Levhart
Harry Hole série
Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě - bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit. Jenže Harry Hole se v milionovém městě skrývá nejen před věřiteli, ale zvláště před vzpomínkami a přízraky z minulých případů a nemá sebemenší zájem se do vlasti vrátit. Kaja se musí uchýlit k citovému vydírání. Vyšetřování pak Harryho zavádí nejen na zasněžené opuštěné pláně v norských horách, nýbrž i do horké Afriky na úpatí sopky. A jde v něm o život. Vrah je silný, chytrý a bezskrupulózní a v souboji s ním bude muset Harry obětovat víc, než čekal.... celý text
Originální název: Panserhjerte, 2009
Komentáře knihy Levhart
Temnota má chuť sněhu a kovu a působí tak svůdně, až by člověk skoro zapomněl, že jde o čisté zlo v kabátě inteligence. Každá scéna se zařezává do paměti jako ledové žiletky a přitom se tváří nevinně, skoro jako kdyby jen vyvětrala pokoj. Napětí se hromadí tiše, bez křiku, a pak exploduje s takovým rozmachem, že jsem si musela dolít víno a předstírat klid. A ano, přistihla jsem se, jak obdivuju chlad, který by dokázal zmrazit i severní vítr.
Slátanina. Takových zbytečných žvástů a samotný případ se v tom ztrácí, pro mě je to nečitelné a nechápu to nadšení kolem tohoto autora. Stejně to mám s detektivkami od Rowlingové (Galbraith), taky jsou užvaněné.
Jediná kniha od Nesba, která se mi líbila, bylo Království, tam se těším na další díl. Se sérií Harry Hole končím.
Levhart se mi četl hůře než Sněhulák. Ovšem i tak to byl další výborný díl série. A opět pochvala Jo Nesbo za perfektní reálie.
Nad hodnocením této knihy jsem dlouho přemýšlela. Po stránce spisovatelského umu jí není naprosto co vytknout - je to mimořádně dobře napsaný román, který se čte doslova sám a který čtenáře velmi snadno úplně pohltí. Navíc neobsahuje (nebo aspoň já jsem neodhalila) žádné rozpory, že by některá témata na sebe nenavazovala či přímo kolidovala. Co mi na něm ale vadilo, bylo nejen množství obětí a způsob jejich smrti, ale také opakování dvou motivů: jednak zlého / zkorumpovaného úspěšného policisty, který vytáhne Harryho z bahna, jednak Harryho závěrů ohledně identity vraha ve stylu ode zdi ke zdi. Když to tedy shrnu, je to opravdu výborný román, ale ne pro (žaludek) každého čtenáře.
Knihu jsem právě dočetla podruhé a ani teď jsem se nemohla od mrazivého příběhu odtrhnout. Děj se odehrává na více místech, začíná a končí v Hongkongu, v Kongu a samozřejmě v Norsku. Harry společně s Kriposem pátrá po sériovém vrahovi. Pachatel je pro mě překvapením. Ale je to opravdu on?
Nevím, co bych knize vytkla..
Tak tenhle díl byl opravdu, opravdu DLOUHÝ! Dlouhý, zamotaný, s obrovským množstvím postav a okolních linek, které se propojovaly s hlavní zápletkou, aby nám ještě víc popletly hlavu.
Přesto jsem na konci překvapená nebyla, i přes ten zmatek se to dalo celkem dobře prokouknout.
Díl byl opět velmi čtivý a i přes rozsah jsem se nenudila (tedy v samotném závěru ano), ale bylo to už trochu moc. Zatím je pro mě stále jedničkou Malý spasitel, tak uvidím co nabídnou další díly.
Tentokrát ubírám poprvé dvě hvězdičky. Jednu za nudné přetahování mezi Kriposem a Oddělením vražd a druhou za Ráchel, která už mohla zůstat zapomenutá.
S Harrym mám dost komplikovaný vztah, respektive s jeho autorem. Z osmi dosud přečtených dílů rozhodně nemůžu tvrdit, že je to taková bomba, za kterou celou sérii někteří čtenáři považují.
ALE Sněhulák a Levhart se staly mými srdcovkami. Levhart obzvlášť. Celý děj měl neskutečný drive, Harry konečně “dospěl, k čemuž mu teda muselo za osm dílů pomoci samý neštěstí, chudák. Nicméně konečně nebylo šestset stran jen o sledování upocenýho alkoholika, jestli se napije nebo ne, konečně jsme se zcela otevřeně dozvěděli regulérní pohnutky postav a jaký jsou ve finále lidi debilové. Taky vzhledem k tomu, s jakým zpožděním díly od vydání čtu, jsou vtipný kulturní vsuvky typu - četl noviny, ve kterých se psalo, že se Obama snad stane prvním černým prezidentem, no to snad ne! nebo Harryho úzkost z toho, že mu psaní smsek vezme duši haha.
Skvělý, jsem nadšená! Do konce roku bych ráda dočetla celou sérii a jsem doopravdy zvědavá, zdali díly nebudou mít na kvalitě od Levharta klesající tendenci.
Levhart mě neuvěřitelně nakopnul a pobavil. Čtivé, a že to má přes 700 stran? Vůbec jsem nepociťovala žádné umělé natahování. Frčelo to tak jak to má být. Díky za zážitek!
Každá z kniho o Harrym má v sobě dosti temnoty. V této knize je však Harry poměrně zničený. Přišlo mi to opět zajímavé a nadmíru originální. U Nesba nečekejte ohrané zápletky. Opět něco neohraného a nového. Oceňuji odraz případu sněhulák na postavách. Upřímně doufám, že se dá Harry brzo do kupy a bude to zase jako dříve. Skvělá kniha. Doporučuji :-)
Úžasná knížka opět s Harrym Holem :-) od cca půlky knihy jsem měla už svůj tip na sériového vraha a samozřejmě zase vedle :-D takže to mělo (alespoň podle mne) nečekaný zvrat. Příběh je o sériovém vrahovi, který řádí nejen v Oslu, ale také za hranicemi Norska. Kniha se čte perfektně a líbí se mi, jak je doplňována anglickými frázemi.
Chudák Harry dostal docela bídu, jako by nestačilo, že ve Sněhulákovi přišel o prst, tak tady aby to chuděra vůbec přežil, tak se musí samopoškodit docela drsnym způsobem, nečetlo se to dobře.
A asi by to nebyly příběhy s HH, kdyby se tu prostě nevyskytovali nějaký hajzlové, co Harrymu z pozice moci hází klacky pod nohy a zřejmě se to potáhne ještě pár dalších knížek, než se s nima vypořádá, jako to udělal s Princem. Teda to je moje domněnka, ale vcelku se mi to líbí, i když ty lidi nemam samozřejmě rád, ale dodává to těm knížkám něco navíc, neni to jenom o vyřešení případu a zaplutí na jedno a víc piv ke Schrøderům.
(SPOILER)
Navzdory tomu, že má kniha hodně stránek, čte se jedním dechem a určitě se u ní nebudete nudit ;-). Harry Hole se nachází právě v Hongkongu, když je přizván k pátrání po vrahovi, který svoje oběti zabíjí obzvlášť rafinovaným a krutým způsobem, proto není ze začátku jednoduché odhalit vražednou zbraň. Je tedy nutné, aby se vydal až do Afriky, protože právě odtamtud byla již před několika lety pohlednice, která se (také) stane určitým vodítkem ve vyšetřování. Obětí ovšem přibývá a není ani zdaleka jisté, kdy vrah se svým řáděním přestane...
Kromě samotného případu a vyšetřování se mi na knihách líbí, že Harry Hole není žádný sympaťák, jak by se možná mohlo zdát na první dobrou ;-). A jak se domnívám, i jako partner v osobním životě stojí za starou bačkoru, ale zde si každý musí svůj názor udělat sám. Každopádně kniha si nejvyšší počet plným právem zaslouží, za sebe ji doporučuji a časem se budu těšit na další setkání...
Nikdy jsem Harryho Hola nečetla, takže jsem se až během poslouchání dozvěděla, že je to 8 díl xD jsem ráda, že jsem knihu poslouchala jako audioknihu, protože bych se v tom jinak ztratila =D v jednu chvíli se mi zdálo moc lidí a moc zamotané, ale velice rychle se to začne rozmotávat a konec je překvapivý.
Masakrózní bichla. Hafo stránek, betelná story a špicová koncofka. Jako bonus óbršvestka Lochna nasmrká do flašinetu libovýmu kocórovi, ale ve finálce má sténě furt v řepě Ráchel. Ale s tó v týhle bichli už nula bodou, neboli hůlka mošnu nezgómla...
85%
...Někdo jí vyprávěl, že levhart je tak neslyšný, že se dokáže ve tmě připlížit až těsně ke své kořisti, dokáže ovládat svůj dech tak, aby dýchal ve stejném rytmu se svou obětí. Zadržuje dech, jestliže ho zadržuje i kořist. ...
____________________________________________________________________________
Luxusní kniha! Přečetla jsem podruhé po letech, čtu teď H.H. chronologicky. Je to vážně perfektně vymyšlené, všechno do sebe zapadá, knížka je nesmírně čtivá, napínavá, se skvělou zápletkou a hodně akční. Harry tady honí zase velice krutého vraha a několikrát mu jde o život. A mně několikrát tuhla krev v žilách. A opět jsem se přesvědčila, že zamilovat se do Harryho je velký omyl.
Mnohokrát doporučuji. Pro thrillerového nadšence je tahle knížka povinnost.
HH po osmé. Nebývalé tlustá kniha nabitá napětím. Mrazivý sever Norska. Vše s něčím souvisí a nic s ničím taky ne... pěkné, drsné, Nesbø na 95%.
Svou vlastní výzvu plníme zdárně a poctivě (přečíst letos všechny díly HH).
Levhart je pecka. Harry se vrací v plné síle, honí neskutečně krutého vraha, několikrát mu jde o život, jenom ten osobní život trochu pokulhává a je smutný.
Doporučuji.
(4. 6. 24 - 11 805 - 28)
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Afrika napětí Kongo norská literatura sérioví vrazi korupce severské krimi norské detektivkyJo Nesbø také napsal(a)
| 2012 | Sněhulák |
| 2013 | Netopýr |
| 2015 | Policie |
| 2019 | Nůž |
| 2020 | Království |

80 %
68 %

Rozsahem jak dvě obsáhlé kriminálky; překombinovaností jako čtyři.
Autor hraje nefér hru, ale čtenáře podvádí stylově i nápaditě, navíc to do sebe zapadne, takže bez výraznějších výhrad; má to totiž atmosféru i napětí, což se u tohoto žánru počítá především. Paradoxně spíše než všechna ta klišé či náhody vadí až samotné africké finále, které snad vypadlo z nepovedené bondovky a ne z temného severského thrilleru.