Královská hraničářka

John Flanagan

Hraničářův učeň série

Když se Will stal členem hraničářského sboru, složil slavnostní přísahu. Teď se zdá, jako by pro něho nic neznamenala. Poté co byl jeho život rozvrácen strašlivou tragédií, nemyslí Will na nic jiného než na pomstu. Willovi znepokojení přátelé musejí najít způsob, jak ho odvrátit od temné cesty. S řešením přichází Halt: Will si vezme na starost učně. Všechny překvapí, koho Halt navrhuje – a je to žádost, kterou Will nemůže odmítnout. Výcvik vzdorovité a svéhlavé dospívající dívky je náročný. A když Will na jedné výpravě narazí na bandu zločinců, musí se rozhodnout, co je pro něho důležitější, zda dotáhnout do konce svou pomstu, nebo zachránit nevinné životy. V poslední knize série Hraničářův učeň je v sázce víc než kdy předtím. Je to Willova poslední výprava pro hraničářský sbor?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , Alicanto (Egmont ČR)
Originální název: The Royal Ranger: A New Beginning, 2013

Komentáře knihy Královská hraničářka

kouzlavknihach
01.01.2026 audiokniha

Bavila mě celková změna příběhu - to posunutí o desítky let. I když je zvláštní, že Halt, lady Paulina i další naše oblíbené postavy jsou stále naživu, chápu autorův záměr. Bez nich by to prostě nešlo.
To co se stalo Alyss je hrozné, ale odpovídá to na mou otázku, proč Will není s Cassandrou (i když Alyss jsem si v posledních dílech taky zamilovala).
A teď Will. Sledovat ho v roli učitele, který tak často vzpomíná na svého bývalého učitele a opakuje Haltovy metody učení, bylo skvělé.
Nakonec Madelyn. Trochu nechápu, jak ji mohli její rodiče vychovat takovou drzou, vzpurnou a trochu nafoukanou. Naštěstí to ještě dokázali zachránit a z Madelyn se stala úžasná mladá dáma hodná svého titulu korunní princezny.
Tento díl má opravdu hloubku. Nejenom Madlyn prochází významným vnitřním vývojem, ale i Will se v přítomnosti své kmotřenky léčí ze své zahořklosti k celému světu.

bear_girl
07.12.2025

Na začátku moc klidné, ale zase odpočinutí od samé akce :-).
Doporučuji! *****

eva-lupen
24.09.2025

Opět poslechnuto jako audiokniha a opět super. Celá série je fajn a vůbec nevadí, že je to vlastně pohádka. :-)

PitoR
25.08.2025 audiokniha

Príbehy hraničiarov z Araluenu - 12. diel!
Princezná Kasandra: „Kde jsi u všech horoucích pekel byla? Madelyn, přeskočilo ti snad? Jsi princezna, jednou po mně zdědíš trůn. Nemůžeš se uprostřed noci potloukat po lese. Je to prostě moc nebezpečné!“

Hodnotím a píšem po 17. dieloch série „Hraničiarov učeň“, ktoré som doteraz absolvoval. Nebudem riešiť, kto by to mal čítať (počúvať), komu je celá séria venovaná, kto má právo ju hodnotiť, atď. Pustil som sa do toho v rámci letného oddychu a relaxu, a to vyhľadávam aj u kníh, do ktorých sa „obujem“. Jednoducho - chce to kľud a pohodu. Toho trápenia a nervozity je doma i všade okolo až nad hlavu…

„Po starém Willovi nebylo ani památky. Jako kdyby pohaslo světlo v jeho nitru.“

Hraničiari strážia poriadok a dodržiavanie zákonov v kráľovste Araluen. Pri ich príbehoch a dobrodružstvách som si oddýchol a zabavil sa. Láska, priateľstvo, hrdinstvo, odvaha, zmysel pre spravodlivosť, ale aj intrigy, nenávisť, zloba, túžba po moci. Kvitujem, že tej fantasy tu bolo všeobecne poskromne, čo mne osobne vyhovuje viac. Páčil sa mi nadhľad, jednoduchosť textu i humor, ktorý tieto príbehy okysličil a obohatil. Nechápem lamentovanie niektorých „odborníkov“ nad zabíjaním zvierat, aj keď zjavne išlo predovšetkým o potrebu potravy a prežitia. A čo sústavné mlátenie a zabíjanie ľudí medzi sebou - lukmi, kušami, dýkami, kópiami, mečmi, oštepmi - to neprekážalo!? Také pokrytectvo sa len tak nevidí. Samozrejme, mnohé by sa dalo ešte okecať z tej i onej strany. Jeden príbeh lepší, iný menej vydarenejší, ale so sériou ako takou vyjadrujem všeobecnú spokojnosť…

Kráľ Duncan: „Na přílišnou opatrnost ještě nikdo neumřel.“

Johny_H.
24.08.2025

Říkám to nerad a bude to znít zvláštně, ale konečně se autor naučil psát a napsat knihu tak aby jí nešlo nic vytknout a to tato je. Kdybych chtěl být hnidopich tak něco najdu spoiler: Hesla koňů jsou stejná, jako u předchozího. Celý systém s náhradou koně je blbost, ale i když nějak skousnu stejné jméno které se naučí a nějak stejné vzpomínky tak heslo na nasedání je opravdu blbost, aby měl stejné a stejný problém je u toho, že zabít kunu a hned po usmrcení ji stáhnout z kůže je ok, ale chlapa v sebeobraně to ne? To jí najednou vadí? Ať bereme v potaz dobu ve které se to odehrává a tedy jiné myšlení ohledně smrti zvířat než jsem dnes zvyklí tak věřte, že v době kdy se to má odehrávat tedy nějaký fiktivní středověk i zabití v sebeobraně bráno v klidu. Zvláště pokud jste vážená osoba. Nic méně toto jsou lehké trhliny oproti předchozím dílům a musím dát 5/5 a sám jsem překvapený. Upřímně četl jsem to už nějakou dobu jen abych tu sérii dočetl.

NatalieT.Wolker
04.08.2025

(SPOILER) Will si myslel, že má klid, jenže pak mu do života přistane Madelyn, princezna, která má víc odvahy než rozumu (aspoň zpočátku). Oba jsou ztracení – Will ve své bolesti, Madelyn ve své tvrdohlavosti a povýšenosti. A tak začne výcvik, který není jen o lukostřelbě a neviditelnosti, ale hlavně o překonávání vlastních démonů.

Tahle kniha není žádná romantika. Je to dobrodružná jízda, která se nebojí sáhnout do hlubších emocí, humoru a sem tam vás přiměje se zamyslet, jak moc těžké je vyrůst. A nejen pro Madelyn.

Book_girl
06.06.2025

Trochu jsem se bála změny hlavního hrdiny (Willa) na hlavní hrdinku.
Maddie mi ze začátku moc nesedla, ale pak jsem si ji zamilovala.
Je to trochu změna ale nakonec jsem si zvykla.
Doporučuji.

18LenkA12
06.06.2025

V tomto díle, se seznamujeme s první dívkou, která vstoupí k Hraničářům. Hlavní hrdinové zažívají nové dobrodružství, kdy jim kde znovu o život. Ke konci ukápla i slza. Děj je čtivý a napínavý. Můžu jen doporučit

marketa3815
16.03.2025

Četla naše desetiletá dcera a hvězdičky strhává za zabíjení zvířat (tentokrát kuny), což považuje za zlo. Zabíjení lidí jí vadí očividně méně, protože zabíjeni jsou jen zlouni, ale zvířata jsou podle ní nevinná.

Lvhrss366
16.06.2024

(SPOILER) Hraničářův učeň je nejlepšíííí!
Jediné v tomto díle co mě zklamalo bylo to že smrt Alyss byla strašně málo rozepsaná.
Jinak Maddie miluju a myslím si že je to jedna z nejlepších postav....
Hned po Willovi :D

Lanika
14.03.2024

Začátek byl dost smutný a pak se hodně opakovalo to, co bylo na začátku celé série. A jelikož čtu (poslouchám) všechny knížky během jednoho roku, tak to nebylo tolik zajímavé. Druhá půlka už byla pěkně napínavá a zase mě to chytlo. :)

Lucif
24.02.2024

Nejdřív namyšlená princeznička, ale pak super. Zábavná a opět velmi "čtivá" kniha, nejen pro dospělé ;0).

Njangu
26.01.2024

Krásný díl, usmívala jsem se u okamžiků, které jsem věděla, že přijdou:) úklid, vaření, první hraničářský kůň :o)
I slza ukápla při zjištění, co špatného se Willovi stalo :(
Těším se opět na další příběhy.

pepa4081
23.12.2023

Opět výborné, i když ze začátku hodně smutné.
Nanejvýš uspokojivé.

Ronnie68
09.12.2023

Kniha že začátku se mi moc dobře nečetla... děj je posunut o dost let dopředu... Maddie mi zpočátku připadala jako rozmazlený fracek, ale už během výcviku se začala měnit k lepšímu (skoro jak zkrácení zlé ženy) ... Will má zase pro co žít (ne jen pro pomstu...) ... a druhá polovina se mi líbila - když došlo k poražení otrokářů ... prostě nakonec to zase nebyla tak špatná kniha ....

Ailee
06.12.2023

Královská hraničářka je takové opakování prvního dílu Hraničářova učně. Stejné situace, stejné fóry, stejné rady. Na druhou stranu je děj výraznější, ostřejší. Zvlášť konec.

vlkodlaq
10.10.2023

Počítejte se mnou. Ačkoliv se autor zarytě vyhýbá zmínkám o věku postav, víme s jistotou, že Willovi bylo na začátku série 15 let, podle popisů Haltovi cca 50+. Z náznaků můžeme odvodit, že v desátém dílu tedy bylo Willovi cca 25 a Haltovi tedy cca 60. Pokud je děj dvanáctého dílu zasazen o cca 20 let později (všechny naše "mladé" postavy mají nitky stříbra ve vlasech a Maddie má 15-16 let a narodila se až pár let po svatbě), znamená to, že Halt tam poskakuje a pobíhá ve svých osmdesáti letech?

vlkodlaq
09.10.2023

Takže, po povídkovém doplňujícím jedenáctém díle, s odstupem dejme tomu dvacet let, se hraničářův svět stává poněkud temnějším, až by se dalo říct, že zčernal jako zlevněnka v Přívozu. Na co většina čtenářů čekala od druhého dílu, si Will moc neužil a teď je z něj Zorro mstitel, což se nelíbí bandě jeho kamarádů a snaží se mu ze všech sil najít nějakou zábavu. Já bych řekl jen ho nechte, cesta mstitele z pera páně Flanagana bylo bylo zcela jistě dobré čtení, ale to ne, to by některý dvanáctiletý čtenář mohl mít zlé spaní, nebo se dát na drogy, nosit čepici kšiltem dozadu a vůbec spadnout k okraji společnosti.

Postavy tak říkajíc z knihy na knihu dospěly, přece jen hlavní čtveřice byla až do desátého dílu taková dětská, vlastně vcelku příjemným způsobem. Odrostlejšímu čtenáři to tak nabízí vzpomínání na vlastní mládí a tehdejší optimistickou naivitu, že vždycky všechno dobře dopadne a dnešní nasranost je zítřejší příležitostí. To, že postavy Hraničáře tak skokově dospěly, je vlastně tak trochu bolestné a popravdě ne zcela žádoucí (mluvím samozřejmě za sebe).

Svět hraničáře se změnil.
Není horší, nebo lepší, je temnější a blízký konec, vlastně několik konců, je cítit v ovzduší.

Přiznám se, je mi z toho trochu smutno. Will mi bude chybět. To už je halt nebezpečí větších knižních sérií, ony postavy, existující pouze v těch písmenkách, Vám přirostou k srdci. To si taková postava neexistuje a pak si ve Vás vyvolává emoce, potvora.

kuruteku
26.08.2023

Po povídkách překlenujících věkový interval mezi mladými a staršími je tu už i dítě, no puberťák Horáce a Kassandry a hlavně svoje Maddie, Maddalyn. Ale pořád je tu ještě lady Paulina, Halt, starý král Duncan. A hraničář Gilan, výcvik a nepřátelé. Sice jsme o generaci dál (taky se mezi hraničáři objevuje první žena a nová zbraň), ale romantika a dobrodružství je tu stále. S Harrym se nedá srovnávat nic, tady je svět reálnější (i když proti Ransomovi a Setonovi pořád ještě hodně fantastický), bolí, i když víme, že to skončí dobře, neznamená to, že to je bebolestné. Moc hezká série. Ale asi je potřeba pro další četbu ukročit k Bratrstvu.

ReziEngli
18.08.2023

Opět hodně dobrý díl, ale jak už bylo několikrát napsáno, ztrácí to ten přechozí "drive", který to mělo. Čeho jsem si ale všimla, je to, že si čtenáři dosti stěžují na to, že původní série měla být ukončena 11. dílem a od Královské hraničářky to měla být nová série. A ono tomu v originále tak je. Královská hraničářka (Royal Ranger) je v originále nová série, která na původní jenom navazuje, ale v Česku z nějakého důvodu spojili tyto dvě série do jedné a proto je to tak matoucí. Já ale tuhle sérii miluju a velmi ráda se k ní vracím :)

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi