Gallant

Gallant https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497506/bmid_gallant-vXg-497506.jpeg 4 250 71

Šestnáctiletá Olivia Priorová postrádá tři věci: matku, otce a hlas. Jedinými společníky jsou jí přízraky, které vídá kolem sebe, a matčin deník zachycující matčinu rozbouřenou duši. Pak ale dostane dopis od strýce, kterého nikdy nepoznala, s pozváním na jeho panství - Gallant. Když však Olivia dorazí, zjišťuje, že strýc je mrtvý a dům prázdný, až na jejího bratrance Matthewa a pár sloužících. Gallant je dům tajemství. Dům osaměle střežící místo, kde mají přízraky velkou moc. Olivia hledá odpovědi na otázky ohledně své rodiny a své minulosti, a přitom objeví temný odraz všeho, co znala, prastarou říši, kde mají duchové pevné obrysy a kde na ni čeká temný pán domu...... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Gallant , 2022


více info...

Přidat komentář

zatoulane_knihy
06.04.2024 2 z 5

GALLANT

Tak tohle byla pro mě největší výzva. Podle jiných recenzí jsem očekávala úplně jiný příběh.

Četlo se mi to opravdu ztěžka. Čím víc jsem se dostávala do temných koutů knihy, tím to pro mě bylo těžší a těžší. Přesto, že má kniha jen 300 stran, to bylo těžké a dlouhé čtení.

Celou dobu jsem se snažila vcítit do hrdinky a pochopit všechna její jednání a kroky. Při přečtení poslední věty jsem se rozbrečela. Vůbec jsem nečekala takový závěr. Vím že jsou knihy s happyend a pak ty s tragédii, ale co je tady to fakt netuším. Úplně mě to emočně rozbilo.

Tato kniha byla vážně pro mě síla. Už si ji asi v životě nepřečtu znovu. Protože je tam hodně o ztrátě atd. Na mě to bylo až moc silné. No mazec. Úplně se cítím citově vyčerpaná.

Luccinda
02.04.2024 4 z 5

Kniha je výjimečná především svým nádherným grafickým zpracováním. Temné ilustrace dodávají knize skoro až hororovou atmosféru a příběh má díky nim určité kouzlo. Děj je jednoduchý a přímočarý, bez nějakých překvapivých nebo zajímavých momentů. Přece jen by se kniha dala zařadit na pomezí middle-grade a young adult, takže jsem nic jiného ani nečekala. Opět se mi ale moc líbil styl psaní autorky a rozhodně se chystám i na její další knihy.


spencer
20.03.2024 3 z 5

Victoria Schwab má velmi specifický styl vyprávění, který neosloví každého. Já si jej jako obvykle velmi užívala, avšak se musím přiznat k tomu, že mě příběh neoslovil tolik, jak jsem zprvu předpokládala. Čím dál jsem se v ději nacházela, tím více se můj zájem ztrácel. Na vině tentokrát nejspíš budou ne příliš zajímavé dialogy a námět, který není úplně dotažený do konce a možná by potřeboval trošku více rozvinout.

Nicméně kladem je, že dění není nijak složité. Vše, co potřebujete vědět najdete v anotaci. Je to strašidelný příběh o démonech a ghúlech, tajemné rodinné historii a velmi zvláštním domem.

Takže abych to shrnula: velmi originální námět, jenž prostě potřeboval více péče.

Any26
17.01.2024 3 z 5

Od autorky už jsem teda četla lepší knížky. Námět je to hezký, ale nehýří to tam žádnýma vtipnýma dialogama, ani ničím dalším co by vás popouzelo to číst dál. Jasně, zajímává vás v čem spočívá to prokletí Gallantu, což se mimochodem dozvídáte skoro až na konci, který byl teda z celé knížky nejlepší (ale zároveň i zvláštní), ale to je tak všechno.
U V. Schwab je to za mě podprůměrná knížka. Napsala už lepší.

Damonka12
28.12.2023 3 z 5

Rozhodně fajn příběh, který jsem měla přečtený hned, ale znovu se k němu nevrátím.

Fortuna7
14.11.2023 4 z 5

Krásně napsaný příběh s úžasnou atmosférou, jen škoda, že tam není více akce. Já jsem si vlastně celou 1. polovinu říkala, kdy se konečně dozvím i něco jiného, než to, co jsem se dočetla v anotaci. Co ale musím vyzdvihnout, je grafické zpracování celého díla. Nejen že má kniha nádhernou obálku a ořízku, ale i uvnitř je plná kreseb a deníkových záznamů, takže příběh mi velmi rychle utíkal pod rukama.

Dym
02.11.2023 4 z 5

Hodně dobře napsaný a poutavý příběh, který vás zamrazí v zádech. Dva domy, dva světy a neobyčejná hlavní hrdinka mezi nimi vás jen tak nepustí.

moira2912
30.10.2023 4 z 5

9.3.2023 - 3,5*
Krásná knížka, a když píšu krásná, myslím neuvěřitelně nádherně designově zpracovaná.
Co se týče příběhu, je to taková pěkná YA. Nejvíce zasáhne atmosféra příběhu a nápad za příběhem, postavy a děj samotný jsou spíše hezký průměr, což jsem tak od YA očekávala, takže jsem spokojená.
Pro ten pocit dokonalého čtení pro pochmurný, deštivý den si to ty 4* zaslouží. :)

LexiS
10.10.2023 5 z 5

Člověk ví, že četl dobrou knihu, když z ní má takový ten nepopsatelný zvláštní pocit a i po dočtení nad ní stále přemýšlí.
A přesně tenhle pocit teď mám. Pořád hledám skulinky, které by vedly k jinému konci. A ne a ne je najít.
Autorčiny knihy mě prostě baví. Nekončí to tak, jak by to vyřešila většina autorů. Místo toho čtenář dostane hořkosladký konec, se kterým se buď spokojí nebo ne.
Ja jsem ovšem spokojená, přestože si nad tím budu dál lámat hlavu a zkoumat, co by mohlo následovat.
Autorčin styl psaní je nádherný, k tomu je kniha krásná i graficky. Deník (a nejen ten) znázorněný uvnitř je jedno velké wow. A přidejte k tomu pochmurnou atmosféru, která doprovází každou stranu a výsledek je perfektní.
Ja jsem moc spokojená. Přesto, že bych to na začátku vůbec nečekala, hodnotím 5 z 5.

Bobanaunana
11.09.2023 2 z 5

(SPOILER) Kniha mě zklamala, protože má za mě lepší obal než obsah. Čekala jsem alespoň částečný happy end jako v knize Neviditelný život Addie LaRue, ale kniha končí dost depresivně a celé by to v knižním světě nejspíš dopadlo stejně i kdyby se hlavní hrdinka vůbec neobjevila.
Konec byl dost urychlený a moc jsme se nedozvěděli k čemu byl Olivii ten dar oživení, protože jí byl ku prospěchu v celé knize asi jednou.

Ronnie68
04.09.2023 4 z 5

Taková hororová jednohubka ... více se mi líbila druhá polovina příběhu, kde byl zobrazený druhý svět... ale konec mi připadal hodně uspěchaný... ale jinak knihu hodnotím kladně...

veriszv
23.08.2023 3 z 5

Co bylo nejlepší na této fantasy jednohubce?
Rozhodně pochmurná až hororová atmosféra, která se nesla celým příběhem. Kniha byla moc dobře vystavěná a pořád mě to nutilo číst dál.
Abych si z toho nadšením sedla na zadek, tak tomu něco chybělo. Ocenila bych taky, kdyby byly některé věci víc rozepsané. Ale rozhodně jsem se nenudila a těším se, až se konečně pustím do Addie LaRue, kterou mám už doma nějakej ten pátek.

danuus
18.08.2023 4 z 5

Dějově je kniha super. Originální příběh, s originálními postavami. Připadalo mi to trochu jako horror pro děti. Celou knihou mě provázel takový temný stín, temný pocit. Konec mě trochu zklamal, bylo to urychlené, jakoby si autorka zapomněla v troubě buchtu a musela to rychle dopsat. Jak byla celá kniha hezky propracovaná, tak konec mi přišel klišé.
Nakonec jenom dodám, že krásná obálka a ořízka si mě získaly. Celkově ale knihu hodnotím velmi kladně.

Angie.D
06.08.2023 5 z 5

Neočakávala som od knihy nič a dostala som tak veľa! Príbeh siroty Olivie ma zaujal od prvých strán (ťažký život v sirotinci) a pribúdajúcimi stranami (Gallant) sa moje nadšenie len stupňovalo.
Vôbec mi neprekážalo, že Olivia má iba 14 a ani to, že je nemá. Spočiatku ma to zarazilo, keď som si predstavila, že tam nebudú dialógy, ale moje obavy boli úplne zbytočné. Autorka to perfektne vyvážila vnútornými myšlienkami Olivie, dialógmi iných postáv, skvelými opismi prostredia a atmosféry, samotným príbehom.

Kniha má ťažkú, dusnú atmosféru plnú duchov, "živých" tieňov, preludov, tajomstiev. Nenazvala by som to úplne hororovou atmosférou, ale pre mladších čitateľov, ktorí chcú začať s niečím strašidelnejším a napínavým je toto podľa mňa skvelá voľba. Je to však plnohodnotné čítanie aj pre dospelých. Celý príbeh je temne smuto-pekný. Autorka vie nádherne narábať so slovami, niektoré vety a slovné spojenia som si čítala aj viac krát a obdivovala ako to je napísané. V tomto vyzdvihujem aj slovenský preklad.

Knižka nie je dlhá, prečítate ju za chvíľu, keďže je popretkávaná fascinujúcimi ilustráciami, zápiskami z denníka, vsuvkami o Pánovi Domu. Ale myslím, že zanechá v čitateľovi dojem na dlhšie.

Je to krásne napísaný príbeh s tajomným dejom a ja som si ho náramne užila. Tak šup čítať a zistiť prečo Olivia nehovorí, kto sú jej rodičia, čo sa im stalo, prečo vidí duchov, čo sa deje s Gallantom...
Ideálne čítanie na jeseň/upršané dni :)

Andynka
21.07.2023 5 z 5

Tak moc jsem se knihy bála, že budu zklamaná.
Ale naopak mě se tahle temná kniha hrozně moc líbila.
Lehce z ní mrazí... autorka umí tak skvěle vykreslit svět, že je velmi jednoduché si ho představit a do příběhu se lépe dostat. Za mě tajemství sídla Gallant rozhodně stojí za přečtení.

klarka009
19.07.2023 4 z 5

Po dočtení Gallantu jsem moc nevěděla jestli se mi kniha líbila nebo ne. Za mě to bylo zvláštní čtení a asi jsem po přečtení Addie LaRue čekala víc. Nakonec jsem se přiklonila k tomu že ano, protože autorka má hrozně pěkný styl psaní. Celou dobu příběh provází temná a ponurá atmosféra. Děj plyne pěkně pomalu, což se mi k té atmosféře hodilo. Dokud nepřišel konec.. ten byl za mě naopak moc rychlý. Vše se odehrálo a vyřešilo na pár stránkách. Hlavní hrdinka Olivia se mi líbila moc. Byl to závan čerstvého vzduchu mezi ty dokonalé hlavní hrdinky, kterých je všude plno. Olivia je němá, takže je čtenář často pouze v její hlavě. Navíc se mi líbilo jak byla odvážná a nenechala si od nikoho nic líbit i když byla oproti ostatním takto znevýhodněná. Za mě palec nahoru. Další palec nahoru určitě za nádhernou ořízku a ilustrace uvnitř knihy. Gallant patří mezi moje nejhezčí knihy v knihovně. I když obsahově to za mě nebylo stoprocentní a asi si ji už nikdy nepřečtu, bude mi doma dělat parádu :)

Rowana
10.07.2023 4 z 5

Fantasy příběh s hororovým nádechem. Na konci ve mně probouzel takové ty neuspokojené pocity jako třeba po shlédnutí filmu Silent Hill, ale bez těch krutých scén, které ve filmu byly. Vyprávění v sobě nese jemný hororový podtón a doporučila bych ho dětem nebo mladším čtenářům, kteří by měli chuť zkusit si přečíst nějaký svůj první horor, ale vnitřně se trochu obávají, jestli by to na ně ještě nebylo moc. Řekla bych, že v této kníže se nabízí příběh, který svého čtenáře provede lehkým krokem po ne příliš náročném hororovém parketu. Příběh je rozhodně čtivý, napínavý, konec odpovídá žánru.

danielosbourne
10.06.2023 3 z 5

Gallant je krásná kniha. Je nádherná zvenku a je "krásná" i uvnitř. Během čtení jsem měl pořád pocit, že jsem neskutečně blízko k tomu, abych se do téhle knihy zamiloval. Pořád mi k tomu ale něco chybělo, a až do samotného konce to neklaplo. Věřím tomu, že příběh v sobě má ukrytou nějakou rovinu, kterou jsem neodhalil nebo strunu, na kterou jsem se nedokázal naladit, ale i tak jsem si její čtení užil.
Autorka do všech svých knih vkládá stále podobné věci, které jsme mohli číst už v několika jejích předchozích knihách, ale vlastně nikdy nepíše o tom samém. Jako kdyby měla svůj subžánr, do kterého by přispívala jen ona. Gallant je opravdu hezký příběh a přitom tak melancholický a mrazivý, že když se nad ním člověk zamyslí, skoro ho to až svírá.

whiolet
06.06.2023 3 z 5

Očividně jsem četla jinou knihu a tenhle příběh ve mně moc emocí nezanechal.
Od autorky jsem četla už daleko lepší knížky,tohle byl takový průměr,ano bylo to čtivé,ale nic o čem bych s nadšením vyprávěla kamarádce.

Teea
31.05.2023 4 z 5

Anotace i obálka mě donutili si knihu koupit a přečíst.
Každopádně, příběh byl zajímavý, ale některé části mě moc nebavili.