře a je vtipné, jak se střídá "ženský" a "mužský" pohled na mezilidské vztahy, na druhou stranu, pan Horníček to napsal velmi šablonitě, se zveličením mužských a ženských stereotypů. Právě lpění na stereotypech v mých očích knihu poněkud shazuje.

DriftBooks
21.01.2018 4 z 5

Horníček si opět skvostně hraje s drobnými nuancemi, které umí vytvořit jen dlouhodobý vztah jednoho muže a jedné ženy. Manželství, dnes spíše partnerství. Zároveň si pohrává – lehce, s jemnou ironií a přesto bez jakéhokoliv náznaku škarohlídství, se vztahem muž versus žena obecně. Dnes se říká korektně a genderově vyváženě… ovšem ta slova sama o sobě jsou hrubá a kostrbatá a do světa Miroslava Horníčka nepatří. Nepotřebuje je. Ví, že je zbytečné si cokoliv vynucovat a cokoliv generalizovat. A o tom je ta kniha asi nejvíce. Alespoň pro mě. A tak nezbývá než dodat – chápu, mistře, jestliže tak dokonale znáte mou drobnou ženu (s útlým zápěstím), je samozřejmé, že dokonale znáte i mé manželství… :-)

RADOST
08.08.2013 5 z 5

Okouzlila mě tato milá, moudrá a vtipná knížka o mužském a ženském pohledu a jednání, o znalosti partnera. Inteligentní humor a mistrovská práce s češtinou, to jsou hlavní kvality této knihy. Pan Horníček opravdu uměl.