Třikrát Hercule Poirot

Třikrát Hercule Poirot https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102908/mid_trikrat-hercule-poirot-NUn-102908.jpg 5 67 9

Hercule Poirot série

>

Tři detektivní případy detektiva Hercule Poirota: Vraždy podle abecedy (originál r. 1936), Vražda v Orient-Expresu (originál r. 1934), Smrt staré posluhovačky (originál r. 1951). Ústřední postava všech tří románů, samolibý, koketní a poživačný detektiv belgického původu Hercule Poirot volí psychologické metody, aby usvědčil pachatele. Hmotné doklady, např. otisky a skutečnosti na pohled samozřejmé, nemají tu usvědčující hodnotu jako v ostatních detektivních žánrech, ba svádějí často policii na scestí. Výbor uspořádali Josef Škvorecký a Milan Stuchlík, který také napsal doslov O detektivním románu vůbec a detektivkách A. Christieové zvláště.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Originální název:

Murder on the Orient Express / The ABC Murders / Mrs. McGinty's Dead


více info...

Přidat komentář

janina66
10.04.2024 5 z 5

Po jedné povídce, jsem četla něco jiného, poté další povídka atd.
I když, jsem je kdysi už četla, či poslouchala,vždy objevím něco nového.

boxas
16.01.2024 5 z 5

Pokud máte rádi Agathu Christie, tak toto je to nejlepší z nejlepšího!


willy9203
30.06.2021 5 z 5

Po této sbírce jsem sáhl zejména proto, že jsem chtěl vědět, které filmové zpracování Vraždy v Orient expresu je nejvěrnější. A dozvěděl jsem se to (ale neřeknu, aby to nebyl spoiler). I ty další dva příběhy jsou velmi slavné, takže rozhodně mohu tento výtisk edice 3x doporučit. Je to typická Agatha - volně plynoucí, přesto velmi napínavé, skvěle promyšlené detektivky.

Korsika
25.04.2021 5 z 5

Naposloucháno jako audiokniha. Načteno pro Knihovnu a tiskárnu pro nevidomé Karla Emanuela Macana, 1994. Načetl Jiří Škoda.
Výborně vybraný komplet povídek. Všechny jsou skvělé. Jen mluva je místy kostrbatá a velmi se jí vyzdvihuje, že Poirot neumí dostatečně dobře anglicky - a to tak moc, že mě přeházený slovosled místy až obtěžoval. Používání "jest" místo "je" podáním pana Škody až tahalo za uši. Za zpracování audioverze ***.

Baruš666
31.12.2019 5 z 5

Zas a znovu hercule Poirot je to jako včera kdy jsem se do jeho případů zamotala poprvé.
před pár dny se my do rukou dostala i tato kniha.
Vraždy podle abecedy a vraždu v orient expressu znám snad i nazpaměť ale smrt staré posluhovačky byla pro mě novinkou od které jsem se nemohla odtrhnout.

Jenny055
09.04.2019 5 z 5

Po dlhšom čase opäť Agatha Christie. Príjemné, kľudné čítanie. Mám pocit, že už všetky prípady H. Poirota poznám a aj tak ma vždy bavia.

1amu
07.05.2018 5 z 5

Domnívám se, že jde o 1. knihu z detektivní edice 3x . Po celém nákladu se muselo okamžitě zaprášit. A také jde o 1.knihu, která nám byla ukradena. Nemaje po ruce H.P. dodnes nevím, kdo tuto krádež spáchal . Věčná škoda knihy, ony ty náhražky zkrátka nebyly "tím pravým ořechovým".
Osobně se mi nejvíce líbily Vraždy podle abecedy - to je pravá Lady Agatha ! Velice důmyslné.
"Orient expres" byl již tolikrát zfilmován a je zajímavé, že přední hvězdy světového filmu vždy stojí třeba i o pouhou epizodní roli .
A je symbolické, že první knihou edice 3x byla právě zejména mou dcerou milovaná Agatha Christie . Říká, že miluje ty její zamilované románky občas okořeněné vraždičkou .

micha-ella
18.11.2017 5 z 5

Kdysi mi tuhle knížku zabavil učitel, četla jsem jí na střední škole při vyučování. Na knížky se tehdy stály každý čtvrtek fronty a on, když mě přistihl zajásal, že jí sám nesehnal a teď mi jí nevrátí, dokud jí nepřečte. Po vrácení jí nadšeně pochválil. Taky jí chválím, i mně se líbila, i když jsem jí přečetla s přerušením.

HTO
10.10.2013 5 z 5

Ó, Agatha Christieová má štěstí, že se tyto tři knihy, ač se nacházejí pohromadě (je to vůbec první svazek slavné edice 3x), nedají číst všechny tři zaráz, protože to bych zřejmě zesnul rozkoší. Zápletky, postavy, atmosféra, humor, jazyková bravura! Dva porcelánoví pejsci! Když si člověk v takové té zvláštní hodině a náladě, kdy není ani pozdě, ani brzo, spíše tak nějak bezčase, vychutnává páně Poirotovu genialitu a jeho jazyk — zahradničáři, Leč což zabil-li ji přec?, Jsemť — a ten všudypřítomný jemný humor — „Honem jsem daroval jahody nějakému chlapečkovi, který je přijal s velkým překvapením a mírnou nedůvěrou. Poirot mu přidal salát, čímž byl údiv dítěte dovršen.“ — to je pocit, jako když dítě sedí pod stromem ponořeno ve vlastním světě vytvořeném světlem, které stváří slunce svítící skrz listy (Japonci vědí, jak je to výjimečná věc, proto pro to mají samostatné slovo, komorebi); je to nádherné; je to tiché štěstí — vždyť koneckonců detektivka je pohádka pro dospělé. Osobní zážitky: typ písma v tomto svazku se velmi podobá tomu, kterým je vysázena Kniha džunglí, a za půlstoletí v knihovně se obrázek otisku prstu v nakladatelských údajích obtiskl na protější stránku, což je senza http://fnrsknmer.rajce.idnes.cz/nastenka#IMG_0329.jpg.

„I já, já také trpím," řekl Poirot. „Kuchyně madame Summerhayesové, ona se nedá popsat. Není to vůbec kuchyně. A ten průvan, a jak to u nich studeně táhne a jak je kočkám pořád špatně, jaké dlouhé chlupy mají psi a židle ulámané nohy, a ta strašná postel, v které spím" — zavřel oči a znovu prožíval to utrpení — „a vlažná voda v koupelně a díry v koberci na schodech, a ta káva — slovy nelze popsat tekutinu, kterou člověku podávají jako kávu. Je to urážka pro žaludek."
„I propána," řekla paní Oliverová. „Ale na druhou stranu, víte, ona je tak milá!"
„Paní Summerhayesová? Je šarmantní. Je opravdu šarmantní. To dělá všechno ještě těžším.“